Hogyan vedd észre a stresszt a munkahelyen

2023.06.02

A stressz kényszerítette eredmény nem kifizetődő

A Deloitte amerikai tanácsadó cég felmérése alapján a munkavállalók 75 százalékának a kiégés jelenti a legnagyobb egészségügyi problémát. A magánélet és a munka közötti határ elmosódása, és az állandó rendelkezésre állás kényszerre jócskán hozzájárult ehhez lesújtó statisztikákhoz. Ugyanis ezek a tényezők jelentős stressz faktorként vannak jelen az egyén életében, ami a kiégés egyik leggyakoribb oka, amit számos felmérés alátámaszt:

  • Az alkalmazottak 91 százaléka szerint a kezelhetetlen stressz negatívan hat munkájukra.

  • A felmérésben résztvevők 56 százaléka szerint a munkahelyi szorongás rányomja a bélyegét a munkateljesítményre.

  • A megkérdezettek fele vallotta, hogy mentálisan teljesen ellengette a munkát, és úgymond csak fizikailag vannak jelen a munkahelyen.

  • A dolgozók 34 százaléka fél bevallani, hogy stresszes a munkahelyen, mert attól tart, hogy csak kifogásnak fogják tartani.

  • A munkavállalók közel kétharmada kész felmondani a túl sok stressz miatt. A fluktuáció problémájáról korábbi cikkünkben olvashatsz részletesebben.

A munkahelyi stressz forrása

Két jól megkülönböztethető kategóriára oszthatjuk a stressz forrását:

  • Közvetlen munkahely, ami lehet például a toxikus munkakörnyezet, vagy az elégtelen javadalmazás.

  • Személyes ügyek, ami leggyakrabban családi probléma, pénzügyi nehézség, vagy függőség lehet.

A munkahelyi stresszről részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

A menedzsment szerepe

A munkahelyi stressz sem a munkáltatónak, sem a munkavállalónak nem jó, vagyis közös érdeke a vállalkozásnak és dolgozónak, hogy megoldják a problémát. A problémát az egyén legtöbbször egyedül nem tudja megoldani. Főleg, hogy sokszor az alkalmazottak észre sem veszik, hogy stresszesek.

Hogyan vegyük észre?

Néhány a legárulkodóbb jel közül, ami arra utalhat, hogy az alkalmazott túlzott stressz alatt áll:

  • Megváltozik a viselkedése: visszahúzódóvá, türelmetlenné, ingerlékennyé válik, vagy bármi más nem jellemző viselkedési formát vesz fel.

  • Koncentráció, és az elhivatottság hiányát észleljük

  • Megváltozik a megjelenése, öltözködése

  • Egyre gyakrabban hiányzik más-más okból.

Elsődleges cél, hogy a menedzsment észre vegye az árulkodó jeleket. Azonban itt a feladat még nem áll meg. Ugyanis, ha elhamarkodott, és nem megfelelő lépéseket tesz a vezetőség, az a visszájára is fordulhat. A munkavállaló úgy érezheti, nem elégedettek a munkájával, vagy nem illik a vállalat kultúrájába, ami tovább növeli a stresszt. Ezért fontos, hogy ne csak észre vegyük, hanem meg is értsük a problémát.

Hogyan segíthetünk?

Tervet kell készítenünk, hogy hogyan oldjuk fel, vagy legalábbis enyhítsünk a stressz helyzeten. Ehhez pedig jobban meg kell ismernünk a szituációt.

Kérdezzünk!

Ha felméréseket végzünk az alkalmazottak között, és ösztönözzük őket a nyílt kommunikációra, azzal utat nyitunk a helyzet felismeréséhez. Sokat segít a fájdalom pontok azonosításában, ha - eleinte óvatosan - rákérdezzünk az aktuális munkaterheltségre, vagy a közelgő projekt feladatokkal kapcsolatos aggályaikra.

Ha a válaszokban semmi nem utal arra, hogy a munkával, vagy annak körülményével probléma lenne, viszont a dolgozó ennek ellenére stresszesnek tűnik, akkor feltételezhetően személyes ügyek állnak a háttérben.

Képezzük magunkat!

A stressz és kiégés azonosítását célzó vezetői képzések segítenek, hogy mielőbb észre vegyük az árulkodó jeleket. Ha időben tudunk cselekedni, azzal időt és energiát takarítunk meg mindkét fél számára.

Az EQ (érzelmi intelligencia) finomra hangolása elősegíti, hogy észleljük a stresszes légkört és személyeket, illetve annak kiváltó okát is hamarabb fogjuk beazonosítani. Egy magas érzelmi intelligenciával rendelkező vezető jobban meg tudja érteni a stresszes alkalmazott problémáját, aminek köszönhetően könnyebben alakul ki egy bizalmas légkör, és gyorsabban lesz megoldás is.

Biztosítsunk forrást!

Ha azonosítottuk a stressz forrását, akkor könnyebbé válik a semlegesítése. A stressz kezelése költségekkel jár, amit a cégnek vállalnia kell. Biztosítsunk erőforrást a pénzügyi tervezetben mentálhigiénés kezelésekhez, vagy egyéb stressz csökkentő intézkedések - például ergonómiai fejlesztés az irodában - megvalósítására.

Ne várjunk azonnali eredményeket

A stressz nem egyik pillanatról a másikra fog kialakulni, ezért ne várjunk azonnali látványos eredményeket, amint úgy érezzük, hogy tettünk ellene. Eleinte előfordulhat, hogy a munkavállaló kényelmetlenül érzi magát, ha beszélni kell a munkahelyi problémákról és a stresszről. Főleg, hogy sok esetben ilyenkor tudatosul bennünk is, hogy valami gond lehet. Azonban egy jól átgondolt stratégiával, és megfelelően képzett menedzsmenttel a munkahelyi stressz kezelhető, legyen annak forrása közvetlen, vagy személyes.


Természetesen mindkét félnek tennie kell ellene. Mit tehetünk dolgozóként a munkahelyi stressz ellen? Korábbi cikkünkben erről írtunk részletesebben.

 

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.