Nemzetközi sörnap 2022

2022.08.05

Egy aprócska amerikai sörfőző kezdeményezésével indult útnak a Nemzetközi Sörnap közel másfél évtizede. Napjainkra több, mint 200 országban ünneplik a jeles nap alkalmából a pultosokat és a sörfőzőket. Hazánkban is számos vendéglátóhely csatlakozott az eseményhez.
sör világnapja

Mikor van a nemzetközi sörnap?

2008-ban született meg a gondolat egy kis sörfőzdében a kaliforniai Santa Cruz városában, hogy legyen sörnek is egy bérelt napja az évben. Egészen 2012-ig ez a nap Augusztus 5.-e volt, majd közkívánatra áttették az eseményt minden év augusztus első péntekjére. Így  2022.-ben a nemzetközi sörnap pont az eredeti időpontra, azaz augusztus 5.-re esik.

Mi a célja az eseménynek?

A nemzetközi sörnapnak több célja is van. Az első és legfontosabb, hogy összehozza a baráti közösségeket. Emellett ezen a napon tisztelettel adózunk azok előtt, akik lehetővé teszik, hogy hideg sörrel hűtsük magunkat a kánikulában. Továbbá az sem utolsó szempont, hogy legalább egy nap erejéig egyesítse a sörbarát nemzeteket.

A sörnap ennek szellemében arra sarkallja az embereket, hogy hívják meg barátaikat egy kör hideg serre. Emellett azt is szorgalmazza, hogy ilyenkor ne a jól megszokott márkákat válasszuk, hanem probáljunk ki minél több fajtát, amik lehetőleg más és más nemzetiségű.

sörnap

A sör és a víz kapcsolata

A folyékony kenyér - akárcsak a fözött kávé - legnagyobb része víz. Így nem véletlen, hogy a ser ízét nemcsak a komló, az előállítási folyamat, a maláta, és az egyéb sokszor hallott tényező befolyásolja, hanem a víz is.

A sör alfája

A víznek a reklámokban és a címkéken nem, vagy csak nagyon ritkán jut szerep, miközben a sör több, mint 90 százalékát adja. Tehát az éltető elem egyike fontos - ha nem a legfontosabb - alapanyaga a sernek.

Milyen vízből készül a jó sör?

Kétségtelen, hogy a víz ásványianyag-összetétele jelentősen befolyásolja a belőle készült sör ízét. Azonban az már inkább szubjektív, hogy kinek melyik ízlik jobban. Egyaránt készülnek kiváló minőségű sörök lágy (alacsony ásványi anyag tartalmú) és kemény (magas ásványi anyag tartalmú) vízből. 

Ebből eredeztethető a különböző tájakra jellemző sörstílus is, mivel a felszínre törő víz határozta meg elsősorban a sör ízét anno. A könnyed pilseni lágerek ízvilágukat a nagyon alacsony ásványi anyag tartalmú (körülbelül 30 mg/liter) víznek köszönhetik, míg a dortmundi sörök karakteres ízét a különösen kemény (körülbelül 750 mg/liter) víznek tulajdoníthatjuk.

nemzetközi sörnap

Ami viszont elengedhetetlen

A legfontosabb kritérium, ami meghatározza a sör minőségét az az, hogy kristálytiszta legyen a víz, amiből készül. A legkisebb szennyeződés is el tudja rontani a sör ízét, és illatát. A klóros víz ugyan nem veszélyes egészségünkre, azonban nemcsak a víz ízét, hanem a sör esszenciáját is könnyedén el tudja rontani. 

Ezért jellemzően tiszta, természetes ásványvízből - akár gleccser vízből -  készítik a legjobb minőségű söröket. Bár manapság egyre nagyobb arányban használnak tisztított vízet, amibe mesterségesen adagolják vissza az ásványi anyagokat, hogy a kívánt ízvilág legyen az eredmény.

Rossz hír viszont, hogy sajons a sör előállításához jelentős mennyiségű kiváló minőségű ivóvízre van szükség. Egy liter sör készítéséhez jellemzően 6 liter vizet használnak fel.

