Milyen víztisztító berendezést vegyek? 5 kérdés, ami segít dönteni!

2021.10.22

Egyre több ember gondolkodik el azon, hogy víztisztító berendezéssel szerelje fel otthonát. Mindennapjaink részévé fog válni, ezért érdemes alaposan tájékozódni, mielőtt beruháznánk egyre. Viszont napjainkban nehéz kiigazodni a rengeteg különböző házi víztisztító berendezés között és könnyű elveszni az információk tengerében. Mielőtt központi víztisztító berendezést vásárolnánk, fel kell tennünk néhány alapvető kérdést:

milyen víztisztító berendezést vegyek

Szükségem van központi víztisztító berendezésre otthon?

A legfontosabb kérdés, amit vásárlás előtt érdemes feltenni magunknak, hogy szükségünk van-e rá, és ha igen, miért fontos, hogy legyen. Köztudott tény, hogy a közmű biztosítja, hogy az ivóvízhálózatba kerülő víz emberi fogyasztásra alkalmas kell legyen. 

Ez viszont nem azt jelenti, hogy az az ivóvíz, ami végül a poharunkba kerül kockázatmentes lenne. A vízvezetékekben – különösen azokon a helyeken, ahol vízhálózat elöregedett – különböző káros anyagok kerülhetnek bele, mint például ólom. Továbbá a vezetékrendszer sérülése esetén is számos károsanyag és mikroorganizmus kerülhet a csapvízbe.

A vízbe kerülő mikroorganizmusokat és idegen anyagokat klórral semlegesítik a vízelosztó központokban. A klór viszont nem tűnik el maradéktalanul az ivóvízből. Határértéken belül a szakemberek nem tekintik egészségre ártalmasnak a vegyületet, viszont a víz élvezeti értékét egészen biztosan csökkenti. Korábbi cikkünkbe részletesebben olvashatsz a csapvízben található klór szervezetünkre gyakorolt hatásairól.

Központi víztisztító berendezés használatával minden károsanyag és szennyeződés kiszűrhető a csapvízből, amivel állandó minőséget és finom ízt biztosíthatsz az ivóvíznek.

házi víztisztító berendezés

Hogyan tudok megbízható házi víztisztító berendezést vásárolni?

Ha meggyőződtünk arról, hogy szükségünk van központi víztisztító berendezésre, akkor következik a legnehezebb kérdés: “Milyen víztisztító berendezést vegyek?” Manapság, ha rákeresünk a víztisztító szóra, megannyi fajtával, típussal és márkával fogunk találkozunk, sokszor különböző forrásból. Hogyan tudok kiigazodni rajta és megtalálni a számomra legjobb víztisztító berendezést?

Van, amikor többet árt, mint használ

Első és legfontosabb, hogy utánanézünk, hogy megfelelő tanúsítványokkal rendelkezik-e a víztisztító berendezés, amit otthonunkba tervezünk beszerelni. Ugyanis sokszor többet ártunk vele egészségünknek, mint amennyit használ neki. A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2022. januárjában több tucat víztisztító berendezést vont ki a forgalomból kétes minősége miatt. A listát a linkre kattintva tekintheted meg az NNK oldalán. A legtöbb vízszűrő ugyan rendelkezik valamilyen tanúsítvánnyal, ám ezeknek jó része valamely külföldi intézmény által kiállított okirat, aminek a teszteredményei nem a hazai vízösszetételhez illeszkedik.

Ezzel szemben Doulton vízszűrő a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiállított tanúsítvánnyal rendelkezik. A vízszűrőt hazai víz mintákkal tesztelték, és jelenleg az egyetlen forgalomban lévő vízszűrő berendezés, ami bizonyítottan 100 százalékban kiszűri az csapvízből az ólmot.

Szükségem lesz táplálék kiegészítőkre, ha víztisztító berendezést használok?

Sokan gondolják úgy, hogy ha központi víztisztító berendezést használnak otthonukban, akkor szükségük lesz táplálékkiegészítőre, hogy pótolják a szükséges ásványi-anyagokat. 

A Doulton központi vízszűrő berendezésnek az alapelve, hogy a víz jellemzőit csak a szükséges, viszont elégséges mértékben változtassa meg, azaz a szennyezőkre vonatkozóan maximális legyen az eltávolítás, a hasznos ásványi sókra vonatkozóan minimális legyen a változás. A Doulton vízszűrő berendezés használata, és egy kiegyensúlyozott étrend mellett nincs szükség táplálékkiegészítőkre.

központi víztisztító berendezés

Mennyire bonyolult beüzemelni a vízszűrő berendezést és milyen gyakran kell karbantartani?

