Black friday helyett Ne vásárolj semmit nap 2021

2021.11.19

Mikor volt legutóbb, olyan hogy egész nap nem vásároltál semmit? Manapság legtöbben el se tudják képzelni, hogy 24 órán keresztül ne vásárolnának valamit. A „Ne vásárolj semmit nap” pont erre az elhatalmasodott fogyasztói kultúrának a káros következményeire hívja fel a világ figyelmét.

ne vásárolj semmit nap

Mikor van a Ne vásárolj semmit nap?

Az eseményt az amerikai Hálaadást követő első nap ünnepeljük, azaz november utolsó péntekjén. A dátumnak szimbolikus jelentése van. Ugyanis 1951 óta ezen a napon van az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő fekete péntek. Az úgynevezett Black Friday-t sokan a fogyasztói társadalom egyik legszomorúbb eseményeként tartják számon.

Az Egyesült Államokban a hagyományok szerint ezzel a nappal veszi kezdetét a karácsonyi vásárlási szezon, amikor az üzletek hatalmas akciókkal csábítják vásárlásra az embereket. A fekete péntek alkalmából emberek százai sokszor magukból kikelve folytatnak véres harcot egy-egy leárazott termékért.

Kinek a nevéhez fűződik a Ne vásárolj semmit nap?

Egy vancouveri művész, Ted Dave indította útnak a kezdeményezést 1992-ben az Adbusters non-profit szervezettel kooperálva. Eleinte november utolsó szombatján kapott helyett a kezdeményezés, mígnem 1997-ben egy nappal előrébb hozták a fekete péntek ellensúlyozására.

2000-ben a legtöbb amerikai csatorna megtagadta az Adbusters reklámjait, amik a Ne vásárolj semmit napra hívták volna fel a figyelmet. A műsorsáv megvonás végül az esemény malmára hajtotta a vizet, és gyorsan nagy népszerűségre tett szert világszerte. Hazánkban 2004-ben honosult meg az esemény.

Milyen céllal jött létre a kezdeményezés?

A Ne vásárolj semmit nap a túlfogyasztás elleni küzdelem szimbolikus ünnepe. A nap célja, hogy felhívja az emberek figyelmét az elhatalmasodott fogyasztói kultúra okozta problémákra. Napjainkra lételemünk lett a fogyasztás, a folyamatos költekezés.

Rengeteg időt emészt fel a folyamatos akció vadászat, az új dolgok keresése, az üzletek közötti ingázás és az állandó információ hajhászás. Ennek eredménye pedig az, hogy sokszor olyan dolgot veszünk meg, amire igazából nincs is szükségünk. Sokan csak azért vesznek meg egy-egy dolgot, mert találtak egy „kihagyhatatlan” ajánlatot vagy azért, hogy kövessék a legújabb trendet.

ne vásárolj semmit

Miért fontos a figyelemfelhívás?

Az áruházak folyamatos vásárlásra ösztönzik az embereket különféle reklámokkal és ajánlatokkal. A legtöbben nem gondolnak bele, hogy a megvásárolt termék előállítása, illetve szállítása mennyi erőforrást igényel és a keletkezett hulladékról még nem is beszéltünk. 

A napokban többen találkozhattak a hírrel, miszerint az Atacama-sivatagba évente 39 ezer tonna kidobott ruha kerül. Az eset sajnos egyáltalán nem egyedi, ugyanis csak műanyag hulladékból több, mint 13 millió tonna kerül a világ óceánjaiba. Az elképesztő mennyiségű hulladék óriási terhelést ró környezetünkre, aminek beláthatatlan következményei lesznek a jövőben. A témában részletesebben olvashatsz korábbi cikkünkben, kattints a szövegre!

Vegyél részt te is a kezdeményezésben!

Már azzal hozzájárulsz a nemes célhoz, ha szó szerint nem csinálsz semmit. De ha szeretnél többet tenni az ügyért, csatlakozz valamely eseményhez. A Ne vásárolj semmit nap alkalmából világszerte szerveznek színes összejöveteleket, amelyeknek célja, hogy felhívják a figyelmet a túlfogyasztásra.

