5 szemkápráztató őszi kirándulóhely Magyarországon

2022.09.15

Minden évszaknak megvan a maga szépsége. Ősszel a fák színes levelei nyújtanak elképesztően gyönyörű látványt a természetjáróknak. Utazni se kell sokat, hogy részesei lehessünk az élménynek, hiszen hazánk bővelkedik szemkápráztató őszi kirándulóhelyekben.

őszi kirándulóhelyek magyarországon

Ne engedjünk a nyár végi depressziónak, hanem keressük az új kalandokat! A nappalok rövidülése és a hűvösebb idő nem ok arra, hogy otthonülő üzemmódba kapcsoljunk. A színkavalkádban uszó erdő, a friss és ropogós avar felejthetetlenné teszi a kirándulást ebben az évszakban.

Dobogókő

A Visegrádi-hegység legmagasabb pontja, méltán nevezhetjük Magyarország egyik legnépszerűbb kirándulóhelyének. A 699 méter magas csúcsról minden évszakban - még télen is - szemkápráztató panoráma tárul elénk a Dunakanyarral a főszerepben. Meg merem kockáztatni, hogy ez a látvány ősszel a legszebb, amikor a búja erdők lombjai ezernyi színben tündökölnek.

A neves csúcson számos túrautvonal - például az Országos Kéktúra - halad át, valamint rengeteg természeti látványosságot - többek között a Rám-szakadékot és Turul körutat - lehet innen megközelíteni a ropogós avaron kalandozva.

dobogókő ősszel

Szalajka-völgy

A Bükk-hegységben, Szilvásvárad mellett elnyúló Szalajka-völgynél kevés idilikusabb lehetőség kínálkozik őszi kirándulásra. Magányos túrázóknak, pároknak és családoknak is tökéletes élményt nyújt a vadregényes buja táj.

A völgyben fut fel, s alá hazánk legkedveltebb és legforgalmasabb kisvasútja. A nemzetközi hírnévnek örvendő vasparipa egészen a híres Fátyol-vízesésig viszi a kirándulókat. Nemcsak a végállomás nyújt elképesztő látványt, hanem az egész odavezető út. A vasút nyomvonala a színpompás fák között, meredek lejtőkön és emelkedökön keresztül vezet.

őszi kirándulás a szalajka völgybe

Gemenci erdő

A Gemenci erdő is kiemelkedő természeti kincs világviszonylatban. Az öreg kontinens legnagyobb egybefüggő ártéri erdeje címet viseli a természetvédelmi terület. Szint különbség gyakorlatilag nincs a 180 négyzetméteres területen, így a Duna itt rendkívül lassan csordogál. Ennek köszönhetően egy mocsaras, szigetekkel tarkított ökoszisztéma tudott kialakulni.

A Gemenci erdő rendelkezik az egyik leggazdagabb növény-, és állatvilággal. Az erdőben járva könnyedén pillanthatunk meg egy-egy gímszarvast, vaddísznó csordát, vidrát, hódot vagy vadmacskát.

gemenci erdő őszi kiránduláskor

Szarvasi Arborétum (Pepi-Kert)

Az arborétum megszületését az ifjú Bolza Józsefnek (akit Pepi-nek becéztek barátai) és feleségének köszönhetjük, akik 1900-as évek elején kezdték különleges fákkal betelepíteni a területet, aminek a hagyománya generációról geneciáróra szállt. Napjainkra a Körös-Maros közében található Pepi-kert hazánk legnagyobb arborétumává nőtte ki magát.

A 82 hektáros területen 5 különböző kertészet kap helyet több, mint 1600 különböző fa és cserje fajtával. A növények jórésze lombhullató, aminek köszönhetően az elképesztő méretű arborétum az ősz ezer színében tündököl egyszerre. 

A természetvédelmi területen elképesztő méretű mamutfenyők is találhatóak. Bár 150 éves korukkal csak “gyereknek” számítanak, mégis vannak olyan példányok, amelyek már most a 30 méteres magasságot súrolják, és törzsük átmérője meghaladja a másfél métert.

