Hogyan vedd észre a stresszt a munkahelyen

2023.06.02

A stressz kényszerítette eredmény nem kifizetődő

A Deloitte amerikai tanácsadó cég felmérése alapján a munkavállalók 75 százalékának a kiégés jelenti a legnagyobb egészségügyi problémát. A magánélet és a munka közötti határ elmosódása, és az állandó rendelkezésre állás kényszerre jócskán hozzájárult ehhez lesújtó statisztikákhoz. Ugyanis ezek a tényezők jelentős stressz faktorként vannak jelen az egyén életében, ami a kiégés egyik leggyakoribb oka, amit számos felmérés alátámaszt:

 • Az alkalmazottak 91 százaléka szerint a kezelhetetlen stressz negatívan hat munkájukra.

 • A felmérésben résztvevők 56 százaléka szerint a munkahelyi szorongás rányomja a bélyegét a munkateljesítményre.

 • A megkérdezettek fele vallotta, hogy mentálisan teljesen ellengette a munkát, és úgymond csak fizikailag vannak jelen a munkahelyen.

 • A dolgozók 34 százaléka fél bevallani, hogy stresszes a munkahelyen, mert attól tart, hogy csak kifogásnak fogják tartani.

 • A munkavállalók közel kétharmada kész felmondani a túl sok stressz miatt. A fluktuáció problémájáról korábbi cikkünkben olvashatsz részletesebben.

A munkahelyi stressz forrása

Két jól megkülönböztethető kategóriára oszthatjuk a stressz forrását:

 • Közvetlen munkahely, ami lehet például a toxikus munkakörnyezet, vagy az elégtelen javadalmazás.

 • Személyes ügyek, ami leggyakrabban családi probléma, pénzügyi nehézség, vagy függőség lehet.

A munkahelyi stresszről részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

A menedzsment szerepe

A munkahelyi stressz sem a munkáltatónak, sem a munkavállalónak nem jó, vagyis közös érdeke a vállalkozásnak és dolgozónak, hogy megoldják a problémát. A problémát az egyén legtöbbször egyedül nem tudja megoldani. Főleg, hogy sokszor az alkalmazottak észre sem veszik, hogy stresszesek.

Hogyan vegyük észre?

Néhány a legárulkodóbb jel közül, ami arra utalhat, hogy az alkalmazott túlzott stressz alatt áll:

 • Megváltozik a viselkedése: visszahúzódóvá, türelmetlenné, ingerlékennyé válik, vagy bármi más nem jellemző viselkedési formát vesz fel.

 • Koncentráció, és az elhivatottság hiányát észleljük

 • Megváltozik a megjelenése, öltözködése

 • Egyre gyakrabban hiányzik más-más okból.

Elsődleges cél, hogy a menedzsment észre vegye az árulkodó jeleket. Azonban itt a feladat még nem áll meg. Ugyanis, ha elhamarkodott, és nem megfelelő lépéseket tesz a vezetőség, az a visszájára is fordulhat. A munkavállaló úgy érezheti, nem elégedettek a munkájával, vagy nem illik a vállalat kultúrájába, ami tovább növeli a stresszt. Ezért fontos, hogy ne csak észre vegyük, hanem meg is értsük a problémát.

Hogyan segíthetünk?

Tervet kell készítenünk, hogy hogyan oldjuk fel, vagy legalábbis enyhítsünk a stressz helyzeten. Ehhez pedig jobban meg kell ismernünk a szituációt.

Kérdezzünk!

Ha felméréseket végzünk az alkalmazottak között, és ösztönözzük őket a nyílt kommunikációra, azzal utat nyitunk a helyzet felismeréséhez. Sokat segít a fájdalom pontok azonosításában, ha - eleinte óvatosan - rákérdezzünk az aktuális munkaterheltségre, vagy a közelgő projekt feladatokkal kapcsolatos aggályaikra.

Ha a válaszokban semmi nem utal arra, hogy a munkával, vagy annak körülményével probléma lenne, viszont a dolgozó ennek ellenére stresszesnek tűnik, akkor feltételezhetően személyes ügyek állnak a háttérben.

