Black friday helyett Ne vásárolj semmit nap 2021

2021.11.19

Mikor volt legutóbb, olyan hogy egész nap nem vásároltál semmit? Manapság legtöbben el se tudják képzelni, hogy 24 órán keresztül ne vásárolnának valamit. A „Ne vásárolj semmit nap” pont erre az elhatalmasodott fogyasztói kultúrának a káros következményeire hívja fel a világ figyelmét.

ne vásárolj semmit nap

Mikor van a Ne vásárolj semmit nap?

Az eseményt az amerikai Hálaadást követő első nap ünnepeljük, azaz november utolsó péntekjén. A dátumnak szimbolikus jelentése van. Ugyanis 1951 óta ezen a napon van az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő fekete péntek. Az úgynevezett Black Friday-t sokan a fogyasztói társadalom egyik legszomorúbb eseményeként tartják számon.

Az Egyesült Államokban a hagyományok szerint ezzel a nappal veszi kezdetét a karácsonyi vásárlási szezon, amikor az üzletek hatalmas akciókkal csábítják vásárlásra az embereket. A fekete péntek alkalmából emberek százai sokszor magukból kikelve folytatnak véres harcot egy-egy leárazott termékért.

Kinek a nevéhez fűződik a Ne vásárolj semmit nap?

Egy vancouveri művész, Ted Dave indította útnak a kezdeményezést 1992-ben az Adbusters non-profit szervezettel kooperálva. Eleinte november utolsó szombatján kapott helyett a kezdeményezés, mígnem 1997-ben egy nappal előrébb hozták a fekete péntek ellensúlyozására.

2000-ben a legtöbb amerikai csatorna megtagadta az Adbusters reklámjait, amik a Ne vásárolj semmit napra hívták volna fel a figyelmet. A műsorsáv megvonás végül az esemény malmára hajtotta a vizet, és gyorsan nagy népszerűségre tett szert világszerte. Hazánkban 2004-ben honosult meg az esemény.

Milyen céllal jött létre a kezdeményezés?

A Ne vásárolj semmit nap a túlfogyasztás elleni küzdelem szimbolikus ünnepe. A nap célja, hogy felhívja az emberek figyelmét az elhatalmasodott fogyasztói kultúra okozta problémákra. Napjainkra lételemünk lett a fogyasztás, a folyamatos költekezés.

Rengeteg időt emészt fel a folyamatos akció vadászat, az új dolgok keresése, az üzletek közötti ingázás és az állandó információ hajhászás. Ennek eredménye pedig az, hogy sokszor olyan dolgot veszünk meg, amire igazából nincs is szükségünk. Sokan csak azért vesznek meg egy-egy dolgot, mert találtak egy „kihagyhatatlan” ajánlatot vagy azért, hogy kövessék a legújabb trendet.

ne vásárolj semmit

Miért fontos a figyelemfelhívás?

Az áruházak folyamatos vásárlásra ösztönzik az embereket különféle reklámokkal és ajánlatokkal. A legtöbben nem gondolnak bele, hogy a megvásárolt termék előállítása, illetve szállítása mennyi erőforrást igényel és a keletkezett hulladékról még nem is beszéltünk. 

A napokban többen találkozhattak a hírrel, miszerint az Atacama-sivatagba évente 39 ezer tonna kidobott ruha kerül. Az eset sajnos egyáltalán nem egyedi, ugyanis csak műanyag hulladékból több, mint 13 millió tonna kerül a világ óceánjaiba. Az elképesztő mennyiségű hulladék óriási terhelést ró környezetünkre, aminek beláthatatlan következményei lesznek a jövőben. A témában részletesebben olvashatsz korábbi cikkünkben, kattints a szövegre!

Vegyél részt te is a kezdeményezésben!

Már azzal hozzájárulsz a nemes célhoz, ha szó szerint nem csinálsz semmit. De ha szeretnél többet tenni az ügyért, csatlakozz valamely eseményhez. A Ne vásárolj semmit nap alkalmából világszerte szerveznek színes összejöveteleket, amelyeknek célja, hogy felhívják a figyelmet a túlfogyasztásra.

