Hogyan készíts tökéletes kávét otthon?
2021.04.08Az elmúlt évtizedekben reneszánszát éli a kávézás. Hazánkban is az elmúlt években megjelent az igény a minőségi kávéélmény iránt. Sokunk a kávét már nem vagy nemcsak élénkítő hatása miatt fogyasztja. Egy jó kávé igazi gasztronómiai élményt nyújt, akárcsak egy minőségi bor. Miért ne élvezhetnénk ezt a gasztronómiai kalandot otthonunkban nap, mint nap?
Mindennek az alapja a jól megválasztott kávébab!
Ahogy a konyhamüvészetben, úgy a kávékészítésben is a legfontosabb a minőségi alapanyag. Ugyan csak két különböző kávéfajta létezik - az arabica és a robusta, mégis a világszerte különböző területeken termesztett kávébabok megszámlálhatatlan ízjeggyel rendelkeznek.
A Brazíliában termesztett kávébabnak az aromája teljesen eltér, az etiópiai síkságon vagy az indonéz szigeteken betakarított kávébab ízvilágától. Ez tovább kombinálható a pörkölés típusával, amivel más és más ízjegyet varázsolhatunk elő a kávébabból.
Ha szeretnél többet megtudni a kávéfajtákról, kattints a linkre vagy a képre!
Milyen a tökéletes kávé?
Ez némileg szubjektív kérdés. Van, akihez a klasszikusnak tartott sötét olasz pörkölésű kávé ízvilága áll közelebb, viszont napjainkban egyre népszerűbbek a világos pörkölésű, úgynevezett újhullámos kávék. Az utóbbi esetén egy karakteresebb, általában gyümölcsösebb ízvilágú kávét kapunk. Az előbbi esetén, a pörkölés során a kávé eredeti aromájának egy részét elveszti és egy keserűbb, “klasszikus” uniformizált kávé ízt ad a fekete nedűnek.
További színes érdekességeket olvashatsz a kávéról és kávézásról a Kávé Világnapjáról szoló cikkünkben, kattints a képre vagy a linkre!
Ahhoz, hogy megtaláld a hozzád legjobban illő ízvilágot, érdemes megkóstolni többféle kávébabot, különböző pörkölési eljárással. Egy biztos: mindig válaszd a fenntartható kávéültetvényről származó fair trade címkével ellátott kávét, mint amilyen a Montivíz által forgalmazott kávékapszula. Nem csak a kávéültetvény fenntartható, hanem a gondosan pörkölt kávét biológiailag lebomló kávékapszulába töltik. Nézd meg a Monti Café kezdő ajánlatát!
Amire sokan nem gondolnak, ha kávéfőzésről van szó
Tulajdonképpen az elkészült kávé 99 százaléka nem más, mint víz. Ezért nem meglepő, hogy a víz minősége jelentősen befolyásolja a kávé ízét is. Sokunk számára ismerős a túl klóros és vas ízű víz, ami a kávé ízére is rányomja a bélyegét. Ám az ásványvíz se jó opció és nem csak a veszélyes műanyaghulladék miatt. A magas ásványianyag-tartalma miatt nem képes elég szárazanyagot kioldani a kávéörleményből. Így sem a jótékony hatása - ami számtalan van, mértékkel fogyasztva természetesen -, sem az aromája nem fog érvényesülni a kávénak. Milyen vizet használjak kávéfőzésre?
Legjobb a szűrt, lágy víz. Az NNK által bevizsgált Doulton vízszűrő a csapvízből kivonja a káros anyagokat, mint például az ólom. Miközben a víz hasznos ásványianyag-tartalma változatlan marad. A szűrt víz segítségével garantáltan aromában gazdag kávét kapunk végeredményül, ami előhozza a kávébab különleges ízjegyeit. Nem mellesleg a kávéfőző élettartamát is meghosszabbítja.
Rendeld meg otthonodba a Doulton vízszűrőt, díjmentes üzembehelyezéssel és házhozszállítással!
Maradt a kérdés, egészséges-e a kávé? Ha igen, mennyi a maximális ajánlott napi mennyiség? Kattints a képre és tudj meg többet!
Előtte vagy utána igyunk vizet?
Manapság a legtöbb helyen a kávé mellé egy pohár vizet is felszolgálnak. A szokás - meglepően hangzik -, de több mint 400 éves. Hazánkban a szocializmus idején honosult meg, ám akkoriban a célja a kevésbé jó minőségű kávé savasságának ellensúlyozása volt.
Legtöbben ma is úgy gondolják, hogy elsősorban azért szolgálnak fel vizet a kávé mellé, hogy a koffein vízhajtó hatását kiegyensúlyozzák. Viszont a frissítő víz ennél jelentősebb szereppel bír. A kávé megízlelése előtt érdemes meginni a vizet, hogy ízlelőbimbókat megtisztítsuk, ezáltal maximálisan érezhessük a kávé aromáját.
Ha kávéfőzésére nem is, viszont kísérőnek kiváló a magas ásványianyag-tartalmú karsztvíz. Erre a célra tökéletes választás a selymes ízű Monti ásványvíz, ami hozzájárul a szervezetünk egészséges működéséhez. Mindezt környezetbarát módon, felesleges műanyag hulladék nélkül! Nézd meg ajánlatunkat és válaszd te is a hazai minőséget!
TOVÁBBI HÍREK

