Színes variációk jegeskávéra!

2021.07.22

A nagy kánikulában a jól megszokott espresso helyett kitűnő választás egy hideg kávékülönlegesség. A jegeskávé hűsítő, frissítő és remek élénkítő ital egyben. Egyszerűen elkészíthető jegeskávé receptek színes variációját gyűjtöttük össze, hogy mindenki megtalálja a számára legjobbat. Kalandra fel az ízek világában!

Limonádés kávé

Egyszerű, mégis nagyszerű párost alkot a kávé és a limonádé. Aprítsunk fel vegyesen narancsot, citromot és lime-ot, tegyük egy pohárba majd öntsük fel fél deci citromlével. Adjunk hozzá ízlés szerint cukorszirupot vagy más édesítőt majd öntsük fel természetes ásványvízzel. Tegyünk hozzá jégkockát és lassan öntsük a tetejére a frissen főzött kávét. Szénsavas ásványvízzel is elkészítheted az espresso limonádét. 

E.T., avagy az espresso tonik

Az első korty után már soha nem fogsz idegenként tekinteni az E.T.-re! Kevesen gondolnák, hogy a kávé és a tonik kombinálásával egy tökéletes nyári ital készíthető, ami egyszerre frissít és pörget fel.

 

Az espresso tonik receptje egyszerű és csak néhány hozzávaló kell. Egy pohárba önts tonikot sok-sok jéggel és csepegtess hozzá egy kis frissen facsart lime levet. Keverd össze és öntsd rá óvatosan a jégre a frissen főzött kávét. A tonikos kávé világos pörkölésű kávéval az igazi. A poharat díszítheted menta levéllel és lime karikával.

espresso tonik recept

 

 

A legegyszerűbb és legnépszerűbb jeges kávé

Ehhez az egyszerű jegeskávé recepthez nem kell más, mint egy 2,5 decis pohár, hideg tej, egy dupla espresso és jég. Először tegyük a pohárba a jeget, majd öntsük fel a tejjel és végezetül öntsük a tetejére a dupla espresso-t. 

Elkészítheted a jeges kávét különböző alternatív tejből, így mindig egy kicsit más élményt fog nyújtani. Például a rizstejből készült jeges kávé édesebb ízélményt nyújt. A kókusztejből készült változata is kellemes meglepetést tartogat, egy kis kókusz likőrrel egy igazi karibi koktél varázsolható belőle. Kísérletezz és találd meg a számodra legjobbat.

Jegeskávé buborékokkal

Egy 3 decis poharat töltsük meg félig jéggel, majd öntsünk bele másfél deci szódát. Főzzünk le egy adag espressot és öntsük rá óvatosan a jeges szódavíz tetejére. Ha van shakerünk, akkor érdemes néhány jégkockával hidegre keverni a kávét mielőtt a pohárba öntenénk, így szép habos lesz a jegeskávé.

Egyszerű jegeskávé vanília fagyival

Fagyi, jég, tej és kávé, más nem is kell. Egy nagyobb pohár aljára kerüljön egy-két gombóc vanília fagylalt, majd mehet rá a jég. Öntsük fel hideg tejjel és végezetül öntsük a tetejére a frissen főzött kávét.

jegeskávé fagyival

A görög frappé 

A történet szerint egy instant kávé gyár igazgatója találta fel a napjainkban elsősorban Görögországhoz köthető italt.

A véletlennek köszönhetjük a görög tavernák egyik jellegzetességét, a frappét. Dimitris Vakondios – a Nestlé egyik görög munkatársa – egy Thesszalonikben rendezett kiállítás szünetében szeretett volna kávét inni. Viszont forró víz híján volt, ezért hideg vizzel probált szerencsét. A kávépor sokkal nehezebben oldódott a hideg folyadékban, ezért egy shakerben rázta össze. Ez a habos kávé alap adta a ma már világhíres frappé ötletét.

A frappé elkészítése rendkívül egyszerű. Készítsünk elő egy nagyobb poharat félig jéggel töltve. Egy shakerbe vagy bármilyen jól zárható eszközbe tegyünk két teáskanál instant kávéport, ízlés szerint cukrot és egy kis tejport valamint egy kicsit több tejet, mint amennyi ellepi a száraz összetevőket.

Rázzuk össze jó alaposan a hozzávalókat, majd öntsük a pohárba a habos kávé mixet, és töltsük fel hideg tejjel. Akik igazán édes ízélményre vágynak, tejszínhabbal feltehetik az i-re a pontot.

görög frappé recept

A nagy hőségben a folyadékbevitelről se feledkezzünk meg. A természetes ásványvizet semmi sem pótolja. Válaszd te is a Montivíz környezetbarát megoldását, mi házhoz viszük neked a Káli-medencében felszínre törő természetes ásványvizet.

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.