Jóból is megárt a sok - Túlzott vízfogyasztás

2022.05.31

A megfelelő hidratáltság fontosságára lépten-nyomon felhívják figyelmünket. Komoly következményei lehetnek annak, ha testünk szomjazik. Azonban arról kevés szó esik, hogy a ló túloldalára is át lehet esni. Ugyanis a túlzott vízfogyasztás is lehet annyira veszélyes, mint a túl kevés. A vízmérgezés persze nem olyan gyakori, mint a dehidratáció, azonban nem árt tisztában lenni a kockázatával.

túlzott vízfogyasztás

Mennyi az ideális folyadék mennyiség?

Az emberi test számára elengedhetetlen a megfelelő hidratáció. Általánosan elfogadott szabály, hogy legalább napi két liter vizet meg kell innunk. Ez nem rossz kiindulási alap, viszont a pontos mennyiség sok mindentől függ. Például az életkorunk előrehaladtával fokozatosan csökken szervezetünk vízigénye. 

Ha pontosan szeretnéd tudni, hogy hány liter vizet ajánlott meginnod naponta, akkor kattints a linkre!

Mi történik, ha túl sok vizet iszunk?

Testünk több, mint felét víz alkotja. Azonban, ha túlzásba visszük a vízfogyasztást, akkor szervezetünk egyensúlya könnyen felborulhat, ami a vízmérgezéshez vezethet. 

Mi történik szervezetünkkel ennek hatására?

A vízmérgezés kockázata akkor áll fenn, ha több vizet juttatunk szervezetünkbe, mint amennyivel vesénk boldogulni tud. Ez a szervünk felelős a felesleges folyadék és a salakanyagok eltávolításáért. Súlyos következményei lehetnek annak, ha ezt a feladatát nem tudja maradéktalanul ellátni:

Megváltozik a vér nátriumszintje

A vér nátrium koncentrációja jelentősen csökken, ha hosszabb távon nagyobb terhelésnek tesszük ki veséinket, ugyanis a vérünkben található nátriumnak kulcsszerepe van sejtjeink tápanyagellátásában.

Folyadék felhalmozódás

A vérben található nátrium a sejtek vízháztartásának szabályozásában is szerepet játszik. Ha túl alacsony a vér nátrium koncentrációja, akkor sejtjeink hajlamosak sokkal több vizet visszatartani, ami súlyos egészségügyi kockázattal jár.

A többlet folyadék sokszor a szívüregben, a mellhártya rétegei között és a hasüregben raktározódik el. Ez tüdővízenyőhöz, szívelégtelenséghez, valamint súly, és vérnyomás problémákhoz vezethet. A legveszélyesebb az, ha agysejtjeink víztartalma növekszik meg - ezáltal térfogata -, mivel a koponyacsont nem képes tágulni.

túl sok víz

Mennyi a túl sok víz?

Ahogy a napi ajánlott folyadékbevitel eltér egyénenként, úgy az is, hogy mi számít túl sok víznek. Egy egészséges vese körülbelül 8-9 deciliter vizet képes megszűrni óránként. A testsúly, az életkor, az életmód, és az egészségi állapot - különös tekintettel a vesék állapota - mind-mind befolyásolja ezt a mennyiségét.

Például amíg egy harmincas évei elején járó sportoló egy óra alatt könnyedén megiszik több, mint egy liter vizet, addig ugyan ez egy inaktívabb életet élő, idős ember részére akár végzetes is lehet.

A gyakoribb probléma

Azt egyértelműen kijelenthetjük, hogy legtöbbünket nem a túl sok víz elfogyasztása, hanem annak ellenkezője veszélyezteti. Sokan követik el azt a hibát, hogy akár órákon át nem, vagy csak alig fogyasztanak valamilyen folyadékot.

Tagadhatatlan tény, hogy sajnos könnyű megfeledkezni egy pörgős napon arról, hogy óránként legalább 1-2 pohárnyi vizet megigyunk. Szerencsére számos praktika van, aminek segítségével rutinná válik a vízfogyasztás. Kattints a linkre, és találd meg a hozzád legjobban illő praktikákat!

vízmérgezés

Arról se feledkezzünk meg, hogy nem csak a mennyiség számít. Ugyanis nem mindegy, hogy tiszta, természetes ásványvízből iszunk meg naponta 2-3 litert, vagy valamilyen üdítőitalból. Az ásványvízzel szervezetünk számára létfontosságú ásványi anyagokat  - többek között magnéziumot és kalciumot - juttatunk be testünkbe. 

Ezzel szemben az üdítőitalokkal sokszor csak plusz terhelést róvunk vesére, mivel az ezekben található különböző adalékanyagok kiválasztása megterhelő feladat tud lenni a páros szervünk számára.

Válaszd Te is a mindennapokra a kimagasló minőségű, ásványi anyagokban gazdag Monti természetes ásványvizet! Kattints a linkre, és ismerd meg a Káli-medence kincsét!

 

TOVÁBBI HÍREK
Mi a teendő, ha vízadagolonk meghibásodott?
Mi a teendő, ha vízadagolonk meghibásodott?
2023.09.29

A vízadagoló állandó használatnak van kitéve és legtöbbször a legforgalmasabb helyen van üzembehelyezve, ezért óhatatlanul is fennáll a meghibásodás esélye. Egy rövid útmutató állítottunk össze, annak érdekében, hogy a problémát mielőbb orvosolni tudjuk, és megkönnyítsük az ehhez kapcsolódó ügyintézést.

Hogyan rendelhet ballonos ásványvizet a legegyszerűbben?
Hogyan rendelhet ballonos ásványvizet a legegyszerűbben?
2023.09.21

Senki sem szeret az adminisztrációval bajlódni, ezért szeretnénk minél inkább megkönnyíteni a rendelésleadást és nyomonkövethetőbbé tenni a folyamatot. Ezért többféle lehetőség közül választhatja ki az Ön számára legkényelmesebbet és legegyszerűbbet.

Hogyan bánjunk az ásványvizes ballonokkal?
Hogyan bánjunk az ásványvizes ballonokkal?
2023.09.07

Egy teli ballon 19 kilogrammot nyom, ami érthető módon megnehezíti a szállítását, a cseréjét a vízadagolón és a tárolását. Egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük a baleseteket, a ballonok sérülésével járó kellemetlenségeket és a higiéniás kockázatokat is kizárhatjuk. Ezért egy részletes, de lényegre törő útmutatot állítottunk össze, hogy hogyan a legegyszerűbb és legcélszerűbb a ballonokkal báni.

Mondj nemet a hozzáadott cukornak, van jobb alternatíva!
Mondj nemet a hozzáadott cukornak, van jobb alternatíva!
2023.08.25

Tagadhatatlan, hogy nyári hőségben mindenkinek jól tud esni egy jéghideg üdítő ital vagy jégkrém, azonban ezek a termékek legtöbbször elképesztő mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaznak. Egy-egy alkalmi még csak csak belefér, azonban a túl sok cukor plusz komoly problémát okozhat.