5 szemkápráztató őszi kirándulóhely Magyarországon

2022.09.15

Minden évszaknak megvan a maga szépsége. Ősszel a fák színes levelei nyújtanak elképesztően gyönyörű látványt a természetjáróknak. Utazni se kell sokat, hogy részesei lehessünk az élménynek, hiszen hazánk bővelkedik szemkápráztató őszi kirándulóhelyekben.

őszi kirándulóhelyek magyarországon

Ne engedjünk a nyár végi depressziónak, hanem keressük az új kalandokat! A nappalok rövidülése és a hűvösebb idő nem ok arra, hogy otthonülő üzemmódba kapcsoljunk. A színkavalkádban uszó erdő, a friss és ropogós avar felejthetetlenné teszi a kirándulást ebben az évszakban.

Dobogókő

A Visegrádi-hegység legmagasabb pontja, méltán nevezhetjük Magyarország egyik legnépszerűbb kirándulóhelyének. A 699 méter magas csúcsról minden évszakban - még télen is - szemkápráztató panoráma tárul elénk a Dunakanyarral a főszerepben. Meg merem kockáztatni, hogy ez a látvány ősszel a legszebb, amikor a búja erdők lombjai ezernyi színben tündökölnek.

A neves csúcson számos túrautvonal - például az Országos Kéktúra - halad át, valamint rengeteg természeti látványosságot - többek között a Rám-szakadékot és Turul körutat - lehet innen megközelíteni a ropogós avaron kalandozva.

dobogókő ősszel

Szalajka-völgy

A Bükk-hegységben, Szilvásvárad mellett elnyúló Szalajka-völgynél kevés idilikusabb lehetőség kínálkozik őszi kirándulásra. Magányos túrázóknak, pároknak és családoknak is tökéletes élményt nyújt a vadregényes buja táj.

A völgyben fut fel, s alá hazánk legkedveltebb és legforgalmasabb kisvasútja. A nemzetközi hírnévnek örvendő vasparipa egészen a híres Fátyol-vízesésig viszi a kirándulókat. Nemcsak a végállomás nyújt elképesztő látványt, hanem az egész odavezető út. A vasút nyomvonala a színpompás fák között, meredek lejtőkön és emelkedökön keresztül vezet.

őszi kirándulás a szalajka völgybe

Gemenci erdő

A Gemenci erdő is kiemelkedő természeti kincs világviszonylatban. Az öreg kontinens legnagyobb egybefüggő ártéri erdeje címet viseli a természetvédelmi terület. Szint különbség gyakorlatilag nincs a 180 négyzetméteres területen, így a Duna itt rendkívül lassan csordogál. Ennek köszönhetően egy mocsaras, szigetekkel tarkított ökoszisztéma tudott kialakulni.

A Gemenci erdő rendelkezik az egyik leggazdagabb növény-, és állatvilággal. Az erdőben járva könnyedén pillanthatunk meg egy-egy gímszarvast, vaddísznó csordát, vidrát, hódot vagy vadmacskát.

gemenci erdő őszi kiránduláskor

Szarvasi Arborétum (Pepi-Kert)

Az arborétum megszületését az ifjú Bolza Józsefnek (akit Pepi-nek becéztek barátai) és feleségének köszönhetjük, akik 1900-as évek elején kezdték különleges fákkal betelepíteni a területet, aminek a hagyománya generációról geneciáróra szállt. Napjainkra a Körös-Maros közében található Pepi-kert hazánk legnagyobb arborétumává nőtte ki magát.

A 82 hektáros területen 5 különböző kertészet kap helyet több, mint 1600 különböző fa és cserje fajtával. A növények jórésze lombhullató, aminek köszönhetően az elképesztő méretű arborétum az ősz ezer színében tündököl egyszerre. 

A természetvédelmi területen elképesztő méretű mamutfenyők is találhatóak. Bár 150 éves korukkal csak “gyereknek” számítanak, mégis vannak olyan példányok, amelyek már most a 30 méteres magasságot súrolják, és törzsük átmérője meghaladja a másfél métert.

Az arborétumba nem csak a természeti csodák miatt érdemes ellátogatni. A Pepi-Kertben a brüsszeli Mini Európa ihlette mini Magyarország is várja az érdeklődőket több száz nevezetesség apró makettjával. A teljesség igénye nélkül a pécsi Dzsámi, a szegedi Dóm tér, a Hősök tere és a Tihanyi apátság között sétálhatunk.

Kép forrása: Szarvasi arborétum Facebook oldala

Gödöllői kastély

Ha egy könnyedebb egy napos programra vágyunk és nem szeretnénk felvenni a túracipőt, akkor irány a Sisi királyné egyik kedvenc királyi pihenőhelye, a gödöllői kastély! Az épület megalkotása gróf Grassalkovich Antal - aki Mária Terézia kancelláriaminisztere volt - nevéhez fűződik. A II. világháború után régi pompája az enyészeté lett, 1990-ben szinte alapjaitól kellet kezdeni a kastély újjáépítését. Jelenlegi régi dicsfényéhez méltó állapotát 2006-ra nyerte csak vissza.

magyarországi őszi kirándulás gödöllői kastély

 

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.