Biztos, hogy jót tesz a reggeli kávé?

2022.08.26

Sokan el se tudják képzelni a reggeli rutint kávé nélkül. Sőt, akadnak olyanok is, akik erre büszkék is. Azonban - ahogy valószínűleg sokan sejtik - nem biztos, hogy ez a legjobb reggeli rituálé. Lássuk a tényeket, az ellenjavallatokat, és az alternatívákat!

reggeli kávé kép

A fekete nedű

A víz és a tea után a kávéból isszák meg a legtöbbet a világon. Elképesztő, de egy átlagos nap több mint 2,5 milliárd kávés csésze ürül ki világszerte. Ennek jelentős része valószínűleg a reggeli órákban fogy el élénkítő hatása miatt, amit pedig a kávébabban található koffeinnek köszönhetjük.

A koffein

Hivatalos nevén 1, 3, 7-trimetil-xantin egy stimuláló szer, ami rendkívül összetett hatást gyakorol szervezetünkre. A koffein perceken belül felszívódik szervezetünkben, és hatását már 10-15 perc múlva érezni fogjuk. Hatásai közül az egyik legszembetűnőbb az, hogy blokkolja az adenozin vegyület termelését, ami a fáradtságérzetért felelős. Tehát frissebbek nem leszünk tőle, csupán elnyomjuk a fáradtság érzetet.

A kávé koffein tartalmáról és hatásáról részletesebben a linkre kattintva olvashatsz.

reggeli kávé

Mi a baj a reggeli kávéval?

Egy amerikai felmérés szerint, a kávé fogyasztók döntő többsége reggel 9 kor már túl van legalább egy csésze feketén. Valószínűleg hazánkban is hasonló eredményre jutnának a kutatók.

Kortizol, a természetes katalizátor

Szervezetünk ébredést követően nagy mennyiségű stresszhormont termel, ami segít abban, hogy testünk és szellemünk mielőbb indulásra kész legyen. Első hangzásra ez nem hangzik biztatóan, mivel manapság minden arról szól, hogy hogyan csökkentsük szervezetünk stressz szintjét.

Azonban ez egy teljesen természetes folyamat, ami nélkül szervezetünk nem lenne képes rajthoz állni. Legalábbis egyhamar nem. Szervezetünk kortizol szintje a nap folyamán ingadozik, amit bioritmusunk is befolyásol, de általánosságban elmondható, hogy 8-9, 13-14 és 17-18 óra között van a csúcson.

Halmozódó stressz

Sajnos a koffein, és a kortizol nem alkot jó párost, legalábbis ha egészségünk szempontjából nézzük. A koffein hatására még több stresszhormont fog termelni szervezetünk, aminek köszönhetően gyorsabban leszünk sokkal éberebbek. Azonban ez több okból sem egészséges. Egyrészt bioritmusunk felborul, másrészt pedig elősegíti a koffein-intolerancia kialakulását is. Ugyanis szervezetünk ezt az éberségi szintet később azonos mennyiségű koffein hatására már nem tudja elérni.

Egyéb problémákat is okozhat

A másik nagy probléma a reggeli kávéval az, hogy sokaknak szó szerint egy csésze feketével kezdődik a nap, azaz üres gyomorra isszák meg az első koffein adagot. Ez pedig nagyon nem ajánlott. A kávéban található koffein, és csersav gyengíti a gyomor falát, mivel fokozza a gyomorsav termelését, miközben a kávé eleve savas közeg.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a kávé ördögtől való dolog, mint ahogy azt néhány évszázada gondolták a papok. Mértékkel fogyasztva számos pozitív hatása lehet szervezetünk egészségére.

reggeli ital kávé helyett

Alternatívák a reggeli kávéra

Szerencsére számtalan opció adott, amivel “kihúzhatjuk” 9 óráig a jól megszokott kávé nélkül.

Zöld vagy fekete tea

A legkézenfekvőbb, és legideálisabb reggeli ital a kávé helyett a zöld tea. A zöld teában közel azonos mennyiségű koffein található, azonban a kávéval ellentétben, a teában található koffein lassan szívódik fel, ezért nem befolyásolja jelentősen a kortizol szintünket.