A világ legkülönösebb vízképződményei
2023.06.08Földünk legnagyobb csodája a víz, ugyanis egyet jelent az élettel. Ha nem lenne víz bolygónkon, akkor élet sem. Élettani fontosságát a végtelenségig lehetne taglalni, de most nem erre helyezzük a hangsúlyt, hanem szépségére vagy éppen különlegességére. Öt különlegességet hoztunk a nagyvilágból, ahol a víz az attrakció.

Hogyan vedd észre a stresszt a munkahelyen
2023.06.02A magánélet és a munka közötti határ elmosódása, és az állandó rendelkezésre állás kényszerre jócskán hozzájárult ehhez lesújtó statisztikákhoz. Ugyanis ezek a tényezők jelentős stressz faktorként vannak jelen az egyén életében, ami a kiégés egyik leggyakoribb oka, amit számos felmérés alátámaszt.

A tea Világnapja
2023.05.19A víz után a tea a világon második legnagyobb mennyiségben fogyasztott itala. Azonban legtöbbünk nem gondol bele, hogy mi van a gözölgő csésze mögött. A teaültetvények dolgozóinak jelentős részét kizsákmányolják, akárcsak a termőföldet, ahol a növényt termesztik. Erre szeretné felhívni a világ figyelmét az ENSZ a tea világnapjával.

Hogyan vegyük elejét a fluktuációnak?
2023.05.12A felmondások jelentős része megelőzhető. Minden apró változtatás döntő súllyal bír, ami javítja karrierfejlesztési lehetőségeket, a munka és a magánélet egyensúlyát, a vezetői kapcsolatokat, a javadalmazásokat és az általános jólétet a munkahelyen.

A felmondás leggyakoribb okai a munkahelyen
2023.05.05A magas fluktuációs arány több okból is káros a szervezet számára. Röviden költséges, időigényes, és teljesen romba döntheti a morált. Sokszor a vezetőség csak azt látja, hogy az alkalmazott ilyen, vagy olyan indokkal benyújtja felmondását. Azonban legtöbb esetben tehet róla, hogy erre a döntésre jutott a dolgozó. Mi áll leggyakrabban a háttérben?

Munkavállalói elégedettség alapkővei
2023.04.28A dolgozó, munkával kapcsolatos attitűdjét nagyban befolyásolja elégedettsége. Azok a munkavállalók, akik jól érzik magukat a munkahelyükön jóval nagyobb hatékonysággal dolgoznak, elkötelezettek a vállalat irányába és sokszor túlteljesítik az elvárásokat. A munkavállaló elégedettségét nagyrészt a munkáltató hozzáállása határozza meg.