A világ legnagyobb tavai

2022.04.22

Földünk vízkészletének csekély, mindösszesen 0,017 százalékát teszik ki a tavak, mégis bolygónk ökoszisztémájában felbecsülhetetlen szerepe van. A több, mint 100 millió tó közül a legtöbb felbecsülhetetlen értékű élővilággal rendelkezik, ezért lehetetlen lenne eldönteni, hogy melyik a legjobb tó. Viszont kiterjedésük alapján egyértelműen össze lehet hasonlítani őket. Lássuk a világ legnagyobb tavait!

a világ legnagyobb tava

Kik a nevezők?

Először is tisztázzuk, hogy mit is tekintünk tónak. A tavakat a tengertől nem a víz sótartalma különbözteti meg, bár ettől függetlenül a legtöbb tó édesvizű. A definíció alapján a tó egy stagnáló víztömeg, mely a felszínnek a világtengerrel közvetlen kapcsolatban nem álló, minden oldalról zárt mélyedését tölti ki.

A világ legnagyobb tavai

A tavak igen változatos méretet tudnak ölteni. A világ legkisebb tava például mindösszesen 15 m2, ami kisebb, mint egy átlagos hálószoba, míg a legnagyobbak felszínén egész országok is elférnének.

Ellenfél nélkül győzött

A Kaszpi-tenger vagy Kaszpi-tó messze kiemelkedik a nevezők közül elképesztő 371 ezer km2 –es területével. A második helyezett ugyanis negyed akkora csupán, mint az aranyérmes. A világ legnagyobb tavának felszínén Magyarország szűkösen ugyan, de akár négyszer is elférne. Bár ahogy korábban említettük, a tavak túlnyomó többsége édesvizű, a legnagyobb tó cím birtokosa azonban nem a többséget erősíti, amiről a neve is árulkodik.

a világ legnagyobb tavai

Tó vagy tenger?

A Kaszpi-tó vizét az ókori rómaiak sós ízűnek találtak, ezért sokáig tengerként tartották számon. A tó vize valóban sós, viszont sótartalma csupán egyharmada a tengerek átlagos só tartalmának. Szovjetunió felbomlása után is egyértelműen tónak minősítették. Azonban ez napjainkban vita tárgyát képezi, aminek az oka nem más, mint a fekete arany.

A tó területén található a világ harmadik legnagyobb olaj-, és gázlelőhelye. A világ legnagyobb tavának felosztását, és ezáltal az energia hordozók kitermelését nagyban meghatározza az, hogy tónak vagy tengernek minősítik a vízfelületet. A poszt-szovjet országok a tenger mellett kardoskodnak, míg Irán azzal járna jól, ha tó marad a Kaszpi-tenger.

Az ezüstérmes

A dobogó második fokán az észak-amerikai Nagy-tavak legnagyobb tagja, a Felső-tó áll. Az Egyesült Államok és Kanada határán fekvő Felső-tó a Föld legnagyobb területű édesvizű tava. A második legnagyobb tó jócskán lemaradt az aranyéremtől. 

A Kaszpi-tenger óriási 371 ezer km2 –es vízfelszínéhez képest „csekély” 82 ezer km2 –es víztükörrel rendelkezik, vagyis egy kicsivel nagyobb, mint Csehország. A víz szeszélyessége azonban itt sokkal inkább hasonlít egy tengeréhez. A Felső-tavon végigsöprő viharok gyakorta 6, de akár 9 méteres hullámokat is felkorbácsolnak.

a világ legnagyobb édesvizű tava

A dobogó harmadik foka

A világ legnagyobb tó címért folytatott küzdelem harmadik helyezettjét személyesen Afrikában tudjuk megcsodálni. A Viktória-tó a Föld második legnagyobb területű édesvizű tava 69,4 ezer km2 –es kiterjedésével. A rendkívül fiatalnak számító – 15 ezer éves – Viktória-tó érdekessége, hogy rendkívül sekély. Átlagos mélysége mindösszesen 40 km, és a legmélyebb pontja körülbelül 84 km. Emellett a Viktória-tóból ered a világ leghosszabb folyója, a Nílus.

Európa legnagyobb tava

Jócskán le kell görgetni a világ legnagyobb tavainak listájában, ha Európa legnagyobb tavát keressük. Az Oroszország területén fekvő Ladoga-tó ugyanis csak a 14. helyezést tudná elcsípni a korábban említett rangsorban.

