A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe

2022.07.29

Sajnos fel kell készülnünk arra, hogy a nyarak egyre forróbbak és szárazabbak lesznek. Ezzel együtt kertünk gondozása is egyre több fejtörést fog okozni. A megszokott virágaink, és zöldjeink csak halovány emlékeit idézik a korábbi évek tündöklésének a tikkasztó kánikulában. Érdemes fontolóra vennünk, hogy néhány mediterrán jellegű, szárazságtűrő növénnyel színesítsük kertünket, vagy balkonunkat.
szárazságtűrő növények

Aszály és kiszáradó tavak

Az elmúlt napokban lépten nyomon belefutottunk egy-egy hírbe, hogy az elképesztő mértékű aszály és a vízhiány már nemcsak a távoli országokat sújtja, hanem hazánkat is elérte. Egymás után érkeztek az aggasztó hírek, hogy különböző tavakban rekord alacsony a vízállás, és voltak olyanok is, - mint például a Vekeri-tó - amely teljesen kiszáradt.

Sajnos a tendencia velünk fog maradni a kutatók szerint. Hiába rendelkezik Magyarország kimagasló vízrajzi adottságokkal, a vízhiány bennünket se fog elkerülni. Ezért ontos, hogy különösen aszályos időben, spóroljunk a vízzel. Ebbe a növények öntözése is beletartozik. Ezért érdemes a rendszeres öntözést ígénylő virágokat, és zöldeket szárazságtűrő növények cserélnünk.

Szárazságtűrő növények

Mediterrán növényekkel két legyet is üthetünk egy csapásra. Nem törvényszerű ugyan, de azok a növények, amelyek jól bírják a szárazságot általában más tekintetben is “igénytelenek”. Így nemcsak az öntözésre fordított időt, hanem a gondozásával töltött időt is megspórolhatjuk.

Szárazságtűrő növények a balkonra

A napos oldali balkonon a virágok élettartása ilyenkor nyáron egy kész küzdelem. Azonban több pompás virág is akad, ami kifejezetten jól bírja a tűző napot is.

Nagyvirágú porcsinrózsa

Tökéletes, mondhatni igénytelen növény a porcsinrózsa. Jól bírja a szárazságot és a rossz minőségű talajt is jól viseli. A pozsgás virág akár 30 cm-re is megnőhet, és számtalan különböző élénk színnel ékesítheti balkonunkat.

Nagyvirágú porcsinrózsa

Bársonyvirág

Ismertebb nevén a büdöske egy igazi túlélő. Akár három napig is bírja tűző napon öntözés nélkül, és a talajjal szemben sem állít magas elvárásokat. A bársonyvirág sárga és narancssárga színbe boríthatja a balkonunkat, vagy a kertünket.

bársonyvirág

Levendula

Valószínűleg senkinek se kell bemutatni a lilás színű mediterrán növényt. A népszerű dísz,- és fűszernövény egy örökzöld félcserje, ami egész a nyáron virágzik. Nemcsak szép és illatos, hanem rendivül hasznos is tud lenni a levendula. Többek között az egyik legjobb természetes nyugtató.

levendula

Extra szárazságtűrő növények a kertbe

Ha olyan kertet szeretnél, ami kevés munkát igényel, mégis mutatós akkor a következő mediterrán növényekből érdemes válogatni.

Pázsitviola

A pázsitviolával tökéletes egybefüggő lila vagy rózsaszín virágszőnyeget teremthetsz kertedben. A virág egyik nagy előnye, hogy szinte egyáltalán nem igényel gondozást. Az évelő növény áprilisban hozza jellemzően virágát, és ha időnként vissza vágjuk, akkor akár őszig is virágozni fog kertünkben.

pázsitviola

forrás: http://karkusfaiskola.hu/

Murvafürt

A növény a 18. században érkezett a mai Brazília területéről Európába, és népszerűsége azóta töretlen. A növénynek nincs nagy igénye, jól bírja a szárazságot és kifejezetten szereti a tűző napot. A kúszó virág egy nyár alatt akár 1-2 métert is nőhet. Azonban hazánkban nem tud áttelelni a szabadban, ezért a hideg hónapokban legalább 10°C helyiségben kell tárolni.

murvafürt

Kasvirág

A számtalan színben pompázó kasvirág egy igénytelen, szárazságtűrő növény, de még csak nem is ez a legfontosabb tulajdonsága. Eleinte színpompás virágai miatt volt népszerű, az utóbbi években azonban már gyógyászati szempontból is felkapottá vált. Ugyanis a kasvirág, más nevén echinacea az egyik legjobb természetes immunerősítő, aminek antibakteriális hatása sem elhanyagolható.

kasvirág

Tatár sóvirág

A tatár sóvirág bármely szárazvirág csokorba jól illik. A 30-40 cm-eres évelő növény nagyobb csoportokba telepítve mutat a legszebben a kertben. Nemcsak víz, hanem tápanyag igénye is nagyon alacsony. Tökéletes választás, ha kevés gondozást igénylő, de impozáns kertet szeretnénk.

tatár sóvirág

Aminek viszont elengedhetetlen a víz

A korábban felsorolt növények akár egy hétig is bírják víz nélkül. Ez azonban az emberi szervezetről már nem mondható el. Egy átlagos felnőtt szervezetnek naponta 2,5 liter vízre van szüksége. Ha nem pótoljuk, akkor a dehidratáció egyre súlyosbodó tüneteivel kell szembe néznünk. Az emberi test 3 napig bírja az éltető elem nélkül, de 1-2 nap vízhiány után maradandó károsodásokkal kell számolnunk. 

Ami viszont közös a növényekben és az emberekben, hogy egyikük se szereti a klóros vizet. Persze ez nem azt jelenti, hogy természetes ásványvízzel kell öntözni a növényeket, azt inkább hagyjuk meg szervezetünk számára. Azonban néhány egyszerű trükk segítségével könnyedén megszabadulhatsz a csapvíz klór tartalmától. Kattints a linkre és olvasd el korábbi cikkünket a témában.

 

TOVÁBBI HÍREK
A legszárazabb helyek Földünkön
A legszárazabb helyek Földünkön
2024.06.03

Földünk méltán kiérdemli a kék bolygó kifejezését, mivel felszínének több, mint 70%-át víz borítja. Azonban vannak olyan területek Földünkön, ahol olyan körülmények uralkodnak, ami szinte elképzelhetetlen. Hihetetlen, de bolygónk legszárazabb területein, ahol sokszor hosszú évtizedekig egy csepp csapadék sem esik, mégis van élet. A zord körülmények között virágzó élet segít, hogy nagyobb becsben tartsuk Földünk legértékesebb kincsét, a vizet.

Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
2024.05.03

Az alkalmazotti visszajelzések létfontosságúak a sikeres szervezetek számára, hiszen segítik a folyamatos fejlődést és a kölcsönös növekedést. Ebben a teljes körű útmutatóban megvizsgáljuk az alkalmazotti visszajelzések jelentőségét, felfedezve annak sokoldalú előnyeit és az hatékony bevezetés legjobb gyakorlatait.

Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban, Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díj várományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.