A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe

2022.07.29

Sajnos fel kell készülnünk arra, hogy a nyarak egyre forróbbak és szárazabbak lesznek. Ezzel együtt kertünk gondozása is egyre több fejtörést fog okozni. A megszokott virágaink, és zöldjeink csak halovány emlékeit idézik a korábbi évek tündöklésének a tikkasztó kánikulában. Érdemes fontolóra vennünk, hogy néhány mediterrán jellegű, szárazságtűrő növénnyel színesítsük kertünket, vagy balkonunkat.
szárazságtűrő növények

Aszály és kiszáradó tavak

Az elmúlt napokban lépten nyomon belefutottunk egy-egy hírbe, hogy az elképesztő mértékű aszály és a vízhiány már nemcsak a távoli országokat sújtja, hanem hazánkat is elérte. Egymás után érkeztek az aggasztó hírek, hogy különböző tavakban rekord alacsony a vízállás, és voltak olyanok is, - mint például a Vekeri-tó - amely teljesen kiszáradt.

Sajnos a tendencia velünk fog maradni a kutatók szerint. Hiába rendelkezik Magyarország kimagasló vízrajzi adottságokkal, a vízhiány bennünket se fog elkerülni. Ezért ontos, hogy különösen aszályos időben, spóroljunk a vízzel. Ebbe a növények öntözése is beletartozik. Ezért érdemes a rendszeres öntözést ígénylő virágokat, és zöldeket szárazságtűrő növények cserélnünk.

Szárazságtűrő növények

Mediterrán növényekkel két legyet is üthetünk egy csapásra. Nem törvényszerű ugyan, de azok a növények, amelyek jól bírják a szárazságot általában más tekintetben is “igénytelenek”. Így nemcsak az öntözésre fordított időt, hanem a gondozásával töltött időt is megspórolhatjuk.

Szárazságtűrő növények a balkonra

A napos oldali balkonon a virágok élettartása ilyenkor nyáron egy kész küzdelem. Azonban több pompás virág is akad, ami kifejezetten jól bírja a tűző napot is.

Nagyvirágú porcsinrózsa

Tökéletes, mondhatni igénytelen növény a porcsinrózsa. Jól bírja a szárazságot és a rossz minőségű talajt is jól viseli. A pozsgás virág akár 30 cm-re is megnőhet, és számtalan különböző élénk színnel ékesítheti balkonunkat.

Nagyvirágú porcsinrózsa

Bársonyvirág

Ismertebb nevén a büdöske egy igazi túlélő. Akár három napig is bírja tűző napon öntözés nélkül, és a talajjal szemben sem állít magas elvárásokat. A bársonyvirág sárga és narancssárga színbe boríthatja a balkonunkat, vagy a kertünket.

bársonyvirág

Levendula

Valószínűleg senkinek se kell bemutatni a lilás színű mediterrán növényt. A népszerű dísz,- és fűszernövény egy örökzöld félcserje, ami egész a nyáron virágzik. Nemcsak szép és illatos, hanem rendivül hasznos is tud lenni a levendula. Többek között az egyik legjobb természetes nyugtató.

levendula

Extra szárazságtűrő növények a kertbe

Ha olyan kertet szeretnél, ami kevés munkát igényel, mégis mutatós akkor a következő mediterrán növényekből érdemes válogatni.

Pázsitviola

A pázsitviolával tökéletes egybefüggő lila vagy rózsaszín virágszőnyeget teremthetsz kertedben. A virág egyik nagy előnye, hogy szinte egyáltalán nem igényel gondozást. Az évelő növény áprilisban hozza jellemzően virágát, és ha időnként vissza vágjuk, akkor akár őszig is virágozni fog kertünkben.

pázsitviola

forrás: http://karkusfaiskola.hu/

Murvafürt

A növény a 18. században érkezett a mai Brazília területéről Európába, és népszerűsége azóta töretlen. A növénynek nincs nagy igénye, jól bírja a szárazságot és kifejezetten szereti a tűző napot. A kúszó virág egy nyár alatt akár 1-2 métert is nőhet. Azonban hazánkban nem tud áttelelni a szabadban, ezért a hideg hónapokban legalább 10°C helyiségben kell tárolni.

murvafürt

Kasvirág

A számtalan színben pompázó kasvirág egy igénytelen, szárazságtűrő növény, de még csak nem is ez a legfontosabb tulajdonsága. Eleinte színpompás virágai miatt volt népszerű, az utóbbi években azonban már gyógyászati szempontból is felkapottá vált. Ugyanis a kasvirág, más nevén echinacea az egyik legjobb természetes immunerősítő, aminek antibakteriális hatása sem elhanyagolható.

