Nem is gondolnád, milyen sokba kerül a betegszabadság

2022.02.10

A betegszabadság elkerülése a munkavállaló és a munkáltató közös érdeke. A munkavállaló számára nemcsak a betegséggel járó kellemetlenségekkel, többlet ügyintézéssel és költségekkel kell számolnia, hanem a jövedelmének egy részéről is le kell mondania. A munkáltató számára is jelentős anyagi megterhelést jelent a betegszabadság, ugyanis a bér számottevő részét továbbra is ki kell fizetnie, miközben a kiesett munkaerő sokszor a vállalkozás eredményességét veszélyezteti.

betegszabadság

Mi az a betegszabadság?

A betegszabadság egy alapellátás, ami a munkavállalót megilleti, ha betegség miatt ideiglenesen keresőképtelenné válik. Kik jogosultak a betegszabadságra? Minden munkavállaló igénybe veheti a betegszabadságot, aki a Munka Törvénykönyvének hatálya alá tartozik, a kormánytisztviselők, közszolgálati,- és alkalmazotti jogviszonnyal rendelkezők.

Mi a különbség a betegszabadság és a táppénz között? 

Az alapvetően két dolog különbözteti meg a betegszabadságot a táppénztől. A munkavállaló számára 15 nap betegszabadság áll rendelkezésére, amit a munkáltató köteles fizetni, ami a távolléti díj 70 %-a. A 15 nap betegszabadság felhasználását követően lesz  a munkavállaló jogosult táppénzre, ha egészségügyi okok miatt nem alkalmas munkavégzésre.

A táppénz legfeljebb egy évig vehető igénybe és az egészségbiztosítás fedezi. A táppénz mértéke a jövedelem 60 százaléka, amennyiben a biztosítási jogviszony 730 napnál régebbi, valamint nem igényel kórházi ellátást. Többi esetben pedig a jövedelem 50 százaléka. Továbbá a táppénznek van felső határa, nem haladhatja meg a bruttó minimálbér kétszeresének az 1/30 részét, vagyis a 2022-ben a 13.333 Forintot. 

Jelentős költséget jelent mindkét félnek

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2020-ban összesen 8,6 millió nap betegszabadságot vettek igénybe a munkavállalók, ami összesen 84.754 millió forint terhet jelentett a munkáltatók számára. Ez naponta átlagosan 9.874 Forint költséget jelent a munkáltatónak, amihez hozzáadódik még a betegszabadság miatt kiesett munka értéke is, amit nehéz lenne számszerűsíteni.

A munkavállaló sem jár jól a betegszabadsággal, ugyanis a munkabérnél jelentősebben alacsonyabb juttatást kap a távollét alatt. Valamint, sokszor költséges gyógyszerekre vagy készítményekre van szükség és ez csak a betegség pénzügyi vonzata a dolognak.

munkahelyi higiéniai előírások

 

Vedd elejét a betegszabadságnak!

Egyértelműen kijelenthető, hogy mindenki számára legjobb, a primer prevenció, vagyis a betegség megelőzése! Ehhez kínál komplett megoldást a Montivíz: Az új higiéniai termék családunkkal megerősítheted szervezeted külső védelmi vonalát, miközben a természetes ásványi anyagokban gazdag ásványvízzel immunrendszeredet támogatod!

A ballonos vízadagoló nyújtotta előnyökről hosszan lehetne írni, ezért is gyűjtöttük össze a legfontosabbakat egy külön cikkben, kattints a linkre és tudj meg többet! 

Higiéniai termékek, amelyek egy irodából se hiányozhatnak!

Az elmúlt években a munkahelyi higiénia szerepel jelentősen felértékelődött. A higiéniai termékek megléte alapkövetelmény lett és nemcsak a front-office számára. Ahhoz, hogy elkerüljük a megbetegedéseket a munkahelyen, nem elég néhány naponta kitakarítatni az üzletteret vagy az irodát, hanem napközben is gondoskodni kell a megfelelő higiéniáról.

Ezt figyelembe véve bővítettük kínálatunkat praktikus higiéniai termékekkel. A különböző Monti higiéniai termékekkel egy mozdulattal gondoskodhatsz az irodai eszközök és gépek fertőtlenítéséről és higiéniájáról. A bőrbarát kézfertőtlenítő gél pedig hatékony védelmet nyújt a vírusok, illetve baktériumok ellen, miközben a kéz kiszáradástól sem kell tartanunk.

iroda fertőtlenítése

 

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.