Nemzetközi sörnap 2022

2022.08.05

Egy aprócska amerikai sörfőző kezdeményezésével indult útnak a Nemzetközi Sörnap közel másfél évtizede. Napjainkra több, mint 200 országban ünneplik a jeles nap alkalmából a pultosokat és a sörfőzőket. Hazánkban is számos vendéglátóhely csatlakozott az eseményhez.
sör világnapja

Mikor van a nemzetközi sörnap?

2008-ban született meg a gondolat egy kis sörfőzdében a kaliforniai Santa Cruz városában, hogy legyen sörnek is egy bérelt napja az évben. Egészen 2012-ig ez a nap Augusztus 5.-e volt, majd közkívánatra áttették az eseményt minden év augusztus első péntekjére. Így  2022.-ben a nemzetközi sörnap pont az eredeti időpontra, azaz augusztus 5.-re esik.

Mi a célja az eseménynek?

A nemzetközi sörnapnak több célja is van. Az első és legfontosabb, hogy összehozza a baráti közösségeket. Emellett ezen a napon tisztelettel adózunk azok előtt, akik lehetővé teszik, hogy hideg sörrel hűtsük magunkat a kánikulában. Továbbá az sem utolsó szempont, hogy legalább egy nap erejéig egyesítse a sörbarát nemzeteket.

A sörnap ennek szellemében arra sarkallja az embereket, hogy hívják meg barátaikat egy kör hideg serre. Emellett azt is szorgalmazza, hogy ilyenkor ne a jól megszokott márkákat válasszuk, hanem probáljunk ki minél több fajtát, amik lehetőleg más és más nemzetiségű.

sörnap

A sör és a víz kapcsolata

A folyékony kenyér - akárcsak a fözött kávé - legnagyobb része víz. Így nem véletlen, hogy a ser ízét nemcsak a komló, az előállítási folyamat, a maláta, és az egyéb sokszor hallott tényező befolyásolja, hanem a víz is.

A sör alfája

A víznek a reklámokban és a címkéken nem, vagy csak nagyon ritkán jut szerep, miközben a sör több, mint 90 százalékát adja. Tehát az éltető elem egyike fontos - ha nem a legfontosabb - alapanyaga a sernek.

Milyen vízből készül a jó sör?

Kétségtelen, hogy a víz ásványianyag-összetétele jelentősen befolyásolja a belőle készült sör ízét. Azonban az már inkább szubjektív, hogy kinek melyik ízlik jobban. Egyaránt készülnek kiváló minőségű sörök lágy (alacsony ásványi anyag tartalmú) és kemény (magas ásványi anyag tartalmú) vízből. 

Ebből eredeztethető a különböző tájakra jellemző sörstílus is, mivel a felszínre törő víz határozta meg elsősorban a sör ízét anno. A könnyed pilseni lágerek ízvilágukat a nagyon alacsony ásványi anyag tartalmú (körülbelül 30 mg/liter) víznek köszönhetik, míg a dortmundi sörök karakteres ízét a különösen kemény (körülbelül 750 mg/liter) víznek tulajdoníthatjuk.

nemzetközi sörnap

Ami viszont elengedhetetlen

A legfontosabb kritérium, ami meghatározza a sör minőségét az az, hogy kristálytiszta legyen a víz, amiből készül. A legkisebb szennyeződés is el tudja rontani a sör ízét, és illatát. A klóros víz ugyan nem veszélyes egészségünkre, azonban nemcsak a víz ízét, hanem a sör esszenciáját is könnyedén el tudja rontani. 

Ezért jellemzően tiszta, természetes ásványvízből - akár gleccser vízből -  készítik a legjobb minőségű söröket. Bár manapság egyre nagyobb arányban használnak tisztított vízet, amibe mesterségesen adagolják vissza az ásványi anyagokat, hogy a kívánt ízvilág legyen az eredmény.

Rossz hír viszont, hogy sajons a sör előállításához jelentős mennyiségű kiváló minőségű ivóvízre van szükség. Egy liter sör készítéséhez jellemzően 6 liter vizet használnak fel.

