Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást

2022.11.18

Sokunkkal megesik, hogy csak nap végén eszmélünk rá arra, hogy egyáltalán nem voltunk olyan produktivak a munkaidőben, mint ahogy azt előző munkanap végén, vagy reggel terveztük. Még, ha végig futjuk az aznapi történéseket, akkor se nagyon értjük, hogy hol sikkadt el a munkánk, hiszen egész nap csináltunk valamit. Nos, van egy-két olyan cselekvés, ami nem olyan egyértelmű időnyelő, mint például a közösségi média pörgetése.

Az e-mailek ellenőrzése reggel

Elsőre szokatlannak hangozhat, hogy a reggeli rutinszerű postabontás segít a fontos feladatok elvégzésében, azonban a tapasztalat mást mutat. Valójában merényletet követsz el magad ellen azzal, ha a munkaidőt az e-mailek böngészésével kezded.

A munkaidő első pár órája a legfontosabb. Ilyenkor elménk fitt és kész szárnyalni, aminek köszönhetően a legproduktívabb szakasza a munkának, ami meghatározza az egész napodat. Ilyenkor a legfontosabb feladatokra fókuszálj, tervezz, vagy bővítsd tudásodat.

Azonban azzal, hogy megnyitod az e-mail fiókodat szürke felhőket teremtesz elméd köré, ami megöli a produktivitást. Rengeteg információ fog vele elárasztani, és egy sürgető érzést kelt benned, hogy mielőbb megválaszold őket. Sokan azzal nyugtatják magukat, hogy csak elolvassák, hogy mennyire fontos az e-mail. Viszont ez sem tanácsos két okból:

  • Nem sűrűn fordul elő olyan, hogy olyan e-mailt küldenek, amit halaszthatatlanul, azonnal meg kell válaszolni reggel.

  • Hiába hiszük azt, hogy csak átfutottuk az e-mailt, az attól még helyet fog elfoglalni a rövid távú memóriánkban.

Mindenre igent mondasz

Ez már valószínűleg jóval egyértelműbb produktivitás-gyilkos szokás. Azzal, ha mindenre igent akkor az alábbi következményekre számíthatsz.

Sok-sok stresszes nap

Ha minden egyes kérésre igennel válaszolsz csak azért, hogy mások kedvébe járj, akkor gyorsan stresszesé fog válni egy-egy napod a túl sok tennivaló miatt. Mielőtt igent mondanál egy-egy kérésre, nyugodtan ellenőrizd saját feladat listádat, hogy belefér-e a plusz tennivaló. Senki sem várhatja el tőled, hogy a saját munkád elé helyezd az ő kérését.

Fejetlenség

Minden egyes igen, egy plusz bejegyzés a naptáradban, a túl sok igennek pedig az lesz a vége, hogy teljesen felborul az egész rendszer. A túl sok tennivaló és a zsúfolt naptár miatt teljesen el fogunk veszni a feladatok között, ami a hatékonyság rovására fog menni, vagyis több feladatot vállalunk, de a végén az eredeti tervet se fogjuk tudni tartani.

Határidők felborulnak

Sokszor abba a hibába esünk - érthető okokból -, ha megígértük valakinek, hogy segítünk, akkor a saját munkák rovására inkább megteszük, mintsem cserben hagyjuk az illetőt. Azonban ennek az lesz a következménye, hogy teljesen elvesztjük a fokúszt, illetve időérzékünket. Mire a saját feladatokhoz érünk, addigra a határidő, mint Damoklész kardja, lebeg felettünk.

Egyik helyről a másikra sietünk

Szinten egy csalóka ponthoz érkeztünk, hiszen azt hihetnénk, hogy ha egyik helyről a másikra sietünk, akkor - bár fárasztóan - de nagyon eredményesen csináljuk, amit csinálunk. Ez akár igaz is lehet, hiszen ha folyamatosan rohanunk és sok dolgot elintézünk, akkor hatékonyan dolgoztunk, nem igaz?

Nos, nem feltétlenül. Ha mindig sietnünk kell, az azt jelenti, hogy szűk határidők közé vagyunk szorítva. Az agyunk folyamatosan azon rugózik, hogy hogyan fogjuk teljesíteni a következő kihívást. Egy pillanatra sincs megállás, ami a minőség rovására megy. A munkánk felületes lesz, és csak később jövünk rá, hogy itt-ott maradt elmaradás.

Ahelyett, hogy rövid idő alatt minél több feladatot akarnánk elvégezni, tervezzünk racionálisan. Így végül elsőre úgy tűnhet, hogy kevesebb dologgal foglalkoztunk aznap. Azonban amibe belekezdtünk, azokat maradéktalanul be is fejeztük. Nap végén pedig jólesően tudunk visszagondolni az elvégzett feladatokra. 

Nem utolsósorban pedig mentális egészségünknek is jót tesz. A munkahelyi stressz először csak a teljesítmény csökkenésében fog megmutatkozni, azonban gyorsan be fog gyűrűzni az élet minden területére. Hosszútávon pedig komoly egészségügyi kockázatokkal jár. 

A munkahelyi stressz témáját korábbi cikk sorozatunkban alaposan körbe jártuk. Kattints a linkre, és vedd elejét a stressznek!

 

 

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.