Jóból is megárt a sok - Túlzott vízfogyasztás

2022.05.31

A megfelelő hidratáltság fontosságára lépten-nyomon felhívják figyelmünket. Komoly következményei lehetnek annak, ha testünk szomjazik. Azonban arról kevés szó esik, hogy a ló túloldalára is át lehet esni. Ugyanis a túlzott vízfogyasztás is lehet annyira veszélyes, mint a túl kevés. A vízmérgezés persze nem olyan gyakori, mint a dehidratáció, azonban nem árt tisztában lenni a kockázatával.

túlzott vízfogyasztás

Mennyi az ideális folyadék mennyiség?

Az emberi test számára elengedhetetlen a megfelelő hidratáció. Általánosan elfogadott szabály, hogy legalább napi két liter vizet meg kell innunk. Ez nem rossz kiindulási alap, viszont a pontos mennyiség sok mindentől függ. Például az életkorunk előrehaladtával fokozatosan csökken szervezetünk vízigénye. 

Ha pontosan szeretnéd tudni, hogy hány liter vizet ajánlott meginnod naponta, akkor kattints a linkre!

Mi történik, ha túl sok vizet iszunk?

Testünk több, mint felét víz alkotja. Azonban, ha túlzásba visszük a vízfogyasztást, akkor szervezetünk egyensúlya könnyen felborulhat, ami a vízmérgezéshez vezethet. 

Mi történik szervezetünkkel ennek hatására?

A vízmérgezés kockázata akkor áll fenn, ha több vizet juttatunk szervezetünkbe, mint amennyivel vesénk boldogulni tud. Ez a szervünk felelős a felesleges folyadék és a salakanyagok eltávolításáért. Súlyos következményei lehetnek annak, ha ezt a feladatát nem tudja maradéktalanul ellátni:

Megváltozik a vér nátriumszintje

A vér nátrium koncentrációja jelentősen csökken, ha hosszabb távon nagyobb terhelésnek tesszük ki veséinket, ugyanis a vérünkben található nátriumnak kulcsszerepe van sejtjeink tápanyagellátásában.

Folyadék felhalmozódás

A vérben található nátrium a sejtek vízháztartásának szabályozásában is szerepet játszik. Ha túl alacsony a vér nátrium koncentrációja, akkor sejtjeink hajlamosak sokkal több vizet visszatartani, ami súlyos egészségügyi kockázattal jár.

A többlet folyadék sokszor a szívüregben, a mellhártya rétegei között és a hasüregben raktározódik el. Ez tüdővízenyőhöz, szívelégtelenséghez, valamint súly, és vérnyomás problémákhoz vezethet. A legveszélyesebb az, ha agysejtjeink víztartalma növekszik meg - ezáltal térfogata -, mivel a koponyacsont nem képes tágulni.

túl sok víz

Mennyi a túl sok víz?

Ahogy a napi ajánlott folyadékbevitel eltér egyénenként, úgy az is, hogy mi számít túl sok víznek. Egy egészséges vese körülbelül 8-9 deciliter vizet képes megszűrni óránként. A testsúly, az életkor, az életmód, és az egészségi állapot - különös tekintettel a vesék állapota - mind-mind befolyásolja ezt a mennyiségét.

Például amíg egy harmincas évei elején járó sportoló egy óra alatt könnyedén megiszik több, mint egy liter vizet, addig ugyan ez egy inaktívabb életet élő, idős ember részére akár végzetes is lehet.

A gyakoribb probléma

Azt egyértelműen kijelenthetjük, hogy legtöbbünket nem a túl sok víz elfogyasztása, hanem annak ellenkezője veszélyezteti. Sokan követik el azt a hibát, hogy akár órákon át nem, vagy csak alig fogyasztanak valamilyen folyadékot.

