Nem is gondolnád, milyen sokba kerül a betegszabadság

2022.02.10

A betegszabadság elkerülése a munkavállaló és a munkáltató közös érdeke. A munkavállaló számára nemcsak a betegséggel járó kellemetlenségekkel, többlet ügyintézéssel és költségekkel kell számolnia, hanem a jövedelmének egy részéről is le kell mondania. A munkáltató számára is jelentős anyagi megterhelést jelent a betegszabadság, ugyanis a bér számottevő részét továbbra is ki kell fizetnie, miközben a kiesett munkaerő sokszor a vállalkozás eredményességét veszélyezteti.

betegszabadság

Mi az a betegszabadság?

A betegszabadság egy alapellátás, ami a munkavállalót megilleti, ha betegség miatt ideiglenesen keresőképtelenné válik. Kik jogosultak a betegszabadságra? Minden munkavállaló igénybe veheti a betegszabadságot, aki a Munka Törvénykönyvének hatálya alá tartozik, a kormánytisztviselők, közszolgálati,- és alkalmazotti jogviszonnyal rendelkezők.

Mi a különbség a betegszabadság és a táppénz között? 

Az alapvetően két dolog különbözteti meg a betegszabadságot a táppénztől. A munkavállaló számára 15 nap betegszabadság áll rendelkezésére, amit a munkáltató köteles fizetni, ami a távolléti díj 70 %-a. A 15 nap betegszabadság felhasználását követően lesz  a munkavállaló jogosult táppénzre, ha egészségügyi okok miatt nem alkalmas munkavégzésre.

A táppénz legfeljebb egy évig vehető igénybe és az egészségbiztosítás fedezi. A táppénz mértéke a jövedelem 60 százaléka, amennyiben a biztosítási jogviszony 730 napnál régebbi, valamint nem igényel kórházi ellátást. Többi esetben pedig a jövedelem 50 százaléka. Továbbá a táppénznek van felső határa, nem haladhatja meg a bruttó minimálbér kétszeresének az 1/30 részét, vagyis a 2022-ben a 13.333 Forintot. 

Jelentős költséget jelent mindkét félnek

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2020-ban összesen 8,6 millió nap betegszabadságot vettek igénybe a munkavállalók, ami összesen 84.754 millió forint terhet jelentett a munkáltatók számára. Ez naponta átlagosan 9.874 Forint költséget jelent a munkáltatónak, amihez hozzáadódik még a betegszabadság miatt kiesett munka értéke is, amit nehéz lenne számszerűsíteni.

A munkavállaló sem jár jól a betegszabadsággal, ugyanis a munkabérnél jelentősebben alacsonyabb juttatást kap a távollét alatt. Valamint, sokszor költséges gyógyszerekre vagy készítményekre van szükség és ez csak a betegség pénzügyi vonzata a dolognak.

munkahelyi higiéniai előírások

 

Vedd elejét a betegszabadságnak!

Egyértelműen kijelenthető, hogy mindenki számára legjobb, a primer prevenció, vagyis a betegség megelőzése! Ehhez kínál komplett megoldást a Montivíz: Az új higiéniai termék családunkkal megerősítheted szervezeted külső védelmi vonalát, miközben a természetes ásványi anyagokban gazdag ásványvízzel immunrendszeredet támogatod!

A ballonos vízadagoló nyújtotta előnyökről hosszan lehetne írni, ezért is gyűjtöttük össze a legfontosabbakat egy külön cikkben, kattints a linkre és tudj meg többet! 

Higiéniai termékek, amelyek egy irodából se hiányozhatnak!

Az elmúlt években a munkahelyi higiénia szerepel jelentősen felértékelődött. A higiéniai termékek megléte alapkövetelmény lett és nemcsak a front-office számára. Ahhoz, hogy elkerüljük a megbetegedéseket a munkahelyen, nem elég néhány naponta kitakarítatni az üzletteret vagy az irodát, hanem napközben is gondoskodni kell a megfelelő higiéniáról.

Ezt figyelembe véve bővítettük kínálatunkat praktikus higiéniai termékekkel. A különböző Monti higiéniai termékekkel egy mozdulattal gondoskodhatsz az irodai eszközök és gépek fertőtlenítéséről és higiéniájáról. A bőrbarát kézfertőtlenítő gél pedig hatékony védelmet nyújt a vírusok, illetve baktériumok ellen, miközben a kéz kiszáradástól sem kell tartanunk.

iroda fertőtlenítése

 

TOVÁBBI HÍREK
A legszárazabb helyek Földünkön
A legszárazabb helyek Földünkön
2024.06.03

Földünk méltán kiérdemli a kék bolygó kifejezését, mivel felszínének több, mint 70%-át víz borítja. Azonban vannak olyan területek Földünkön, ahol olyan körülmények uralkodnak, ami szinte elképzelhetetlen. Hihetetlen, de bolygónk legszárazabb területein, ahol sokszor hosszú évtizedekig egy csepp csapadék sem esik, mégis van élet. A zord körülmények között virágzó élet segít, hogy nagyobb becsben tartsuk Földünk legértékesebb kincsét, a vizet.

Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
2024.05.03

Az alkalmazotti visszajelzések létfontosságúak a sikeres szervezetek számára, hiszen segítik a folyamatos fejlődést és a kölcsönös növekedést. Ebben a teljes körű útmutatóban megvizsgáljuk az alkalmazotti visszajelzések jelentőségét, felfedezve annak sokoldalú előnyeit és az hatékony bevezetés legjobb gyakorlatait.

Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban, Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díj várományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.