Hogy alakult 2020 fenntarthatósági szempontból?

2021.01.07

Az elmúlt év mindenki számára másképp alakult. A tavalyi évben a világnak nem csak a klímaváltozás fenyegetésével kellett szembenéznie, hanem a koronavírus járvánnyal is. A kialakult helyzet nagymértékben befolyásolta a fenntarthatósági trendeket is. Hogyan változott a tavalyi évben a fenntarthatóságért folytatott küzdelem?

fenntarthatóság 2021

Tisztább levegő

 A pandémia és a #maradjotthon nem szándékosan ugyan, de pozitív hatással volt a légszennyezésre. Szerte a világban tavasszal kijárási tilalmat vezettek be, így jelentősen csökkent a légszennyezés, különösen a városokban. Természetesen ez a hatás rövidtávú és nem szándékos következménye a jelenlegi helyzetnek. Viszont jól mutatja, hogy milyen mértékben befolyásolja a természetet az emberi tevékenység, ami intő jelként szolgál számunkra.

Drasztikus változások a szállítmányozásban

A jármű flották elektronizációja gőzerővel folyik tovább. Egyre több teljesen elektromos haszongépjármű jelenik meg a piacon, a hatalmas teherautóktól kezdve a kishaszongépjárművökön át a taxikig. 2020 elején a flottás járművek alig egy százaléka volt elektromos, viszont előrejelzések szerint 2030-ra ez a szám 12 százalékra fog emelkedni. Az elektromos tehergépjárművek fontos szerepet fognak játszani a fagyasztott áru szállításban is a jövőben.

Az újrahasznosítás nem elég

A természetes kozmetikumok egyre trendibbek és a fast-fashion is töretlen népszerűségnek örvend. Viszont a legtöbb cég ezen a területen elenyésző mértékben járul hozzá a fenntarthatósághoz, miközben a kozmetikumok és a fast-fashion a jelenlegi műanyagkrízisből jelentősen kiveszik a részüket. Az 500 milliárd dolláros üzletág apró kis csomagolásai óriási mértékű egyszer használatos műanyagszemét tengerrel járnak. Az újrahasznosítás nehezen megoldható ezen a területen, a megoldás az lenne, ha eleve nem is termelődne műanyaghulladék.

A légi közlekedés megoldatlan problémája

Továbbra is a légi közlekedés a legkörnyezetszennyezőbb közlekedési forma. A tisztán elektromos árammal működtetett repülőgép technológiája még gyerekcipőben jár, fejlesztése rendkívül költséges és időigényes. A legnagyobb teljesítményű elektromos motor hatótávolsága körülbelül 800 kilométer, ami a járatok alig 40-45 százalékát fedi le. 

2020, mint figyelmeztető jel

Ha van tanulsága a tavalyi évnek, akkor az az, hogy bolygónk ökológiai állapota és az emberiség jóléte elválaszthatatlan egymástól. 

Kutatások igazolják, hogy az állatról embere terjedő betegségek, mint például a Covid vagy a madárinfluenza gyakorisága egyre növekszik az utóbbi években. Eközben az emberiség tovább folytatja romboló tevékenységét. A legsúlyosabb problémák között szerepel a mezőgazdaság folyamatos terjeszkedése, amivel egyre több és több területet veszünk birtokunkba a természet kárára. Valamint hosszú évszázadokra beszennyezzük az óceánokat a vég nélkül termelődő hulladékokkal. 

Az emberi tevékenység következménye, hogy az elmúlt 50 évben Földünk vadvilágának 60 százaléka eltűnt, míg az új, járványszerű betegségek száma megnégyszereződött.

Legfontosabb értékünk, a víz

Korábbi cikkünkben bővebben foglalkoztunk az ivóvízkészletünk felett gyülekező sötét fellegekről. A Világgazdasági Fórum a 2020 Globális Krízis Jelentésében a vízkrízis helyzetét az 5 legfontosabb társadalmi probléma közé sorolta. A vállalatoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy vízfelhasználásuk milyen hatással van a környezetre. Az ENSZ becslései alapján 2030-ra az emberiség 40 százalékát fogja érinteni a vízhiány.

A Montivíz számára kiemelt fontosságú a környezetvédelem. A kristálytiszta természetes ásványvizet, ami a Káli-medencében tör felszínre, érintetlenül töltjük ballonjainkba. Szolgáltatásunk környezetbarát megoldásként szolgál a palackozott ásványvíz kiváltására. Kérj egyedi ajánlatot még ma! 

forrás: greenbiz.com

 

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.