Varázslatos téli kirándulóhelyek Magyarországon

2022.01.06

Hazánk csodálatos tájai nemcsak nyáron várják a kirándulni vágyókat. Télen hazánk természeti csodáinak egy egészen más oldalát ismerhetjük meg. Senkit ne riasszon el a hidegebb idő egy felejthetetlen élményt nyújtó téli kirándulástól. Összegyűjtöttünk néhány hazai célpontot, amit nem csak hóesés után érdemes felfedezni.

téli kirándulóhelyek Magyarországon

A természet egész évben vár ránk

Minden évszakban egy teljesen más arcát ismerhetjük meg Magyarországnak. Tavasszal az első melengető napsugarak csábítanak ki az ébredező természetbe. A sokszor szürke tél után varázslatos élményt nyújt a rügyező fák és a madárcsicsergés.

Nyáron a legpezsgőbb az élet a természetben. A fák sűrű lombkoronája hűsítő árnyékot ad a tikkasztó melegben, miközben gyönyörködünk a sokszínű tájban és figyeljük a nyüzsgő élővilágot. Ősszel pedig a falevelek színes kavalkádja nyújt felejthetetlen élményt a természetjáróknak. 

Kirándulás télen

Sokan gondolják úgy, hogy a természet télen szürke és nem érdemes kimozdulni a melegből. Pedig egy téli kirándulás is felejthetetlen élményt nyújt számunkra és még csak hó sem kell hozzá.

Az igaz, hogy a téli hónapokban a hűvös időjárás miatt kevésbé csábító a szabadban tölteni az időnket. Viszont, ha megfelelően felkészülünk a téli kirándulásra, akkor nem érhet minket meglepetés és kellemetlenség. Korábban összeállított túra útmutatónkat követve egészen biztosan szép emlék marad a téli kirándulás. Az útmutatóért kattints a szövegre vagy a linkre!

téli kirándulás

Hova menjünk kirándulni télen? 

Magyarország bővelkedik téli kirándulóhelyekben, amelyek nyugalommal, friss levegővel és gyönyörű látvánnyal várják a természetbarátokat. Téli kirándulási tippeket hoztunk, ahova akkor is érdemes elbarangolni, ha éppen nincsen hó:

A mesebeli Lillafüred

Talán az egyik leghangulatosabb téli kirándulóhely Magyarországon a Bükk-vidéken fekvő Lillafüred. Hóhulláskor a Lillafüredi Palotaszálló és a befagyott Hámori-tó mesébe illő látvánnyal fogadja az odalátogatókat. Egynapos téli kirándulási ötletnek sem utolsó Lillafüred, ugyanis a környék is tartogat felfedezni valót. Érdemes ellátogatni a Szent István,- és az Anna-barlanghoz, ahol hazánk legmagasabb vízesése található és az Őskohóhoz.

Családi kirándulás télen

Képforrása: országalbum

Kilátás a szomszédba – Írott-kő

A Dunántúl legmagasabb pontja évszaktól függetlenül varázslatos panorámát nyújt a túrázóknak. A 882 magas hegycsúcs tökéletes célpontja lehet egy téli kirándulásnak. A hegytetőn állva, az 1913-ban épített kilátóból egészen a balatoni tanúhegyekig el lehet látni, a másik oldalra tekintve pedig tiszta időben az Alpok havas csúcsait is megcsodálhatjuk.

egynapos kirándulási ötletek télen

Képforrása: koszeginfo.com

Egyedülálló természeti jelenség - Egerszalóki sódomb

A téli kirándulás szerelmesei egészen biztosan találnak tökéletes célpontot az Északi-középhegységben. Itt található az Egertől mindössze 5 kilométerre található egerszalóki sódomb, ami Magyarország egyik legkülönlegesebb képződménye. A világon csak két helyen, a Yellowstone Nemzeti Parkban és Törökországban találkozhatunk hasonló természeti jelenséggel.

Bár a sódomb természetes jelenség, kialakulásához kellett az emberi segítség és a véletlen is. Az 1960-as években ezen a területen több 100 méter mély fúrásokat végeztek kőolaj után kutatva. 400 méter mélyen sem találtak fekete aranyat, viszont forró, ásványi-anyagokban gazdag gyógyvizet igen. Néhány éven belül megépítették az első gyógyvizes medencéket a területen, napjainkban pedig már egy egész wellness központ várja a látogatóit.

téli kirándulási tippek

Képforrása: országalbum

A „magyar Stonehenge” - Haláp

A legfiatalabb balatoni tanúhegy, a Haláp sokáig volt mellőzött látványosság a Balaton-felvidéken. Az utóbbi években kezdték újra felfedezni a természetbarátok az emberi tevékenység áldozatául esett vidéket. A Haláp 100 évvel ezelőtt még 358 méter magas volt, viszont az intenzív bányászat következményeképp mára alig éri el a 291 métert.

