Nem is gondolnád, milyen sokba kerül a betegszabadság

2022.02.10

A betegszabadság elkerülése a munkavállaló és a munkáltató közös érdeke. A munkavállaló számára nemcsak a betegséggel járó kellemetlenségekkel, többlet ügyintézéssel és költségekkel kell számolnia, hanem a jövedelmének egy részéről is le kell mondania. A munkáltató számára is jelentős anyagi megterhelést jelent a betegszabadság, ugyanis a bér számottevő részét továbbra is ki kell fizetnie, miközben a kiesett munkaerő sokszor a vállalkozás eredményességét veszélyezteti.

betegszabadság

Mi az a betegszabadság?

A betegszabadság egy alapellátás, ami a munkavállalót megilleti, ha betegség miatt ideiglenesen keresőképtelenné válik. Kik jogosultak a betegszabadságra? Minden munkavállaló igénybe veheti a betegszabadságot, aki a Munka Törvénykönyvének hatálya alá tartozik, a kormánytisztviselők, közszolgálati,- és alkalmazotti jogviszonnyal rendelkezők.

Mi a különbség a betegszabadság és a táppénz között? 

Az alapvetően két dolog különbözteti meg a betegszabadságot a táppénztől. A munkavállaló számára 15 nap betegszabadság áll rendelkezésére, amit a munkáltató köteles fizetni, ami a távolléti díj 70 %-a. A 15 nap betegszabadság felhasználását követően lesz  a munkavállaló jogosult táppénzre, ha egészségügyi okok miatt nem alkalmas munkavégzésre.

A táppénz legfeljebb egy évig vehető igénybe és az egészségbiztosítás fedezi. A táppénz mértéke a jövedelem 60 százaléka, amennyiben a biztosítási jogviszony 730 napnál régebbi, valamint nem igényel kórházi ellátást. Többi esetben pedig a jövedelem 50 százaléka. Továbbá a táppénznek van felső határa, nem haladhatja meg a bruttó minimálbér kétszeresének az 1/30 részét, vagyis a 2022-ben a 13.333 Forintot. 

Jelentős költséget jelent mindkét félnek

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2020-ban összesen 8,6 millió nap betegszabadságot vettek igénybe a munkavállalók, ami összesen 84.754 millió forint terhet jelentett a munkáltatók számára. Ez naponta átlagosan 9.874 Forint költséget jelent a munkáltatónak, amihez hozzáadódik még a betegszabadság miatt kiesett munka értéke is, amit nehéz lenne számszerűsíteni.

A munkavállaló sem jár jól a betegszabadsággal, ugyanis a munkabérnél jelentősebben alacsonyabb juttatást kap a távollét alatt. Valamint, sokszor költséges gyógyszerekre vagy készítményekre van szükség és ez csak a betegség pénzügyi vonzata a dolognak.

munkahelyi higiéniai előírások

 

Vedd elejét a betegszabadságnak!

Egyértelműen kijelenthető, hogy mindenki számára legjobb, a primer prevenció, vagyis a betegség megelőzése! Ehhez kínál komplett megoldást a Montivíz: Az új higiéniai termék családunkkal megerősítheted szervezeted külső védelmi vonalát, miközben a természetes ásványi anyagokban gazdag ásványvízzel immunrendszeredet támogatod!

A ballonos vízadagoló nyújtotta előnyökről hosszan lehetne írni, ezért is gyűjtöttük össze a legfontosabbakat egy külön cikkben, kattints a linkre és tudj meg többet! 

Higiéniai termékek, amelyek egy irodából se hiányozhatnak!

Az elmúlt években a munkahelyi higiénia szerepel jelentősen felértékelődött. A higiéniai termékek megléte alapkövetelmény lett és nemcsak a front-office számára. Ahhoz, hogy elkerüljük a megbetegedéseket a munkahelyen, nem elég néhány naponta kitakarítatni az üzletteret vagy az irodát, hanem napközben is gondoskodni kell a megfelelő higiéniáról.

Ezt figyelembe véve bővítettük kínálatunkat praktikus higiéniai termékekkel. A különböző Monti higiéniai termékekkel egy mozdulattal gondoskodhatsz az irodai eszközök és gépek fertőtlenítéséről és higiéniájáról. A bőrbarát kézfertőtlenítő gél pedig hatékony védelmet nyújt a vírusok, illetve baktériumok ellen, miközben a kéz kiszáradástól sem kell tartanunk.

iroda fertőtlenítése

 

TOVÁBBI HÍREK
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
2022.12.01

Ha a munkahelyi szünetre gondolunk, akkor legtöbbünk egy 10-15 perces kávészünetre, vagy az ebédidőre asszociálunk, amiből - sajnos - kevés van. Azonban van egy jó hírünk! Már egy-egy rövidebb - mikro-szünet - is jelentős hatással van fizikai és mentális egészségünkre. Lássuk, miért érdemes akárcsak 1-2 percre elszakadni a munkától!

Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
2022.11.18

Sokunkkal megesik, hogy csak nap végén eszmélünk rá arra, hogy egyáltalán nem voltunk olyan produktivak a munkaidőben, mint ahogy azt előző munkanap végén, vagy reggel terveztük. Még, ha végig futjuk az aznapi történéseket, akkor se nagyon értjük, hogy hol sikkadt el a munkánk, hiszen egész nap csináltunk valamit. Nos, van egy-két olyan cselekvés, ami nem olyan egyértelmű időnyelő, mint például a közösségi média pörgetése.

Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
2022.11.11

Az egészséges életmód azzal kezdődik, hogy gondoskodunk szervezetünk megfelelő folyadék utánpótlásáról. Ezt az alapigazságot felhasználva egyre többen próbálják a saját malmukra hajtani a vizet. Ennek eredményeképpen egyre több fajta “extra egészséges”, hangzatos “turbózott” víz kerül a látóterünkbe. Ennek egyike az oxigénnel dúsított víz. Valóban csodaszer lenne az oxigénes víz, vagy csak egy újabb hangzatos piaci szereplővel van dolgunk?

Home office negatívumai a vállalati oldalról
Home office negatívumai a vállalati oldalról
2022.11.03

A home office-t legtöbbször dolgozói oldalról közelítik meg. Azonban, nem csak a munkavállalónak jelent kihívást a távmunka, hanem a munkáltatónak is, főleg akkor, ha alapjaiban nem a távmunka, és az irodai munka integrálására rendezkedtek be.

Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
2022.10.26

Néhány éve még nem voltak felkészülve sem vállalkozások sem a dolgozók arra, hogy home office-ból dolgozzon az iroda nagy része. Számtalan probléma akadt, ami kihatott a dolgozó életére, teljesítményére és azáltal a vállalat eredményességére. Az elmúlt évek tapasztalatainak köszönhetően mára kezd kiforrni a home office gyakorlata. Lássuk, milyen problémák jelentkezhetnek, és hogyan lehet orvosolni őket!

Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
2022.10.13

Az ivóvíz fontos. Számos tanulmány, cikk, esemény vette górcső alá, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak a megfelelő mennyiségű, és (hasonlóan fontos) minőségű ivóvíznek. Ehhez a legáltalánosabb forrás a csapvíz, amelyről elterjedt egyetemes megállapítás, hogy jó állapotban van, és Európában az egyik, ha nem a legjobb vezetékes vízhez juthatunk hozzá Magyarországon.