Van, amit jobb érintetlenül hagyni

Ahogy a sörök ízét, úgy az ásványvíz ízét is jelentősen befolyásolja a benne oldott ásványi anyagok. Azonban a sörrel szemben az ásványvizeknél sokkal nagyobb szerepe van a különböző ásványi anyagok mennyiségének és arányának. 

Jellemzően a közepes ásványi anyag tartalmú, magnéziumban és kalciumban gazdag, illetve nátriumban szegény ásványvizek a legfinomabbak. A Balaton-felvidéken felszínre törő Montivízre tökéletesen illik ez a leírás.

A Montivíz célja, hogy a Káli-medence kincsét érintetlen formában juttassa el partnerei számára környezetbarát módon. A Montivízet ezért zárt rendszeren keresztül töltjük ballonjainkba, amelyek újrahasznosításáról teljes mértékben gondoskodunk, hogy műanyag hulladék ne kerülhessen a természetbe. Kattints a linkre, és ismerd meg a Káli-medence kincsének történetét!

TOVÁBBI HÍREK
A Föld vízkészlete
A Föld vízkészlete
2022.08.12

Valószínűleg senkinek nem mondunk azzal újat, hogy bolygónk 71 százalékát víz borítja, mégis az elkövetkező évtizedek legnagyobb problémája az ivóvízhiány lesz. Hogyan lehetséges ez? A válasz egyszerű: a Föld édesvíz készlete véges, mi pedig pazarlóan bánunk vele. Lássuk mit takar a “kék bolygó” kifejezés!

A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe
A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe
2022.07.29

Sajnos fel kell készülnünk arra, hogy a nyarak egyre forróbbak és szárazabbak lesznek. Ezzel együtt kertünk gondozása is egyre több fejtörést fog okozni. A megszokott virágaink, és zöldjeink csak halovány emlékeit idézik a korábbi évek tündöklésének a tikkasztó kánikulában. Érdemes fontolóra vennünk, hogy néhány mediterrán jellegű, szárazságtűrő növénnyel színesítsük kertünket, vagy balkonunkat.

Napszúrás tünetei és kezelése
Napszúrás tünetei és kezelése
2022.07.22

A szikrázó napsütésre egy csodálatos dologként gondolunk, amit a felhőtlen kikapcsolódással és a gondtalan nyaralással társítunk. Azonban a tűző napnak van egy árnyoldala is, ugyanis a napszúrás - mondhatni alattomosan - képes lecsapni, és igen komoly következményei is lehetnek. Szerencsére lehet a napszúrás ellen védekezni, csak egy kis odafigyelésre van szükség.

A gyümölcsök víztartalma - Hazai toplista
A gyümölcsök víztartalma - Hazai toplista
2022.07.14

Nyakunkon a nyár, és vele együtt a kánikula. Ilyenkor még fontosabb, hogy odafigyeljünk a megfelelő hidratációra. Szerencsére nem csak folyadék formájában gondoskodhatunk erről, hanem segítségül hívhatjuk a finom és lédús gyümölcsök erejét is!

Miben van kálium? Az 5+1 legjobb természetes forrás
Miben van kálium? Az 5+1 legjobb természetes forrás
2022.07.06

Ha szervezetünk ásványi anyag beviteléről van szó, akkor szinte mindig a kalcium, a magnézium és hébe-hóba a vas kerül elő. Miközben a káliumra legalább akkora szüksége van szervezetünknek, mint az előzőekre. Szerencsére számtalan káliumban gazdag élelmiszer áll rendelkezésünkre, ha egyet-egyet beépítünk étrendünkbe, akkor biztos nem fogunk hiányt szenvedni az ásványi anyagból.

Az uborkás víz hatása és elkészítése
Az uborkás víz hatása és elkészítése
2022.07.01

Sokan elképzelni se tudják, hogy miért lenne jó ötlet az uborkát az ivásra szánt vízbe tenni. De csak addig, amíg ki nem próbálták! A friss uborka hűs vízzel párosítva az egyik legjobb és nem mellesleg kalóriamentes frissítő.