Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást

2022.11.18

Sokunkkal megesik, hogy csak nap végén eszmélünk rá arra, hogy egyáltalán nem voltunk olyan produktivak a munkaidőben, mint ahogy azt előző munkanap végén, vagy reggel terveztük. Még, ha végig futjuk az aznapi történéseket, akkor se nagyon értjük, hogy hol sikkadt el a munkánk, hiszen egész nap csináltunk valamit. Nos, van egy-két olyan cselekvés, ami nem olyan egyértelmű időnyelő, mint például a közösségi média pörgetése.

Az e-mailek ellenőrzése reggel

Elsőre szokatlannak hangozhat, hogy a reggeli rutinszerű postabontás segít a fontos feladatok elvégzésében, azonban a tapasztalat mást mutat. Valójában merényletet követsz el magad ellen azzal, ha a munkaidőt az e-mailek böngészésével kezded.

A munkaidő első pár órája a legfontosabb. Ilyenkor elménk fitt és kész szárnyalni, aminek köszönhetően a legproduktívabb szakasza a munkának, ami meghatározza az egész napodat. Ilyenkor a legfontosabb feladatokra fókuszálj, tervezz, vagy bővítsd tudásodat.

Azonban azzal, hogy megnyitod az e-mail fiókodat szürke felhőket teremtesz elméd köré, ami megöli a produktivitást. Rengeteg információ fog vele elárasztani, és egy sürgető érzést kelt benned, hogy mielőbb megválaszold őket. Sokan azzal nyugtatják magukat, hogy csak elolvassák, hogy mennyire fontos az e-mail. Viszont ez sem tanácsos két okból:

  • Nem sűrűn fordul elő olyan, hogy olyan e-mailt küldenek, amit halaszthatatlanul, azonnal meg kell válaszolni reggel.

  • Hiába hiszük azt, hogy csak átfutottuk az e-mailt, az attól még helyet fog elfoglalni a rövid távú memóriánkban.

Mindenre igent mondasz

Ez már valószínűleg jóval egyértelműbb produktivitás-gyilkos szokás. Azzal, ha mindenre igent akkor az alábbi következményekre számíthatsz.

Sok-sok stresszes nap

Ha minden egyes kérésre igennel válaszolsz csak azért, hogy mások kedvébe járj, akkor gyorsan stresszesé fog válni egy-egy napod a túl sok tennivaló miatt. Mielőtt igent mondanál egy-egy kérésre, nyugodtan ellenőrizd saját feladat listádat, hogy belefér-e a plusz tennivaló. Senki sem várhatja el tőled, hogy a saját munkád elé helyezd az ő kérését.

Fejetlenség

Minden egyes igen, egy plusz bejegyzés a naptáradban, a túl sok igennek pedig az lesz a vége, hogy teljesen felborul az egész rendszer. A túl sok tennivaló és a zsúfolt naptár miatt teljesen el fogunk veszni a feladatok között, ami a hatékonyság rovására fog menni, vagyis több feladatot vállalunk, de a végén az eredeti tervet se fogjuk tudni tartani.

Határidők felborulnak

Sokszor abba a hibába esünk - érthető okokból -, ha megígértük valakinek, hogy segítünk, akkor a saját munkák rovására inkább megteszük, mintsem cserben hagyjuk az illetőt. Azonban ennek az lesz a következménye, hogy teljesen elvesztjük a fokúszt, illetve időérzékünket. Mire a saját feladatokhoz érünk, addigra a határidő, mint Damoklész kardja, lebeg felettünk.

Egyik helyről a másikra sietünk

Szinten egy csalóka ponthoz érkeztünk, hiszen azt hihetnénk, hogy ha egyik helyről a másikra sietünk, akkor - bár fárasztóan - de nagyon eredményesen csináljuk, amit csinálunk. Ez akár igaz is lehet, hiszen ha folyamatosan rohanunk és sok dolgot elintézünk, akkor hatékonyan dolgoztunk, nem igaz?