Képezzük magunkat!

A stressz és kiégés azonosítását célzó vezetői képzések segítenek, hogy mielőbb észre vegyük az árulkodó jeleket. Ha időben tudunk cselekedni, azzal időt és energiát takarítunk meg mindkét fél számára.

Az EQ (érzelmi intelligencia) finomra hangolása elősegíti, hogy észleljük a stresszes légkört és személyeket, illetve annak kiváltó okát is hamarabb fogjuk beazonosítani. Egy magas érzelmi intelligenciával rendelkező vezető jobban meg tudja érteni a stresszes alkalmazott problémáját, aminek köszönhetően könnyebben alakul ki egy bizalmas légkör, és gyorsabban lesz megoldás is.

Biztosítsunk forrást!

Ha azonosítottuk a stressz forrását, akkor könnyebbé válik a semlegesítése. A stressz kezelése költségekkel jár, amit a cégnek vállalnia kell. Biztosítsunk erőforrást a pénzügyi tervezetben mentálhigiénés kezelésekhez, vagy egyéb stressz csökkentő intézkedések - például ergonómiai fejlesztés az irodában - megvalósítására.

Ne várjunk azonnali eredményeket

A stressz nem egyik pillanatról a másikra fog kialakulni, ezért ne várjunk azonnali látványos eredményeket, amint úgy érezzük, hogy tettünk ellene. Eleinte előfordulhat, hogy a munkavállaló kényelmetlenül érzi magát, ha beszélni kell a munkahelyi problémákról és a stresszről. Főleg, hogy sok esetben ilyenkor tudatosul bennünk is, hogy valami gond lehet. Azonban egy jól átgondolt stratégiával, és megfelelően képzett menedzsmenttel a munkahelyi stressz kezelhető, legyen annak forrása közvetlen, vagy személyes.


Természetesen mindkét félnek tennie kell ellene. Mit tehetünk dolgozóként a munkahelyi stressz ellen? Korábbi cikkünkben erről írtunk részletesebben.

 

TOVÁBBI HÍREK
Mi a teendő, ha vízadagolonk meghibásodott?
Mi a teendő, ha vízadagolonk meghibásodott?
2023.09.29

A vízadagoló állandó használatnak van kitéve és legtöbbször a legforgalmasabb helyen van üzembehelyezve, ezért óhatatlanul is fennáll a meghibásodás esélye. Egy rövid útmutató állítottunk össze, annak érdekében, hogy a problémát mielőbb orvosolni tudjuk, és megkönnyítsük az ehhez kapcsolódó ügyintézést.

Hogyan rendelhet ballonos ásványvizet a legegyszerűbben?
Hogyan rendelhet ballonos ásványvizet a legegyszerűbben?
2023.09.21

Senki sem szeret az adminisztrációval bajlódni, ezért szeretnénk minél inkább megkönnyíteni a rendelésleadást és nyomonkövethetőbbé tenni a folyamatot. Ezért többféle lehetőség közül választhatja ki az Ön számára legkényelmesebbet és legegyszerűbbet.

Hogyan bánjunk az ásványvizes ballonokkal?
Hogyan bánjunk az ásványvizes ballonokkal?
2023.09.07

Egy teli ballon 19 kilogrammot nyom, ami érthető módon megnehezíti a szállítását, a cseréjét a vízadagolón és a tárolását. Egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük a baleseteket, a ballonok sérülésével járó kellemetlenségeket és a higiéniás kockázatokat is kizárhatjuk. Ezért egy részletes, de lényegre törő útmutatot állítottunk össze, hogy hogyan a legegyszerűbb és legcélszerűbb a ballonokkal báni.

Mondj nemet a hozzáadott cukornak, van jobb alternatíva!
Mondj nemet a hozzáadott cukornak, van jobb alternatíva!
2023.08.25

Tagadhatatlan, hogy nyári hőségben mindenkinek jól tud esni egy jéghideg üdítő ital vagy jégkrém, azonban ezek a termékek legtöbbször elképesztő mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaznak. Egy-egy alkalmi még csak csak belefér, azonban a túl sok cukor plusz komoly problémát okozhat.