Van, amit jobb érintetlenül hagyni

Ahogy a sörök ízét, úgy az ásványvíz ízét is jelentősen befolyásolja a benne oldott ásványi anyagok. Azonban a sörrel szemben az ásványvizeknél sokkal nagyobb szerepe van a különböző ásványi anyagok mennyiségének és arányának. 

Jellemzően a közepes ásványi anyag tartalmú, magnéziumban és kalciumban gazdag, illetve nátriumban szegény ásványvizek a legfinomabbak. A Balaton-felvidéken felszínre törő Montivízre tökéletesen illik ez a leírás.

A Montivíz célja, hogy a Káli-medence kincsét érintetlen formában juttassa el partnerei számára környezetbarát módon. A Montivízet ezért zárt rendszeren keresztül töltjük ballonjainkba, amelyek újrahasznosításáról teljes mértékben gondoskodunk, hogy műanyag hulladék ne kerülhessen a természetbe. Kattints a linkre, és ismerd meg a Káli-medence kincsének történetét!

TOVÁBBI HÍREK
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
2022.12.01

Ha a munkahelyi szünetre gondolunk, akkor legtöbbünk egy 10-15 perces kávészünetre, vagy az ebédidőre asszociálunk, amiből - sajnos - kevés van. Azonban van egy jó hírünk! Már egy-egy rövidebb - mikro-szünet - is jelentős hatással van fizikai és mentális egészségünkre. Lássuk, miért érdemes akárcsak 1-2 percre elszakadni a munkától!

Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
2022.11.18

Sokunkkal megesik, hogy csak nap végén eszmélünk rá arra, hogy egyáltalán nem voltunk olyan produktivak a munkaidőben, mint ahogy azt előző munkanap végén, vagy reggel terveztük. Még, ha végig futjuk az aznapi történéseket, akkor se nagyon értjük, hogy hol sikkadt el a munkánk, hiszen egész nap csináltunk valamit. Nos, van egy-két olyan cselekvés, ami nem olyan egyértelmű időnyelő, mint például a közösségi média pörgetése.

Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
2022.11.11

Az egészséges életmód azzal kezdődik, hogy gondoskodunk szervezetünk megfelelő folyadék utánpótlásáról. Ezt az alapigazságot felhasználva egyre többen próbálják a saját malmukra hajtani a vizet. Ennek eredményeképpen egyre több fajta “extra egészséges”, hangzatos “turbózott” víz kerül a látóterünkbe. Ennek egyike az oxigénnel dúsított víz. Valóban csodaszer lenne az oxigénes víz, vagy csak egy újabb hangzatos piaci szereplővel van dolgunk?

Home office negatívumai a vállalati oldalról
Home office negatívumai a vállalati oldalról
2022.11.03

A home office-t legtöbbször dolgozói oldalról közelítik meg. Azonban, nem csak a munkavállalónak jelent kihívást a távmunka, hanem a munkáltatónak is, főleg akkor, ha alapjaiban nem a távmunka, és az irodai munka integrálására rendezkedtek be.

Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
2022.10.26

Néhány éve még nem voltak felkészülve sem vállalkozások sem a dolgozók arra, hogy home office-ból dolgozzon az iroda nagy része. Számtalan probléma akadt, ami kihatott a dolgozó életére, teljesítményére és azáltal a vállalat eredményességére. Az elmúlt évek tapasztalatainak köszönhetően mára kezd kiforrni a home office gyakorlata. Lássuk, milyen problémák jelentkezhetnek, és hogyan lehet orvosolni őket!

Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
2022.10.13

Az ivóvíz fontos. Számos tanulmány, cikk, esemény vette górcső alá, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak a megfelelő mennyiségű, és (hasonlóan fontos) minőségű ivóvíznek. Ehhez a legáltalánosabb forrás a csapvíz, amelyről elterjedt egyetemes megállapítás, hogy jó állapotban van, és Európában az egyik, ha nem a legjobb vezetékes vízhez juthatunk hozzá Magyarországon.