Egyszerű tippek a vízpazarlás ellen a takarékosság világnapja alkalmából

2020.10.15

A takarékosság világnapja 2021-ben október 29.-ere esik. A kezdeményezést 1924 óta tartják meg meg minden év október utolsó munkanapján. Ezen a napon a vízspórolás fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet, ugyanis Földünk vízkészletei végesek. Napjainkban minden ötödik ember nem jut elég ivóvízhez és ez a tendencia előreláthatólag romlani fog.

takarékossági világnap

Takarékossági világnap

1924 októberében Milánóban rendezték meg a világ takarékpénztárainak nemzetközi konferenciáját, ahol Európa, Ázsia, Ausztrália 28 országának küldöttei kezdeményezték, hogy legyen október utolsó napja a takarékosság világnapja. A pénz beosztása, a takarékosság és az öngondoskodás hangsúlyozása minden korosztály számára kiemelten fontos. A takarékosság világnapja 2021-ben október 29.-ére esik.

A Montvíz számára a legnagyobb érték a kék arany, ezért a víztakarékosság fontoságára hívja fel az emberek figyelmét a takarékosság világnapján. Azzal, ha csökkentjük a vízfogyasztásunkat nem csak a saját kiadásainkat csökkentjük, hanem ökológiai lábnyomunkat is.

Tegyünk a vízpazarlás ellen

Hogy miért is van erre szükség? Már a csapból is a vízpazarlás folyik, úgyhogy csak a legfontosabb információk röviden: víz nélkül elképzelhetetlen az élet és mégis pazarlóan bánunk vele. Földünk vízkészletének csupán 2 %-át teszi ki az ivóvíz.  Számunkra természetes, hogy a csapból folyik az ivóvíz, minden hatodik ember a világon viszont nehezen jut hozzá,  és várhatóan a következő években ez az arány jelentősen romlani fog.

takarékosság világnapja 2021

Legegyszerűbb dolgok, amiket megtehetsz a vízpazarlás ellen:

  • Kézenfekvőnek tűnik, de mégis oda kell figyelni a csöpögő csapokra. Egy háztartásban akár napi 15 liter víz is elfolyhat emiatt. Figyeljünk oda, hogy mindig rendesen zárjuk el, a hibás csapot mielőbb cseréljük ki.
  • Ha zöldségeket vagy gyümölcsöket mosunk meg, a vizet egy edénybe fogjuk fel. A víz tökéletesen felhasználható öntözésre később. 
  • Mosogatásnál mindig csak öblítéskor engedjük meg a csapot. 
  • Mindig maximálisan használjuk ki a mosógép és a mosogatógép kapacitását.
  • Sok háztartásban fogmosás közben is folyik a víz. Térjünk vissza a fogmosó pohárhoz vagy zárjuk el a csapot közben.

Vízspórolás kisebb kiadásokkal, amik hamar megtérülnek

  • Perlátorok azaz sugárszabályozók széles választékban elérhetők manapság. Egy hagyományos csaptelepen átlagosan 15-20 liter víz folyik át percenként. Egy-két ezer forintba kerülő perlátorok, akár negyedére képesek csökkenteni az átfolyó vizet. A komfort érzetünk sem fog csökkenni, a sugárszabályozó levegővel dúsítja a vizet, így érzete és hatékonysága ugyanolyan lesz.
  • Használj esővizet öntözésre. Legegyszerűbb módja, ha nagyobb edényeket vagy hordót kiteszel a szabad ég alá. Napjainkban egyre elterjedtebb a házilag megoldott esővíz elvezetés. Néhány egyszerű lépésből megoldható. Keressük meg a legkönnyebben hozzáférhető és legnagyobb tetőrészhez tartozó ereszcsatornát. Vezessük ki a csatornát egy esővízgyűjtő tárolóba. Lehetőleg helyezzük a tárolót kisebb emelvényre, biztosítva ezzel a víznyomást.
  • A következő héten újabb hasznos spórolási tippekkel várunk, kövesd a Montivíz oldalát, ahol sok hasznos érdekességet tudhatsz meg a minket körülvevő vízről. Addig is hidratáld magad Monti természetes ásványvízzel! Kérj egyénre szabott ajánlatot egyszerűen, néhány kattintással!
 
takarékossági világnap 2021

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.