Black friday helyett Ne vásárolj semmit nap 2021

2021.11.19

Mikor volt legutóbb, olyan hogy egész nap nem vásároltál semmit? Manapság legtöbben el se tudják képzelni, hogy 24 órán keresztül ne vásárolnának valamit. A „Ne vásárolj semmit nap” pont erre az elhatalmasodott fogyasztói kultúrának a káros következményeire hívja fel a világ figyelmét.

ne vásárolj semmit nap

Mikor van a Ne vásárolj semmit nap?

Az eseményt az amerikai Hálaadást követő első nap ünnepeljük, azaz november utolsó péntekjén. A dátumnak szimbolikus jelentése van. Ugyanis 1951 óta ezen a napon van az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő fekete péntek. Az úgynevezett Black Friday-t sokan a fogyasztói társadalom egyik legszomorúbb eseményeként tartják számon.

Az Egyesült Államokban a hagyományok szerint ezzel a nappal veszi kezdetét a karácsonyi vásárlási szezon, amikor az üzletek hatalmas akciókkal csábítják vásárlásra az embereket. A fekete péntek alkalmából emberek százai sokszor magukból kikelve folytatnak véres harcot egy-egy leárazott termékért.

Kinek a nevéhez fűződik a Ne vásárolj semmit nap?

Egy vancouveri művész, Ted Dave indította útnak a kezdeményezést 1992-ben az Adbusters non-profit szervezettel kooperálva. Eleinte november utolsó szombatján kapott helyett a kezdeményezés, mígnem 1997-ben egy nappal előrébb hozták a fekete péntek ellensúlyozására.

2000-ben a legtöbb amerikai csatorna megtagadta az Adbusters reklámjait, amik a Ne vásárolj semmit napra hívták volna fel a figyelmet. A műsorsáv megvonás végül az esemény malmára hajtotta a vizet, és gyorsan nagy népszerűségre tett szert világszerte. Hazánkban 2004-ben honosult meg az esemény.

Milyen céllal jött létre a kezdeményezés?

A Ne vásárolj semmit nap a túlfogyasztás elleni küzdelem szimbolikus ünnepe. A nap célja, hogy felhívja az emberek figyelmét az elhatalmasodott fogyasztói kultúra okozta problémákra. Napjainkra lételemünk lett a fogyasztás, a folyamatos költekezés.

Rengeteg időt emészt fel a folyamatos akció vadászat, az új dolgok keresése, az üzletek közötti ingázás és az állandó információ hajhászás. Ennek eredménye pedig az, hogy sokszor olyan dolgot veszünk meg, amire igazából nincs is szükségünk. Sokan csak azért vesznek meg egy-egy dolgot, mert találtak egy „kihagyhatatlan” ajánlatot vagy azért, hogy kövessék a legújabb trendet.

ne vásárolj semmit

Miért fontos a figyelemfelhívás?

Az áruházak folyamatos vásárlásra ösztönzik az embereket különféle reklámokkal és ajánlatokkal. A legtöbben nem gondolnak bele, hogy a megvásárolt termék előállítása, illetve szállítása mennyi erőforrást igényel és a keletkezett hulladékról még nem is beszéltünk. 

A napokban többen találkozhattak a hírrel, miszerint az Atacama-sivatagba évente 39 ezer tonna kidobott ruha kerül. Az eset sajnos egyáltalán nem egyedi, ugyanis csak műanyag hulladékból több, mint 13 millió tonna kerül a világ óceánjaiba. Az elképesztő mennyiségű hulladék óriási terhelést ró környezetünkre, aminek beláthatatlan következményei lesznek a jövőben. A témában részletesebben olvashatsz korábbi cikkünkben, kattints a szövegre!

Vegyél részt te is a kezdeményezésben!

Már azzal hozzájárulsz a nemes célhoz, ha szó szerint nem csinálsz semmit. De ha szeretnél többet tenni az ügyért, csatlakozz valamely eseményhez. A Ne vásárolj semmit nap alkalmából világszerte szerveznek színes összejöveteleket, amelyeknek célja, hogy felhívják a figyelmet a túlfogyasztásra.

„Zombi séta”

Az egyik legnépszerűbb és leghatékonyabb figyelemfelhívó esemény az úgynevezett zombi séta. Mit kell csinálni? Verődjetek össze kisebb-nagyobb csoportokba és irány valamelyik bevásárlóközpont vagy szupermarket. 

Nincs más dolgotok, mint zombi módjára, üres tekintettel fel-alá járkálni. A figyelemfelhívás nagyon hatékony, ugyanis az emberek többsége óhatatlanul is megkérdezik a „zombiktól”, hogy mit csinálnak. Így anélkül átadható a Ne vásárolj semmit nap üzenete, hogy bárkit is megszólítanánk.ne vásárolj semmit 2021

Képforrása: https://www.adbusters.org/

Válaszd a feltöltődést 

Ahelyett, hogy órákon keresztül küzdenél a tömeggel valamelyik bevásárlóközpontban, válaszd a természetet és a feltöltődést. Csatlakozz valamelyik Ne vásárolj semmit nap alkalmából szervezett túrához vagy ha nincs a környéken szervezz te magad! Ünnepeld a természetet a fogyasztói kultúra helyett!

 

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.