A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe

2022.07.29

Sajnos fel kell készülnünk arra, hogy a nyarak egyre forróbbak és szárazabbak lesznek. Ezzel együtt kertünk gondozása is egyre több fejtörést fog okozni. A megszokott virágaink, és zöldjeink csak halovány emlékeit idézik a korábbi évek tündöklésének a tikkasztó kánikulában. Érdemes fontolóra vennünk, hogy néhány mediterrán jellegű, szárazságtűrő növénnyel színesítsük kertünket, vagy balkonunkat.
szárazságtűrő növények

Aszály és kiszáradó tavak

Az elmúlt napokban lépten nyomon belefutottunk egy-egy hírbe, hogy az elképesztő mértékű aszály és a vízhiány már nemcsak a távoli országokat sújtja, hanem hazánkat is elérte. Egymás után érkeztek az aggasztó hírek, hogy különböző tavakban rekord alacsony a vízállás, és voltak olyanok is, - mint például a Vekeri-tó - amely teljesen kiszáradt.

Sajnos a tendencia velünk fog maradni a kutatók szerint. Hiába rendelkezik Magyarország kimagasló vízrajzi adottságokkal, a vízhiány bennünket se fog elkerülni. Ezért ontos, hogy különösen aszályos időben, spóroljunk a vízzel. Ebbe a növények öntözése is beletartozik. Ezért érdemes a rendszeres öntözést ígénylő virágokat, és zöldeket szárazságtűrő növények cserélnünk.

Szárazságtűrő növények

Mediterrán növényekkel két legyet is üthetünk egy csapásra. Nem törvényszerű ugyan, de azok a növények, amelyek jól bírják a szárazságot általában más tekintetben is “igénytelenek”. Így nemcsak az öntözésre fordított időt, hanem a gondozásával töltött időt is megspórolhatjuk.

Szárazságtűrő növények a balkonra

A napos oldali balkonon a virágok élettartása ilyenkor nyáron egy kész küzdelem. Azonban több pompás virág is akad, ami kifejezetten jól bírja a tűző napot is.

Nagyvirágú porcsinrózsa

Tökéletes, mondhatni igénytelen növény a porcsinrózsa. Jól bírja a szárazságot és a rossz minőségű talajt is jól viseli. A pozsgás virág akár 30 cm-re is megnőhet, és számtalan különböző élénk színnel ékesítheti balkonunkat.

Nagyvirágú porcsinrózsa

Bársonyvirág

Ismertebb nevén a büdöske egy igazi túlélő. Akár három napig is bírja tűző napon öntözés nélkül, és a talajjal szemben sem állít magas elvárásokat. A bársonyvirág sárga és narancssárga színbe boríthatja a balkonunkat, vagy a kertünket.

bársonyvirág

Levendula

Valószínűleg senkinek se kell bemutatni a lilás színű mediterrán növényt. A népszerű dísz,- és fűszernövény egy örökzöld félcserje, ami egész a nyáron virágzik. Nemcsak szép és illatos, hanem rendivül hasznos is tud lenni a levendula. Többek között az egyik legjobb természetes nyugtató.

levendula

Extra szárazságtűrő növények a kertbe

Ha olyan kertet szeretnél, ami kevés munkát igényel, mégis mutatós akkor a következő mediterrán növényekből érdemes válogatni.

Pázsitviola

A pázsitviolával tökéletes egybefüggő lila vagy rózsaszín virágszőnyeget teremthetsz kertedben. A virág egyik nagy előnye, hogy szinte egyáltalán nem igényel gondozást. Az évelő növény áprilisban hozza jellemzően virágát, és ha időnként vissza vágjuk, akkor akár őszig is virágozni fog kertünkben.

pázsitviola

forrás: http://karkusfaiskola.hu/

Murvafürt

A növény a 18. században érkezett a mai Brazília területéről Európába, és népszerűsége azóta töretlen. A növénynek nincs nagy igénye, jól bírja a szárazságot és kifejezetten szereti a tűző napot. A kúszó virág egy nyár alatt akár 1-2 métert is nőhet. Azonban hazánkban nem tud áttelelni a szabadban, ezért a hideg hónapokban legalább 10°C helyiségben kell tárolni.

murvafürt

Kasvirág

A számtalan színben pompázó kasvirág egy igénytelen, szárazságtűrő növény, de még csak nem is ez a legfontosabb tulajdonsága. Eleinte színpompás virágai miatt volt népszerű, az utóbbi években azonban már gyógyászati szempontból is felkapottá vált. Ugyanis a kasvirág, más nevén echinacea az egyik legjobb természetes immunerősítő, aminek antibakteriális hatása sem elhanyagolható.

kasvirág

Tatár sóvirág

A tatár sóvirág bármely szárazvirág csokorba jól illik. A 30-40 cm-eres évelő növény nagyobb csoportokba telepítve mutat a legszebben a kertben. Nemcsak víz, hanem tápanyag igénye is nagyon alacsony. Tökéletes választás, ha kevés gondozást igénylő, de impozáns kertet szeretnénk.

tatár sóvirág

Aminek viszont elengedhetetlen a víz

A korábban felsorolt növények akár egy hétig is bírják víz nélkül. Ez azonban az emberi szervezetről már nem mondható el. Egy átlagos felnőtt szervezetnek naponta 2,5 liter vízre van szüksége. Ha nem pótoljuk, akkor a dehidratáció egyre súlyosbodó tüneteivel kell szembe néznünk. Az emberi test 3 napig bírja az éltető elem nélkül, de 1-2 nap vízhiány után maradandó károsodásokkal kell számolnunk. 

Ami viszont közös a növényekben és az emberekben, hogy egyikük se szereti a klóros vizet. Persze ez nem azt jelenti, hogy természetes ásványvízzel kell öntözni a növényeket, azt inkább hagyjuk meg szervezetünk számára. Azonban néhány egyszerű trükk segítségével könnyedén megszabadulhatsz a csapvíz klór tartalmától. Kattints a linkre és olvasd el korábbi cikkünket a témában.

 

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.