Black friday helyett Ne vásárolj semmit nap 2021

2021.11.19

Mikor volt legutóbb, olyan hogy egész nap nem vásároltál semmit? Manapság legtöbben el se tudják képzelni, hogy 24 órán keresztül ne vásárolnának valamit. A „Ne vásárolj semmit nap” pont erre az elhatalmasodott fogyasztói kultúrának a káros következményeire hívja fel a világ figyelmét.

ne vásárolj semmit nap

Mikor van a Ne vásárolj semmit nap?

Az eseményt az amerikai Hálaadást követő első nap ünnepeljük, azaz november utolsó péntekjén. A dátumnak szimbolikus jelentése van. Ugyanis 1951 óta ezen a napon van az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő fekete péntek. Az úgynevezett Black Friday-t sokan a fogyasztói társadalom egyik legszomorúbb eseményeként tartják számon.

Az Egyesült Államokban a hagyományok szerint ezzel a nappal veszi kezdetét a karácsonyi vásárlási szezon, amikor az üzletek hatalmas akciókkal csábítják vásárlásra az embereket. A fekete péntek alkalmából emberek százai sokszor magukból kikelve folytatnak véres harcot egy-egy leárazott termékért.

Kinek a nevéhez fűződik a Ne vásárolj semmit nap?

Egy vancouveri művész, Ted Dave indította útnak a kezdeményezést 1992-ben az Adbusters non-profit szervezettel kooperálva. Eleinte november utolsó szombatján kapott helyett a kezdeményezés, mígnem 1997-ben egy nappal előrébb hozták a fekete péntek ellensúlyozására.

2000-ben a legtöbb amerikai csatorna megtagadta az Adbusters reklámjait, amik a Ne vásárolj semmit napra hívták volna fel a figyelmet. A műsorsáv megvonás végül az esemény malmára hajtotta a vizet, és gyorsan nagy népszerűségre tett szert világszerte. Hazánkban 2004-ben honosult meg az esemény.

Milyen céllal jött létre a kezdeményezés?

A Ne vásárolj semmit nap a túlfogyasztás elleni küzdelem szimbolikus ünnepe. A nap célja, hogy felhívja az emberek figyelmét az elhatalmasodott fogyasztói kultúra okozta problémákra. Napjainkra lételemünk lett a fogyasztás, a folyamatos költekezés.

Rengeteg időt emészt fel a folyamatos akció vadászat, az új dolgok keresése, az üzletek közötti ingázás és az állandó információ hajhászás. Ennek eredménye pedig az, hogy sokszor olyan dolgot veszünk meg, amire igazából nincs is szükségünk. Sokan csak azért vesznek meg egy-egy dolgot, mert találtak egy „kihagyhatatlan” ajánlatot vagy azért, hogy kövessék a legújabb trendet.

ne vásárolj semmit

Miért fontos a figyelemfelhívás?

Az áruházak folyamatos vásárlásra ösztönzik az embereket különféle reklámokkal és ajánlatokkal. A legtöbben nem gondolnak bele, hogy a megvásárolt termék előállítása, illetve szállítása mennyi erőforrást igényel és a keletkezett hulladékról még nem is beszéltünk. 

A napokban többen találkozhattak a hírrel, miszerint az Atacama-sivatagba évente 39 ezer tonna kidobott ruha kerül. Az eset sajnos egyáltalán nem egyedi, ugyanis csak műanyag hulladékból több, mint 13 millió tonna kerül a világ óceánjaiba. Az elképesztő mennyiségű hulladék óriási terhelést ró környezetünkre, aminek beláthatatlan következményei lesznek a jövőben. A témában részletesebben olvashatsz korábbi cikkünkben, kattints a szövegre!

Vegyél részt te is a kezdeményezésben!

Már azzal hozzájárulsz a nemes célhoz, ha szó szerint nem csinálsz semmit. De ha szeretnél többet tenni az ügyért, csatlakozz valamely eseményhez. A Ne vásárolj semmit nap alkalmából világszerte szerveznek színes összejöveteleket, amelyeknek célja, hogy felhívják a figyelmet a túlfogyasztásra.

„Zombi séta”

Az egyik legnépszerűbb és leghatékonyabb figyelemfelhívó esemény az úgynevezett zombi séta. Mit kell csinálni? Verődjetek össze kisebb-nagyobb csoportokba és irány valamelyik bevásárlóközpont vagy szupermarket. 