kasvirág

Tatár sóvirág

A tatár sóvirág bármely szárazvirág csokorba jól illik. A 30-40 cm-eres évelő növény nagyobb csoportokba telepítve mutat a legszebben a kertben. Nemcsak víz, hanem tápanyag igénye is nagyon alacsony. Tökéletes választás, ha kevés gondozást igénylő, de impozáns kertet szeretnénk.

tatár sóvirág

Aminek viszont elengedhetetlen a víz

A korábban felsorolt növények akár egy hétig is bírják víz nélkül. Ez azonban az emberi szervezetről már nem mondható el. Egy átlagos felnőtt szervezetnek naponta 2,5 liter vízre van szüksége. Ha nem pótoljuk, akkor a dehidratáció egyre súlyosbodó tüneteivel kell szembe néznünk. Az emberi test 3 napig bírja az éltető elem nélkül, de 1-2 nap vízhiány után maradandó károsodásokkal kell számolnunk. 

Ami viszont közös a növényekben és az emberekben, hogy egyikük se szereti a klóros vizet. Persze ez nem azt jelenti, hogy természetes ásványvízzel kell öntözni a növényeket, azt inkább hagyjuk meg szervezetünk számára. Azonban néhány egyszerű trükk segítségével könnyedén megszabadulhatsz a csapvíz klór tartalmától. Kattints a linkre és olvasd el korábbi cikkünket a témában.

 

TOVÁBBI HÍREK
A Föld vízkészlete
A Föld vízkészlete
2022.08.12

Valószínűleg senkinek nem mondunk azzal újat, hogy bolygónk 71 százalékát víz borítja, mégis az elkövetkező évtizedek legnagyobb problémája az ivóvízhiány lesz. Hogyan lehetséges ez? A válasz egyszerű: a Föld édesvíz készlete véges, mi pedig pazarlóan bánunk vele. Lássuk mit takar a “kék bolygó” kifejezés!

Nemzetközi sörnap 2022
Nemzetközi sörnap 2022
2022.08.05

Egy aprócska amerikai sörfőző kezdeményezésével indult útnak a Nemzetközi Sörnap közel másfél évtizede. Napjainkra több, mint 200 országban ünneplik a jeles nap alkalmából a pultosokat és a sörfőzőket. Hazánkban is számos vendéglátóhely csatlakozott az eseményhez.

Napszúrás tünetei és kezelése
Napszúrás tünetei és kezelése
2022.07.22

A szikrázó napsütésre egy csodálatos dologként gondolunk, amit a felhőtlen kikapcsolódással és a gondtalan nyaralással társítunk. Azonban a tűző napnak van egy árnyoldala is, ugyanis a napszúrás - mondhatni alattomosan - képes lecsapni, és igen komoly következményei is lehetnek. Szerencsére lehet a napszúrás ellen védekezni, csak egy kis odafigyelésre van szükség.

A gyümölcsök víztartalma - Hazai toplista
A gyümölcsök víztartalma - Hazai toplista
2022.07.14

Nyakunkon a nyár, és vele együtt a kánikula. Ilyenkor még fontosabb, hogy odafigyeljünk a megfelelő hidratációra. Szerencsére nem csak folyadék formájában gondoskodhatunk erről, hanem segítségül hívhatjuk a finom és lédús gyümölcsök erejét is!

Miben van kálium? Az 5+1 legjobb természetes forrás
Miben van kálium? Az 5+1 legjobb természetes forrás
2022.07.06

Ha szervezetünk ásványi anyag beviteléről van szó, akkor szinte mindig a kalcium, a magnézium és hébe-hóba a vas kerül elő. Miközben a káliumra legalább akkora szüksége van szervezetünknek, mint az előzőekre. Szerencsére számtalan káliumban gazdag élelmiszer áll rendelkezésünkre, ha egyet-egyet beépítünk étrendünkbe, akkor biztos nem fogunk hiányt szenvedni az ásványi anyagból.

Az uborkás víz hatása és elkészítése
Az uborkás víz hatása és elkészítése
2022.07.01

Sokan elképzelni se tudják, hogy miért lenne jó ötlet az uborkát az ivásra szánt vízbe tenni. De csak addig, amíg ki nem próbálták! A friss uborka hűs vízzel párosítva az egyik legjobb és nem mellesleg kalóriamentes frissítő.