Kutya az irodában? 4 érv a kutyabarát munkahely mellett

2023.03.03

Sokan nem tudják elképzelni, hogy hogyan lehet hatékonyabb egy munkahely egy kutyával, aki nem dolgozik és közben még az emberek figyelmét is el-el vonja. Viszont, ha jól átgondoljuk, akkor igenis lehetséges, hogy négylábú barátunk hozzájáruljon a vállalat sikeréhez. A kutatások pedig ráfácolnak azokra, akik továbbra is kételkednek benne.
állatbarát munkahely

Csökkentik a stresszt

A munkahelyi stressz egy komoly probléma, amit nem szabad félvállról venni. Eleinte legtöbbször észrevétlenül lappang, de ha nem foglalkozunk vele akkor egyre több negatív hatása lesz, ami először a munka teljesítményén fog látszani, azonban később a mentális egészségünknek is árthat.

A munkahelyi stresszről részletesebben a linkre kattintva olvashatsz.

A munkahelyi stressz kezelésre számtalan megoldás létezik. Ebből az egyik, az állatbarát munkahely politikája. Ha megengedjük a dolgozóknak, hogy behozhassák kedvencüket, azzal nemcsak az ő stressz szintjüket csökkentjük, hanem a többi alkalmazottét is, amit több kutatás is alátámaszt.

Washington Állami Egyetem kutatásának eredménye alapján, ha 10 percet foglalkozunk kutyával, azzal jelentősen csökkentjük stressz-szintünket, mivel ennek hatására szervezetünk oxitocint, úgynevezett boldogsághormont termel. 

Virginia Nemzetközösségi Egyetem egy kontroll csoportos kutatást végzett, ahol annak a csoportnak volt alacsonyabb a stressz szintje, akiknek megengedték, hogy magukkal vigyék

Kutyabarát munkahely javítják a csapatmunkát

Szintén egy amerikai egyetem, a Central Michigan kutatóinak kontroll csoportos vizsgálata igazolja, hogy annak a csapatnak a munkamorálja, lelkesedése, figyelme és aktivitása magasabb, ahol egy kutya is jelen van, továbbá a légkör is barátságosabb és nyitottabb.

A kutyák egyik fantasztikus képessége, hogy képesek bármikor mosolyt csalni az emberek arcára, emellett a legtöbb ember szereti a kutyákat, ezért jelenlétük tökéletes jégtörő lehet egy-egy összecsiszolódás előtt álló csapat számára.

Rendszeres szünetre ösztökélnek

Kedvencünk unszolására kénytelenek leszünk felállni, és kicsit mozogni a friss levegőn. Sokak számára kontraproduktívnak és zavarónak tűnhet, hogy miért jó, ha a dolgozókat rövidebb szünetekre kényszeríti a kutya. Azonban számtalan kutatás támasztja alá, hogy a rendszeres rövidebb szünet pozitív hatással van az egészségre és a teljesítményre egyaránt.

A mikro-szünetek pozitív hatásáról részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz a linkre kattintva.

kutyabarát munkahely

Növelik a munkahelyi elkötelezettséget és csökkenti a hiányzást

Minél több intézkedést és szabály vezet be a vállalkozás, ami a munkakörnyezet javítását szolgálja, annál kisebb a fluktuáció és annál nagyobb az alkalmazottak elkötelezettsége.

A kutyabarát munkahely politikája is ezt a célt szolgálja. Ha az alkalmazottaknak megengedjük, hogy magukkal hozzák a kutyájukat, azzal úgy érzik, hogy tiszteljük és megbecsüljük őket. Ez pedig pozitívan fog hatni az elkötelezettségre.

Továbbá, ahogy korábban is említettük, a kutya jelenléte csökkenti a munkahelyi stresszt. Egy kevésbé stresszes munkakörnyezetben a munkavállaló jobban érzi magát, kisebb eséllyel betegszik meg és nagyobb kedvvel megy be, aminek az eredménye, hogy a távollétek száma is számottevően csökken.

kutya a munkahelyen

Gondos előkészület és szabályok kellenek

Az állatbarát munkahely bevezetése nem egyszerű feladat, mivel egy munkahelyen számtalan különböző személyiségű ember dolgozik. Továbbá a munkahelyi környezetnek is kutyabarátnak kell lennie, mivel nemcsak az ott dolgozókra kell pozitív hatással lennie a kutyának, hanem a négylábúnak is jól kell éreznie magát.