„Zombi séta”

Az egyik legnépszerűbb és leghatékonyabb figyelemfelhívó esemény az úgynevezett zombi séta. Mit kell csinálni? Verődjetek össze kisebb-nagyobb csoportokba és irány valamelyik bevásárlóközpont vagy szupermarket. 

Nincs más dolgotok, mint zombi módjára, üres tekintettel fel-alá járkálni. A figyelemfelhívás nagyon hatékony, ugyanis az emberek többsége óhatatlanul is megkérdezik a „zombiktól”, hogy mit csinálnak. Így anélkül átadható a Ne vásárolj semmit nap üzenete, hogy bárkit is megszólítanánk.ne vásárolj semmit 2021

Képforrása: https://www.adbusters.org/

Válaszd a feltöltődést 

Ahelyett, hogy órákon keresztül küzdenél a tömeggel valamelyik bevásárlóközpontban, válaszd a természetet és a feltöltődést. Csatlakozz valamelyik Ne vásárolj semmit nap alkalmából szervezett túrához vagy ha nincs a környéken szervezz te magad! Ünnepeld a természetet a fogyasztói kultúra helyett!

 

TOVÁBBI HÍREK
5 szemkápráztató őszi kirándulóhely Magyarországon
5 szemkápráztató őszi kirándulóhely Magyarországon
2022.09.15

Minden évszaknak megvan a maga szépsége. Ősszel a fák színes levelei nyújtanak elképesztően gyönyörű látványt a természetjáróknak. Utazni se kell sokat, hogy részesei lehessünk az élménynek, hiszen hazánk bővelkedik szemkápráztató őszi kirándulóhelyekben.

Biztos, hogy jót tesz a reggeli kávé?
Biztos, hogy jót tesz a reggeli kávé?
2022.08.26

Sokan el se tudják képzelni a reggeli rutint kávé nélkül. Sőt, akadnak olyanok is, akik erre büszkék is. Azonban - ahogy valószínűleg sokan sejtik - nem biztos, hogy ez a legjobb reggeli rituálé. Lássuk a tényeket, az ellenjavallatokat, és az alternatívákat!

Kihagyhatatlan élményt tartogatnak a Káli-medence látnivalói
Kihagyhatatlan élményt tartogatnak a Káli-medence látnivalói
2022.08.19

Hazánk egyik legszebb, és legnyugodtabb tájegysége - a Káli-medence - a Balaton-felvidéki nemzeti park részét képezi. A mesebeli tájon számtalan látnivaló akad, így biztosan mindenki talál tökéletes célpontot egy hosszabb-rövidebb kiránduláshoz. Lássuk a felfedezni valókat!

A Föld vízkészlete
A Föld vízkészlete
2022.08.12

Valószínűleg senkinek nem mondunk azzal újat, hogy bolygónk 71 százalékát víz borítja, mégis az elkövetkező évtizedek legnagyobb problémája az ivóvízhiány lesz. Hogyan lehetséges ez? A válasz egyszerű: a Föld édesvíz készlete véges, mi pedig pazarlóan bánunk vele. Lássuk mit takar a “kék bolygó” kifejezés!

Nemzetközi sörnap 2022
Nemzetközi sörnap 2022
2022.08.05

Egy aprócska amerikai sörfőző kezdeményezésével indult útnak a Nemzetközi Sörnap közel másfél évtizede. Napjainkra több, mint 200 országban ünneplik a jeles nap alkalmából a pultosokat és a sörfőzőket. Hazánkban is számos vendéglátóhely csatlakozott az eseményhez.

A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe
A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe
2022.07.29

Sajnos fel kell készülnünk arra, hogy a nyarak egyre forróbbak és szárazabbak lesznek. Ezzel együtt kertünk gondozása is egyre több fejtörést fog okozni. A megszokott virágaink, és zöldjeink csak halovány emlékeit idézik a korábbi évek tündöklésének a tikkasztó kánikulában. Érdemes fontolóra vennünk, hogy néhány mediterrán jellegű, szárazságtűrő növénnyel színesítsük kertünket, vagy balkonunkat.