Nos, nem feltétlenül. Ha mindig sietnünk kell, az azt jelenti, hogy szűk határidők közé vagyunk szorítva. Az agyunk folyamatosan azon rugózik, hogy hogyan fogjuk teljesíteni a következő kihívást. Egy pillanatra sincs megállás, ami a minőség rovására megy. A munkánk felületes lesz, és csak később jövünk rá, hogy itt-ott maradt elmaradás.

Ahelyett, hogy rövid idő alatt minél több feladatot akarnánk elvégezni, tervezzünk racionálisan. Így végül elsőre úgy tűnhet, hogy kevesebb dologgal foglalkoztunk aznap. Azonban amibe belekezdtünk, azokat maradéktalanul be is fejeztük. Nap végén pedig jólesően tudunk visszagondolni az elvégzett feladatokra. 

Nem utolsósorban pedig mentális egészségünknek is jót tesz. A munkahelyi stressz először csak a teljesítmény csökkenésében fog megmutatkozni, azonban gyorsan be fog gyűrűzni az élet minden területére. Hosszútávon pedig komoly egészségügyi kockázatokkal jár. 

A munkahelyi stressz témáját korábbi cikk sorozatunkban alaposan körbe jártuk. Kattints a linkre, és vedd elejét a stressznek!

 

 

TOVÁBBI HÍREK
A világ legkülönösebb vízképződményei
A világ legkülönösebb vízképződményei
2023.06.08

Földünk legnagyobb csodája a víz, ugyanis egyet jelent az élettel. Ha nem lenne víz bolygónkon, akkor élet sem. Élettani fontosságát a végtelenségig lehetne taglalni, de most nem erre helyezzük a hangsúlyt, hanem szépségére vagy éppen különlegességére. Öt különlegességet hoztunk a nagyvilágból, ahol a víz az attrakció.

Hogyan vedd észre a stresszt a munkahelyen
Hogyan vedd észre a stresszt a munkahelyen
2023.06.02

A magánélet és a munka közötti határ elmosódása, és az állandó rendelkezésre állás kényszerre jócskán hozzájárult ehhez lesújtó statisztikákhoz. Ugyanis ezek a tényezők jelentős stressz faktorként vannak jelen az egyén életében, ami a kiégés egyik leggyakoribb oka, amit számos felmérés alátámaszt.

A tea Világnapja
A tea Világnapja
2023.05.19

A víz után a tea a világon második legnagyobb mennyiségben fogyasztott itala. Azonban legtöbbünk nem gondol bele, hogy mi van a gözölgő csésze mögött. A teaültetvények dolgozóinak jelentős részét kizsákmányolják, akárcsak a termőföldet, ahol a növényt termesztik. Erre szeretné felhívni a világ figyelmét az ENSZ a tea világnapjával.

Hogyan vegyük elejét a fluktuációnak?
Hogyan vegyük elejét a fluktuációnak?
2023.05.12

A felmondások jelentős része megelőzhető. Minden apró változtatás döntő súllyal bír, ami javítja karrierfejlesztési lehetőségeket, a munka és a magánélet egyensúlyát, a vezetői kapcsolatokat, a javadalmazásokat és az általános jólétet a munkahelyen.

A felmondás leggyakoribb okai a munkahelyen
A felmondás leggyakoribb okai a munkahelyen
2023.05.05

A magas fluktuációs arány több okból is káros a szervezet számára. Röviden költséges, időigényes, és teljesen romba döntheti a morált. Sokszor a vezetőség csak azt látja, hogy az alkalmazott ilyen, vagy olyan indokkal benyújtja felmondását. Azonban legtöbb esetben tehet róla, hogy erre a döntésre jutott a dolgozó. Mi áll leggyakrabban a háttérben?

Munkavállalói elégedettség alapkővei
Munkavállalói elégedettség alapkővei
2023.04.28

A dolgozó, munkával kapcsolatos attitűdjét nagyban befolyásolja elégedettsége. Azok a munkavállalók, akik jól érzik magukat a munkahelyükön jóval nagyobb hatékonysággal dolgoznak, elkötelezettek a vállalat irányába és sokszor túlteljesítik az elvárásokat. A munkavállaló elégedettségét nagyrészt a munkáltató hozzáállása határozza meg.