Az sem utolsó kérdés, hogy mennyire nehéz a központi víztisztító berendezés beüzemelése és karbantartása. Az Doulton vízszűrő berendezés beüzemelése nem igényel szakértelmet, a melléklet tájékoztató alapján bárki könnyedén beszerelheti a konyhapult alá.

A vízszűrő kancsók szűrőbetétjét általában havonta kell cserélni. Viszont a házi vízszűrő berendezésnek a karbantartását, azaz szűrő cseréjét elég félévente elvégezni. A Doulton vízszűrő 6 hónapig hatóságilag garantálja az ivóvíz minőségét. 

Magyarországon a szakhatóság 6 hónapon túl nem vizsgálja az aktívszenes szűrőbetétek megbízhatóságát, viszont független laboratóriumi tesztek eredményei igazolják, hogy a vízszűrő berendezés paraméterei a 7. hónapot követően is kiválóak.

Mennyire bonyolult megvásárolni és milyen költségekkel jár?

Webshopunkon keresztül kényelmesen megvásárolhatod a Doulton pult alá szerelhető víztisztító berendezést. Pár kattintással házhoz rendelheted, amit kollégánk néhány napon belül díjmentesen ki is szállít.

Egy központi víztisztító berendezés beszerzése nagyobb költséggel jár, mint például egy egyszerűbb vízszűrő kancsó vagy torony megvásárlása, viszont hosszútávon megtérül a beruházás. Elég csak szűrőbetétet cserélni félévente, amit pedig díjmentesen házhoz szállítjuk. 

További információkért kattints a linkre vagy a képre!

víztisztító berendezés

 

TOVÁBBI HÍREK
Mik azok az ásványi anyagok egész pontosan?
Mik azok az ásványi anyagok egész pontosan?
2023.01.27

Oly sokszor halljuk, hogy az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. Legtöbbünk fel is tudunk sorolni jó párat belőle, de azt tudjuk, hogy mik az ásványi anyagok egész pontosan? Ismerjük meg testünk egyik legfontosabb alkotóelemét részletesen!

Amikor a dehidratáció nem baj - A szaunázás előnyei
Amikor a dehidratáció nem baj - A szaunázás előnyei
2023.01.20

Dehidratáció és a láz kombinációja nem hangzik túl egészségesen, azonban mégis az egyik legnépszerűbb - különösen a hűvösebb hónapokban - wellness tevékenység lényegét írjuk le vele. A szaunázás évről évre egyre népszerűbb rekreációs tevékenység, ami nem véletlen.

Hogyan kezeld a téli depressziót?
Hogyan kezeld a téli depressziót?
2023.01.06

A téli depresszió az egyik leggyakoribb szezonális betegség hazánkban. A napfény hiánya felborítja szervezetünk bioritmusát, aminek következtében erőtlennek, motiválatlannak érezzük magunkat és hangulatunk is ingadozik. Ha nem teszünk a téli depresszió ellen, akkor akár az első melengető tavaszi napsugarakig is velünk maradhat.

Mikulásgyár - 17 éve a gyerekekért
Mikulásgyár - 17 éve a gyerekekért
2022.12.21

A Mikulásgyár országos kezdeményezés immáron 17. alkalommal nyitja meg kapuit az adakozni vágyok számára. A szervezet évről évre egyre több rászoruló számára nyújt felbecsülhetetlen segítséget. Ismerd meg hazánk egyik legnagyobb adománygyűjtő akcióját!

Mi az a téli depresszió, és mik a jelei?
Mi az a téli depresszió, és mik a jelei?
2022.12.09

A hűvös, borongós napok, a fényhiány, és a korai sötétedés óhatatlanul nyomot hagy közérzetünkön és hangulatunkon, hajlamosabbak vagyunk melankóliára. A napfény a kulcsa mindennek, télen a napsütés hiányára érzékeny emberek folyton levertnek, fáradtnak és erőtlennek érezzük magukat. Ez bizony nem más, mint a téli depresszió.

Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
2022.12.01

Ha a munkahelyi szünetre gondolunk, akkor legtöbbünk egy 10-15 perces kávészünetre, vagy az ebédidőre asszociálunk, amiből - sajnos - kevés van. Azonban van egy jó hírünk! Már egy-egy rövidebb - mikro-szünet - is jelentős hatással van fizikai és mentális egészségünkre. Lássuk, miért érdemes akárcsak 1-2 percre elszakadni a munkától!