Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?

2022.10.26

Néhány éve még nem voltak felkészülve sem vállalkozások sem a dolgozók arra, hogy home office-ból dolgozzon az iroda nagy része. Számtalan probléma akadt, ami kihatott a dolgozó életére, teljesítményére és azáltal a vállalat eredményességére. Az elmúlt évek tapasztalatainak köszönhetően mára kezd kiforrni a home office gyakorlata. Lássuk, milyen problémák jelentkezhetnek, és hogyan lehet orvosolni őket!

Munka és a magánélet határai elmosódnak

Korábban az otthon egy “szentély” volt, ahova belépve - jó esetben - hátunk mögött hagytuk a munka minden nyűgét és gondját. Azonban a távmunka megjelenésével ez gyökerestül megváltozott. Ez pedig nem kevés stresszt jelent, és a napirend megváltozását eredményezi.

Nincs látványos határ a munka, és az otthon között. Nincs meg az az érzés, hogy hátra hagyod a munkát azzal, hogy kilépszt a munkaidő lejárta után az irodád ajtaján. Otthon mindig készenlétben vagy, elnyúlik a munkaidő, és emiatt nem, vagy kevesebb idő jut magadra.

Mit lehet tenni ellene? Meg kell határozni a munkáltatóval közösen egy időpontot, amikor leteszed a tollat, és onnantól fogva csak nagyon korlátozottan leszel elérhető. Ettől a ponttól számítva a kommunikációt is korlátozni kell, hiszen egy-egy befutott üzenet, vagy e-mail miatt úgy érezhetjük, hogy a munkával kellene foglalatoskodni.

Nem megfelelő munkakörnyezet

Többnyire - sajnos - a munkáltatónak a feltételek biztosítása kimerül a megfelelő hardveres, és szoftveres háttér megteremtésével. Azonban ez még kevés. A tárgyi, és környezeti feltételekről már ritkán esik szó, miközben a nem ergonomikus kialakítású munkakörnyezet hátrányosan érinti a munkavállaló egészségét, és hatékonyságát egyaránt.

Mit lehet tenni ellene? Az ergonomikus munkakörnyezet kialakítása a munkáltató feladata. Nem szabadna ennek másképp lennie akkor sem, ha a dolgozó munkavégzésének a helye az otthona. A munkáltatónak ugyanúgy biztosítani kell a megfelelő irodai berendezéseket  - széket, asztalt és perifériás eszközöket - a távmunkában dolgozónak, mintha csak az irodában lenne.

Túlzott felügyelet megkövetelése

Sok munkáltató bizalmatlan a távmunkában dolgozókkal. Emiatt sokszor több olyan dologra is kötelezi a munkavállalót, ami rombolja a csapat, és a vállalat kohézióját. Ilyen lehet az állandó kamerás megfigyelés, különböző időmérő programok, és túl sok jelentés megkövetelése. Ez a túlzott terhelés feszültséget, és ellenszenvet kelt a munkavállalóban.

Mit lehet tenni ellene? Persze a munkáltatót a nem lehet elítélni a visszajelzések megkövetelése miatt, azonban lehet ezt normál kereteken belül is csinálni. Fontos, hogy a munkavállaló, és a munkáltató közösen határozzanak meg kulcsfontosságú hatékonysági mutatókat (KPI). Ezeknek használatával nem kell folyamatosan - sokszor . felesleges visszajelzéseket küldenie a munkavállalónak, hanem elég egy-két KPI-t rendszeresen jelentenie, ami bizonyítja hatékonyságát.

Izoláció

Az otthoni munkavégzéssel eltűnnek a korábbi munkahelyi interakciók. Bár sokan ezt pozitívumnak tartják, mivel sokszor legszívesebben senkivel nem találkoznának, azonban ez  elszigeteltség nem egészséges. Nem véletlen halljuk gyakorta Arisztotelész tollából származó mondást, miszerint az ember társas lény. Például az úgynevezett vízadagoló csevelynek számtalan pozitív hatása a dolgozók mentális egészségére, és a munkahatékonyságra.

Mit lehet tenni ellene? Érdemes lehet a munkavállalókat egy privát kommunikációs térre terelni, ahol a meetingeken kívül is lehet csoportosan üzenetet váltani, vagy beszélgetni. Itt ne a munka legyen a főszereplő, hanem egy sokkal informálisabb forum jellege legyen ennek a térnek. Ezen a csatornán keresztül csak olyan üzenet érkezhet, ami munkaidőn kívül se fog senkit a munka terhére emlékeztetni.

Technikai kihívások

A modern technológiai sok szempontból megkönnyíti az életünket, azonban ha nem tudunk rajta kiigazodni, akkor meg is tudja nehezíteni. Nem minden vállalkozás engedheti meg magának, hogy saját technikust, vagy informatikust alkalmazzon. Már pedig olykor-olykor el kell a komolyabb technikai tudás, amikor az irodai, és az irodán kívüli dolgozók munkáját össze szeretnénk hangolni.

Mit lehet tenni ellene? Napjainkban egy cég se teheti meg, hogy az árral szemben ússzon, vagyis, hogy ne tartson lépést a technológiai fejlődéssel. Azonban ez még nem azt jelenti, hogy mindig a legújabb, legbonyolultabb és legegyedibb megoldásokra kell törekedni. Érdemes lehet körbenézni a piacon, és a kiszervezni az informatikai rendszernek kisebb-nagyobb részét. Manapság számtalan cég kínál különböző komplett megoldást az irodán kívül dolgozók integrációjára.

Nem csak a munkavállalót érinti

Az otthonról dolgozó alkalmazottnál csak a munkavállalót érinti jobban a távmunka rendszerre. Milyen kihívásokkal kell szembenéznie a vállalatnak, és hogyan tudja azokat a legegyszerűbben megoldani? Következő cikkünkben megtalálod a válaszokat! 

TOVÁBBI HÍREK
A legszárazabb helyek Földünkön
A legszárazabb helyek Földünkön
2024.06.03

Földünk méltán kiérdemli a kék bolygó kifejezését, mivel felszínének több, mint 70%-át víz borítja. Azonban vannak olyan területek Földünkön, ahol olyan körülmények uralkodnak, ami szinte elképzelhetetlen. Hihetetlen, de bolygónk legszárazabb területein, ahol sokszor hosszú évtizedekig egy csepp csapadék sem esik, mégis van élet. A zord körülmények között virágzó élet segít, hogy nagyobb becsben tartsuk Földünk legértékesebb kincsét, a vizet.

Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
2024.05.03

Az alkalmazotti visszajelzések létfontosságúak a sikeres szervezetek számára, hiszen segítik a folyamatos fejlődést és a kölcsönös növekedést. Ebben a teljes körű útmutatóban megvizsgáljuk az alkalmazotti visszajelzések jelentőségét, felfedezve annak sokoldalú előnyeit és az hatékony bevezetés legjobb gyakorlatait.

Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban, Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díj várományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.