Nincs más dolgotok, mint zombi módjára, üres tekintettel fel-alá járkálni. A figyelemfelhívás nagyon hatékony, ugyanis az emberek többsége óhatatlanul is megkérdezik a „zombiktól”, hogy mit csinálnak. Így anélkül átadható a Ne vásárolj semmit nap üzenete, hogy bárkit is megszólítanánk.ne vásárolj semmit 2021

Képforrása: https://www.adbusters.org/

Válaszd a feltöltődést 

Ahelyett, hogy órákon keresztül küzdenél a tömeggel valamelyik bevásárlóközpontban, válaszd a természetet és a feltöltődést. Csatlakozz valamelyik Ne vásárolj semmit nap alkalmából szervezett túrához vagy ha nincs a környéken szervezz te magad! Ünnepeld a természetet a fogyasztói kultúra helyett!

 

TOVÁBBI HÍREK
Miért jó választás a nátriumszegény ásványvíz a hétköznapokra?
Miért jó választás a nátriumszegény ásványvíz a hétköznapokra?
2021.12.02

Szervezetünknek naponta 2-3 liter vízre van szüksége. Ha ennek jelentős részét ásványvízzel fedezed, akkor érdemes informálódni a palackos víz ásványianyag-tartalmáról, ugyanis nem csak ízben, hanem szervezetünkre gyakorolt hatásukban is eltérhetnek egymástól a különböző ásványvizek. Mit ajánlanak a szakértők?

Hogyan tudod letenni a munkát home office-ban?
Hogyan tudod letenni a munkát home office-ban?
2021.11.26

Néhány éve még sokak számára egy valóra vált álomnak tűnt a home office, viszont az elmúlt időszakban kénytelenek voltunk rádöbbenni, hogy messze van attól az idilli képtől, ami korábban elképzeltünk. Meglepőnek tűnhet, de az egyik legnehezebb része a home office-nak az, hogy befejezzük a munkát aznapra.

Vértezd fel magad a télre immunerősítő gyógyteákkal!
Vértezd fel magad a télre immunerősítő gyógyteákkal!
2021.11.11

A tél közeledtével érdemes szervezetünk ellenálló képességét megerősíteni. Nem kell rögtön különféle, sokszor hangzatos nevű, méregdrága táplálékkiegészítőket vásárolnunk, hiszen ahogy a mondás is tartja: fűben, fában orvosság. Hatékony és természetes megoldásokkal készültünk immunerősítő teák formájában. Egy finom forró tea nemcsak a testnek, hanem a léleknek is orvosság, különösen borongós hideg időben.

Hogyan járul hozzá a KKV sikeréhez a vízadagoló?
Hogyan járul hozzá a KKV sikeréhez a vízadagoló?
2021.11.03

Legyen szó kis- vagy nagyvállalkozásról, a legfontosabb elem minden esetben az ember. Az dolgozók adják a vállalkozás szívét és lelkét, illetve mozgatják a fogaskereket, hogy az ügyfelek vagy vendégek elvárásait túl szárnyalják. Mindent megteszel értük? A csúcsteljesítmény érdekében a legfontosabb, hogy biztosítsuk az alkalmazottak egészségét és jóllétét. Hogyan teheted meg? Biztosítsd az alapokat egy teljesen más szinten!

Milyen víztisztító berendezést vegyek? 5 kérdés, ami segít dönteni!
Milyen víztisztító berendezést vegyek? 5 kérdés, ami segít dönteni!
2021.10.22

Egyre több ember gondolkodik el azon, hogy víztisztító berendezéssel szerelje fel otthonát. Mindennapjaink részévé fog válni, ezért érdemes alaposan tájékozódni, mielőtt beruháznánk egyre. Viszont napjainkban nehéz kiigazodni a rengeteg különböző házi víztisztító berendezés között és könnyű elveszni az információk tengerében. Mielőtt központi víztisztító berendezést vásárolnánk, fel kell tennünk néhány alapvető kérdést:

A munkahelyi stressz kezelése
A munkahelyi stressz kezelése
2021.10.08

A munkahelyi stresszt nem lehet félvállról venni. Rövid és hosszú távon egyaránt komoly következményei lehetnek. Többek között olyan súlyos betegségek kockázatát növeli, mint a stroke vagy a szívroham, miközben a munkahelyi stressz kezelésére számos egyszerű megoldás létezik. Hogyan kezeljük?