Munkavállalói elégedettség alapkővei

2023.04.28

A dolgozó munkával kapcsolatos attitűdjét nagyban befolyásolja elégedettsége. Azok a munkavállalók, akik jól érzik magukat a munkahelyükön jóval nagyobb hatékonysággal dolgoznak, elkötelezettek a vállalat irányába és sokszor túlteljesítik az elvárásokat. A munkavállaló elégedettségét nagyrészt a munkáltató hozzáállása határozza meg.

Munkakörnyezet

 

A munkavállalók számára olyan fizikai környezetet kell biztosítani, ami elősegíti az eredményességet és közben kényelmes is. Mi kell hozzá?

Munkaeszközök és erőforrások

 

Minden erőforrásnak rendelkezésre kell állnia a munkavállalónak. Alapvető erőforrások alatt nem csak az irodai eszközöket, a hardware és szoftver hátteret értjük, hanem a személyi támogatást a menedzsment és a munkatársak részéről.

Közös és privát munkaterek

 

A munkáltatónak biztosítania kell a dolgozók számára olyan nyitott teret, ahol produktivan együtt tudnak dolgozni. Emellett sokszor szükség lehet úgynevezett fókusz irodákra is, ahol a dolgozó a külső tényezőket kizárva tud a feladatára koncentrálni.

 

A produktív munka környezet kialakításáról részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

Vállalati értékek és kultúra

Minden alkalmazott számára fontos, hogy munkájukat megbecsüljék. Ezért fontos, hogy figyelmet fordítsunk a munkavállalókra és vállalati kultúránknak a szerves része legyen az alkalmazottak integritása és megbecsülése.

Autonómia

Minden munkavállaló más és más kvalitással, illetve háttérrel rendelkezik, ami hat gondolkodásuk és a munkavégzésük módjára. Ezért teret kell adni minden dolgozó számára, hogy kinyílvánítsák saját nézőpontjukat és véleményüket.A vezetők felelőssége, hogy bizalmi viszonyt alakítsanak ki az alkalmazottakkal, ami által nagyobb fokú autonómiával ruházhatják fel őket. Így a dolgozók átvehetik az irányítást a munkájuk felett, aminek köszönhetően megbecsülve érzik magukat.

Jó kommunikációs gyakorlat

A dolgozói elkötelezettség és elégedettség alapja a jó kommunikáció. Azzal, hogy a munkatársak és a menedzserek egymásra figyelnek, ötletelnek, megbeszélik a kihívásokat és problémákat, azzal mélyül a kölcsönös bizalom és tisztelet. Emellett a célok is közelebb kerülnek egymáshoz.

Hogyan lehet megvalósítani?

  • Építő jellegű visszajelzésekkel

  • Az elvárások össze egyeztetésével

  • Képezzük kommunikációs képességünket

  • Csapattalálkozókkal

  • Egyéni találkozókkal

  • Megfelelő online kommunikációs terekkel

  • Segítjük a munkatársakat a kapcsolatteremtésben.

Alkalmazottak visszajelzései

A visszajelzés az egyik legjobb eszköz a munkavállalói elégedettség eléréséhez és itt nem csak a menedzser irányából érkező visszajelzésekre gondolunk. Ha lehetőséget biztosítunk a munkavállalók számára, hogy rendszeresen és őszintén visszajelzést küldjenek a vezetők számára, azzal a munkavállalók elégedettségét és vállalatunkat is előrébb mozdíthatjuk.

Hogyan néz ki a gyakorlatban?

Nyújtsunk konstruktív visszajelzést az alkalmazottaknak. Az építő jellegű visszajelzés nem csak azért hasznos, mert segítünk a munkavállalónak abban, hogy hogyan fejlődjön, hanem a dolgozóval azt is érzékeltetjük, hogy fontos számunkra és számít a véleménye.

Ha a jó kommunikációs gyakorlat és a konstruktív visszajelzések segítségével egy bizalmi viszony alakult ki a munkavállalókkal, akkor nyíltabban lesznek és nagyobb hajlandóságot fognak mutatni arra, hogy őszinte visszajelzést küldjenek a menedzsment felé.

Egyértelmű célok

 

A munkavállaló akkor tud elkötelezett lenni a vállalat irányába, ha kristálytiszta számára a cél, ahová a vállalkozás tart. Ha egy pontosan meghatározott, elérhető és mérhető cél van a munkavállaló szeme előtt, - nem csak az éppen aktuális feladat - akkor a csapat összehangoltan és eredményesebben tud dolgozni.

Rugalmasság

 

Ahogy korábban is írtuk, minden alkalmazott más és más háttérrel érkezik a munkahelyre, ezért a munka és magánélet egyensúlyára is másképp tekint. Lehetnek kisgyermekes alkalmazottak, lehetnek olyanok akik még tanulnak, vagy tanulni szeretnének munka mellett, de olyan dolgozó is van, aki szeretné a munkát rekreációs tevékenységgel megszakítani.

Az elmúlt években a táv- és hibrid munkavégzés elképesztő mértékben fejlődött, ami lehetőséget biztosít a nagyfokú rugalmasságra. Ezért célszerű a munkavállalóval megbeszélni az igényeit és egy kompromisszumos megoldást találni, ami mindkét fél számára előnyös. 

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.