A 17,7 km2 kiterjedésű édesvízi tó az elmúlt évtizedeket megsínylette. A térségben végzett intenzív mezőgazdasági és ipari tevékenység jelentős kárt okozott a tó ökoszisztémájában. Évről évre egyre romlik a vízminősége, és az eutrofizáció mértéke, aminek következtében számos állatfaj – például az egyetlen édesvízi fókafaj – a kihalás szélére sodródott.

aral tó eltűnése

Nem az egyetlen áldozat

Az Aral-tó - vagyis annak hiánya - látványos példaként szolgál arra, hogy mi történik, ha a fenntarthatósági szempontokat félre söpörjük a gazdasági érdekek miatt. Az Aral-tavat 1960-ban még a világ negyedik legnagyobb tavaként tartották számon, napjainkra azonban ennek már csak halovány árnyéka. 

A fénykorában 69 ezer km2  területen elterülő tó vízfelszínének több, mint 90 százalékát elvesztette az intenzív mezőgazdasági tevékenységek következményeképpen. A tó kiszáradt medrét napjainkban Aralkum-sivatag néven tartják számon.

Magyarország legnagyobb tavai

Bár hazánk állóvizei méretükben messze elmaradnak a nemzetközi porondtól, azonban szépségük páratlan. Lássuk Magyarország három legnagyobb tavát:

Balaton

Valószínűleg a befutó senkinek nem okozott meglepetést. Magyarország legnagyobb tava a Balaton, a maga 594 km2 –es területével. Ezzel az Európai tavak rangsorában az előkelő 23. helyezést érte el. A magyar tenger átlagos mélysége 7,7 km, és a legmélyebb pontja az úgynevezett Tihanyi-kútnál van 12,5 km-rel a tengerszint alatt.

magyarország legnagyobb tava

Tisza-tó

Hazánk második legnagyobb tava az Alföld északi részén található Tisza-tó. A 127 km2 kiterjedésű tavat 1967 és 1973 között alakították ki a Tisza szabályozására. A tó teljes kiterjedését és vízmennyiségét 1978-ra érte el. Napjainkra egy különálló ökoszisztéma alakult ki a tó körül, és 1999 óta az UNESCO világörökség részét képezi a terület.

hazánk legnagyobb tava

Fertő-tó

A több, mint 20 ezer éves Fertő-tó Közép-Európa, és egyben Magyarország harmadik legnagyobb tava. A világörökség részét képező állóvízen Ausztriával osztozunk. Fertőd-táj egy igazi madárparadicsom. A sűrű nádas – ami tó Magyarországi partszakaszának 80 %-át borítja – számtalan különleges madárnak nyújt otthont, többek között a nagy kócsagnak, a vörös-, és kanalas gémnek.

A viszonylag nagy vízfelületének, és alacsony mélységének köszönhetően az egyik leggyorsabban felmelegedő tóként tartják számon az öreg kontinensen. Nem ritka, hogy nyaranta a 30°C-ot is eléri a víz hőmérséklete.

magyarország legnagyobb tavai

Nemcsak a tavakban jeleskedik Magyarország

Hazánk felszíni vizei – a tavak és folyók – páratlan szépségűek, azonban hiba lenne említés nélkül elmenni felszínalatti vizeink mellett, ugyanis Magyarország vízrajzilag egyedülálló adottságokkal rendelkezik. A felszín alatt kiváló minőségű gyógy,- és ásványvíz bújik meg, aminek a szerepe az ivóvízellátásban nélkülözhetetlen.

A Balaton-felvidéken felszínre törő Montivíz mind ízben, mind ásványianyag-tartalomban kiemelkedik ebben a rendkívül erős mezőnyben is. A Monostorapátiban palackozott Monti ásványvíz gazdag a szervezet számára hasznos ásványi anyagokban – például kalciumban és magnéziumban -, míg nátriumtartalma rendkívül alacsony.

Ismerd meg a Káli-medence kincsét, és rendeld meg környezetbarát módon ballonokba zárva!

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.

Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
2024.01.23

Bár mindenki saját és egyedi személyiséggel rendelkezik, az introvertált munkavállalók számos azonos személyiség jeggyel és tulajdonsággal bírnak. A köztudat legtöbbször a negatív aspektusait emeli ki, ami alapján az introváltakat visszahúzódó, csendes, félénk és szorongó emberekkel azonosítják. Azonban ez távol áll a valóságtól. Az introvertált munkavállalók rengeteg potenciállal rendelkeznek.