Kutya az irodában? 4 érv a kutyabarát munkahely mellett

2023.03.03

Sokan nem tudják elképzelni, hogy hogyan lehet hatékonyabb egy munkahely egy kutyával, aki nem dolgozik és közben még az emberek figyelmét is el-el vonja. Viszont, ha jól átgondoljuk, akkor igenis lehetséges, hogy négylábú barátunk hozzájáruljon a vállalat sikeréhez. A kutatások pedig ráfácolnak azokra, akik továbbra is kételkednek benne.
állatbarát munkahely

Csökkentik a stresszt

A munkahelyi stressz egy komoly probléma, amit nem szabad félvállról venni. Eleinte legtöbbször észrevétlenül lappang, de ha nem foglalkozunk vele akkor egyre több negatív hatása lesz, ami először a munka teljesítményén fog látszani, azonban később a mentális egészségünknek is árthat.

A munkahelyi stresszről részletesebben a linkre kattintva olvashatsz.

A munkahelyi stressz kezelésre számtalan megoldás létezik. Ebből az egyik, az állatbarát munkahely politikája. Ha megengedjük a dolgozóknak, hogy behozhassák kedvencüket, azzal nemcsak az ő stressz szintjüket csökkentjük, hanem a többi alkalmazottét is, amit több kutatás is alátámaszt.

Washington Állami Egyetem kutatásának eredménye alapján, ha 10 percet foglalkozunk kutyával, azzal jelentősen csökkentjük stressz-szintünket, mivel ennek hatására szervezetünk oxitocint, úgynevezett boldogsághormont termel. 

Virginia Nemzetközösségi Egyetem egy kontroll csoportos kutatást végzett, ahol annak a csoportnak volt alacsonyabb a stressz szintje, akiknek megengedték, hogy magukkal vigyék

Kutyabarát munkahely javítják a csapatmunkát

Szintén egy amerikai egyetem, a Central Michigan kutatóinak kontroll csoportos vizsgálata igazolja, hogy annak a csapatnak a munkamorálja, lelkesedése, figyelme és aktivitása magasabb, ahol egy kutya is jelen van, továbbá a légkör is barátságosabb és nyitottabb.

A kutyák egyik fantasztikus képessége, hogy képesek bármikor mosolyt csalni az emberek arcára, emellett a legtöbb ember szereti a kutyákat, ezért jelenlétük tökéletes jégtörő lehet egy-egy összecsiszolódás előtt álló csapat számára.

Rendszeres szünetre ösztökélnek

Kedvencünk unszolására kénytelenek leszünk felállni, és kicsit mozogni a friss levegőn. Sokak számára kontraproduktívnak és zavarónak tűnhet, hogy miért jó, ha a dolgozókat rövidebb szünetekre kényszeríti a kutya. Azonban számtalan kutatás támasztja alá, hogy a rendszeres rövidebb szünet pozitív hatással van az egészségre és a teljesítményre egyaránt.

A mikro-szünetek pozitív hatásáról részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz a linkre kattintva.

kutyabarát munkahely

Növelik a munkahelyi elkötelezettséget és csökkenti a hiányzást

Minél több intézkedést és szabály vezet be a vállalkozás, ami a munkakörnyezet javítását szolgálja, annál kisebb a fluktuáció és annál nagyobb az alkalmazottak elkötelezettsége.

A kutyabarát munkahely politikája is ezt a célt szolgálja. Ha az alkalmazottaknak megengedjük, hogy magukkal hozzák a kutyájukat, azzal úgy érzik, hogy tiszteljük és megbecsüljük őket. Ez pedig pozitívan fog hatni az elkötelezettségre.

Továbbá, ahogy korábban is említettük, a kutya jelenléte csökkenti a munkahelyi stresszt. Egy kevésbé stresszes munkakörnyezetben a munkavállaló jobban érzi magát, kisebb eséllyel betegszik meg és nagyobb kedvvel megy be, aminek az eredménye, hogy a távollétek száma is számottevően csökken.

kutya a munkahelyen

Gondos előkészület és szabályok kellenek

Az állatbarát munkahely bevezetése nem egyszerű feladat, mivel egy munkahelyen számtalan különböző személyiségű ember dolgozik. Továbbá a munkahelyi környezetnek is kutyabarátnak kell lennie, mivel nemcsak az ott dolgozókra kell pozitív hatással lennie a kutyának, hanem a négylábúnak is jól kell éreznie magát.

Emiatt figyelembe kell venni néhány dolgot, mielőtt belevágnánk:

  • A kutyáknak jól képzettnek kell lenniük.

  • Minden ott dolgozónak a véleményét ki kell kérni a dologgal kapcsolatban.

  • Egészségügyi kockázatai is lehetnek az állatbarát munkahelynek, ezért szigorú higiéniai előírásokat kell előírni.

  • Fel kell mérni, hogy alkalmas-e a munkahely arra, hogy a kutya órákon keresztül el legyen folyamatos felügyelet nélkül.

  • Biztositsunk állatmentes helyiséget.

  • Nem minden kutya szereti a nagy nyüzsgést, ezért figyeljünk arra, hogy a kutya is jól érezze magát.

TOVÁBBI HÍREK
Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
2024.05.03

Az alkalmazotti visszajelzések létfontosságúak a sikeres szervezetek számára, hiszen segítik a folyamatos fejlődést és a kölcsönös növekedést. Ebben a teljes körű útmutatóban megvizsgáljuk az alkalmazotti visszajelzések jelentőségét, felfedezve annak sokoldalú előnyeit és az hatékony bevezetés legjobb gyakorlatait.

Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban, Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díj várományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.