Nem is gondolnád, milyen sokba kerül a betegszabadság

2022.02.10

A betegszabadság elkerülése a munkavállaló és a munkáltató közös érdeke. A munkavállaló számára nemcsak a betegséggel járó kellemetlenségekkel, többlet ügyintézéssel és költségekkel kell számolnia, hanem a jövedelmének egy részéről is le kell mondania. A munkáltató számára is jelentős anyagi megterhelést jelent a betegszabadság, ugyanis a bér számottevő részét továbbra is ki kell fizetnie, miközben a kiesett munkaerő sokszor a vállalkozás eredményességét veszélyezteti.

betegszabadság

Mi az a betegszabadság?

A betegszabadság egy alapellátás, ami a munkavállalót megilleti, ha betegség miatt ideiglenesen keresőképtelenné válik. Kik jogosultak a betegszabadságra? Minden munkavállaló igénybe veheti a betegszabadságot, aki a Munka Törvénykönyvének hatálya alá tartozik, a kormánytisztviselők, közszolgálati,- és alkalmazotti jogviszonnyal rendelkezők.

Mi a különbség a betegszabadság és a táppénz között? 

Az alapvetően két dolog különbözteti meg a betegszabadságot a táppénztől. A munkavállaló számára 15 nap betegszabadság áll rendelkezésére, amit a munkáltató köteles fizetni, ami a távolléti díj 70 %-a. A 15 nap betegszabadság felhasználását követően lesz  a munkavállaló jogosult táppénzre, ha egészségügyi okok miatt nem alkalmas munkavégzésre.

A táppénz legfeljebb egy évig vehető igénybe és az egészségbiztosítás fedezi. A táppénz mértéke a jövedelem 60 százaléka, amennyiben a biztosítási jogviszony 730 napnál régebbi, valamint nem igényel kórházi ellátást. Többi esetben pedig a jövedelem 50 százaléka. Továbbá a táppénznek van felső határa, nem haladhatja meg a bruttó minimálbér kétszeresének az 1/30 részét, vagyis a 2022-ben a 13.333 Forintot. 

Jelentős költséget jelent mindkét félnek

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2020-ban összesen 8,6 millió nap betegszabadságot vettek igénybe a munkavállalók, ami összesen 84.754 millió forint terhet jelentett a munkáltatók számára. Ez naponta átlagosan 9.874 Forint költséget jelent a munkáltatónak, amihez hozzáadódik még a betegszabadság miatt kiesett munka értéke is, amit nehéz lenne számszerűsíteni.

A munkavállaló sem jár jól a betegszabadsággal, ugyanis a munkabérnél jelentősebben alacsonyabb juttatást kap a távollét alatt. Valamint, sokszor költséges gyógyszerekre vagy készítményekre van szükség és ez csak a betegség pénzügyi vonzata a dolognak.

munkahelyi higiéniai előírások

 

Vedd elejét a betegszabadságnak!

Egyértelműen kijelenthető, hogy mindenki számára legjobb, a primer prevenció, vagyis a betegség megelőzése! Ehhez kínál komplett megoldást a Montivíz: Az új higiéniai termék családunkkal megerősítheted szervezeted külső védelmi vonalát, miközben a természetes ásványi anyagokban gazdag ásványvízzel immunrendszeredet támogatod!

A ballonos vízadagoló nyújtotta előnyökről hosszan lehetne írni, ezért is gyűjtöttük össze a legfontosabbakat egy külön cikkben, kattints a linkre és tudj meg többet! 

Higiéniai termékek, amelyek egy irodából se hiányozhatnak!

Az elmúlt években a munkahelyi higiénia szerepel jelentősen felértékelődött. A higiéniai termékek megléte alapkövetelmény lett és nemcsak a front-office számára. Ahhoz, hogy elkerüljük a megbetegedéseket a munkahelyen, nem elég néhány naponta kitakarítatni az üzletteret vagy az irodát, hanem napközben is gondoskodni kell a megfelelő higiéniáról.

Ezt figyelembe véve bővítettük kínálatunkat praktikus higiéniai termékekkel. A különböző Monti higiéniai termékekkel egy mozdulattal gondoskodhatsz az irodai eszközök és gépek fertőtlenítéséről és higiéniájáról. A bőrbarát kézfertőtlenítő gél pedig hatékony védelmet nyújt a vírusok, illetve baktériumok ellen, miközben a kéz kiszáradástól sem kell tartanunk.

iroda fertőtlenítése

 

TOVÁBBI HÍREK
Mennyibe kerül valójában a fluktuáció vállalatod számára?
Mennyibe kerül valójában a fluktuáció vállalatod számára?
2023.03.24

Magyarországon 2022-ben a fluktuációs arány 32% volt, ami 6 %-kal meghaladja az előző évit. Ez azt jelenti, hogy 12 hónap leforgása alatt 100 alkalmazottból 32 cserélődik ki. Sok vállalkozás nincs tisztában azzal, hogy mekkora költséggel és teherrel jár a megfelelő alkalmazott megtalálása, betanítása és beillesztése a vállalati kultúrába. Ehhez hoztunk segítségét.

Vízlábnyomunk a hétköznapokban
Vízlábnyomunk a hétköznapokban
2023.03.17

Valószínűleg sokan nem gondolnak bele abba, hogy nemcsak akkor használunk vizet, amikor valamelyik csapot megengedjük. Ezért a víz világnapjának alkalmából összegyűjtöttük néhány hétköznapi dolog vízlábnyomát, azaz az előállításához szükséges vízmennyiséget. Ennek segítségével tisztább képet kapunk arról, hogy mennyire értékes is az éltető elem.

A produktív munkakörnyezet ismérvei
A produktív munkakörnyezet ismérvei
2023.03.10

A vállalkozás legértékesebb erőforrása a munkavállaló. Ezért elengedhetetlen, hogy olyan munkakörnyezetet biztosítson számukra, ami hozzájárul elégedettségéhez, kreatívitáshoz és produktivitáshoz. Nézzük meg, hogyan is néz ki egy ilyen munkahely!

Kutya az irodában? 4 érv a kutyabarát munkahely mellett
Kutya az irodában? 4 érv a kutyabarát munkahely mellett
2023.03.03

Sokan nem tudják elképzelni, hogy hogyan lehet hatékonyabb egy munkahely egy kutyával, aki nem dolgozik és közben még az emberek figyelmét is el-el vonja. Viszont, ha jól átgondoljuk, akkor igenis lehetséges, hogy négylábú barátunk hozzájáruljon a vállalat sikeréhez. A kutatások pedig ráfácolnak azokra, akik továbbra is kételkednek benne.

5 érv amellett, hogy kerékpárral indulj munkába
5 érv amellett, hogy kerékpárral indulj munkába
2023.02.24

A tavasz beköszöntével egyre több helyen kerül elő a bicikli. Hazánkban a kerékpározásra leginkább csak szabadidős tevékenységként tekintenek, miközben az egyik legjobb közlekedési eszköz a mindennapos munkába járásra.

Hogyan válhat elkötelezettél az új alkalmazott az első naptól fogva?
Hogyan válhat elkötelezettél az új alkalmazott az első naptól fogva?
2023.02.17

Egy vállalkozás számára megtérül, ha aktívan foglalkozik az alkalmazottaival, mivel növeli az elkötelezettséget, ami többek között a fluktuáció látványos csökkenését eredményezi. Ezt pedig az első napok tapasztalatai alapozzák meg. Érdemes felkészülni rá!