Miért sós a tenger

2022.10.07

A tenger vize sós, ez mindenki számára teljesen triviális. Az viszont már kevésbé ismeretes, hogy miért sósak a világtengerek, míg a tavak, és folyók nem. Van, akinek dereng ez-az ezzel kapcsolatban, azonban egyértelmű választ kevesen tudnak adni arra a kérdésre, hogy miért sós a tenger.

miért sós a tenger

Bolygónk legnagyobb részét - körülbelül 70,9 százalékát - víz borítja. Ennek az elképesztő mennyiségű vízfelületnek majdnem teljes egészét a világtenger - az óceánok és tengerek - teszik ki, megközelítőleg a 97,5 százalékát. A maradék 2,5 százalékon osztoznak az édesvizű tavak és folyók. Földünk édesvízkészletéről korábbi cikkünkben olvashatsz részletesebben, kattints a linkre!

A tengervíz sótartalma

Becslések szerint a világóceán 35 gramm sót tartalmaz literenként. Ami azt jelenti, hogy elképesztő mennyiségű, összesen 1,4x1036 tonna só lakozik a tengerekben és óceánokban. A tengervízben található sók mennyisége nem mindenhol egyforma. Általánosságban elmondható, hogy a két pólus irányába az óceánok és a tengerek sótartalma egyre alacsonyabb. 

Egyrészről azért, mert az alacsony hőmérséklet miatt lassabban párolog a víz, másrészről pedig a - sajnos - egyre gyorsabban olvadó édesvízű gleccserek és jégsapkák elkeverednek az óceán vizével.

A Földközi-tenger például átlag feletti, 38 gramm/liter só tartalommal rendelkezik. Egy-egy tengeren belül is lehetnek jelentős eltérések, az Égei-tenger vizében literenként 39,2 gramm só található, míg az Adriai-tengernél “csak” 38,3 gramm. Az északabbra elterülő Grönlandi tenger pedig 3,3 százalékos só tartalommal bír, vagyis literenként 33 grammot tartalmaz a különböző sókból.

A Világtenger sótérképe - Forrás: Nasa.gov

A Világ legsósabb tengere

Ha valaki megkérdezi, hogy melyik a világ legsósabb tengere, akkor nagy valószínűleg a Holt-tengert kapja válaszul, ami viszont helytelen válasz. Először is, a Holt-tenger a nevével ellentétben nem tenger, hanem tó. A “holt” jelző viszont helytálló, ugyanis extrém sókoncentrációja miatt csak néhány mikroorganizmus képes megélni benne. Másrészről pedig a tavak között viszont már nem ő az éllovas, hanem csak 6. a sorban 33,4 %-os só koncentrációjával. Az első helyezett az Etiopiában található Gaet'ale Pond. A tó vizében literenként 433 gramm só van.

A világ legsósabb tengere cím igazi birtokosa a Vörös-tenger. A Szuezi csatornánál körülbelül 41 gramm só van egy liter tengervízben. A másik végletet pedig a Balti tenger testesíti meg. A hideg klímának, gazdag vízrajzának és izolációjának köszönhetően sótartalma rendkívül alacsony, alig 6-8 gramm só található egy liter vízben.

a tenger sótartalma

Mitől sós a tenger?

Minden víz sós valójában. Az édesvízekben is van só, csak éppen olyan kevés - körülbelül 0,05 gramm -, hogy azt nem érezzük, és élettanilag sincs nagy befolyásoló ereje. Az első ősoceánok édesvízűnek számítottak. Hogy mitől lett sós a világtenger? A kérdés megválaszolásához vissza kell utaznunk jó pár millió évet az időben.

300 millió évvel ezelőtt Földünkön rendkívül heves volt a vulkanikus aktivitást, aminek eredményeképpen elképzelhetetlenül nagy mennyiségű szén-dioxid és kén-dioxid került a légkörbe. Ez később savas eső formájában hult vissza a földre, ami a kőzetekben található anyagokat kioldotta, jellemzően klórt, magnéziumot és nátriumot. 

