Nemzetközi sörnap 2022

2022.08.05

Egy aprócska amerikai sörfőző kezdeményezésével indult útnak a Nemzetközi Sörnap közel másfél évtizede. Napjainkra több, mint 200 országban ünneplik a jeles nap alkalmából a pultosokat és a sörfőzőket. Hazánkban is számos vendéglátóhely csatlakozott az eseményhez.
sör világnapja

Mikor van a nemzetközi sörnap?

2008-ban született meg a gondolat egy kis sörfőzdében a kaliforniai Santa Cruz városában, hogy legyen sörnek is egy bérelt napja az évben. Egészen 2012-ig ez a nap Augusztus 5.-e volt, majd közkívánatra áttették az eseményt minden év augusztus első péntekjére. Így  2022.-ben a nemzetközi sörnap pont az eredeti időpontra, azaz augusztus 5.-re esik.

Mi a célja az eseménynek?

A nemzetközi sörnapnak több célja is van. Az első és legfontosabb, hogy összehozza a baráti közösségeket. Emellett ezen a napon tisztelettel adózunk azok előtt, akik lehetővé teszik, hogy hideg sörrel hűtsük magunkat a kánikulában. Továbbá az sem utolsó szempont, hogy legalább egy nap erejéig egyesítse a sörbarát nemzeteket.

A sörnap ennek szellemében arra sarkallja az embereket, hogy hívják meg barátaikat egy kör hideg serre. Emellett azt is szorgalmazza, hogy ilyenkor ne a jól megszokott márkákat válasszuk, hanem probáljunk ki minél több fajtát, amik lehetőleg más és más nemzetiségű.

sörnap

A sör és a víz kapcsolata

A folyékony kenyér - akárcsak a fözött kávé - legnagyobb része víz. Így nem véletlen, hogy a ser ízét nemcsak a komló, az előállítási folyamat, a maláta, a sörélesztő és az egyéb sokszor hallott tényező befolyásolja, hanem a víz is.

A sör alfája

A víznek a reklámokban és a címkéken nem, vagy csak nagyon ritkán jut szerep, miközben a sör több, mint 90 százalékát adja. Tehát az éltető elem egyike fontos - ha nem a legfontosabb - alapanyaga a sernek.

Milyen vízből készül a jó sör?

Kétségtelen, hogy a víz ásványianyag-összetétele jelentősen befolyásolja a belőle készült sör ízét. Azonban az már inkább szubjektív, hogy kinek melyik ízlik jobban. Egyaránt készülnek kiváló minőségű sörök lágy (alacsony ásványi anyag tartalmú) és kemény (magas ásványi anyag tartalmú) vízből. 

Ebből eredeztethető a különböző tájakra jellemző sörstílus is, mivel a felszínre törő víz határozta meg elsősorban a sör ízét anno. A könnyed pilseni lágerek ízvilágukat a nagyon alacsony ásványi anyag tartalmú (körülbelül 30 mg/liter) víznek köszönhetik, míg a dortmundi sörök karakteres ízét a különösen kemény (körülbelül 750 mg/liter) víznek tulajdoníthatjuk.

nemzetközi sörnap

Ami viszont elengedhetetlen

A legfontosabb kritérium, ami meghatározza a sör minőségét az az, hogy kristálytiszta legyen a víz, amiből készül. A legkisebb szennyeződés is el tudja rontani a sör ízét, és illatát. A klóros víz ugyan nem veszélyes egészségünkre, azonban nemcsak a víz ízét, hanem a sör esszenciáját is könnyedén el tudja rontani. 

Ezért jellemzően tiszta, természetes ásványvízből - akár gleccser vízből -  készítik a legjobb minőségű söröket. Bár manapság egyre nagyobb arányban használnak tisztított vízet, amibe mesterségesen adagolják vissza az ásványi anyagokat, hogy a kívánt ízvilág legyen az eredmény.

Rossz hír viszont, hogy sajons a sör előállításához jelentős mennyiségű kiváló minőségű ivóvízre van szükség. Egy liter sör készítéséhez jellemzően 6 liter vizet használnak fel.

Van, amit jobb érintetlenül hagyni

Ahogy a sörök ízét, úgy az ásványvíz ízét is jelentősen befolyásolja a benne oldott ásványi anyagok. Azonban a sörrel szemben az ásványvizeknél sokkal nagyobb szerepe van a különböző ásványi anyagok mennyiségének és arányának. 

Jellemzően a közepes ásványi anyag tartalmú, magnéziumban és kalciumban gazdag, illetve nátriumban szegény ásványvizek a legfinomabbak. A Balaton-felvidéken felszínre törő Montivízre tökéletesen illik ez a leírás.

A Montivíz célja, hogy a Káli-medence kincsét érintetlen formában juttassa el partnerei számára környezetbarát módon. A Montivízet ezért zárt rendszeren keresztül töltjük ballonjainkba, amelyek újrahasznosításáról teljes mértékben gondoskodunk, hogy műanyag hulladék ne kerülhessen a természetbe. Kattints a linkre, és ismerd meg a Káli-medence kincsének történetét!

TOVÁBBI HÍREK
Mi az agyi köd, és mit tehetünk ellene?
Mi az agyi köd, és mit tehetünk ellene?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.

Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
2024.01.23

Bár mindenki saját és egyedi személyiséggel rendelkezik, az introvertált munkavállalók számos azonos személyiség jeggyel és tulajdonsággal bírnak. A köztudat legtöbbször a negatív aspektusait emeli ki, ami alapján az introváltakat visszahúzódó, csendes, félénk és szorongó emberekkel azonosítják. Azonban ez távol áll a valóságtól. Az introvertált munkavállalók rengeteg potenciállal rendelkeznek.

Milyen veszélyeket rejtenek magukba a munkahelyi barátságok és hogyan veheted elejét?
Milyen veszélyeket rejtenek magukba a munkahelyi barátságok és hogyan veheted elejét?
2023.12.15

Munkahelyi barátságok egyaránt hozhatnak örömöt és támogatást a munkahelyi életünkbe. Fokozhatják a munkahelyi elégedettséget, elősegíthetik a csapatszellemet és az együttműködést, valamint nyújthatnak érzelmi támaszt a nehéz időszakokban. Azonban a pozitívumok mögött rejlenek olyan buktatók is, amelyekkel érdemes tisztában lennünk, hogy el tudjuk kerülni.

Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.