Milyen víztisztító berendezést vegyek? 5 kérdés, ami segít dönteni!

2021.10.22

Egyre több ember gondolkodik el azon, hogy víztisztító berendezéssel szerelje fel otthonát. Mindennapjaink részévé fog válni, ezért érdemes alaposan tájékozódni, mielőtt beruháznánk egyre. Viszont napjainkban nehéz kiigazodni a rengeteg különböző házi víztisztító berendezés között és könnyű elveszni az információk tengerében. Mielőtt központi víztisztító berendezést vásárolnánk, fel kell tennünk néhány alapvető kérdést:

milyen víztisztító berendezést vegyek

Szükségem van központi víztisztító berendezésre otthon?

A legfontosabb kérdés, amit vásárlás előtt érdemes feltenni magunknak, hogy szükségünk van-e rá, és ha igen, miért fontos, hogy legyen. Köztudott tény, hogy a közmű biztosítja, hogy az ivóvízhálózatba kerülő víz emberi fogyasztásra alkalmas kell legyen. 

Ez viszont nem azt jelenti, hogy az az ivóvíz, ami végül a poharunkba kerül kockázatmentes lenne. A vízvezetékekben – különösen azokon a helyeken, ahol vízhálózat elöregedett – különböző káros anyagok kerülhetnek bele, mint például ólom. Továbbá a vezetékrendszer sérülése esetén is számos károsanyag és mikroorganizmus kerülhet a csapvízbe.

A vízbe kerülő mikroorganizmusokat és idegen anyagokat klórral semlegesítik a vízelosztó központokban. A klór viszont nem tűnik el maradéktalanul az ivóvízből. Határértéken belül a szakemberek nem tekintik egészségre ártalmasnak a vegyületet, viszont a víz élvezeti értékét egészen biztosan csökkenti. Korábbi cikkünkbe részletesebben olvashatsz a csapvízben található klór szervezetünkre gyakorolt hatásairól.

Központi víztisztító berendezés használatával minden károsanyag és szennyeződés kiszűrhető a csapvízből, amivel állandó minőséget és finom ízt biztosíthatsz az ivóvíznek.

házi víztisztító berendezés

Hogyan tudok megbízható házi víztisztító berendezést vásárolni?

Ha meggyőződtünk arról, hogy szükségünk van központi víztisztító berendezésre, akkor következik a legnehezebb kérdés: “Milyen víztisztító berendezést vegyek?” Manapság, ha rákeresünk a víztisztító szóra, megannyi fajtával, típussal és márkával fogunk találkozunk, sokszor különböző forrásból. Hogyan tudok kiigazodni rajta és megtalálni a számomra legjobb víztisztító berendezést?

Van, amikor többet árt, mint használ

Első és legfontosabb, hogy utánanézünk, hogy megfelelő tanúsítványokkal rendelkezik-e a víztisztító berendezés, amit otthonunkba tervezünk beszerelni. Ugyanis sokszor többet ártunk vele egészségünknek, mint amennyit használ neki. A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2022. januárjában több tucat víztisztító berendezést vont ki a forgalomból kétes minősége miatt. A listát a linkre kattintva tekintheted meg az NNK oldalán. A legtöbb vízszűrő ugyan rendelkezik valamilyen tanúsítvánnyal, ám ezeknek jó része valamely külföldi intézmény által kiállított okirat, aminek a teszteredményei nem a hazai vízösszetételhez illeszkedik.

Ezzel szemben Doulton vízszűrő a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiállított tanúsítvánnyal rendelkezik. A vízszűrőt hazai víz mintákkal tesztelték, és jelenleg az egyetlen forgalomban lévő vízszűrő berendezés, ami bizonyítottan 100 százalékban kiszűri az csapvízből az ólmot.

Szükségem lesz táplálék kiegészítőkre, ha víztisztító berendezést használok?

Sokan gondolják úgy, hogy ha központi víztisztító berendezést használnak otthonukban, akkor szükségük lesz táplálékkiegészítőre, hogy pótolják a szükséges ásványi-anyagokat. 

A Doulton központi vízszűrő berendezésnek az alapelve, hogy a víz jellemzőit csak a szükséges, viszont elégséges mértékben változtassa meg, azaz a szennyezőkre vonatkozóan maximális legyen az eltávolítás, a hasznos ásványi sókra vonatkozóan minimális legyen a változás. A Doulton vízszűrő berendezés használata, és egy kiegyensúlyozott étrend mellett nincs szükség táplálékkiegészítőkre.

központi víztisztító berendezés

Mennyire bonyolult beüzemelni a vízszűrő berendezést és milyen gyakran kell karbantartani?

