Jóból is megárt a sok - Túlzott vízfogyasztás

2022.05.31

A megfelelő hidratáltság fontosságára lépten-nyomon felhívják figyelmünket. Komoly következményei lehetnek annak, ha testünk szomjazik. Azonban arról kevés szó esik, hogy a ló túloldalára is át lehet esni. Ugyanis a túlzott vízfogyasztás is lehet annyira veszélyes, mint a túl kevés. A vízmérgezés persze nem olyan gyakori, mint a dehidratáció, azonban nem árt tisztában lenni a kockázatával.

túlzott vízfogyasztás

Mennyi az ideális folyadék mennyiség?

Az emberi test számára elengedhetetlen a megfelelő hidratáció. Általánosan elfogadott szabály, hogy legalább napi két liter vizet meg kell innunk. Ez nem rossz kiindulási alap, viszont a pontos mennyiség sok mindentől függ. Például az életkorunk előrehaladtával fokozatosan csökken szervezetünk vízigénye. 

Ha pontosan szeretnéd tudni, hogy hány liter vizet ajánlott meginnod naponta, akkor kattints a linkre!

Mi történik, ha túl sok vizet iszunk?

Testünk több, mint felét víz alkotja. Azonban, ha túlzásba visszük a vízfogyasztást, akkor szervezetünk egyensúlya könnyen felborulhat, ami a vízmérgezéshez vezethet. 

Mi történik szervezetünkkel ennek hatására?

A vízmérgezés kockázata akkor áll fenn, ha több vizet juttatunk szervezetünkbe, mint amennyivel vesénk boldogulni tud. Ez a szervünk felelős a felesleges folyadék és a salakanyagok eltávolításáért. Súlyos következményei lehetnek annak, ha ezt a feladatát nem tudja maradéktalanul ellátni:

Megváltozik a vér nátriumszintje

A vér nátrium koncentrációja jelentősen csökken, ha hosszabb távon nagyobb terhelésnek tesszük ki veséinket, ugyanis a vérünkben található nátriumnak kulcsszerepe van sejtjeink tápanyagellátásában.

Folyadék felhalmozódás

A vérben található nátrium a sejtek vízháztartásának szabályozásában is szerepet játszik. Ha túl alacsony a vér nátrium koncentrációja, akkor sejtjeink hajlamosak sokkal több vizet visszatartani, ami súlyos egészségügyi kockázattal jár.

A többlet folyadék sokszor a szívüregben, a mellhártya rétegei között és a hasüregben raktározódik el. Ez tüdővízenyőhöz, szívelégtelenséghez, valamint súly, és vérnyomás problémákhoz vezethet. A legveszélyesebb az, ha agysejtjeink víztartalma növekszik meg - ezáltal térfogata -, mivel a koponyacsont nem képes tágulni.

túl sok víz

Mennyi a túl sok víz?

Ahogy a napi ajánlott folyadékbevitel eltér egyénenként, úgy az is, hogy mi számít túl sok víznek. Egy egészséges vese körülbelül 8-9 deciliter vizet képes megszűrni óránként. A testsúly, az életkor, az életmód, és az egészségi állapot - különös tekintettel a vesék állapota - mind-mind befolyásolja ezt a mennyiségét.

Például amíg egy harmincas évei elején járó sportoló egy óra alatt könnyedén megiszik több, mint egy liter vizet, addig ugyan ez egy inaktívabb életet élő, idős ember részére akár végzetes is lehet.

A gyakoribb probléma

Azt egyértelműen kijelenthetjük, hogy legtöbbünket nem a túl sok víz elfogyasztása, hanem annak ellenkezője veszélyezteti. Sokan követik el azt a hibát, hogy akár órákon át nem, vagy csak alig fogyasztanak valamilyen folyadékot.

Tagadhatatlan tény, hogy sajnos könnyű megfeledkezni egy pörgős napon arról, hogy óránként legalább 1-2 pohárnyi vizet megigyunk. Szerencsére számos praktika van, aminek segítségével rutinná válik a vízfogyasztás. Kattints a linkre, és találd meg a hozzád legjobban illő praktikákat!

vízmérgezés

Arról se feledkezzünk meg, hogy nem csak a mennyiség számít. Ugyanis nem mindegy, hogy tiszta, természetes ásványvízből iszunk meg naponta 2-3 litert, vagy valamilyen üdítőitalból. Az ásványvízzel szervezetünk számára létfontosságú ásványi anyagokat  - többek között magnéziumot és kalciumot - juttatunk be testünkbe. 

Ezzel szemben az üdítőitalokkal sokszor csak plusz terhelést róvunk vesére, mivel az ezekben található különböző adalékanyagok kiválasztása megterhelő feladat tud lenni a páros szervünk számára.

Válaszd Te is a mindennapokra a kimagasló minőségű, ásványi anyagokban gazdag Monti természetes ásványvizet! Kattints a linkre, és ismerd meg a Káli-medence kincsét!

 

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.

Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
2024.01.23

Bár mindenki saját és egyedi személyiséggel rendelkezik, az introvertált munkavállalók számos azonos személyiség jeggyel és tulajdonsággal bírnak. A köztudat legtöbbször a negatív aspektusait emeli ki, ami alapján az introváltakat visszahúzódó, csendes, félénk és szorongó emberekkel azonosítják. Azonban ez távol áll a valóságtól. Az introvertált munkavállalók rengeteg potenciállal rendelkeznek.