Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?

2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Induljunk ki az üzleti teljesítményből

Először fel kell tennünk a magunknak a nagy kérdést: hol kell állnia a vállalkozásnak 1, 3 vagy 5 év múlva? Ennek számszerűsítéséhez szükségünk van intelligens célokra és kulcs mutatókra  - részletesen korábbi cikkünkben olvashatsz a témában -, például milyen forgalmat vagy hány új ügyfelet szeretnénk elérni addigra? 

Ha ez megvan, akkor jöhet a stratégiai tervezés, az az egyes csapatoknak mit kell ezért tennie? Például a marketing csapatnak mennyi leadet kell szereznie egyes évben, az értékesítőknek hány ügyfelet kell szerződtetnie vagy a fejlesztő csapatnak milyen funkciókkal kell bővítenie az alkalmazást vagy a honlapot.

Ezt követően tovább kell bontani a kívánt eredményeket a csapaton belüli egyénekre. Vegyük alapul a marketing csapatot egy nagyobb vállalatnál, ahol több különböző területtel kell egyszerre foglalkozni. Meg kell becsülni, hogy PPC kampányokkal, az e-mail marketinggel, a PR-ral és a közösségi médiával milyen mutatókra nyílik szükségünk a kitűzött eredmény elérésének érdekében. 

Ha a dolgozók teljesítik ezeket a célokat és eredményeket, akkor a vállalat számára nem lesz fontos, hogy hogyan osztják be az idejüket.

Bizalom

Egyes vállalkozások, különösen a nagyvállalatok, előszeretettel használnak olyan felügyeleti szoftvereket, amelyek nyomon követik az alkalmazottak képernyő idejét, egér mozgását és így tovább. Ezek a programok könnyen kijátszhatók, és alig adnak több visszajelzést annál, hogy valaki a számítógép előtt ül, vagy sem. Igazából csak a bizalom és a munkatársak autonómiájának hiányára hívja fel a figyelmet.

A Watson Wyatt - a világ egyik legnagyobb tanácsadó cége - közelmúltban közre adott jelentése szerint a bizalmi alapon működő cégek 286%-kal felülmúlják azokat a vállalatokat, ahol bizalmi légkör megteremtésére nem fektetnek energiát a részvényesi hozamok (részvényárfolyam és osztalék) tekintetében. 

Továbbá a magas bizalomra építő vállalatoknál a munkavállalók fluktuációja is 50%-kal alacsonyabb, mint versenytársaiké. A fluktuáció elképesztő összegeket tud felemészteni, aminek a jelentős része észrevétlenül folyik ki a vállalatból. A fluktuáció áráról korábbi cikkünkben olvashatsz részletesen.

Ténylegesen használjunk menedzsment szoftvert

Valószínűleg minden vállalkozás már hallott a különböző projektmenedzsment szoftverről - ha más nem, hirdetések révén - és több rendszeresen használja is ezeket. Azonban, ha nem megfelelően használjuk az adott szoftvert (vagy szoftvereket), akkor jó esetben nem használjuk ki a teljes potenciálját, rosszabb esetben ronthat is a helyzeten.

Manapság végeláthatatlan különböző menedzsment szoftver áll rendelkezésünkre megszámlálhatatlan különböző funkcióval és csomaggal. Ezért mielőtt letennénk a voksunkat egyik, vagy másik mellett gondoljuk végig, hogy mire van szükségünk és ahhoz milyen funkciókra van szükség. Túl bonyolult rendszer feleslegesen nehezíti meg a platform kezelését, az egyszerűbb szoftverek pedig korlátozzák a lehetőség potenciálját.

Ha sikerült vállalatunk tevékenységéhez passzolót találni, akkor használjuk is és ne csak időszakosan, hanem legyen része a vállalati kultúrának. Minden határidőt, tervet, célt, mutatót és egyéb fontos, vagy fontosnak tűnő dolgot vigyünk fel - amit az első bekezdésben megállapítottuk - mindig a platformra. Továbbá, főleg nagyobb cégeknél meglepően gyakran előfordul az is, hogy különböző csapatok, vagy diviziók eltérő szoftvert használnak, ami a hatékonyság rovására megy.

A platform bevezetésekor valószínűleg úgy fog tűnni, hogy csak felesleges plusz adminisztrációt jelent a szoftver rendszeres használata. Ne essünk ebbe a hibába. A használatát gyorsan meg lehet szokni, a hatékonyságot pedig látványosan növeli.

 

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.