A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe

2022.07.29

Sajnos fel kell készülnünk arra, hogy a nyarak egyre forróbbak és szárazabbak lesznek. Ezzel együtt kertünk gondozása is egyre több fejtörést fog okozni. A megszokott virágaink, és zöldjeink csak halovány emlékeit idézik a korábbi évek tündöklésének a tikkasztó kánikulában. Érdemes fontolóra vennünk, hogy néhány mediterrán jellegű, szárazságtűrő növénnyel színesítsük kertünket, vagy balkonunkat.
szárazságtűrő növények

Aszály és kiszáradó tavak

Az elmúlt napokban lépten nyomon belefutottunk egy-egy hírbe, hogy az elképesztő mértékű aszály és a vízhiány már nemcsak a távoli országokat sújtja, hanem hazánkat is elérte. Egymás után érkeztek az aggasztó hírek, hogy különböző tavakban rekord alacsony a vízállás, és voltak olyanok is, - mint például a Vekeri-tó - amely teljesen kiszáradt.

Sajnos a tendencia velünk fog maradni a kutatók szerint. Hiába rendelkezik Magyarország kimagasló vízrajzi adottságokkal, a vízhiány bennünket se fog elkerülni. Ezért ontos, hogy különösen aszályos időben, spóroljunk a vízzel. Ebbe a növények öntözése is beletartozik. Ezért érdemes a rendszeres öntözést ígénylő virágokat, és zöldeket szárazságtűrő növények cserélnünk.

Szárazságtűrő növények

Mediterrán növényekkel két legyet is üthetünk egy csapásra. Nem törvényszerű ugyan, de azok a növények, amelyek jól bírják a szárazságot általában más tekintetben is “igénytelenek”. Így nemcsak az öntözésre fordított időt, hanem a gondozásával töltött időt is megspórolhatjuk.

Szárazságtűrő növények a balkonra

A napos oldali balkonon a virágok élettartása ilyenkor nyáron egy kész küzdelem. Azonban több pompás virág is akad, ami kifejezetten jól bírja a tűző napot is.

Nagyvirágú porcsinrózsa

Tökéletes, mondhatni igénytelen növény a porcsinrózsa. Jól bírja a szárazságot és a rossz minőségű talajt is jól viseli. A pozsgás virág akár 30 cm-re is megnőhet, és számtalan különböző élénk színnel ékesítheti balkonunkat.

Nagyvirágú porcsinrózsa

Bársonyvirág

Ismertebb nevén a büdöske egy igazi túlélő. Akár három napig is bírja tűző napon öntözés nélkül, és a talajjal szemben sem állít magas elvárásokat. A bársonyvirág sárga és narancssárga színbe boríthatja a balkonunkat, vagy a kertünket.

bársonyvirág

Levendula

Valószínűleg senkinek se kell bemutatni a lilás színű mediterrán növényt. A népszerű dísz,- és fűszernövény egy örökzöld félcserje, ami egész a nyáron virágzik. Nemcsak szép és illatos, hanem rendivül hasznos is tud lenni a levendula. Többek között az egyik legjobb természetes nyugtató.

levendula

Extra szárazságtűrő növények a kertbe

Ha olyan kertet szeretnél, ami kevés munkát igényel, mégis mutatós akkor a következő mediterrán növényekből érdemes válogatni.

Pázsitviola

A pázsitviolával tökéletes egybefüggő lila vagy rózsaszín virágszőnyeget teremthetsz kertedben. A virág egyik nagy előnye, hogy szinte egyáltalán nem igényel gondozást. Az évelő növény áprilisban hozza jellemzően virágát, és ha időnként vissza vágjuk, akkor akár őszig is virágozni fog kertünkben.

pázsitviola

forrás: http://karkusfaiskola.hu/

Murvafürt

A növény a 18. században érkezett a mai Brazília területéről Európába, és népszerűsége azóta töretlen. A növénynek nincs nagy igénye, jól bírja a szárazságot és kifejezetten szereti a tűző napot. A kúszó virág egy nyár alatt akár 1-2 métert is nőhet. Azonban hazánkban nem tud áttelelni a szabadban, ezért a hideg hónapokban legalább 10°C helyiségben kell tárolni.

murvafürt

Kasvirág

A számtalan színben pompázó kasvirág egy igénytelen, szárazságtűrő növény, de még csak nem is ez a legfontosabb tulajdonsága. Eleinte színpompás virágai miatt volt népszerű, az utóbbi években azonban már gyógyászati szempontból is felkapottá vált. Ugyanis a kasvirág, más nevén echinacea az egyik legjobb természetes immunerősítő, aminek antibakteriális hatása sem elhanyagolható.