Az sem utolsó kérdés, hogy mennyire nehéz a központi víztisztító berendezés beüzemelése és karbantartása. Az Doulton vízszűrő berendezés beüzemelése nem igényel szakértelmet, a melléklet tájékoztató alapján bárki könnyedén beszerelheti a konyhapult alá.

A vízszűrő kancsók szűrőbetétjét általában havonta kell cserélni. Viszont a házi vízszűrő berendezésnek a karbantartását, azaz szűrő cseréjét elég félévente elvégezni. A Doulton vízszűrő 6 hónapig hatóságilag garantálja az ivóvíz minőségét. 

Magyarországon a szakhatóság 6 hónapon túl nem vizsgálja az aktívszenes szűrőbetétek megbízhatóságát, viszont független laboratóriumi tesztek eredményei igazolják, hogy a vízszűrő berendezés paraméterei a 7. hónapot követően is kiválóak.

Mennyire bonyolult megvásárolni és milyen költségekkel jár?

Webshopunkon keresztül kényelmesen megvásárolhatod a Doulton pult alá szerelhető víztisztító berendezést. Pár kattintással házhoz rendelheted, amit kollégánk néhány napon belül díjmentesen ki is szállít.

Egy központi víztisztító berendezés beszerzése nagyobb költséggel jár, mint például egy egyszerűbb vízszűrő kancsó vagy torony megvásárlása, viszont hosszútávon megtérül a beruházás. Elég csak szűrőbetétet cserélni félévente, amit pedig díjmentesen házhoz szállítjuk. 

További információkért kattints a linkre vagy a képre!

víztisztító berendezés

 

TOVÁBBI HÍREK
5 szemkápráztató őszi kirándulóhely Magyarországon
5 szemkápráztató őszi kirándulóhely Magyarországon
2022.09.15

Minden évszaknak megvan a maga szépsége. Ősszel a fák színes levelei nyújtanak elképesztően gyönyörű látványt a természetjáróknak. Utazni se kell sokat, hogy részesei lehessünk az élménynek, hiszen hazánk bővelkedik szemkápráztató őszi kirándulóhelyekben.

Biztos, hogy jót tesz a reggeli kávé?
Biztos, hogy jót tesz a reggeli kávé?
2022.08.26

Sokan el se tudják képzelni a reggeli rutint kávé nélkül. Sőt, akadnak olyanok is, akik erre büszkék is. Azonban - ahogy valószínűleg sokan sejtik - nem biztos, hogy ez a legjobb reggeli rituálé. Lássuk a tényeket, az ellenjavallatokat, és az alternatívákat!

Kihagyhatatlan élményt tartogatnak a Káli-medence látnivalói
Kihagyhatatlan élményt tartogatnak a Káli-medence látnivalói
2022.08.19

Hazánk egyik legszebb, és legnyugodtabb tájegysége - a Káli-medence - a Balaton-felvidéki nemzeti park részét képezi. A mesebeli tájon számtalan látnivaló akad, így biztosan mindenki talál tökéletes célpontot egy hosszabb-rövidebb kiránduláshoz. Lássuk a felfedezni valókat!

A Föld vízkészlete
A Föld vízkészlete
2022.08.12

Valószínűleg senkinek nem mondunk azzal újat, hogy bolygónk 71 százalékát víz borítja, mégis az elkövetkező évtizedek legnagyobb problémája az ivóvízhiány lesz. Hogyan lehetséges ez? A válasz egyszerű: a Föld édesvíz készlete véges, mi pedig pazarlóan bánunk vele. Lássuk mit takar a “kék bolygó” kifejezés!

Nemzetközi sörnap 2022
Nemzetközi sörnap 2022
2022.08.05

Egy aprócska amerikai sörfőző kezdeményezésével indult útnak a Nemzetközi Sörnap közel másfél évtizede. Napjainkra több, mint 200 országban ünneplik a jeles nap alkalmából a pultosokat és a sörfőzőket. Hazánkban is számos vendéglátóhely csatlakozott az eseményhez.

A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe
A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe
2022.07.29

Sajnos fel kell készülnünk arra, hogy a nyarak egyre forróbbak és szárazabbak lesznek. Ezzel együtt kertünk gondozása is egyre több fejtörést fog okozni. A megszokott virágaink, és zöldjeink csak halovány emlékeit idézik a korábbi évek tündöklésének a tikkasztó kánikulában. Érdemes fontolóra vennünk, hogy néhány mediterrán jellegű, szárazságtűrő növénnyel színesítsük kertünket, vagy balkonunkat.