Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?

2022.10.26

Néhány éve még nem voltak felkészülve sem vállalkozások sem a dolgozók arra, hogy home office-ból dolgozzon az iroda nagy része. Számtalan probléma akadt, ami kihatott a dolgozó életére, teljesítményére és azáltal a vállalat eredményességére. Az elmúlt évek tapasztalatainak köszönhetően mára kezd kiforrni a home office gyakorlata. Lássuk, milyen problémák jelentkezhetnek, és hogyan lehet orvosolni őket!

Munka és a magánélet határai elmosódnak

Korábban az otthon egy “szentély” volt, ahova belépve - jó esetben - hátunk mögött hagytuk a munka minden nyűgét és gondját. Azonban a távmunka megjelenésével ez gyökerestül megváltozott. Ez pedig nem kevés stresszt jelent, és a napirend megváltozását eredményezi.

Nincs látványos határ a munka, és az otthon között. Nincs meg az az érzés, hogy hátra hagyod a munkát azzal, hogy kilépszt a munkaidő lejárta után az irodád ajtaján. Otthon mindig készenlétben vagy, elnyúlik a munkaidő, és emiatt nem, vagy kevesebb idő jut magadra.

Mit lehet tenni ellene? Meg kell határozni a munkáltatóval közösen egy időpontot, amikor leteszed a tollat, és onnantól fogva csak nagyon korlátozottan leszel elérhető. Ettől a ponttól számítva a kommunikációt is korlátozni kell, hiszen egy-egy befutott üzenet, vagy e-mail miatt úgy érezhetjük, hogy a munkával kellene foglalatoskodni.

Nem megfelelő munkakörnyezet

Többnyire - sajnos - a munkáltatónak a feltételek biztosítása kimerül a megfelelő hardveres, és szoftveres háttér megteremtésével. Azonban ez még kevés. A tárgyi, és környezeti feltételekről már ritkán esik szó, miközben a nem ergonomikus kialakítású munkakörnyezet hátrányosan érinti a munkavállaló egészségét, és hatékonyságát egyaránt.

Mit lehet tenni ellene? Az ergonomikus munkakörnyezet kialakítása a munkáltató feladata. Nem szabadna ennek másképp lennie akkor sem, ha a dolgozó munkavégzésének a helye az otthona. A munkáltatónak ugyanúgy biztosítani kell a megfelelő irodai berendezéseket  - széket, asztalt és perifériás eszközöket - a távmunkában dolgozónak, mintha csak az irodában lenne.

Túlzott felügyelet megkövetelése

Sok munkáltató bizalmatlan a távmunkában dolgozókkal. Emiatt sokszor több olyan dologra is kötelezi a munkavállalót, ami rombolja a csapat, és a vállalat kohézióját. Ilyen lehet az állandó kamerás megfigyelés, különböző időmérő programok, és túl sok jelentés megkövetelése. Ez a túlzott terhelés feszültséget, és ellenszenvet kelt a munkavállalóban.

Mit lehet tenni ellene? Persze a munkáltatót a nem lehet elítélni a visszajelzések megkövetelése miatt, azonban lehet ezt normál kereteken belül is csinálni. Fontos, hogy a munkavállaló, és a munkáltató közösen határozzanak meg kulcsfontosságú hatékonysági mutatókat (KPI). Ezeknek használatával nem kell folyamatosan - sokszor . felesleges visszajelzéseket küldenie a munkavállalónak, hanem elég egy-két KPI-t rendszeresen jelentenie, ami bizonyítja hatékonyságát.

Izoláció

Az otthoni munkavégzéssel eltűnnek a korábbi munkahelyi interakciók. Bár sokan ezt pozitívumnak tartják, mivel sokszor legszívesebben senkivel nem találkoznának, azonban ez  elszigeteltség nem egészséges. Nem véletlen halljuk gyakorta Arisztotelész tollából származó mondást, miszerint az ember társas lény. Például az úgynevezett vízadagoló csevelynek számtalan pozitív hatása a dolgozók mentális egészségére, és a munkahatékonyságra.

Mit lehet tenni ellene? Érdemes lehet a munkavállalókat egy privát kommunikációs térre terelni, ahol a meetingeken kívül is lehet csoportosan üzenetet váltani, vagy beszélgetni. Itt ne a munka legyen a főszereplő, hanem egy sokkal informálisabb forum jellege legyen ennek a térnek. Ezen a csatornán keresztül csak olyan üzenet érkezhet, ami munkaidőn kívül se fog senkit a munka terhére emlékeztetni.

Technikai kihívások

A modern technológiai sok szempontból megkönnyíti az életünket, azonban ha nem tudunk rajta kiigazodni, akkor meg is tudja nehezíteni. Nem minden vállalkozás engedheti meg magának, hogy saját technikust, vagy informatikust alkalmazzon. Már pedig olykor-olykor el kell a komolyabb technikai tudás, amikor az irodai, és az irodán kívüli dolgozók munkáját össze szeretnénk hangolni.

Mit lehet tenni ellene? Napjainkban egy cég se teheti meg, hogy az árral szemben ússzon, vagyis, hogy ne tartson lépést a technológiai fejlődéssel. Azonban ez még nem azt jelenti, hogy mindig a legújabb, legbonyolultabb és legegyedibb megoldásokra kell törekedni. Érdemes lehet körbenézni a piacon, és a kiszervezni az informatikai rendszernek kisebb-nagyobb részét. Manapság számtalan cég kínál különböző komplett megoldást az irodán kívül dolgozók integrációjára.

Nem csak a munkavállalót érinti

Az otthonról dolgozó alkalmazottnál csak a munkavállalót érinti jobban a távmunka rendszerre. Milyen kihívásokkal kell szembenéznie a vállalatnak, és hogyan tudja azokat a legegyszerűbben megoldani? Következő cikkünkben megtalálod a válaszokat! 

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.