kasvirág

Tatár sóvirág

A tatár sóvirág bármely szárazvirág csokorba jól illik. A 30-40 cm-eres évelő növény nagyobb csoportokba telepítve mutat a legszebben a kertben. Nemcsak víz, hanem tápanyag igénye is nagyon alacsony. Tökéletes választás, ha kevés gondozást igénylő, de impozáns kertet szeretnénk.

tatár sóvirág

Aminek viszont elengedhetetlen a víz

A korábban felsorolt növények akár egy hétig is bírják víz nélkül. Ez azonban az emberi szervezetről már nem mondható el. Egy átlagos felnőtt szervezetnek naponta 2,5 liter vízre van szüksége. Ha nem pótoljuk, akkor a dehidratáció egyre súlyosbodó tüneteivel kell szembe néznünk. Az emberi test 3 napig bírja az éltető elem nélkül, de 1-2 nap vízhiány után maradandó károsodásokkal kell számolnunk. 

Ami viszont közös a növényekben és az emberekben, hogy egyikük se szereti a klóros vizet. Persze ez nem azt jelenti, hogy természetes ásványvízzel kell öntözni a növényeket, azt inkább hagyjuk meg szervezetünk számára. Azonban néhány egyszerű trükk segítségével könnyedén megszabadulhatsz a csapvíz klór tartalmától. Kattints a linkre és olvasd el korábbi cikkünket a témában.

 

TOVÁBBI HÍREK
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
2022.12.01

Ha a munkahelyi szünetre gondolunk, akkor legtöbbünk egy 10-15 perces kávészünetre, vagy az ebédidőre asszociálunk, amiből - sajnos - kevés van. Azonban van egy jó hírünk! Már egy-egy rövidebb - mikro-szünet - is jelentős hatással van fizikai és mentális egészségünkre. Lássuk, miért érdemes akárcsak 1-2 percre elszakadni a munkától!

Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
2022.11.18

Sokunkkal megesik, hogy csak nap végén eszmélünk rá arra, hogy egyáltalán nem voltunk olyan produktivak a munkaidőben, mint ahogy azt előző munkanap végén, vagy reggel terveztük. Még, ha végig futjuk az aznapi történéseket, akkor se nagyon értjük, hogy hol sikkadt el a munkánk, hiszen egész nap csináltunk valamit. Nos, van egy-két olyan cselekvés, ami nem olyan egyértelmű időnyelő, mint például a közösségi média pörgetése.

Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
2022.11.11

Az egészséges életmód azzal kezdődik, hogy gondoskodunk szervezetünk megfelelő folyadék utánpótlásáról. Ezt az alapigazságot felhasználva egyre többen próbálják a saját malmukra hajtani a vizet. Ennek eredményeképpen egyre több fajta “extra egészséges”, hangzatos “turbózott” víz kerül a látóterünkbe. Ennek egyike az oxigénnel dúsított víz. Valóban csodaszer lenne az oxigénes víz, vagy csak egy újabb hangzatos piaci szereplővel van dolgunk?

Home office negatívumai a vállalati oldalról
Home office negatívumai a vállalati oldalról
2022.11.03

A home office-t legtöbbször dolgozói oldalról közelítik meg. Azonban, nem csak a munkavállalónak jelent kihívást a távmunka, hanem a munkáltatónak is, főleg akkor, ha alapjaiban nem a távmunka, és az irodai munka integrálására rendezkedtek be.

Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
2022.10.26

Néhány éve még nem voltak felkészülve sem vállalkozások sem a dolgozók arra, hogy home office-ból dolgozzon az iroda nagy része. Számtalan probléma akadt, ami kihatott a dolgozó életére, teljesítményére és azáltal a vállalat eredményességére. Az elmúlt évek tapasztalatainak köszönhetően mára kezd kiforrni a home office gyakorlata. Lássuk, milyen problémák jelentkezhetnek, és hogyan lehet orvosolni őket!

Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
2022.10.13

Az ivóvíz fontos. Számos tanulmány, cikk, esemény vette górcső alá, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak a megfelelő mennyiségű, és (hasonlóan fontos) minőségű ivóvíznek. Ehhez a legáltalánosabb forrás a csapvíz, amelyről elterjedt egyetemes megállapítás, hogy jó állapotban van, és Európában az egyik, ha nem a legjobb vezetékes vízhez juthatunk hozzá Magyarországon.