Ártalmas-e a klóros víz egészségünkre?

2021.08.13

A klór hallatán legtöbbünknek az uszodai medence képe villan fel. A klórt évszázadok óta használják fertőtlenítésre. Napjainkban is alkalmazzák a klórt ivóvizünk fertőtlenítésére. Jogosan merül fel a kérdés, hogy szervezetünkbe jutva milyen hatása van a egészségünkre a klóros csapvíz?.

Klóros csapvíz

Miért van klór a csapvízben?

 Az 1900-es évek elején kezdték el a klórt használni az ivóvíz fertőtlenítésére. Ekkoriban számos vízben terjedő betegség – mint például kolera, tífusz és a hepatitis – szedte áldozatait. A járványok leküzdésére a vízelosztókban klórt adagoltak a vízhez. Orvosi áttörésként tekintettek az eljárásra, ami a kórokozók jelentős részét elpusztítja. Az eljárást napjainkban is alkalmazzák költséghatékonyság miatt.

A klórt a vízhez a tisztítási folyamat első és utolsó lépéseként adják hozzá. Amikor belép a tisztító rendszerbe a víz, klór segítségével semlegesítik a benne található mikroorganizmusokat. A tisztítási folyamat végezetéül pedig annyi klórt adnak a vízhez, hogy ne tudjanak a baktériumok és a kórokozók megtelepedni a vízben, amíg a vízhálózaton keresztül el nem jut otthonunkba.

A klór hatása a szervezetre és az egészségre

Az ivóvíz klórtartalmát szigorúan ellenőrzik, és a határértéken belül nem tekintik káros anyagnak a klórt az emberi szervezetre. Viszont a fertőtlenítőszernek gyakran szemmel látható és érezhető jelei vannak, ami a vízivás élvezeti értékét jelentősen csökkenti. A víznek egy jellegzetes ízt kölcsönöz a klór illetve zavaros, fehér színűvé válhat tőle. Megváltoztatja a kávé és a tea ízét is. 

Emellett nem csak a víz ízét és szagát befolyásolja a klór, hanem a vízben lévő hasznos ásványi anyagokkal és vitaminokkal is reakcióba lép és sokszor semlegesíti azokat.

Mit tehetsz a klóros csapvíz ellen

Sokan a klóros csapvíz alternatívájaként a cukros üdítőt választják. Ez több okból sem a legjobb választás. A cukros és édesítőszeres üdítőitaloknak nincs, vagy alacsony az ásványi-anyag tartalma, viszont cukor- illetve mesterséges anyag tartalma magas. Emellett rengeteg műanyaghulladékkal is jár a folyamatos üdítőital vásárlás.

Mit válassz a klóros víz helyett egészséged érdekében?

A klór semlegesítése víztisztító berendezéssel

Egyik legkényelmesebb megoldás a csapvízben található klór semlegesítésére csapra szerelhető víztisztító berendezés. A Doulton vízszűrő hatékonyságát a Nemzeti Népegészségügyi Központ tanúsítványa igazolja. A vízszűrő a klór mellett sok más káros anyagot is kiszűr a vízből, többek között a egészségünkre veszélyes ólmot, miközben a szervezet számára hasznos ásványi anyagokat megtartja.

További részletekért kattints a linkre vagy a képre!

klóros víz semlegesítése

Környezetbarát alternatíva a klóros csapvízre

Másik kézenfekvő megoldás a ballonos ásványvíz szolgáltatás. Kényelmesen és egyszerűen rendelhetsz házhoz természetes ásványvizet a Montivízzel a nehéz vizes zsugorok hazacipelése illetve felesleges műanyag flakonok helyett.

A Monti ásványvíz a Káli-medencében tör felszínre és érintetlenül töltjük ballonjainkban a legszigorúbb minőségbiztosítási előírások betartása mellett. Nem csak szennyező anyagoktól mentes ásványvízünk, hanem szervezetünk számára hasznos ásványi-anyagokban gazdag.

Kérj egyedi ajánlatot vagy rendeld meg webshopunkon keresztül További részletekért kattints a linkre vagy a képre!

Klóros víz helyett

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.

Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
2024.01.23

Bár mindenki saját és egyedi személyiséggel rendelkezik, az introvertált munkavállalók számos azonos személyiség jeggyel és tulajdonsággal bírnak. A köztudat legtöbbször a negatív aspektusait emeli ki, ami alapján az introváltakat visszahúzódó, csendes, félénk és szorongó emberekkel azonosítják. Azonban ez távol áll a valóságtól. Az introvertált munkavállalók rengeteg potenciállal rendelkeznek.