A gyümölcsök víztartalma - Hazai toplista

2022.07.14

Az 5+1 legjobban hidratáló hazai gyümölcs

Nyakunkon a nyár, és vele együtt a kánikula. Ilyenkor még fontosabb, hogy odafigyeljünk a megfelelő hidratációra. Szerencsére nem csak folyadék formájában gondoskodhatunk erről, hanem segítségül hívhatjuk a finom és lédús gyümölcsök erejét is!gyümölcsök víztartalma

Napi folyadék szükségletünket számtalan tényező befolyásolja - amiről korábbi cikkünkben részletesen írtunk -, ami viszont biztos, hogy napi 2-2,5 liter víz elfogyasztásával nem lőhetünk nagyon mellé. Viszont ez nyári melegben jócskán több lehet, akár a duplája is.

4-5 liter víz elfogyasztása “komoly feladatot” jelenthet, szerencsére azonban nem csak a poharakat kell számolni. Magyarországon ilyenkor terem a legtöbb zamatos gyümölcs, amelyek nemcsak az értékes tápanyagokkal járulnak hozzá szervezetünk egészségéhez, hanem remekül hidratálják is testünket. Lássuk a leglédúsabb hazai gyümölcsöket: 

Görögdinnye

Valószínűleg az aranyérmes senkit nem lepett meg. Bár van egy kis csavar a történetben, ami a cikkünk végén vár rád. A nyár legnagyobb sztárja nemcsak hűsítve kényeztet, hanem szervezetünket is kiválóan hidratálja. A görögdinnye víztartalma körülbelül 92 százalék. Továbbá bővelkedik cinkben, vasban és folsav tartalma is kimagasló, miközben kalóriatartalma alacsony. Emellett számos egészséges nyári frissítő alapanyagaként is szolgál.

görögdinnye víztartalma

Eper

Eper a nyári gyümölcs szezon első hírnöke. Az eper általában május végén jelenik meg az üzletekben és a piacon. Meglepőnek tűnhet, de az apró piros gyümölcs víztartalma alig 1 százalékkal marad csak el a görögdinnyéétől. A többi gyümölcshöz hasonlóan, gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. Magában fogyasztva, és smoothie-ban is tökéletes a bogyósgyümölcs.

Őszibarack

A barackokat sokszor a lédús jelzővel illetik, ami nem véletlen, ugyanis legtöbbjüknek igen magas a víztartalma. Az őszibarack vezeti a sort 89 százalékos teljesítményével. Őt követi a sárgabarack 86 százalékos víztartalmával. A csonthéjas gyümölcsök nemcsak lédúsak és zamatosak, hanem rendkivül gazdagok többek között káliumban és rostban.

Szeder

A szeder szintén a legkedveltebb nyári gyümölcsök közé tartozik. Az apró bogyós gyümölcsnek több módon is hozzájárul szervezetünk egészségéhez. Többek között rendkívül gazdag antioxidánsokban, védi ereinket és immunrendszerünket, illetve szervezetünk a kollagén előállítását is elősegíti. Mindezek mellett szervezetünk hidratálásra is tökéletesen alkalmas, ugyanis a gyümölcs víztartalma körülbelül 88 százalék.

Szilva

Késő nyáron se kell mellőznünk a magas víztartalmú gyümölcsöket. Legnépszerűbb hazai szilvafajták jellemzően augusztus vége felé kezdenek beérni. A lédús, és rostban gazdag csonthéjasok kiváló C-vitamin, illetve antioxidáns forrásnak számítanak. Emellett szervezetünk számára létfontosságú ásványi anyagokban - magnéziumban és káliumban - is gazdag. Víztartalma körülbelül 87 százalék.

Paradicsom

Ha nevezöket botanikai szempontból néznénk, akkor kicsit más lenne a sorrend. A paradicsom a köztudatban és gasztronómiában is zöldségként él, viszont ha biológiailag nézzük, akkor bizony gyümölcs. Ami talán még meglepőbb lehet, hogy könnyedén leelőzi a görögdinnyét is víztartalom tekintetében, ugyanis egy lédús paradicsom 95-96 százaléka víz.

Amit egy lédús gyümölcs sem pótolhat

A tikkasztó hőségben megehetünk egy egész dinnyét is akár, de a tiszta, természetes ásványvizet semmi sem pótolhatja. A Káli-medencében felszínre törő Montivíz gazdag olyan ásványi anyagokban, amelyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek és a gyümölcsökben nem, vagy csak alig találhatóak. Ilyen például a magnézium és a kalcium. Kattints a linkre, és Ismerd meg a Káli-medence kincsét!

 

TOVÁBBI HÍREK
A Föld vízkészlete
A Föld vízkészlete
2022.08.12

Valószínűleg senkinek nem mondunk azzal újat, hogy bolygónk 71 százalékát víz borítja, mégis az elkövetkező évtizedek legnagyobb problémája az ivóvízhiány lesz. Hogyan lehetséges ez? A válasz egyszerű: a Föld édesvíz készlete véges, mi pedig pazarlóan bánunk vele. Lássuk mit takar a “kék bolygó” kifejezés!

Nemzetközi sörnap 2022
Nemzetközi sörnap 2022
2022.08.05

Egy aprócska amerikai sörfőző kezdeményezésével indult útnak a Nemzetközi Sörnap közel másfél évtizede. Napjainkra több, mint 200 országban ünneplik a jeles nap alkalmából a pultosokat és a sörfőzőket. Hazánkban is számos vendéglátóhely csatlakozott az eseményhez.

A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe
A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe
2022.07.29

Sajnos fel kell készülnünk arra, hogy a nyarak egyre forróbbak és szárazabbak lesznek. Ezzel együtt kertünk gondozása is egyre több fejtörést fog okozni. A megszokott virágaink, és zöldjeink csak halovány emlékeit idézik a korábbi évek tündöklésének a tikkasztó kánikulában. Érdemes fontolóra vennünk, hogy néhány mediterrán jellegű, szárazságtűrő növénnyel színesítsük kertünket, vagy balkonunkat.

Napszúrás tünetei és kezelése
Napszúrás tünetei és kezelése
2022.07.22

A szikrázó napsütésre egy csodálatos dologként gondolunk, amit a felhőtlen kikapcsolódással és a gondtalan nyaralással társítunk. Azonban a tűző napnak van egy árnyoldala is, ugyanis a napszúrás - mondhatni alattomosan - képes lecsapni, és igen komoly következményei is lehetnek. Szerencsére lehet a napszúrás ellen védekezni, csak egy kis odafigyelésre van szükség.

Miben van kálium? Az 5+1 legjobb természetes forrás
Miben van kálium? Az 5+1 legjobb természetes forrás
2022.07.06

Ha szervezetünk ásványi anyag beviteléről van szó, akkor szinte mindig a kalcium, a magnézium és hébe-hóba a vas kerül elő. Miközben a káliumra legalább akkora szüksége van szervezetünknek, mint az előzőekre. Szerencsére számtalan káliumban gazdag élelmiszer áll rendelkezésünkre, ha egyet-egyet beépítünk étrendünkbe, akkor biztos nem fogunk hiányt szenvedni az ásványi anyagból.

Az uborkás víz hatása és elkészítése
Az uborkás víz hatása és elkészítése
2022.07.01

Sokan elképzelni se tudják, hogy miért lenne jó ötlet az uborkát az ivásra szánt vízbe tenni. De csak addig, amíg ki nem próbálták! A friss uborka hűs vízzel párosítva az egyik legjobb és nem mellesleg kalóriamentes frissítő.