Mit kell tudnunk a mikrotápanyagokról, másnevén nyomelemekről?

2023.02.07

Reklámok tömkelegében súlykolják, hogy szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat, mikro-, és makroelemekre ilyen-olyan formában pótolnunk kell, de tudjuk azt, hogy miért van rá szükségünk, és mik azok a mikroelemek? Ismerjük meg őket!
mikroelemek

Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok olyan szervetlen vegyületek, amelyek elengedhetetlenek szervezetünk működéséhez. Ezeket az elemeket szervezetünk nem képes előállítani, ezért külső forrásból kell biztosítani. Továbbá az ásványi anyagok nem szolgáltatnak energiát szervezetünk számára. A szükséges napi beviteli mennyiség alapján osztjuk őket két csoportra. 

Az egyik a makroelemek, amikből a napi szükségletünk meghaladja a 100 mg-ot, illetve a mikrotápanyagok. Előbbiről, és az ásványi anyagokról bővebben előző cikkünkben olvashatsz!

Mik a mikroelemek?

A mikroelemekre sokszor nyomelemként hivatkoznak, mivel testünk csak nyomokban tartalmaz - kevesebb mint 1 százalékban - belőlük. A nyomelemek napi szükséglete minimális, kevesebb mint 100 mg-ra van szükségünk és nem is szükséges napi szinten pótolni ezeket az elemeket.

A nyomelemeket további két csoportra lehet osztani, az egyik az esszenciális mikroelemek, amelyekre szervezetünknek feltétlen szüksége van. Illetve vannak a nem esszenciális nyomelemek, melyek megtalálhatóak szervezetünkben, azonban a tudomány jelen állása szerint nincs semmilyen funkciója szervezetünkben, hiánya nem okoz semmilyen változást.

vas nyomelem forrás

Esszenciális nyomelemek

  • Vas: Az egyik legfontosabb mikroelem. Férfiaknak körülbelül 11 mg-ra, nőknek 16 mg-ra van szükségük belőle. A vas hozzájárul a vörösvérsejt, és hemoglobin képződéséhez, hiányában vérszegénység léphet fel. Emellett a sejtosztódásban és az anyagcsere folyamatokban játszik szerepet. Máj, belsőségek és a vadhúsok gazdagok vasban.

  • Réz: A nyomelem a kötőszövetek rugalmasságához járul hozzá, támogatja az immun-, és idegrendszert. A hüvelyesek, gombák és a gabonák tartalmaznak jelentős mennyiségű rezet.

  • Szelén: Elsősorban a normál pajzsmirigy működéshez járul hozzá, továbbá a haj és a köröm egészségét támogatja.A tengeri halak és a teljes kiőrlésű gabonák szolgálnak a legjobb szelén forrásként.

  • Cink: Hasonlóan a szelénhez, legnagyobb mennyiségben a hajban és a körömben található meg. 70 enzimnek az alkotóeleme, többek között az inzuliné, aminek hiányában jelentkezik a cukorbetegség. Olajos magvakban, tenger ízeltlábúakban, a májban és a brokkoliban található jelentős mennyiségű cink.

  • Jód: A nyomelem körülbelül 80 százaléka a pajzsmirigyben található, és az itt képződő hormonok jelentős részét adja. Továbbá hatással van az idegrendszer, és a keringés működésére is.

  • Króm: Nagyon kis mennyiségben található szervezetünkben, és funkciója - illetve hiányának tünetei - nem teljesen ismert. Elsősorban szénhidrát anyagcseréhez, és az inzulin előállításhoz járul hozzá. Teljes kiőrlésű gabonákban, hüvelyesekben és a tojásban van nagy mennyiségben króm.

  • Kobalt: Alig kimutatható mennyiségben van jelen szervezetünkben, viszont ettől függetlenül esszenciális nyomelem. Elsősorban a B12 vitamin felszívódását segíti elő. Hiánya vérszegénységet okozhat, de nagyon ritkán fordul elő, hogy hiány lépne fel belőle. Legjobb kobalt forrásként a tengeri gyümölcseit, a húsokat és a tejet tartják számon.

  • Molibdén: Rendkívül kis mennyiségben található szervezetünkben, és ez idáig csak mesterséges táplálás mellett fedezték fel hiányát, ami látásromláshoz és pszichés zavarokhoz vezethet.

  • Mangán: A csontozat és a kötőszövetek egészségéhez járul hozzá. Gabonákban, tojásban, édesburgonyában és a csonthéjasoknál - dióban, mandulában - található belőle nagy mennyiség. Hiánya - ami rendkívül ritka - demencia szerű tüneteket okozhat.

mangán nyomelem forrás

Nem esszenciális mikroelemek

Ahogy korábban is írtuk, ezek a nyomelemek megtalálhatóak a szervezetünkben, azonban a kutatások semmilyen élettani funkcióval nem tudták a nem esszenciális mikroemeleket összekapcsolni. Illetve fontos kiemelni, hogy hiányuk nem, viszont túladagolás már negatív következményekkel járhat.

Ide soroljuk az alumíniumot, a kadmiumot, az arzént, a higanyt, az ezüstöt, az aranyat, a báriumot, a stronciumot, és az ólmot. Az utóbbit leszámítva nem áll fenn jelentős kockázat, hogy túl sok kerülne belőle szervezetünkbe. Az ólom viszont egy valós kockázat, ugyanis a csapvízen keresztül  - elsősorban a vízhálózat állapota miatt - olyan mennyiségű ólom kerülhet szervezetünkben, ami veszélyeztetheti egészségünket. Az ólom veszélyről részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz, kattints a linkre!

 

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.