Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást

2022.11.18

Sokunkkal megesik, hogy csak nap végén eszmélünk rá arra, hogy egyáltalán nem voltunk olyan produktivak a munkaidőben, mint ahogy azt előző munkanap végén, vagy reggel terveztük. Még, ha végig futjuk az aznapi történéseket, akkor se nagyon értjük, hogy hol sikkadt el a munkánk, hiszen egész nap csináltunk valamit. Nos, van egy-két olyan cselekvés, ami nem olyan egyértelmű időnyelő, mint például a közösségi média pörgetése.

Az e-mailek ellenőrzése reggel

Elsőre szokatlannak hangozhat, hogy a reggeli rutinszerű postabontás segít a fontos feladatok elvégzésében, azonban a tapasztalat mást mutat. Valójában merényletet követsz el magad ellen azzal, ha a munkaidőt az e-mailek böngészésével kezded.

A munkaidő első pár órája a legfontosabb. Ilyenkor elménk fitt és kész szárnyalni, aminek köszönhetően a legproduktívabb szakasza a munkának, ami meghatározza az egész napodat. Ilyenkor a legfontosabb feladatokra fókuszálj, tervezz, vagy bővítsd tudásodat.

Azonban azzal, hogy megnyitod az e-mail fiókodat szürke felhőket teremtesz elméd köré, ami megöli a produktivitást. Rengeteg információ fog vele elárasztani, és egy sürgető érzést kelt benned, hogy mielőbb megválaszold őket. Sokan azzal nyugtatják magukat, hogy csak elolvassák, hogy mennyire fontos az e-mail. Viszont ez sem tanácsos két okból:

  • Nem sűrűn fordul elő olyan, hogy olyan e-mailt küldenek, amit halaszthatatlanul, azonnal meg kell válaszolni reggel.

  • Hiába hiszük azt, hogy csak átfutottuk az e-mailt, az attól még helyet fog elfoglalni a rövid távú memóriánkban.

Mindenre igent mondasz

Ez már valószínűleg jóval egyértelműbb produktivitás-gyilkos szokás. Azzal, ha mindenre igent akkor az alábbi következményekre számíthatsz.

Sok-sok stresszes nap

Ha minden egyes kérésre igennel válaszolsz csak azért, hogy mások kedvébe járj, akkor gyorsan stresszesé fog válni egy-egy napod a túl sok tennivaló miatt. Mielőtt igent mondanál egy-egy kérésre, nyugodtan ellenőrizd saját feladat listádat, hogy belefér-e a plusz tennivaló. Senki sem várhatja el tőled, hogy a saját munkád elé helyezd az ő kérését.

Fejetlenség

Minden egyes igen, egy plusz bejegyzés a naptáradban, a túl sok igennek pedig az lesz a vége, hogy teljesen felborul az egész rendszer. A túl sok tennivaló és a zsúfolt naptár miatt teljesen el fogunk veszni a feladatok között, ami a hatékonyság rovására fog menni, vagyis több feladatot vállalunk, de a végén az eredeti tervet se fogjuk tudni tartani.

Határidők felborulnak

Sokszor abba a hibába esünk - érthető okokból -, ha megígértük valakinek, hogy segítünk, akkor a saját munkák rovására inkább megteszük, mintsem cserben hagyjuk az illetőt. Azonban ennek az lesz a következménye, hogy teljesen elvesztjük a fokúszt, illetve időérzékünket. Mire a saját feladatokhoz érünk, addigra a határidő, mint Damoklész kardja, lebeg felettünk.

Egyik helyről a másikra sietünk

Szinten egy csalóka ponthoz érkeztünk, hiszen azt hihetnénk, hogy ha egyik helyről a másikra sietünk, akkor - bár fárasztóan - de nagyon eredményesen csináljuk, amit csinálunk. Ez akár igaz is lehet, hiszen ha folyamatosan rohanunk és sok dolgot elintézünk, akkor hatékonyan dolgoztunk, nem igaz?

