Biztos, hogy jót tesz a reggeli kávé?

2022.08.26

Sokan el se tudják képzelni a reggeli rutint kávé nélkül. Sőt, akadnak olyanok is, akik erre büszkék is. Azonban - ahogy valószínűleg sokan sejtik - nem biztos, hogy ez a legjobb reggeli rituálé. Lássuk a tényeket, az ellenjavallatokat, és az alternatívákat!

reggeli kávé kép

A fekete nedű

A víz és a tea után a kávéból isszák meg a legtöbbet a világon. Elképesztő, de egy átlagos nap több mint 2,5 milliárd kávés csésze ürül ki világszerte. Ennek jelentős része valószínűleg a reggeli órákban fogy el élénkítő hatása miatt, amit pedig a kávébabban található koffeinnek köszönhetjük.

A koffein

Hivatalos nevén 1, 3, 7-trimetil-xantin egy stimuláló szer, ami rendkívül összetett hatást gyakorol szervezetünkre. A koffein perceken belül felszívódik szervezetünkben, és hatását már 10-15 perc múlva érezni fogjuk. Hatásai közül az egyik legszembetűnőbb az, hogy blokkolja az adenozin vegyület termelését, ami a fáradtságérzetért felelős. Tehát frissebbek nem leszünk tőle, csupán elnyomjuk a fáradtság érzetet.

A kávé koffein tartalmáról és hatásáról részletesebben a linkre kattintva olvashatsz.

reggeli kávé

Mi a baj a reggeli kávéval?

Egy amerikai felmérés szerint, a kávé fogyasztók döntő többsége reggel 9 kor már túl van legalább egy csésze feketén. Valószínűleg hazánkban is hasonló eredményre jutnának a kutatók.

Kortizol, a természetes katalizátor

Szervezetünk ébredést követően nagy mennyiségű stresszhormont termel, ami segít abban, hogy testünk és szellemünk mielőbb indulásra kész legyen. Első hangzásra ez nem hangzik biztatóan, mivel manapság minden arról szól, hogy hogyan csökkentsük szervezetünk stressz szintjét.

Azonban ez egy teljesen természetes folyamat, ami nélkül szervezetünk nem lenne képes rajthoz állni. Legalábbis egyhamar nem. Szervezetünk kortizol szintje a nap folyamán ingadozik, amit bioritmusunk is befolyásol, de általánosságban elmondható, hogy 8-9, 13-14 és 17-18 óra között van a csúcson.

Halmozódó stressz

Sajnos a koffein, és a kortizol nem alkot jó párost, legalábbis ha egészségünk szempontjából nézzük. A koffein hatására még több stresszhormont fog termelni szervezetünk, aminek köszönhetően gyorsabban leszünk sokkal éberebbek. Azonban ez több okból sem egészséges. Egyrészt bioritmusunk felborul, másrészt pedig elősegíti a koffein-intolerancia kialakulását is. Ugyanis szervezetünk ezt az éberségi szintet később azonos mennyiségű koffein hatására már nem tudja elérni.

Egyéb problémákat is okozhat

A másik nagy probléma a reggeli kávéval az, hogy sokaknak szó szerint egy csésze feketével kezdődik a nap, azaz üres gyomorra isszák meg az első koffein adagot. Ez pedig nagyon nem ajánlott. A kávéban található koffein, és csersav gyengíti a gyomor falát, mivel fokozza a gyomorsav termelését, miközben a kávé eleve savas közeg.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a kávé ördögtől való dolog, mint ahogy azt néhány évszázada gondolták a papok. Mértékkel fogyasztva számos pozitív hatása lehet szervezetünk egészségére.

reggeli ital kávé helyett

Alternatívák a reggeli kávéra

Szerencsére számtalan opció adott, amivel “kihúzhatjuk” 9 óráig a jól megszokott kávé nélkül.

Zöld vagy fekete tea

A legkézenfekvőbb, és legideálisabb reggeli ital a kávé helyett a zöld tea. A zöld teában közel azonos mennyiségű koffein található, azonban a kávéval ellentétben, a teában található koffein lassan szívódik fel, ezért nem befolyásolja jelentősen a kortizol szintünket.

A fekete teának közel azonos koffeintartalma van mint a zöldnek, mivel ugyanúgy a Camellia sinensis növényből készül főzet. A tealevelek feldolgozási eljárása különbözteti meg a fekete és a zöld teát elsősorban. A fekete teában valamivel több koffein található, és gyorsabban is szívódik fel vagyis, ha valaki ragaszkodik a kávé hatásához, akkor a fekete tea a jobb választás számára.

Menta tea

A menta koffein nélkül járul hozzá a reggeli lendülethez. Nemcsak éberebbek leszünk tőle, hanem többek között emésztőrendszerünk egészséges működését is elősegíti.

Víz

Már egy pohár víz jelentős lökést ad szervezetünknek reggel. A víz hatására keringési rendszerünk gyorsabban aktivizálódik, és az éjszaka folyamán felgyülemlett méreganyagok gyors kiürülését is elősegíti, ami elengedhetetlen mentális egészségünk megőrzéséhez. Hogyan járul hozzá agyunk egészségéhez a megfelelő hidratáció? Olvasd el korábbi cikkünket a témában!

 

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.