Miért sós a tenger

2022.10.07

A tenger vize sós, ez mindenki számára teljesen triviális. Az viszont már kevésbé ismeretes, hogy miért sósak a világtengerek, míg a tavak, és folyók nem. Van, akinek dereng ez-az ezzel kapcsolatban, azonban egyértelmű választ kevesen tudnak adni arra a kérdésre, hogy miért sós a tenger.

miért sós a tenger

Bolygónk legnagyobb részét - körülbelül 70,9 százalékát - víz borítja. Ennek az elképesztő mennyiségű vízfelületnek majdnem teljes egészét a világtenger - az óceánok és tengerek - teszik ki, megközelítőleg a 97,5 százalékát. A maradék 2,5 százalékon osztoznak az édesvizű tavak és folyók. Földünk édesvízkészletéről korábbi cikkünkben olvashatsz részletesebben, kattints a linkre!

A tengervíz sótartalma

Becslések szerint a világóceán 35 gramm sót tartalmaz literenként. Ami azt jelenti, hogy elképesztő mennyiségű, összesen 1,4x1036 tonna só lakozik a tengerekben és óceánokban. A tengervízben található sók mennyisége nem mindenhol egyforma. Általánosságban elmondható, hogy a két pólus irányába az óceánok és a tengerek sótartalma egyre alacsonyabb. 

Egyrészről azért, mert az alacsony hőmérséklet miatt lassabban párolog a víz, másrészről pedig a - sajnos - egyre gyorsabban olvadó édesvízű gleccserek és jégsapkák elkeverednek az óceán vizével.

A Földközi-tenger például átlag feletti, 38 gramm/liter só tartalommal rendelkezik. Egy-egy tengeren belül is lehetnek jelentős eltérések, az Égei-tenger vizében literenként 39,2 gramm só található, míg az Adriai-tengernél “csak” 38,3 gramm. Az északabbra elterülő Grönlandi tenger pedig 3,3 százalékos só tartalommal bír, vagyis literenként 33 grammot tartalmaz a különböző sókból.

A Világtenger sótérképe - Forrás: Nasa.gov

A Világ legsósabb tengere

Ha valaki megkérdezi, hogy melyik a világ legsósabb tengere, akkor nagy valószínűleg a Holt-tengert kapja válaszul, ami viszont helytelen válasz. Először is, a Holt-tenger a nevével ellentétben nem tenger, hanem tó. A “holt” jelző viszont helytálló, ugyanis extrém sókoncentrációja miatt csak néhány mikroorganizmus képes megélni benne. Másrészről pedig a tavak között viszont már nem ő az éllovas, hanem csak 6. a sorban 33,4 %-os só koncentrációjával. Az első helyezett az Etiopiában található Gaet'ale Pond. A tó vizében literenként 433 gramm só van.

A világ legsósabb tengere cím igazi birtokosa a Vörös-tenger. A Szuezi csatornánál körülbelül 41 gramm só van egy liter tengervízben. A másik végletet pedig a Balti tenger testesíti meg. A hideg klímának, gazdag vízrajzának és izolációjának köszönhetően sótartalma rendkívül alacsony, alig 6-8 gramm só található egy liter vízben.

a tenger sótartalma

Mitől sós a tenger?

Minden víz sós valójában. Az édesvízekben is van só, csak éppen olyan kevés - körülbelül 0,05 gramm -, hogy azt nem érezzük, és élettanilag sincs nagy befolyásoló ereje. Az első ősoceánok édesvízűnek számítottak. Hogy mitől lett sós a világtenger? A kérdés megválaszolásához vissza kell utaznunk jó pár millió évet az időben.

300 millió évvel ezelőtt Földünkön rendkívül heves volt a vulkanikus aktivitást, aminek eredményeképpen elképzelhetetlenül nagy mennyiségű szén-dioxid és kén-dioxid került a légkörbe. Ez később savas eső formájában hult vissza a földre, ami a kőzetekben található anyagokat kioldotta, jellemzően klórt, magnéziumot és nátriumot. 

Ezekből anyagokból ionok, majd sók lettek, amit pedig a folyók végül az óceánba szállítottak.

mitől sós a tenger

Miért veszélyes?

Már azzal fedezzük a napi ajánlott sóbevitelünket, ha egy-két nagyobbat kortyolunk - 1,3 dl - az Adriai-tengerből. Hazánkban pedig nem a nátriumhiány okoz problémát, hanem a túlzott sófogyasztás. A túlzott nátrium fogyasztás magas vérnyomáshoz, a vese elégtelenséghez és agyvérzéshez vezethet.

Ebből kifolyólag a szakemberek mindennapi fogyasztásra a nátriumszegény ásványvizeket javasolják. A Káli-medence kincse, a Montivíz nátriumban rendkívül szegény, literenként 0,005 gramm nátrium található benne. A szervezetünk számára létfontosságú ásványi anyagokban - kalciumban, magnéziumban és káliumban - gazdag. Kattints a linkre, és ismerd meg a Balaton-felvidéken felszínre törő Monti természetes ásványvizet!

 

 

TOVÁBBI HÍREK
A legszárazabb helyek Földünkön
A legszárazabb helyek Földünkön
2024.06.03

Földünk méltán kiérdemli a kék bolygó kifejezését, mivel felszínének több, mint 70%-át víz borítja. Azonban vannak olyan területek Földünkön, ahol olyan körülmények uralkodnak, ami szinte elképzelhetetlen. Hihetetlen, de bolygónk legszárazabb területein, ahol sokszor hosszú évtizedekig egy csepp csapadék sem esik, mégis van élet. A zord körülmények között virágzó élet segít, hogy nagyobb becsben tartsuk Földünk legértékesebb kincsét, a vizet.

Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
2024.05.03

Az alkalmazotti visszajelzések létfontosságúak a sikeres szervezetek számára, hiszen segítik a folyamatos fejlődést és a kölcsönös növekedést. Ebben a teljes körű útmutatóban megvizsgáljuk az alkalmazotti visszajelzések jelentőségét, felfedezve annak sokoldalú előnyeit és az hatékony bevezetés legjobb gyakorlatait.

Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban, Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díj várományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.