Újabb ijesztő jel, hogy mennyire véges vízkészletünk

2020.12.17

A víz felkerült az amerikai tőzsdére az elmúlt héten. Olyan erőforrások között jegyzik a Wall Streeten, mint a kőolaj vagy az arany. Ez egy újabb figyelmeztető jel az emberiség számára, hogy a vízkészletünk véges. Ami jelenleg számunkra elképzelhetetlen ökológia katasztrófának tűnik, az már sok helyen a valóság. A vízhiány hamarosan globális katasztrófaként csúcsosodhat.

véges vízkészletünk, az elsivatagosodás veszélye

A végtelen óceán és a véges ivóvíz

Mindenki ismeri a kék bolygó kifejezést és legtöbben tudják, hogy bolygónk felszínének több mint kétharmadát víz borítja. Ugyanakkor ez a vízréteg rendkívül vékony. Ha a bolygónk teljes vízkészletét egy cseppbe tömörítenénk, akkor ez az egy csepp víz 1400 kilométer átmérőjű lenne csupán. Ennek a vízcseppnek csupán 2-3 százaléka édesvíz. Az utóbbinak körülbelül 90 százaléka hó és jég formájában jórészt gleccserekbe van zárva. Ennek a vízkészletnek a „felszabadulása” viszont beláthatatlan következményekkel járna. Ezek után nehéz lenne azt állítani, hogy végtelen a vízkészletünk.

Már napjainkban is óriási problémát jelent a vízhiány

Jelenleg is több mint 2 milliárd ember, vagyis Földünk népességének negyede néz szembe a vízhiánnyal nap mint nap. Kutatók becslése szerint ez 2025-re akár 2/3-ra is növekedhet. Súlyosbítja a helyzetet, hogy az elérhető vízkészlet 60 százaléka a legritkábban lakott országokban található, mint például Kanadában, ahol az Földünk ívóvízkészletének negyede található. Míg Kína a világ népességének a 20 százalékát adja, közben az édesvízkészletnek csak 7 százalékával rendelkezik. Ehhez hozzáadódóik az is, hogy a legnépesebb területeken nagy mértékben szennyezett a talajvíz. Például Peking felszín alatti vizeinek 40 százaléka annyira szennyezett, hogy ipari felhasználásra se alkalmas.

Négy évvel ezelőtt publikált tanulmány szerint az 1980-2010 közötti fegyveres összetűzések 9 százaléka összefüggésbe hozható a vízhiánnyal. Már az ókori Mezopotámiaban is indítottak háborút az értékes ívóvízért időszámításunk előtt 2000-ben.

Egyre aggasztóbb előrejelzések

A már jelenleg is vészjósló helyzet az egyre növekvő népesség és a globális felmelegedés miatt előreláthatóan csak tovább fog romlani. Az elmúlt 100 évben a kietlen Szahara területe több mint 10 százalékkal növekedett. A Világbank előrejelzése szerint 2050-ig 143 millió ember lesz kénytelen elhagyni otthonát az elsivatagosodás miatt, jórészt Afrikában. A vízhiány már a nagyobb államok között is egyre több konfliktust prognosztizál. Jelenleg is folyamatosan harcok folynak a vízért több országban, továbbá egyre több a súrlódás a víz miatt olyan államok között is, mint például India és Kína, ami könnyen vezethet globális konfliktushoz. 

A víz, mint tőzsdei termék

Az Egyesült Államok legnagyobb mezőgazdasági piaccal rendelkező államát, Kaliforniát az utóbbi években egyre gyakrabban sújtotta heves erdő-, valamint bozóttűz. Ennek következménye, hogy az állam területének 58 százaléka extrém szárazságban szenved. Az új tőzsdei terméket idén szeptemberben jelentették be, végleg megfosztva az élet nélkülözhetetlen kellékét attól az imázsától, hogy az emberek korlátlanul rendelkezésre álló erőforrása. Ez azt jelenti, hogy a farmerek, a spekulánsok és bárki más spekulálhat a víz árára, akárcsak az olaj, a réz, vagy az arany esetében.

Mit tehetünk?

Októberben a takarékossági világnap alkalmából cikk sorozatunkban ismertettük, hogy hogyan küzdhetünk vízpazarlás ellen. Ötleteket adtunk, hogy mivel csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat azáltal, hogy kevesebb vizet használunk közvetlenül és közvetetten.A Montivíz számára a legnagyobb érték a víz. Cégünk mindent megtesz azért, hogy az ökológiai lábnyomát minimalizálja. Ballonjainkat megfelelő fertőtlenítés és tisztítás után újratöltjük a Káli-medence érintetlen kincsével. Válaszd te is a környezetbarát és megbízható ballonos ásványvíz szolgáltatást a Montivíztől. Kérj egyedi ajánlatot!

Nem csak víz szolgáltatásunk során tartjuk szem előtt a fenntarthatóságot. A Monti Café minőségi kávékapszulái biológiailag teljes mértékben lebomló anyagból készülnek, valamint a dél-amerikai arabica kávébab ellenőrzött, fenntartható forrásból származik. Kérd kezdő csomagunkat, hogy bűntudat nélkül ihasd az igazi olasz kávédat!

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.