Hogyan készíts tökéletes kávét otthon?

2021.04.08

Az elmúlt évtizedekben reneszánszát éli a kávézás. Hazánkban is az elmúlt években megjelent az igény a minőségi kávéélmény iránt. Sokunk a kávét már nem vagy nemcsak élénkítő hatása miatt fogyasztja. Egy jó kávé igazi gasztronómiai élményt nyújt, akárcsak egy minőségi bor.  Miért ne élvezhetnénk ezt a gasztronómiai kalandot otthonunkban nap, mint nap?

Hogyan készíts tökéletes kávét otthon?

Mindennek az alapja a jól megválasztott kávébab!

Ahogy a konyhamüvészetben, úgy a kávékészítésben is a legfontosabb a minőségi alapanyag. Ugyan csak két különböző kávéfajta létezik - az arabica és a robusta, mégis a világszerte különböző területeken termesztett kávébabok megszámlálhatatlan ízjeggyel rendelkeznek.

A Brazíliában termesztett kávébabnak az aromája teljesen eltér, az etiópiai síkságon vagy az indonéz szigeteken betakarított kávébab ízvilágától. Ez tovább kombinálható a pörkölés típusával, amivel más és más ízjegyet varázsolhatunk elő a kávébabból.

Ha szeretnél többet megtudni a kávéfajtákról, kattints a linkre vagy a képre!

Milyen a tökéletes kávé?

Ez némileg szubjektív kérdés. Van, akihez a klasszikusnak tartott sötét olasz pörkölésű kávé ízvilága áll közelebb, viszont napjainkban egyre népszerűbbek a világos pörkölésű, úgynevezett újhullámos kávék. Az utóbbi esetén egy karakteresebb, általában gyümölcsösebb ízvilágú kávét kapunk. Az előbbi esetén, a pörkölés során a kávé eredeti aromájának egy részét elveszti és egy keserűbb, “klasszikus” uniformizált kávé ízt ad a fekete nedűnek.

További színes érdekességeket olvashatsz a kávéról és kávézásról a Kávé Világnapjáról szoló cikkünkben, kattints a képre vagy a linkre!

milyen a jó kávé

Ahhoz, hogy megtaláld a hozzád legjobban illő ízvilágot, érdemes megkóstolni többféle kávébabot, különböző pörkölési eljárással. Egy biztos: mindig válaszd a fenntartható kávéültetvényről származó fair trade címkével ellátott kávét, mint amilyen a Montivíz által forgalmazott kávékapszula. Nem csak a kávéültetvény fenntartható, hanem a gondosan pörkölt kávét biológiailag lebomló kávékapszulába töltik. Nézd meg a Monti Café kezdő ajánlatát!

Amire sokan nem gondolnak, ha kávéfőzésről van szó

Tulajdonképpen az elkészült kávé 99 százaléka nem más, mint víz. Ezért nem meglepő, hogy a víz minősége jelentősen befolyásolja a kávé ízét is. Sokunk számára ismerős a túl klóros és vas ízű víz, ami a kávé ízére is rányomja a bélyegét. Ám az ásványvíz se jó opció és nem csak a veszélyes műanyaghulladék miatt. A magas ásványianyag-tartalma miatt nem képes elég szárazanyagot kioldani a kávéörleményből. Így sem a jótékony hatása - ami számtalan van, mértékkel fogyasztva természetesen -, sem az aromája nem fog érvényesülni a kávénak. Milyen vizet használjak kávéfőzésre?

Legjobb a szűrt, lágy víz. Az NNK által bevizsgált Doulton vízszűrő a csapvízből kivonja a káros anyagokat, mint például az ólom. Miközben a víz hasznos ásványianyag-tartalma változatlan marad. A szűrt víz segítségével garantáltan aromában gazdag kávét kapunk végeredményül, ami előhozza a kávébab különleges ízjegyeit. Nem mellesleg a kávéfőző élettartamát is meghosszabbítja.

Rendeld meg otthonodba a Doulton vízszűrőt, díjmentes üzembehelyezéssel és házhozszállítással!

Maradt a kérdés, egészséges-e a kávé? Ha igen, mennyi a maximális ajánlott napi mennyiség? Kattints a képre és tudj meg többet!

Előtte vagy utána igyunk vizet?

Manapság a legtöbb helyen a kávé mellé egy pohár vizet is felszolgálnak. A szokás - meglepően hangzik -, de több mint 400 éves. Hazánkban a szocializmus idején honosult meg, ám akkoriban a célja a kevésbé jó minőségű kávé savasságának ellensúlyozása volt.

Legtöbben ma is úgy gondolják, hogy elsősorban azért szolgálnak fel vizet a kávé mellé, hogy a koffein vízhajtó hatását kiegyensúlyozzák. Viszont a frissítő víz ennél jelentősebb szereppel bír. A kávé megízlelése előtt érdemes meginni a vizet, hogy ízlelőbimbókat megtisztítsuk, ezáltal maximálisan érezhessük a kávé aromáját.

Ha kávéfőzésére nem is, viszont kísérőnek kiváló a magas ásványianyag-tartalmú karsztvíz. Erre a célra tökéletes választás a selymes ízű Monti ásványvíz, ami hozzájárul a szervezetünk egészséges működéséhez. Mindezt környezetbarát módon, felesleges műanyag hulladék nélkül! Nézd meg ajánlatunkat és válaszd te is a hazai minőséget!

Ha pedig valami különleges hűsíitő kávékülönlegeségre vágysz, akkor kattints a képre és tudj meg többet!

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.