Emiatt figyelembe kell venni néhány dolgot, mielőtt belevágnánk:

  • A kutyáknak jól képzettnek kell lenniük.

  • Minden ott dolgozónak a véleményét ki kell kérni a dologgal kapcsolatban.

  • Egészségügyi kockázatai is lehetnek az állatbarát munkahelynek, ezért szigorú higiéniai előírásokat kell előírni.

  • Fel kell mérni, hogy alkalmas-e a munkahely arra, hogy a kutya órákon keresztül el legyen folyamatos felügyelet nélkül.

  • Biztositsunk állatmentes helyiséget.

  • Nem minden kutya szereti a nagy nyüzsgést, ezért figyeljünk arra, hogy a kutya is jól érezze magát.

TOVÁBBI HÍREK
A világ legkülönösebb vízképződményei
A világ legkülönösebb vízképződményei
2023.06.08

Földünk legnagyobb csodája a víz, ugyanis egyet jelent az élettel. Ha nem lenne víz bolygónkon, akkor élet sem. Élettani fontosságát a végtelenségig lehetne taglalni, de most nem erre helyezzük a hangsúlyt, hanem szépségére vagy éppen különlegességére. Öt különlegességet hoztunk a nagyvilágból, ahol a víz az attrakció.

Hogyan vedd észre a stresszt a munkahelyen
Hogyan vedd észre a stresszt a munkahelyen
2023.06.02

A magánélet és a munka közötti határ elmosódása, és az állandó rendelkezésre állás kényszerre jócskán hozzájárult ehhez lesújtó statisztikákhoz. Ugyanis ezek a tényezők jelentős stressz faktorként vannak jelen az egyén életében, ami a kiégés egyik leggyakoribb oka, amit számos felmérés alátámaszt.

A tea Világnapja
A tea Világnapja
2023.05.19

A víz után a tea a világon második legnagyobb mennyiségben fogyasztott itala. Azonban legtöbbünk nem gondol bele, hogy mi van a gözölgő csésze mögött. A teaültetvények dolgozóinak jelentős részét kizsákmányolják, akárcsak a termőföldet, ahol a növényt termesztik. Erre szeretné felhívni a világ figyelmét az ENSZ a tea világnapjával.

Hogyan vegyük elejét a fluktuációnak?
Hogyan vegyük elejét a fluktuációnak?
2023.05.12

A felmondások jelentős része megelőzhető. Minden apró változtatás döntő súllyal bír, ami javítja karrierfejlesztési lehetőségeket, a munka és a magánélet egyensúlyát, a vezetői kapcsolatokat, a javadalmazásokat és az általános jólétet a munkahelyen.

A felmondás leggyakoribb okai a munkahelyen
A felmondás leggyakoribb okai a munkahelyen
2023.05.05

A magas fluktuációs arány több okból is káros a szervezet számára. Röviden költséges, időigényes, és teljesen romba döntheti a morált. Sokszor a vezetőség csak azt látja, hogy az alkalmazott ilyen, vagy olyan indokkal benyújtja felmondását. Azonban legtöbb esetben tehet róla, hogy erre a döntésre jutott a dolgozó. Mi áll leggyakrabban a háttérben?

Munkavállalói elégedettség alapkővei
Munkavállalói elégedettség alapkővei
2023.04.28

A dolgozó, munkával kapcsolatos attitűdjét nagyban befolyásolja elégedettsége. Azok a munkavállalók, akik jól érzik magukat a munkahelyükön jóval nagyobb hatékonysággal dolgoznak, elkötelezettek a vállalat irányába és sokszor túlteljesítik az elvárásokat. A munkavállaló elégedettségét nagyrészt a munkáltató hozzáállása határozza meg.