Tagadhatatlan tény, hogy sajnos könnyű megfeledkezni egy pörgős napon arról, hogy óránként legalább 1-2 pohárnyi vizet megigyunk. Szerencsére számos praktika van, aminek segítségével rutinná válik a vízfogyasztás. Kattints a linkre, és találd meg a hozzád legjobban illő praktikákat!

vízmérgezés

Arról se feledkezzünk meg, hogy nem csak a mennyiség számít. Ugyanis nem mindegy, hogy tiszta, természetes ásványvízből iszunk meg naponta 2-3 litert, vagy valamilyen üdítőitalból. Az ásványvízzel szervezetünk számára létfontosságú ásványi anyagokat  - többek között magnéziumot és kalciumot - juttatunk be testünkbe. 

Ezzel szemben az üdítőitalokkal sokszor csak plusz terhelést róvunk vesére, mivel az ezekben található különböző adalékanyagok kiválasztása megterhelő feladat tud lenni a páros szervünk számára.

Válaszd Te is a mindennapokra a kimagasló minőségű, ásványi anyagokban gazdag Monti természetes ásványvizet! Kattints a linkre, és ismerd meg a Káli-medence kincsét!

 

TOVÁBBI HÍREK
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
2022.12.01

Ha a munkahelyi szünetre gondolunk, akkor legtöbbünk egy 10-15 perces kávészünetre, vagy az ebédidőre asszociálunk, amiből - sajnos - kevés van. Azonban van egy jó hírünk! Már egy-egy rövidebb - mikro-szünet - is jelentős hatással van fizikai és mentális egészségünkre. Lássuk, miért érdemes akárcsak 1-2 percre elszakadni a munkától!

Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
2022.11.18

Sokunkkal megesik, hogy csak nap végén eszmélünk rá arra, hogy egyáltalán nem voltunk olyan produktivak a munkaidőben, mint ahogy azt előző munkanap végén, vagy reggel terveztük. Még, ha végig futjuk az aznapi történéseket, akkor se nagyon értjük, hogy hol sikkadt el a munkánk, hiszen egész nap csináltunk valamit. Nos, van egy-két olyan cselekvés, ami nem olyan egyértelmű időnyelő, mint például a közösségi média pörgetése.

Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
2022.11.11

Az egészséges életmód azzal kezdődik, hogy gondoskodunk szervezetünk megfelelő folyadék utánpótlásáról. Ezt az alapigazságot felhasználva egyre többen próbálják a saját malmukra hajtani a vizet. Ennek eredményeképpen egyre több fajta “extra egészséges”, hangzatos “turbózott” víz kerül a látóterünkbe. Ennek egyike az oxigénnel dúsított víz. Valóban csodaszer lenne az oxigénes víz, vagy csak egy újabb hangzatos piaci szereplővel van dolgunk?

Home office negatívumai a vállalati oldalról
Home office negatívumai a vállalati oldalról
2022.11.03

A home office-t legtöbbször dolgozói oldalról közelítik meg. Azonban, nem csak a munkavállalónak jelent kihívást a távmunka, hanem a munkáltatónak is, főleg akkor, ha alapjaiban nem a távmunka, és az irodai munka integrálására rendezkedtek be.

Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
2022.10.26

Néhány éve még nem voltak felkészülve sem vállalkozások sem a dolgozók arra, hogy home office-ból dolgozzon az iroda nagy része. Számtalan probléma akadt, ami kihatott a dolgozó életére, teljesítményére és azáltal a vállalat eredményességére. Az elmúlt évek tapasztalatainak köszönhetően mára kezd kiforrni a home office gyakorlata. Lássuk, milyen problémák jelentkezhetnek, és hogyan lehet orvosolni őket!

Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
2022.10.13

Az ivóvíz fontos. Számos tanulmány, cikk, esemény vette górcső alá, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak a megfelelő mennyiségű, és (hasonlóan fontos) minőségű ivóvíznek. Ehhez a legáltalánosabb forrás a csapvíz, amelyről elterjedt egyetemes megállapítás, hogy jó állapotban van, és Európában az egyik, ha nem a legjobb vezetékes vízhez juthatunk hozzá Magyarországon.