A gyümölcsök víztartalma - Hazai toplista

2022.07.14

Az 5+1 legjobban hidratáló hazai gyümölcs

Nyakunkon a nyár, és vele együtt a kánikula. Ilyenkor még fontosabb, hogy odafigyeljünk a megfelelő hidratációra. Szerencsére nem csak folyadék formájában gondoskodhatunk erről, hanem segítségül hívhatjuk a finom és lédús gyümölcsök erejét is!gyümölcsök víztartalma

Napi folyadék szükségletünket számtalan tényező befolyásolja - amiről korábbi cikkünkben részletesen írtunk -, ami viszont biztos, hogy napi 2-2,5 liter víz elfogyasztásával nem lőhetünk nagyon mellé. Viszont ez nyári melegben jócskán több lehet, akár a duplája is.

4-5 liter víz elfogyasztása “komoly feladatot” jelenthet, szerencsére azonban nem csak a poharakat kell számolni. Magyarországon ilyenkor terem a legtöbb zamatos gyümölcs, amelyek nemcsak az értékes tápanyagokkal járulnak hozzá szervezetünk egészségéhez, hanem remekül hidratálják is testünket. Lássuk a leglédúsabb hazai gyümölcsöket: 

Görögdinnye

Valószínűleg az aranyérmes senkit nem lepett meg. Bár van egy kis csavar a történetben, ami a cikkünk végén vár rád. A nyár legnagyobb sztárja nemcsak hűsítve kényeztet, hanem szervezetünket is kiválóan hidratálja. A görögdinnye víztartalma körülbelül 92 százalék. Továbbá bővelkedik cinkben, vasban és folsav tartalma is kimagasló, miközben kalóriatartalma alacsony. Emellett számos egészséges nyári frissítő alapanyagaként is szolgál.

görögdinnye víztartalma

Eper

Eper a nyári gyümölcs szezon első hírnöke. Az eper általában május végén jelenik meg az üzletekben és a piacon. Meglepőnek tűnhet, de az apró piros gyümölcs víztartalma alig 1 százalékkal marad csak el a görögdinnyéétől. A többi gyümölcshöz hasonlóan, gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. Magában fogyasztva, és smoothie-ban is tökéletes a bogyósgyümölcs.

Őszibarack

A barackokat sokszor a lédús jelzővel illetik, ami nem véletlen, ugyanis legtöbbjüknek igen magas a víztartalma. Az őszibarack vezeti a sort 89 százalékos teljesítményével. Őt követi a sárgabarack 86 százalékos víztartalmával. A csonthéjas gyümölcsök nemcsak lédúsak és zamatosak, hanem rendkivül gazdagok többek között káliumban és rostban.

Szeder

A szeder szintén a legkedveltebb nyári gyümölcsök közé tartozik. Az apró bogyós gyümölcsnek több módon is hozzájárul szervezetünk egészségéhez. Többek között rendkívül gazdag antioxidánsokban, védi ereinket és immunrendszerünket, illetve szervezetünk a kollagén előállítását is elősegíti. Mindezek mellett szervezetünk hidratálásra is tökéletesen alkalmas, ugyanis a gyümölcs víztartalma körülbelül 88 százalék.

Szilva

Késő nyáron se kell mellőznünk a magas víztartalmú gyümölcsöket. Legnépszerűbb hazai szilvafajták jellemzően augusztus vége felé kezdenek beérni. A lédús, és rostban gazdag csonthéjasok kiváló C-vitamin, illetve antioxidáns forrásnak számítanak. Emellett szervezetünk számára létfontosságú ásványi anyagokban - magnéziumban és káliumban - is gazdag. Víztartalma körülbelül 87 százalék.

Paradicsom

Ha nevezöket botanikai szempontból néznénk, akkor kicsit más lenne a sorrend. A paradicsom a köztudatban és gasztronómiában is zöldségként él, viszont ha biológiailag nézzük, akkor bizony gyümölcs. Ami talán még meglepőbb lehet, hogy könnyedén leelőzi a görögdinnyét is víztartalom tekintetében, ugyanis egy lédús paradicsom 95-96 százaléka víz.

Amit egy lédús gyümölcs sem pótolhat

A tikkasztó hőségben megehetünk egy egész dinnyét is akár, de a tiszta, természetes ásványvizet semmi sem pótolhatja. A Káli-medencében felszínre törő Montivíz gazdag olyan ásványi anyagokban, amelyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek és a gyümölcsökben nem, vagy csak alig találhatóak. Ilyen például a magnézium és a kalcium. Kattints a linkre, és Ismerd meg a Káli-medence kincsét!

 

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.