Mit kell tudnunk a mikrotápanyagokról, másnevén nyomelemekről?

2023.02.07

Reklámok tömkelegében súlykolják, hogy szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat, mikro-, és makroelemekre ilyen-olyan formában pótolnunk kell, de tudjuk azt, hogy miért van rá szükségünk, és mik azok a mikroelemek? Ismerjük meg őket!
mikroelemek

Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok olyan szervetlen vegyületek, amelyek elengedhetetlenek szervezetünk működéséhez. Ezeket az elemeket szervezetünk nem képes előállítani, ezért külső forrásból kell biztosítani. Továbbá az ásványi anyagok nem szolgáltatnak energiát szervezetünk számára. A szükséges napi beviteli mennyiség alapján osztjuk őket két csoportra. 

Az egyik a makroelemek, amikből a napi szükségletünk meghaladja a 100 mg-ot, illetve a mikrotápanyagok. Előbbiről, és az ásványi anyagokról bővebben előző cikkünkben olvashatsz!

Mik a mikroelemek?

A mikroelemekre sokszor nyomelemként hivatkoznak, mivel testünk csak nyomokban tartalmaz - kevesebb mint 1 százalékban - belőlük. A nyomelemek napi szükséglete minimális, kevesebb mint 100 mg-ra van szükségünk és nem is szükséges napi szinten pótolni ezeket az elemeket.

A nyomelemeket további két csoportra lehet osztani, az egyik az esszenciális mikroelemek, amelyekre szervezetünknek feltétlen szüksége van. Illetve vannak a nem esszenciális nyomelemek, melyek megtalálhatóak szervezetünkben, azonban a tudomány jelen állása szerint nincs semmilyen funkciója szervezetünkben, hiánya nem okoz semmilyen változást.

vas nyomelem forrás

Esszenciális nyomelemek

  • Vas: Az egyik legfontosabb mikroelem. Férfiaknak körülbelül 11 mg-ra, nőknek 16 mg-ra van szükségük belőle. A vas hozzájárul a vörösvérsejt, és hemoglobin képződéséhez, hiányában vérszegénység léphet fel. Emellett a sejtosztódásban és az anyagcsere folyamatokban játszik szerepet. Máj, belsőségek és a vadhúsok gazdagok vasban.

  • Réz: A nyomelem a kötőszövetek rugalmasságához járul hozzá, támogatja az immun-, és idegrendszert. A hüvelyesek, gombák és a gabonák tartalmaznak jelentős mennyiségű rezet.

  • Szelén: Elsősorban a normál pajzsmirigy működéshez járul hozzá, továbbá a haj és a köröm egészségét támogatja.A tengeri halak és a teljes kiőrlésű gabonák szolgálnak a legjobb szelén forrásként.

  • Cink: Hasonlóan a szelénhez, legnagyobb mennyiségben a hajban és a körömben található meg. 70 enzimnek az alkotóeleme, többek között az inzuliné, aminek hiányában jelentkezik a cukorbetegség. Olajos magvakban, tenger ízeltlábúakban, a májban és a brokkoliban található jelentős mennyiségű cink.

  • Jód: A nyomelem körülbelül 80 százaléka a pajzsmirigyben található, és az itt képződő hormonok jelentős részét adja. Továbbá hatással van az idegrendszer, és a keringés működésére is.

  • Króm: Nagyon kis mennyiségben található szervezetünkben, és funkciója - illetve hiányának tünetei - nem teljesen ismert. Elsősorban szénhidrát anyagcseréhez, és az inzulin előállításhoz járul hozzá. Teljes kiőrlésű gabonákban, hüvelyesekben és a tojásban van nagy mennyiségben króm.

  • Kobalt: Alig kimutatható mennyiségben van jelen szervezetünkben, viszont ettől függetlenül esszenciális nyomelem. Elsősorban a B12 vitamin felszívódását segíti elő. Hiánya vérszegénységet okozhat, de nagyon ritkán fordul elő, hogy hiány lépne fel belőle. Legjobb kobalt forrásként a tengeri gyümölcseit, a húsokat és a tejet tartják számon.

  • Molibdén: Rendkívül kis mennyiségben található szervezetünkben, és ez idáig csak mesterséges táplálás mellett fedezték fel hiányát, ami látásromláshoz és pszichés zavarokhoz vezethet.

  • Mangán: A csontozat és a kötőszövetek egészségéhez járul hozzá. Gabonákban, tojásban, édesburgonyában és a csonthéjasoknál - dióban, mandulában - található belőle nagy mennyiség. Hiánya - ami rendkívül ritka - demencia szerű tüneteket okozhat.

mangán nyomelem forrás

Nem esszenciális mikroelemek

Ahogy korábban is írtuk, ezek a nyomelemek megtalálhatóak a szervezetünkben, azonban a kutatások semmilyen élettani funkcióval nem tudták a nem esszenciális mikroemeleket összekapcsolni. Illetve fontos kiemelni, hogy hiányuk nem, viszont túladagolás már negatív következményekkel járhat.

Ide soroljuk az alumíniumot, a kadmiumot, az arzént, a higanyt, az ezüstöt, az aranyat, a báriumot, a stronciumot, és az ólmot. Az utóbbit leszámítva nem áll fenn jelentős kockázat, hogy túl sok kerülne belőle szervezetünkbe. Az ólom viszont egy valós kockázat, ugyanis a csapvízen keresztül  - elsősorban a vízhálózat állapota miatt - olyan mennyiségű ólom kerülhet szervezetünkben, ami veszélyeztetheti egészségünket. Az ólom veszélyről részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz, kattints a linkre!

 

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.