Kutya az irodában? 4 érv a kutyabarát munkahely mellett

2023.03.03

Sokan nem tudják elképzelni, hogy hogyan lehet hatékonyabb egy munkahely egy kutyával, aki nem dolgozik és közben még az emberek figyelmét is el-el vonja. Viszont, ha jól átgondoljuk, akkor igenis lehetséges, hogy négylábú barátunk hozzájáruljon a vállalat sikeréhez. A kutatások pedig ráfácolnak azokra, akik továbbra is kételkednek benne.
állatbarát munkahely

Csökkentik a stresszt

A munkahelyi stressz egy komoly probléma, amit nem szabad félvállról venni. Eleinte legtöbbször észrevétlenül lappang, de ha nem foglalkozunk vele akkor egyre több negatív hatása lesz, ami először a munka teljesítményén fog látszani, azonban később a mentális egészségünknek is árthat.

A munkahelyi stresszről részletesebben a linkre kattintva olvashatsz.

A munkahelyi stressz kezelésre számtalan megoldás létezik. Ebből az egyik, az állatbarát munkahely politikája. Ha megengedjük a dolgozóknak, hogy behozhassák kedvencüket, azzal nemcsak az ő stressz szintjüket csökkentjük, hanem a többi alkalmazottét is, amit több kutatás is alátámaszt.

Washington Állami Egyetem kutatásának eredménye alapján, ha 10 percet foglalkozunk kutyával, azzal jelentősen csökkentjük stressz-szintünket, mivel ennek hatására szervezetünk oxitocint, úgynevezett boldogsághormont termel. 

Virginia Nemzetközösségi Egyetem egy kontroll csoportos kutatást végzett, ahol annak a csoportnak volt alacsonyabb a stressz szintje, akiknek megengedték, hogy magukkal vigyék

Kutyabarát munkahely javítják a csapatmunkát

Szintén egy amerikai egyetem, a Central Michigan kutatóinak kontroll csoportos vizsgálata igazolja, hogy annak a csapatnak a munkamorálja, lelkesedése, figyelme és aktivitása magasabb, ahol egy kutya is jelen van, továbbá a légkör is barátságosabb és nyitottabb.

A kutyák egyik fantasztikus képessége, hogy képesek bármikor mosolyt csalni az emberek arcára, emellett a legtöbb ember szereti a kutyákat, ezért jelenlétük tökéletes jégtörő lehet egy-egy összecsiszolódás előtt álló csapat számára.

Rendszeres szünetre ösztökélnek

Kedvencünk unszolására kénytelenek leszünk felállni, és kicsit mozogni a friss levegőn. Sokak számára kontraproduktívnak és zavarónak tűnhet, hogy miért jó, ha a dolgozókat rövidebb szünetekre kényszeríti a kutya. Azonban számtalan kutatás támasztja alá, hogy a rendszeres rövidebb szünet pozitív hatással van az egészségre és a teljesítményre egyaránt.

A mikro-szünetek pozitív hatásáról részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz a linkre kattintva.

kutyabarát munkahely

Növelik a munkahelyi elkötelezettséget és csökkenti a hiányzást

Minél több intézkedést és szabály vezet be a vállalkozás, ami a munkakörnyezet javítását szolgálja, annál kisebb a fluktuáció és annál nagyobb az alkalmazottak elkötelezettsége.

A kutyabarát munkahely politikája is ezt a célt szolgálja. Ha az alkalmazottaknak megengedjük, hogy magukkal hozzák a kutyájukat, azzal úgy érzik, hogy tiszteljük és megbecsüljük őket. Ez pedig pozitívan fog hatni az elkötelezettségre.

Továbbá, ahogy korábban is említettük, a kutya jelenléte csökkenti a munkahelyi stresszt. Egy kevésbé stresszes munkakörnyezetben a munkavállaló jobban érzi magát, kisebb eséllyel betegszik meg és nagyobb kedvvel megy be, aminek az eredménye, hogy a távollétek száma is számottevően csökken.

kutya a munkahelyen

Gondos előkészület és szabályok kellenek

Az állatbarát munkahely bevezetése nem egyszerű feladat, mivel egy munkahelyen számtalan különböző személyiségű ember dolgozik. Továbbá a munkahelyi környezetnek is kutyabarátnak kell lennie, mivel nemcsak az ott dolgozókra kell pozitív hatással lennie a kutyának, hanem a négylábúnak is jól kell éreznie magát.

Emiatt figyelembe kell venni néhány dolgot, mielőtt belevágnánk:

  • A kutyáknak jól képzettnek kell lenniük.

  • Minden ott dolgozónak a véleményét ki kell kérni a dologgal kapcsolatban.

  • Egészségügyi kockázatai is lehetnek az állatbarát munkahelynek, ezért szigorú higiéniai előírásokat kell előírni.

  • Fel kell mérni, hogy alkalmas-e a munkahely arra, hogy a kutya órákon keresztül el legyen folyamatos felügyelet nélkül.

  • Biztositsunk állatmentes helyiséget.

  • Nem minden kutya szereti a nagy nyüzsgést, ezért figyeljünk arra, hogy a kutya is jól érezze magát.

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.