Nos, nem feltétlenül. Ha mindig sietnünk kell, az azt jelenti, hogy szűk határidők közé vagyunk szorítva. Az agyunk folyamatosan azon rugózik, hogy hogyan fogjuk teljesíteni a következő kihívást. Egy pillanatra sincs megállás, ami a minőség rovására megy. A munkánk felületes lesz, és csak később jövünk rá, hogy itt-ott maradt elmaradás.

Ahelyett, hogy rövid idő alatt minél több feladatot akarnánk elvégezni, tervezzünk racionálisan. Így végül elsőre úgy tűnhet, hogy kevesebb dologgal foglalkoztunk aznap. Azonban amibe belekezdtünk, azokat maradéktalanul be is fejeztük. Nap végén pedig jólesően tudunk visszagondolni az elvégzett feladatokra. 

Nem utolsósorban pedig mentális egészségünknek is jót tesz. A munkahelyi stressz először csak a teljesítmény csökkenésében fog megmutatkozni, azonban gyorsan be fog gyűrűzni az élet minden területére. Hosszútávon pedig komoly egészségügyi kockázatokkal jár. 

A munkahelyi stressz témáját korábbi cikk sorozatunkban alaposan körbe jártuk. Kattints a linkre, és vedd elejét a stressznek!

 

 

TOVÁBBI HÍREK
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
2022.12.01

Ha a munkahelyi szünetre gondolunk, akkor legtöbbünk egy 10-15 perces kávészünetre, vagy az ebédidőre asszociálunk, amiből - sajnos - kevés van. Azonban van egy jó hírünk! Már egy-egy rövidebb - mikro-szünet - is jelentős hatással van fizikai és mentális egészségünkre. Lássuk, miért érdemes akárcsak 1-2 percre elszakadni a munkától!

Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
2022.11.11

Az egészséges életmód azzal kezdődik, hogy gondoskodunk szervezetünk megfelelő folyadék utánpótlásáról. Ezt az alapigazságot felhasználva egyre többen próbálják a saját malmukra hajtani a vizet. Ennek eredményeképpen egyre több fajta “extra egészséges”, hangzatos “turbózott” víz kerül a látóterünkbe. Ennek egyike az oxigénnel dúsított víz. Valóban csodaszer lenne az oxigénes víz, vagy csak egy újabb hangzatos piaci szereplővel van dolgunk?

Home office negatívumai a vállalati oldalról
Home office negatívumai a vállalati oldalról
2022.11.03

A home office-t legtöbbször dolgozói oldalról közelítik meg. Azonban, nem csak a munkavállalónak jelent kihívást a távmunka, hanem a munkáltatónak is, főleg akkor, ha alapjaiban nem a távmunka, és az irodai munka integrálására rendezkedtek be.

Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
2022.10.26

Néhány éve még nem voltak felkészülve sem vállalkozások sem a dolgozók arra, hogy home office-ból dolgozzon az iroda nagy része. Számtalan probléma akadt, ami kihatott a dolgozó életére, teljesítményére és azáltal a vállalat eredményességére. Az elmúlt évek tapasztalatainak köszönhetően mára kezd kiforrni a home office gyakorlata. Lássuk, milyen problémák jelentkezhetnek, és hogyan lehet orvosolni őket!

Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
2022.10.13

Az ivóvíz fontos. Számos tanulmány, cikk, esemény vette górcső alá, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak a megfelelő mennyiségű, és (hasonlóan fontos) minőségű ivóvíznek. Ehhez a legáltalánosabb forrás a csapvíz, amelyről elterjedt egyetemes megállapítás, hogy jó állapotban van, és Európában az egyik, ha nem a legjobb vezetékes vízhez juthatunk hozzá Magyarországon.

Miért sós a tenger
Miért sós a tenger
2022.10.07

A tenger vize sós, ez mindenki számára teljesen triviális. Az viszont már kevésbé ismeretes, hogy miért sósak a világtengerek, míg a tavak, és folyók nem. Van, akinek dereng ez-az ezzel kapcsolatban, azonban egyértelmű választ kevesen tudnak adni arra a kérdésre, hogy miért sós a tenger.