Munkavállalói elégedettség alapkővei

2023.04.28

A dolgozó munkával kapcsolatos attitűdjét nagyban befolyásolja elégedettsége. Azok a munkavállalók, akik jól érzik magukat a munkahelyükön jóval nagyobb hatékonysággal dolgoznak, elkötelezettek a vállalat irányába és sokszor túlteljesítik az elvárásokat. A munkavállaló elégedettségét nagyrészt a munkáltató hozzáállása határozza meg.

Munkakörnyezet

 

A munkavállalók számára olyan fizikai környezetet kell biztosítani, ami elősegíti az eredményességet és közben kényelmes is. Mi kell hozzá?

Munkaeszközök és erőforrások

 

Minden erőforrásnak rendelkezésre kell állnia a munkavállalónak. Alapvető erőforrások alatt nem csak az irodai eszközöket, a hardware és szoftver hátteret értjük, hanem a személyi támogatást a menedzsment és a munkatársak részéről.

Közös és privát munkaterek

 

A munkáltatónak biztosítania kell a dolgozók számára olyan nyitott teret, ahol produktivan együtt tudnak dolgozni. Emellett sokszor szükség lehet úgynevezett fókusz irodákra is, ahol a dolgozó a külső tényezőket kizárva tud a feladatára koncentrálni.

 

A produktív munka környezet kialakításáról részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

Vállalati értékek és kultúra

Minden alkalmazott számára fontos, hogy munkájukat megbecsüljék. Ezért fontos, hogy figyelmet fordítsunk a munkavállalókra és vállalati kultúránknak a szerves része legyen az alkalmazottak integritása és megbecsülése.

Autonómia

Minden munkavállaló más és más kvalitással, illetve háttérrel rendelkezik, ami hat gondolkodásuk és a munkavégzésük módjára. Ezért teret kell adni minden dolgozó számára, hogy kinyílvánítsák saját nézőpontjukat és véleményüket.A vezetők felelőssége, hogy bizalmi viszonyt alakítsanak ki az alkalmazottakkal, ami által nagyobb fokú autonómiával ruházhatják fel őket. Így a dolgozók átvehetik az irányítást a munkájuk felett, aminek köszönhetően megbecsülve érzik magukat.

Jó kommunikációs gyakorlat

A dolgozói elkötelezettség és elégedettség alapja a jó kommunikáció. Azzal, hogy a munkatársak és a menedzserek egymásra figyelnek, ötletelnek, megbeszélik a kihívásokat és problémákat, azzal mélyül a kölcsönös bizalom és tisztelet. Emellett a célok is közelebb kerülnek egymáshoz.

Hogyan lehet megvalósítani?

  • Építő jellegű visszajelzésekkel

  • Az elvárások össze egyeztetésével

  • Képezzük kommunikációs képességünket

  • Csapattalálkozókkal

  • Egyéni találkozókkal

  • Megfelelő online kommunikációs terekkel

  • Segítjük a munkatársakat a kapcsolatteremtésben.

Alkalmazottak visszajelzései

A visszajelzés az egyik legjobb eszköz a munkavállalói elégedettség eléréséhez és itt nem csak a menedzser irányából érkező visszajelzésekre gondolunk. Ha lehetőséget biztosítunk a munkavállalók számára, hogy rendszeresen és őszintén visszajelzést küldjenek a vezetők számára, azzal a munkavállalók elégedettségét és vállalatunkat is előrébb mozdíthatjuk.

Hogyan néz ki a gyakorlatban?

Nyújtsunk konstruktív visszajelzést az alkalmazottaknak. Az építő jellegű visszajelzés nem csak azért hasznos, mert segítünk a munkavállalónak abban, hogy hogyan fejlődjön, hanem a dolgozóval azt is érzékeltetjük, hogy fontos számunkra és számít a véleménye.

Ha a jó kommunikációs gyakorlat és a konstruktív visszajelzések segítségével egy bizalmi viszony alakult ki a munkavállalókkal, akkor nyíltabban lesznek és nagyobb hajlandóságot fognak mutatni arra, hogy őszinte visszajelzést küldjenek a menedzsment felé.

Egyértelmű célok

 

A munkavállaló akkor tud elkötelezett lenni a vállalat irányába, ha kristálytiszta számára a cél, ahová a vállalkozás tart. Ha egy pontosan meghatározott, elérhető és mérhető cél van a munkavállaló szeme előtt, - nem csak az éppen aktuális feladat - akkor a csapat összehangoltan és eredményesebben tud dolgozni.

Rugalmasság

 

Ahogy korábban is írtuk, minden alkalmazott más és más háttérrel érkezik a munkahelyre, ezért a munka és magánélet egyensúlyára is másképp tekint. Lehetnek kisgyermekes alkalmazottak, lehetnek olyanok akik még tanulnak, vagy tanulni szeretnének munka mellett, de olyan dolgozó is van, aki szeretné a munkát rekreációs tevékenységgel megszakítani.

Az elmúlt években a táv- és hibrid munkavégzés elképesztő mértékben fejlődött, ami lehetőséget biztosít a nagyfokú rugalmasságra. Ezért célszerű a munkavállalóval megbeszélni az igényeit és egy kompromisszumos megoldást találni, ami mindkét fél számára előnyös. 

TOVÁBBI HÍREK
Mi a teendő, ha vízadagolonk meghibásodott?
Mi a teendő, ha vízadagolonk meghibásodott?
2023.09.29

A vízadagoló állandó használatnak van kitéve és legtöbbször a legforgalmasabb helyen van üzembehelyezve, ezért óhatatlanul is fennáll a meghibásodás esélye. Egy rövid útmutató állítottunk össze, annak érdekében, hogy a problémát mielőbb orvosolni tudjuk, és megkönnyítsük az ehhez kapcsolódó ügyintézést.

Hogyan rendelhet ballonos ásványvizet a legegyszerűbben?
Hogyan rendelhet ballonos ásványvizet a legegyszerűbben?
2023.09.21

Senki sem szeret az adminisztrációval bajlódni, ezért szeretnénk minél inkább megkönnyíteni a rendelésleadást és nyomonkövethetőbbé tenni a folyamatot. Ezért többféle lehetőség közül választhatja ki az Ön számára legkényelmesebbet és legegyszerűbbet.

Hogyan bánjunk az ásványvizes ballonokkal?
Hogyan bánjunk az ásványvizes ballonokkal?
2023.09.07

Egy teli ballon 19 kilogrammot nyom, ami érthető módon megnehezíti a szállítását, a cseréjét a vízadagolón és a tárolását. Egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük a baleseteket, a ballonok sérülésével járó kellemetlenségeket és a higiéniás kockázatokat is kizárhatjuk. Ezért egy részletes, de lényegre törő útmutatot állítottunk össze, hogy hogyan a legegyszerűbb és legcélszerűbb a ballonokkal báni.

Mondj nemet a hozzáadott cukornak, van jobb alternatíva!
Mondj nemet a hozzáadott cukornak, van jobb alternatíva!
2023.08.25

Tagadhatatlan, hogy nyári hőségben mindenkinek jól tud esni egy jéghideg üdítő ital vagy jégkrém, azonban ezek a termékek legtöbbször elképesztő mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaznak. Egy-egy alkalmi még csak csak belefér, azonban a túl sok cukor plusz komoly problémát okozhat.