Ezekből anyagokból ionok, majd sók lettek, amit pedig a folyók végül az óceánba szállítottak.

mitől sós a tenger

Miért veszélyes?

Már azzal fedezzük a napi ajánlott sóbevitelünket, ha egy-két nagyobbat kortyolunk - 1,3 dl - az Adriai-tengerből. Hazánkban pedig nem a nátriumhiány okoz problémát, hanem a túlzott sófogyasztás. A túlzott nátrium fogyasztás magas vérnyomáshoz, a vese elégtelenséghez és agyvérzéshez vezethet.

Ebből kifolyólag a szakemberek mindennapi fogyasztásra a nátriumszegény ásványvizeket javasolják. A Káli-medence kincse, a Montivíz nátriumban rendkívül szegény, literenként 0,005 gramm nátrium található benne. A szervezetünk számára létfontosságú ásványi anyagokban - kalciumban, magnéziumban és káliumban - gazdag. Kattints a linkre, és ismerd meg a Balaton-felvidéken felszínre törő Monti természetes ásványvizet!

 

 

TOVÁBBI HÍREK
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
2022.12.01

Ha a munkahelyi szünetre gondolunk, akkor legtöbbünk egy 10-15 perces kávészünetre, vagy az ebédidőre asszociálunk, amiből - sajnos - kevés van. Azonban van egy jó hírünk! Már egy-egy rövidebb - mikro-szünet - is jelentős hatással van fizikai és mentális egészségünkre. Lássuk, miért érdemes akárcsak 1-2 percre elszakadni a munkától!

Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
2022.11.18

Sokunkkal megesik, hogy csak nap végén eszmélünk rá arra, hogy egyáltalán nem voltunk olyan produktivak a munkaidőben, mint ahogy azt előző munkanap végén, vagy reggel terveztük. Még, ha végig futjuk az aznapi történéseket, akkor se nagyon értjük, hogy hol sikkadt el a munkánk, hiszen egész nap csináltunk valamit. Nos, van egy-két olyan cselekvés, ami nem olyan egyértelmű időnyelő, mint például a közösségi média pörgetése.

Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
2022.11.11

Az egészséges életmód azzal kezdődik, hogy gondoskodunk szervezetünk megfelelő folyadék utánpótlásáról. Ezt az alapigazságot felhasználva egyre többen próbálják a saját malmukra hajtani a vizet. Ennek eredményeképpen egyre több fajta “extra egészséges”, hangzatos “turbózott” víz kerül a látóterünkbe. Ennek egyike az oxigénnel dúsított víz. Valóban csodaszer lenne az oxigénes víz, vagy csak egy újabb hangzatos piaci szereplővel van dolgunk?

Home office negatívumai a vállalati oldalról
Home office negatívumai a vállalati oldalról
2022.11.03

A home office-t legtöbbször dolgozói oldalról közelítik meg. Azonban, nem csak a munkavállalónak jelent kihívást a távmunka, hanem a munkáltatónak is, főleg akkor, ha alapjaiban nem a távmunka, és az irodai munka integrálására rendezkedtek be.

Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
2022.10.26

Néhány éve még nem voltak felkészülve sem vállalkozások sem a dolgozók arra, hogy home office-ból dolgozzon az iroda nagy része. Számtalan probléma akadt, ami kihatott a dolgozó életére, teljesítményére és azáltal a vállalat eredményességére. Az elmúlt évek tapasztalatainak köszönhetően mára kezd kiforrni a home office gyakorlata. Lássuk, milyen problémák jelentkezhetnek, és hogyan lehet orvosolni őket!

Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
2022.10.13

Az ivóvíz fontos. Számos tanulmány, cikk, esemény vette górcső alá, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak a megfelelő mennyiségű, és (hasonlóan fontos) minőségű ivóvíznek. Ehhez a legáltalánosabb forrás a csapvíz, amelyről elterjedt egyetemes megállapítás, hogy jó állapotban van, és Európában az egyik, ha nem a legjobb vezetékes vízhez juthatunk hozzá Magyarországon.