„Zombi séta”

Az egyik legnépszerűbb és leghatékonyabb figyelemfelhívó esemény az úgynevezett zombi séta. Mit kell csinálni? Verődjetek össze kisebb-nagyobb csoportokba és irány valamelyik bevásárlóközpont vagy szupermarket. 

Nincs más dolgotok, mint zombi módjára, üres tekintettel fel-alá járkálni. A figyelemfelhívás nagyon hatékony, ugyanis az emberek többsége óhatatlanul is megkérdezik a „zombiktól”, hogy mit csinálnak. Így anélkül átadható a Ne vásárolj semmit nap üzenete, hogy bárkit is megszólítanánk.ne vásárolj semmit 2021

Képforrása: https://www.adbusters.org/

Válaszd a feltöltődést 

Ahelyett, hogy órákon keresztül küzdenél a tömeggel valamelyik bevásárlóközpontban, válaszd a természetet és a feltöltődést. Csatlakozz valamelyik Ne vásárolj semmit nap alkalmából szervezett túrához vagy ha nincs a környéken szervezz te magad! Ünnepeld a természetet a fogyasztói kultúra helyett!

 

TOVÁBBI HÍREK
Mik azok az ásványi anyagok egész pontosan?
Mik azok az ásványi anyagok egész pontosan?
2023.01.27

Oly sokszor halljuk, hogy az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. Legtöbbünk fel is tudunk sorolni jó párat belőle, de azt tudjuk, hogy mik az ásványi anyagok egész pontosan? Ismerjük meg testünk egyik legfontosabb alkotóelemét részletesen!

Amikor a dehidratáció nem baj - A szaunázás előnyei
Amikor a dehidratáció nem baj - A szaunázás előnyei
2023.01.20

Dehidratáció és a láz kombinációja nem hangzik túl egészségesen, azonban mégis az egyik legnépszerűbb - különösen a hűvösebb hónapokban - wellness tevékenység lényegét írjuk le vele. A szaunázás évről évre egyre népszerűbb rekreációs tevékenység, ami nem véletlen.

Hogyan kezeld a téli depressziót?
Hogyan kezeld a téli depressziót?
2023.01.06

A téli depresszió az egyik leggyakoribb szezonális betegség hazánkban. A napfény hiánya felborítja szervezetünk bioritmusát, aminek következtében erőtlennek, motiválatlannak érezzük magunkat és hangulatunk is ingadozik. Ha nem teszünk a téli depresszió ellen, akkor akár az első melengető tavaszi napsugarakig is velünk maradhat.

Mikulásgyár - 17 éve a gyerekekért
Mikulásgyár - 17 éve a gyerekekért
2022.12.21

A Mikulásgyár országos kezdeményezés immáron 17. alkalommal nyitja meg kapuit az adakozni vágyok számára. A szervezet évről évre egyre több rászoruló számára nyújt felbecsülhetetlen segítséget. Ismerd meg hazánk egyik legnagyobb adománygyűjtő akcióját!

Mi az a téli depresszió, és mik a jelei?
Mi az a téli depresszió, és mik a jelei?
2022.12.09

A hűvös, borongós napok, a fényhiány, és a korai sötétedés óhatatlanul nyomot hagy közérzetünkön és hangulatunkon, hajlamosabbak vagyunk melankóliára. A napfény a kulcsa mindennek, télen a napsütés hiányára érzékeny emberek folyton levertnek, fáradtnak és erőtlennek érezzük magukat. Ez bizony nem más, mint a téli depresszió.

Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
2022.12.01

Ha a munkahelyi szünetre gondolunk, akkor legtöbbünk egy 10-15 perces kávészünetre, vagy az ebédidőre asszociálunk, amiből - sajnos - kevés van. Azonban van egy jó hírünk! Már egy-egy rövidebb - mikro-szünet - is jelentős hatással van fizikai és mentális egészségünkre. Lássuk, miért érdemes akárcsak 1-2 percre elszakadni a munkától!