A Haláp tökéletes célpont családi kirándulásnak télen, ugyanis egy jól kiépített 3 kilométeres tanösvény várja a látogatókat, ami gyerekekkel is könnyen és biztonságosan teljesíthető 2 óra alatt. 

A 291 méteres csúcsáról gyönyörű panoráma nyílik a Káli- és Tapolcai medencére, amiknek kőzetei páratlan kincset rejtenek. A Káli-medencében fekvő Monostorapátiban tör felszínre a kristálytiszta, ásványi-anyagokban gazdag Montivíz. Kattints a szövegre és ismerd meg a selymes ízű Monti ásványvizet!

Téli kirándulás Budapest környékén

A fővárosból is rengeteg kirándulóhely elérhető egy órányi autóút alatt, ami télen is várja a természetbarátokat:

Téli sport szerelmeseinek - Nagy Hideg-hegy

A Börzsönyben található Nagy Hideg-hegy ideális választás téli kirándulás célpontjának, ugyanis itt mindenki megtalálhatja a számára legjobb kikapcsolódási formát. Különböző nehézségű túraútvonalakon juthatunk el a 864 méteres csúcsra, ahonnan festői szépségű panorámában lehet részünk. A téli sport szerelmesei pedig sílécre pattanhatnak és kipróbálhatják a Nagy Hideg-hegyi túraközpont sípályáit.

téli kirándulás budapest környékén

Nyugalom völgye - Apátkúti-völgy

Ha nyugalomra vágysz, a Dunakanyarban elhelyezkedő Apátkúti-völgy tökéletes választás télen is. A Visegrádi-hegység egyik legszebb völgye vadregényes téli kirándulást ígér az egész család számára. A körülbelül 9 kilométer hosszúságú túraútvonal 2-3 óra alatt végigjárható, sokszor anélkül, hogy bárki másba botlanánk az úton.

Nyüzsgő síparadicsom karnyújtásnyira Budapesttől - Dobogókő

A Visegrádi-hegység legmagasabb pontja, a Dobogókő az egyik legkedveltebb téli kirándulóhely Budapest környékén. A 700 méter magas hegyen egész évben hűvösebb van az átlagnál, így jó eséllyel túrázhatunk bokáig érő hóban. Itt üzemel a Budapesthez legközelebb eső sípálya, amit 1923-ban alapítottak elsőként hazánkban.

Trópusi kirándulás a fagyos télben - Vácrátóti arborétum

Hazánk leggazdagabb növénygyűjteményével rendelkezik a fővárostól körülbelül 1 órára található Vácrátóti arborétum. A botanikus kert egész évben látogatható, és a pálma,- és üvegházban a tél közepén is 3000 különböző trópusi növényben gyönyörködhetünk.

kirándulás télen

 

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.

Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
2024.01.23

Bár mindenki saját és egyedi személyiséggel rendelkezik, az introvertált munkavállalók számos azonos személyiség jeggyel és tulajdonsággal bírnak. A köztudat legtöbbször a negatív aspektusait emeli ki, ami alapján az introváltakat visszahúzódó, csendes, félénk és szorongó emberekkel azonosítják. Azonban ez távol áll a valóságtól. Az introvertált munkavállalók rengeteg potenciállal rendelkeznek.

Milyen veszélyeket rejtenek magukba a munkahelyi barátságok és hogyan veheted elejét?
Milyen veszélyeket rejtenek magukba a munkahelyi barátságok és hogyan veheted elejét?
2023.12.15

Munkahelyi barátságok egyaránt hozhatnak örömöt és támogatást a munkahelyi életünkbe. Fokozhatják a munkahelyi elégedettséget, elősegíthetik a csapatszellemet és az együttműködést, valamint nyújthatnak érzelmi támaszt a nehéz időszakokban. Azonban a pozitívumok mögött rejlenek olyan buktatók is, amelyekkel érdemes tisztában lennünk, hogy el tudjuk kerülni.