A gyümölcsök víztartalma - Hazai toplista

2022.07.14

Az 5+1 legjobban hidratáló hazai gyümölcs

Nyakunkon a nyár, és vele együtt a kánikula. Ilyenkor még fontosabb, hogy odafigyeljünk a megfelelő hidratációra. Szerencsére nem csak folyadék formájában gondoskodhatunk erről, hanem segítségül hívhatjuk a finom és lédús gyümölcsök erejét is!gyümölcsök víztartalma

Napi folyadék szükségletünket számtalan tényező befolyásolja - amiről korábbi cikkünkben részletesen írtunk -, ami viszont biztos, hogy napi 2-2,5 liter víz elfogyasztásával nem lőhetünk nagyon mellé. Viszont ez nyári melegben jócskán több lehet, akár a duplája is.

4-5 liter víz elfogyasztása “komoly feladatot” jelenthet, szerencsére azonban nem csak a poharakat kell számolni. Magyarországon ilyenkor terem a legtöbb zamatos gyümölcs, amelyek nemcsak az értékes tápanyagokkal járulnak hozzá szervezetünk egészségéhez, hanem remekül hidratálják is testünket. Lássuk a leglédúsabb hazai gyümölcsöket: 

Görögdinnye

Valószínűleg az aranyérmes senkit nem lepett meg. Bár van egy kis csavar a történetben, ami a cikkünk végén vár rád. A nyár legnagyobb sztárja nemcsak hűsítve kényeztet, hanem szervezetünket is kiválóan hidratálja. A görögdinnye víztartalma körülbelül 92 százalék. Továbbá bővelkedik cinkben, vasban és folsav tartalma is kimagasló, miközben kalóriatartalma alacsony. Emellett számos egészséges nyári frissítő alapanyagaként is szolgál.

görögdinnye víztartalma

Eper

Eper a nyári gyümölcs szezon első hírnöke. Az eper általában május végén jelenik meg az üzletekben és a piacon. Meglepőnek tűnhet, de az apró piros gyümölcs víztartalma alig 1 százalékkal marad csak el a görögdinnyéétől. A többi gyümölcshöz hasonlóan, gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. Magában fogyasztva, és smoothie-ban is tökéletes a bogyósgyümölcs.

Őszibarack

A barackokat sokszor a lédús jelzővel illetik, ami nem véletlen, ugyanis legtöbbjüknek igen magas a víztartalma. Az őszibarack vezeti a sort 89 százalékos teljesítményével. Őt követi a sárgabarack 86 százalékos víztartalmával. A csonthéjas gyümölcsök nemcsak lédúsak és zamatosak, hanem rendkivül gazdagok többek között káliumban és rostban.

Szeder

A szeder szintén a legkedveltebb nyári gyümölcsök közé tartozik. Az apró bogyós gyümölcsnek több módon is hozzájárul szervezetünk egészségéhez. Többek között rendkívül gazdag antioxidánsokban, védi ereinket és immunrendszerünket, illetve szervezetünk a kollagén előállítását is elősegíti. Mindezek mellett szervezetünk hidratálásra is tökéletesen alkalmas, ugyanis a gyümölcs víztartalma körülbelül 88 százalék.

Szilva

Késő nyáron se kell mellőznünk a magas víztartalmú gyümölcsöket. Legnépszerűbb hazai szilvafajták jellemzően augusztus vége felé kezdenek beérni. A lédús, és rostban gazdag csonthéjasok kiváló C-vitamin, illetve antioxidáns forrásnak számítanak. Emellett szervezetünk számára létfontosságú ásványi anyagokban - magnéziumban és káliumban - is gazdag. Víztartalma körülbelül 87 százalék.

Paradicsom

Ha nevezöket botanikai szempontból néznénk, akkor kicsit más lenne a sorrend. A paradicsom a köztudatban és gasztronómiában is zöldségként él, viszont ha biológiailag nézzük, akkor bizony gyümölcs. Ami talán még meglepőbb lehet, hogy könnyedén leelőzi a görögdinnyét is víztartalom tekintetében, ugyanis egy lédús paradicsom 95-96 százaléka víz.

Amit egy lédús gyümölcs sem pótolhat

A tikkasztó hőségben megehetünk egy egész dinnyét is akár, de a tiszta, természetes ásványvizet semmi sem pótolhatja. A Káli-medencében felszínre törő Montivíz gazdag olyan ásványi anyagokban, amelyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek és a gyümölcsökben nem, vagy csak alig találhatóak. Ilyen például a magnézium és a kalcium. Kattints a linkre, és Ismerd meg a Káli-medence kincsét!

 

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.