Ólom a vízben? Sokunk egészségét kockáztathatja a ivóvíz ólom tartalma!

2020.11.03

ólom csapvíz

Ivóvíz minősége hazánkban

Magyarország vízrajzi szempontból kiváló adottságokkal rendelkezik. Az ivóvíz minőségét évente 60 ezer mintavétellel ellenőrzik, ami alapján 99-100 százalékban megfelelő. Viszont minőségében és összetételében nagy különbségek lehetnek területenként. 

Hogy lehet mégis ólom a vízben?

Magyarországon az ivóvíz körülbelül 95 százaléka felszín alatti vizekből származik. Előfordulhat, hogy a talajba bemosódó felszíni víz beszennyezi olyan anyagokkal, mint például a mikroműanyag, és lehetnek természetes eredetű szennyeződések egyaránt, de az ivóvízben határérték fölé nem emelkedik a szintjük. Ellenben a vízelosztó hálózatban, vagyis a vízvezetékekben is kerülhet károsanyag, például ólom a vízbe, ami az egészségre is ártalmas lehet.

ólomcső vízvezeték

Hol a legveszélyesebb az ívóvíz ólom tartalma?

Ma Magyarországon megközelítőleg 750 ezer épületet érint a probléma. A régi, többnyire belvárosi lakóházak csőrendszere még a mai napig sok helyen ólomcső vízvezetékek alkotják. Ezekben a csövekben az ólom folyamatosan szivárog az ivóvízbe. Sok tényező befolyásolja a mértékét, mint például a víz áthaladási sebessége, mennyisége és hőmérséklete. Az 1945 előtti épületek 25 százalékát, elsősorban Budapestet és az 5000 fő feletti városokat érinti az ólomcső vízvezeték hálózat problémája.

Fennáll a kockázata az ólommérgezésnek a vízvezetékek miatt?

Szervezetünk ólom bevitelének csak körülbelül 15 százalékát teszi ki a csapvíz, többi jó részt a levegőn vagy élelmiszeren keresztül jut be testünkbe. Az ólom hatását sok minden jelentősen befolyásolja. Ilyen az életkor, tápláltság, nem, genetikai adottság és még sorolhatnám. A legtöbb káros hatás csak állandó, nagy mennyiségű magas ólom koncentrációjú vízzel jelentkezik. Viszont a magzatok és a csecsemők sokkal érzékenyebbek rá, fejlődési rendellenességet okozhat. Ha megnövekszik a vérben az ólomszint, akkor az károsíthatja a központi idegrendszert és negatívan hat a szellemi teljesítőképességre 

Mit tehetek, hogy az ivóvíz ólom tartalmát csökkentsem?

  • A fogyasztás előtt alaposan engedjük ki a vizet a csapból, akár 4-5 percig. Ez a megoldás nem pénztárcakímélő se nem környezetbarát. Sokan e helyett az ásványvíz vásárlást választják. Erről is elmondhatók ugyanezek, ráadásul az állandó ásványvizes palack cipekedés még plusz macera, és a műanyag palackok még nagyobb ökológiai lábnyommal járnak.

  • A ballonos vízszolgáltatás jó megoldás lehet a problémára. A Balaton-felvidéken felszínre törő Montivíz folyamatos ellenőrzés alatt áll, így garantálja a kiváló minőségű ásványvizet. Mindezt házhoz szállítással. Az üres ballonokat elszállítjuk és megfelelő tisztítás után újra töltjük őket, így minimalizálva a környezeti terhelést.

  • Megoldásként szolgálhat a hálózatra szerelhető vízszűrő berendezés is. Viszont egyáltalán nem mindegy melyiket választjuk. Legtöbb, főleg az egyszerűbb vízszűrő berendezések inkább rontanak a helyzeten. Típustól függően eltávolítanak bizonyos szennyező anyagokat, de kedvező anyagokat is nagymértékben kivonhatnak a vízből és egyes anyagok beolvadhatnak a vízbe, mint például réz vagy nikkel. Nemzeti Népegészségügyi Központ által bevizsgált 9 víztisztítóból csak egy volt olyan, ami kedvezőtlen hatások nélkül csökkentette az ólomkoncentrációt.

  • A Doulton vízszűrőt házhoz rendelheted díjmentesen kiszállítással webshopunkon keresztül, aminek beszerelése nem igényel szakértelmet. A Montivíz csak minőségi európai gyártmányú hálózati automatákat forgalmaz és ad bérbe, amelyek korszerű szűrőberendezéssel rendelkeznek. Szükséges karbantartást is elvégezzük, így megakadályozva a leggyakoribb problémát: a baktériumok elszaporodását. Kattints a linkre vagy a képre és tudj megtöbbet a Nemzeti Népegészségügyi Központ tanusítványával rendelkező Doulton vízszűrőről!

ólom a vízben

Ki lehet valahogy cserélni az ólomcső vízvezetéket?

A vízművek csak az épület vízórájáig felelősek az ivóvíz minőségéért. Az épület vízhálózatának a teljes cseréje lehet csak megoldás az ólomszint csökkentésére. Viszont a tulajdonos nem kötelezhető a csövek cseréjére. Ha a lakásban kicseréljük a vezetékeket, akár ronthatunk is a helyzeten mivel a különböző anyagú csövek találkozása elősegítheti a káros anyagok kioldódását. 

A teljes vízvezeték hálózat csere nehezen és csak költségesen kivitelezhető. Az ólom a vízben a mosást, mosogatást és a fürdést nem befolyásolja, bőrön keresztül nem szívódik fel. Így ez a probléma legegyszerűbben ballonos víz házhozszállítással vagy hálózati vízautomata bérléssel oldható meg. A víz felforralásával csak rontunk a helyzeten, az ólom nem távozik hő hatására, így csak a víz ólom koncentrátuma fog megnőni. Készülékeink forró és melegvizes funkcióval is rendelkeznek, így ez sem jelent gondot.

Kérj egyedi ajánlatot a Montivíztől vagy látogass el webshopunkba és oldd meg az ivóvíz problémáját egyszerűen, kényelmesen a selymes ízű Montivízzel! Az egészségünknél semmi se fontosabb.

     

Forrás: EFOP.ÁNTSZ

 

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.