Milyen víztisztító berendezést vegyek? 5 kérdés, ami segít dönteni!

2021.10.22

Egyre több ember gondolkodik el azon, hogy víztisztító berendezéssel szerelje fel otthonát. Mindennapjaink részévé fog válni, ezért érdemes alaposan tájékozódni, mielőtt beruháznánk egyre. Viszont napjainkban nehéz kiigazodni a rengeteg különböző házi víztisztító berendezés között és könnyű elveszni az információk tengerében. Mielőtt központi víztisztító berendezést vásárolnánk, fel kell tennünk néhány alapvető kérdést:

milyen víztisztító berendezést vegyek

Szükségem van központi víztisztító berendezésre otthon?

A legfontosabb kérdés, amit vásárlás előtt érdemes feltenni magunknak, hogy szükségünk van-e rá, és ha igen, miért fontos, hogy legyen. Köztudott tény, hogy a közmű biztosítja, hogy az ivóvízhálózatba kerülő víz emberi fogyasztásra alkalmas kell legyen. 

Ez viszont nem azt jelenti, hogy az az ivóvíz, ami végül a poharunkba kerül kockázatmentes lenne. A vízvezetékekben – különösen azokon a helyeken, ahol vízhálózat elöregedett – különböző káros anyagok kerülhetnek bele, mint például ólom. Továbbá a vezetékrendszer sérülése esetén is számos károsanyag és mikroorganizmus kerülhet a csapvízbe.

A vízbe kerülő mikroorganizmusokat és idegen anyagokat klórral semlegesítik a vízelosztó központokban. A klór viszont nem tűnik el maradéktalanul az ivóvízből. Határértéken belül a szakemberek nem tekintik egészségre ártalmasnak a vegyületet, viszont a víz élvezeti értékét egészen biztosan csökkenti. Korábbi cikkünkbe részletesebben olvashatsz a csapvízben található klór szervezetünkre gyakorolt hatásairól.

Központi víztisztító berendezés használatával minden károsanyag és szennyeződés kiszűrhető a csapvízből, amivel állandó minőséget és finom ízt biztosíthatsz az ivóvíznek.

házi víztisztító berendezés

Hogyan tudok megbízható házi víztisztító berendezést vásárolni?

Ha meggyőződtünk arról, hogy szükségünk van központi víztisztító berendezésre, akkor következik a legnehezebb kérdés: “Milyen víztisztító berendezést vegyek?” Manapság, ha rákeresünk a víztisztító szóra, megannyi fajtával, típussal és márkával fogunk találkozunk, sokszor különböző forrásból. Hogyan tudok kiigazodni rajta és megtalálni a számomra legjobb víztisztító berendezést?

Van, amikor többet árt, mint használ

Első és legfontosabb, hogy utánanézünk, hogy megfelelő tanúsítványokkal rendelkezik-e a víztisztító berendezés, amit otthonunkba tervezünk beszerelni. Ugyanis sokszor többet ártunk vele egészségünknek, mint amennyit használ neki. A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2022. januárjában több tucat víztisztító berendezést vont ki a forgalomból kétes minősége miatt. A listát a linkre kattintva tekintheted meg az NNK oldalán. A legtöbb vízszűrő ugyan rendelkezik valamilyen tanúsítvánnyal, ám ezeknek jó része valamely külföldi intézmény által kiállított okirat, aminek a teszteredményei nem a hazai vízösszetételhez illeszkedik.

Ezzel szemben Doulton vízszűrő a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiállított tanúsítvánnyal rendelkezik. A vízszűrőt hazai víz mintákkal tesztelték, és jelenleg az egyetlen forgalomban lévő vízszűrő berendezés, ami bizonyítottan 100 százalékban kiszűri az csapvízből az ólmot.

Szükségem lesz táplálék kiegészítőkre, ha víztisztító berendezést használok?

Sokan gondolják úgy, hogy ha központi víztisztító berendezést használnak otthonukban, akkor szükségük lesz táplálékkiegészítőre, hogy pótolják a szükséges ásványi-anyagokat. 

A Doulton központi vízszűrő berendezésnek az alapelve, hogy a víz jellemzőit csak a szükséges, viszont elégséges mértékben változtassa meg, azaz a szennyezőkre vonatkozóan maximális legyen az eltávolítás, a hasznos ásványi sókra vonatkozóan minimális legyen a változás. A Doulton vízszűrő berendezés használata, és egy kiegyensúlyozott étrend mellett nincs szükség táplálékkiegészítőkre.

központi víztisztító berendezés

Mennyire bonyolult beüzemelni a vízszűrő berendezést és milyen gyakran kell karbantartani?

Az sem utolsó kérdés, hogy mennyire nehéz a központi víztisztító berendezés beüzemelése és karbantartása. Az Doulton vízszűrő berendezés beüzemelése nem igényel szakértelmet, a melléklet tájékoztató alapján bárki könnyedén beszerelheti a konyhapult alá.

A vízszűrő kancsók szűrőbetétjét általában havonta kell cserélni. Viszont a házi vízszűrő berendezésnek a karbantartását, azaz szűrő cseréjét elég félévente elvégezni. A Doulton vízszűrő 6 hónapig hatóságilag garantálja az ivóvíz minőségét. 

Magyarországon a szakhatóság 6 hónapon túl nem vizsgálja az aktívszenes szűrőbetétek megbízhatóságát, viszont független laboratóriumi tesztek eredményei igazolják, hogy a vízszűrő berendezés paraméterei a 7. hónapot követően is kiválóak.

Mennyire bonyolult megvásárolni és milyen költségekkel jár?

Webshopunkon keresztül kényelmesen megvásárolhatod a Doulton pult alá szerelhető víztisztító berendezést. Pár kattintással házhoz rendelheted, amit kollégánk néhány napon belül díjmentesen ki is szállít.

Egy központi víztisztító berendezés beszerzése nagyobb költséggel jár, mint például egy egyszerűbb vízszűrő kancsó vagy torony megvásárlása, viszont hosszútávon megtérül a beruházás. Elég csak szűrőbetétet cserélni félévente, amit pedig díjmentesen házhoz szállítjuk. 

További információkért kattints a linkre vagy a képre!

víztisztító berendezés

 

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.