Az arborétumba nem csak a természeti csodák miatt érdemes ellátogatni. A Pepi-Kertben a brüsszeli Mini Európa ihlette mini Magyarország is várja az érdeklődőket több száz nevezetesség apró makettjával. A teljesség igénye nélkül a pécsi Dzsámi, a szegedi Dóm tér, a Hősök tere és a Tihanyi apátság között sétálhatunk.

Kép forrása: Szarvasi arborétum Facebook oldala

Gödöllői kastély

Ha egy könnyedebb egy napos programra vágyunk és nem szeretnénk felvenni a túracipőt, akkor irány a Sisi királyné egyik kedvenc királyi pihenőhelye, a gödöllői kastély! Az épület megalkotása gróf Grassalkovich Antal - aki Mária Terézia kancelláriaminisztere volt - nevéhez fűződik. A II. világháború után régi pompája az enyészeté lett, 1990-ben szinte alapjaitól kellet kezdeni a kastély újjáépítését. Jelenlegi régi dicsfényéhez méltó állapotát 2006-ra nyerte csak vissza.

magyarországi őszi kirándulás gödöllői kastély

 

TOVÁBBI HÍREK
Mik azok az ásványi anyagok egész pontosan?
Mik azok az ásványi anyagok egész pontosan?
2023.01.27

Oly sokszor halljuk, hogy az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. Legtöbbünk fel is tudunk sorolni jó párat belőle, de azt tudjuk, hogy mik az ásványi anyagok egész pontosan? Ismerjük meg testünk egyik legfontosabb alkotóelemét részletesen!

Amikor a dehidratáció nem baj - A szaunázás előnyei
Amikor a dehidratáció nem baj - A szaunázás előnyei
2023.01.20

Dehidratáció és a láz kombinációja nem hangzik túl egészségesen, azonban mégis az egyik legnépszerűbb - különösen a hűvösebb hónapokban - wellness tevékenység lényegét írjuk le vele. A szaunázás évről évre egyre népszerűbb rekreációs tevékenység, ami nem véletlen.

Hogyan kezeld a téli depressziót?
Hogyan kezeld a téli depressziót?
2023.01.06

A téli depresszió az egyik leggyakoribb szezonális betegség hazánkban. A napfény hiánya felborítja szervezetünk bioritmusát, aminek következtében erőtlennek, motiválatlannak érezzük magunkat és hangulatunk is ingadozik. Ha nem teszünk a téli depresszió ellen, akkor akár az első melengető tavaszi napsugarakig is velünk maradhat.

Mikulásgyár - 17 éve a gyerekekért
Mikulásgyár - 17 éve a gyerekekért
2022.12.21

A Mikulásgyár országos kezdeményezés immáron 17. alkalommal nyitja meg kapuit az adakozni vágyok számára. A szervezet évről évre egyre több rászoruló számára nyújt felbecsülhetetlen segítséget. Ismerd meg hazánk egyik legnagyobb adománygyűjtő akcióját!

Mi az a téli depresszió, és mik a jelei?
Mi az a téli depresszió, és mik a jelei?
2022.12.09

A hűvös, borongós napok, a fényhiány, és a korai sötétedés óhatatlanul nyomot hagy közérzetünkön és hangulatunkon, hajlamosabbak vagyunk melankóliára. A napfény a kulcsa mindennek, télen a napsütés hiányára érzékeny emberek folyton levertnek, fáradtnak és erőtlennek érezzük magukat. Ez bizony nem más, mint a téli depresszió.

Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
2022.12.01

Ha a munkahelyi szünetre gondolunk, akkor legtöbbünk egy 10-15 perces kávészünetre, vagy az ebédidőre asszociálunk, amiből - sajnos - kevés van. Azonban van egy jó hírünk! Már egy-egy rövidebb - mikro-szünet - is jelentős hatással van fizikai és mentális egészségünkre. Lássuk, miért érdemes akárcsak 1-2 percre elszakadni a munkától!