Nem is gondolnád, milyen sokba kerül a betegszabadság

2022.02.10

A betegszabadság elkerülése a munkavállaló és a munkáltató közös érdeke. A munkavállaló számára nemcsak a betegséggel járó kellemetlenségekkel, többlet ügyintézéssel és költségekkel kell számolnia, hanem a jövedelmének egy részéről is le kell mondania. A munkáltató számára is jelentős anyagi megterhelést jelent a betegszabadság, ugyanis a bér számottevő részét továbbra is ki kell fizetnie, miközben a kiesett munkaerő sokszor a vállalkozás eredményességét veszélyezteti.

betegszabadság

Mi az a betegszabadság?

A betegszabadság egy alapellátás, ami a munkavállalót megilleti, ha betegség miatt ideiglenesen keresőképtelenné válik. Kik jogosultak a betegszabadságra? Minden munkavállaló igénybe veheti a betegszabadságot, aki a Munka Törvénykönyvének hatálya alá tartozik, a kormánytisztviselők, közszolgálati,- és alkalmazotti jogviszonnyal rendelkezők.

Mi a különbség a betegszabadság és a táppénz között? 

Az alapvetően két dolog különbözteti meg a betegszabadságot a táppénztől. A munkavállaló számára 15 nap betegszabadság áll rendelkezésére, amit a munkáltató köteles fizetni, ami a távolléti díj 70 %-a. A 15 nap betegszabadság felhasználását követően lesz  a munkavállaló jogosult táppénzre, ha egészségügyi okok miatt nem alkalmas munkavégzésre.

A táppénz legfeljebb egy évig vehető igénybe és az egészségbiztosítás fedezi. A táppénz mértéke a jövedelem 60 százaléka, amennyiben a biztosítási jogviszony 730 napnál régebbi, valamint nem igényel kórházi ellátást. Többi esetben pedig a jövedelem 50 százaléka. Továbbá a táppénznek van felső határa, nem haladhatja meg a bruttó minimálbér kétszeresének az 1/30 részét, vagyis a 2022-ben a 13.333 Forintot. 

Jelentős költséget jelent mindkét félnek

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2020-ban összesen 8,6 millió nap betegszabadságot vettek igénybe a munkavállalók, ami összesen 84.754 millió forint terhet jelentett a munkáltatók számára. Ez naponta átlagosan 9.874 Forint költséget jelent a munkáltatónak, amihez hozzáadódik még a betegszabadság miatt kiesett munka értéke is, amit nehéz lenne számszerűsíteni.

A munkavállaló sem jár jól a betegszabadsággal, ugyanis a munkabérnél jelentősebben alacsonyabb juttatást kap a távollét alatt. Valamint, sokszor költséges gyógyszerekre vagy készítményekre van szükség és ez csak a betegség pénzügyi vonzata a dolognak.

munkahelyi higiéniai előírások

 

Vedd elejét a betegszabadságnak!

Egyértelműen kijelenthető, hogy mindenki számára legjobb, a primer prevenció, vagyis a betegség megelőzése! Ehhez kínál komplett megoldást a Montivíz: Az új higiéniai termék családunkkal megerősítheted szervezeted külső védelmi vonalát, miközben a természetes ásványi anyagokban gazdag ásványvízzel immunrendszeredet támogatod!

A ballonos vízadagoló nyújtotta előnyökről hosszan lehetne írni, ezért is gyűjtöttük össze a legfontosabbakat egy külön cikkben, kattints a linkre és tudj meg többet! 

Higiéniai termékek, amelyek egy irodából se hiányozhatnak!

Az elmúlt években a munkahelyi higiénia szerepel jelentősen felértékelődött. A higiéniai termékek megléte alapkövetelmény lett és nemcsak a front-office számára. Ahhoz, hogy elkerüljük a megbetegedéseket a munkahelyen, nem elég néhány naponta kitakarítatni az üzletteret vagy az irodát, hanem napközben is gondoskodni kell a megfelelő higiéniáról.

Ezt figyelembe véve bővítettük kínálatunkat praktikus higiéniai termékekkel. A különböző Monti higiéniai termékekkel egy mozdulattal gondoskodhatsz az irodai eszközök és gépek fertőtlenítéséről és higiéniájáról. A bőrbarát kézfertőtlenítő gél pedig hatékony védelmet nyújt a vírusok, illetve baktériumok ellen, miközben a kéz kiszáradástól sem kell tartanunk.

iroda fertőtlenítése

 

TOVÁBBI HÍREK
5 szemkápráztató őszi kirándulóhely Magyarországon
5 szemkápráztató őszi kirándulóhely Magyarországon
2022.09.15

Minden évszaknak megvan a maga szépsége. Ősszel a fák színes levelei nyújtanak elképesztően gyönyörű látványt a természetjáróknak. Utazni se kell sokat, hogy részesei lehessünk az élménynek, hiszen hazánk bővelkedik szemkápráztató őszi kirándulóhelyekben.

Biztos, hogy jót tesz a reggeli kávé?
Biztos, hogy jót tesz a reggeli kávé?
2022.08.26

Sokan el se tudják képzelni a reggeli rutint kávé nélkül. Sőt, akadnak olyanok is, akik erre büszkék is. Azonban - ahogy valószínűleg sokan sejtik - nem biztos, hogy ez a legjobb reggeli rituálé. Lássuk a tényeket, az ellenjavallatokat, és az alternatívákat!

Kihagyhatatlan élményt tartogatnak a Káli-medence látnivalói
Kihagyhatatlan élményt tartogatnak a Káli-medence látnivalói
2022.08.19

Hazánk egyik legszebb, és legnyugodtabb tájegysége - a Káli-medence - a Balaton-felvidéki nemzeti park részét képezi. A mesebeli tájon számtalan látnivaló akad, így biztosan mindenki talál tökéletes célpontot egy hosszabb-rövidebb kiránduláshoz. Lássuk a felfedezni valókat!

A Föld vízkészlete
A Föld vízkészlete
2022.08.12

Valószínűleg senkinek nem mondunk azzal újat, hogy bolygónk 71 százalékát víz borítja, mégis az elkövetkező évtizedek legnagyobb problémája az ivóvízhiány lesz. Hogyan lehetséges ez? A válasz egyszerű: a Föld édesvíz készlete véges, mi pedig pazarlóan bánunk vele. Lássuk mit takar a “kék bolygó” kifejezés!

Nemzetközi sörnap 2022
Nemzetközi sörnap 2022
2022.08.05

Egy aprócska amerikai sörfőző kezdeményezésével indult útnak a Nemzetközi Sörnap közel másfél évtizede. Napjainkra több, mint 200 országban ünneplik a jeles nap alkalmából a pultosokat és a sörfőzőket. Hazánkban is számos vendéglátóhely csatlakozott az eseményhez.

A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe
A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe
2022.07.29

Sajnos fel kell készülnünk arra, hogy a nyarak egyre forróbbak és szárazabbak lesznek. Ezzel együtt kertünk gondozása is egyre több fejtörést fog okozni. A megszokott virágaink, és zöldjeink csak halovány emlékeit idézik a korábbi évek tündöklésének a tikkasztó kánikulában. Érdemes fontolóra vennünk, hogy néhány mediterrán jellegű, szárazságtűrő növénnyel színesítsük kertünket, vagy balkonunkat.