A fekete teának közel azonos koffeintartalma van mint a zöldnek, mivel ugyanúgy a Camellia sinensis növényből készül főzet. A tealevelek feldolgozási eljárása különbözteti meg a fekete és a zöld teát elsősorban. A fekete teában valamivel több koffein található, és gyorsabban is szívódik fel vagyis, ha valaki ragaszkodik a kávé hatásához, akkor a fekete tea a jobb választás számára.

Menta tea

A menta koffein nélkül járul hozzá a reggeli lendülethez. Nemcsak éberebbek leszünk tőle, hanem többek között emésztőrendszerünk egészséges működését is elősegíti.

Víz

Már egy pohár víz jelentős lökést ad szervezetünknek reggel. A víz hatására keringési rendszerünk gyorsabban aktivizálódik, és az éjszaka folyamán felgyülemlett méreganyagok gyors kiürülését is elősegíti, ami elengedhetetlen mentális egészségünk megőrzéséhez. Hogyan járul hozzá agyunk egészségéhez a megfelelő hidratáció? Olvasd el korábbi cikkünket a témában!

 

TOVÁBBI HÍREK
5 szemkápráztató őszi kirándulóhely Magyarországon
5 szemkápráztató őszi kirándulóhely Magyarországon
2022.09.15

Minden évszaknak megvan a maga szépsége. Ősszel a fák színes levelei nyújtanak elképesztően gyönyörű látványt a természetjáróknak. Utazni se kell sokat, hogy részesei lehessünk az élménynek, hiszen hazánk bővelkedik szemkápráztató őszi kirándulóhelyekben.

Kihagyhatatlan élményt tartogatnak a Káli-medence látnivalói
Kihagyhatatlan élményt tartogatnak a Káli-medence látnivalói
2022.08.19

Hazánk egyik legszebb, és legnyugodtabb tájegysége - a Káli-medence - a Balaton-felvidéki nemzeti park részét képezi. A mesebeli tájon számtalan látnivaló akad, így biztosan mindenki talál tökéletes célpontot egy hosszabb-rövidebb kiránduláshoz. Lássuk a felfedezni valókat!

A Föld vízkészlete
A Föld vízkészlete
2022.08.12

Valószínűleg senkinek nem mondunk azzal újat, hogy bolygónk 71 százalékát víz borítja, mégis az elkövetkező évtizedek legnagyobb problémája az ivóvízhiány lesz. Hogyan lehetséges ez? A válasz egyszerű: a Föld édesvíz készlete véges, mi pedig pazarlóan bánunk vele. Lássuk mit takar a “kék bolygó” kifejezés!

Nemzetközi sörnap 2022
Nemzetközi sörnap 2022
2022.08.05

Egy aprócska amerikai sörfőző kezdeményezésével indult útnak a Nemzetközi Sörnap közel másfél évtizede. Napjainkra több, mint 200 országban ünneplik a jeles nap alkalmából a pultosokat és a sörfőzőket. Hazánkban is számos vendéglátóhely csatlakozott az eseményhez.

A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe
A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe
2022.07.29

Sajnos fel kell készülnünk arra, hogy a nyarak egyre forróbbak és szárazabbak lesznek. Ezzel együtt kertünk gondozása is egyre több fejtörést fog okozni. A megszokott virágaink, és zöldjeink csak halovány emlékeit idézik a korábbi évek tündöklésének a tikkasztó kánikulában. Érdemes fontolóra vennünk, hogy néhány mediterrán jellegű, szárazságtűrő növénnyel színesítsük kertünket, vagy balkonunkat.

Napszúrás tünetei és kezelése
Napszúrás tünetei és kezelése
2022.07.22

A szikrázó napsütésre egy csodálatos dologként gondolunk, amit a felhőtlen kikapcsolódással és a gondtalan nyaralással társítunk. Azonban a tűző napnak van egy árnyoldala is, ugyanis a napszúrás - mondhatni alattomosan - képes lecsapni, és igen komoly következményei is lehetnek. Szerencsére lehet a napszúrás ellen védekezni, csak egy kis odafigyelésre van szükség.