Hogyan készíts tökéletes kávét otthon?

2021.04.08

Az elmúlt évtizedekben reneszánszát éli a kávézás. Hazánkban is az elmúlt években megjelent az igény a minőségi kávéélmény iránt. Sokunk a kávét már nem vagy nemcsak élénkítő hatása miatt fogyasztja. Egy jó kávé igazi gasztronómiai élményt nyújt, akárcsak egy minőségi bor.  Miért ne élvezhetnénk ezt a gasztronómiai kalandot otthonunkban nap, mint nap?

Hogyan készíts tökéletes kávét otthon?

Mindennek az alapja a jól megválasztott kávébab!

Ahogy a konyhamüvészetben, úgy a kávékészítésben is a legfontosabb a minőségi alapanyag. Ugyan csak két különböző kávéfajta létezik - az arabica és a robusta, mégis a világszerte különböző területeken termesztett kávébabok megszámlálhatatlan ízjeggyel rendelkeznek.

A Brazíliában termesztett kávébabnak az aromája teljesen eltér, az etiópiai síkságon vagy az indonéz szigeteken betakarított kávébab ízvilágától. Ez tovább kombinálható a pörkölés típusával, amivel más és más ízjegyet varázsolhatunk elő a kávébabból.

Ha szeretnél többet megtudni a kávéfajtákról, kattints a linkre vagy a képre!

Milyen a tökéletes kávé?

Ez némileg szubjektív kérdés. Van, akihez a klasszikusnak tartott sötét olasz pörkölésű kávé ízvilága áll közelebb, viszont napjainkban egyre népszerűbbek a világos pörkölésű, úgynevezett újhullámos kávék. Az utóbbi esetén egy karakteresebb, általában gyümölcsösebb ízvilágú kávét kapunk. Az előbbi esetén, a pörkölés során a kávé eredeti aromájának egy részét elveszti és egy keserűbb, “klasszikus” uniformizált kávé ízt ad a fekete nedűnek.

További színes érdekességeket olvashatsz a kávéról és kávézásról a Kávé Világnapjáról szoló cikkünkben, kattints a képre vagy a linkre!

milyen a jó kávé

Ahhoz, hogy megtaláld a hozzád legjobban illő ízvilágot, érdemes megkóstolni többféle kávébabot, különböző pörkölési eljárással. Egy biztos: mindig válaszd a fenntartható kávéültetvényről származó fair trade címkével ellátott kávét, mint amilyen a Montivíz által forgalmazott kávékapszula. Nem csak a kávéültetvény fenntartható, hanem a gondosan pörkölt kávét biológiailag lebomló kávékapszulába töltik. Nézd meg a Monti Café kezdő ajánlatát!

Amire sokan nem gondolnak, ha kávéfőzésről van szó

Tulajdonképpen az elkészült kávé 99 százaléka nem más, mint víz. Ezért nem meglepő, hogy a víz minősége jelentősen befolyásolja a kávé ízét is. Sokunk számára ismerős a túl klóros és vas ízű víz, ami a kávé ízére is rányomja a bélyegét. Ám az ásványvíz se jó opció és nem csak a veszélyes műanyaghulladék miatt. A magas ásványianyag-tartalma miatt nem képes elég szárazanyagot kioldani a kávéörleményből. Így sem a jótékony hatása - ami számtalan van, mértékkel fogyasztva természetesen -, sem az aromája nem fog érvényesülni a kávénak. Milyen vizet használjak kávéfőzésre?

Legjobb a szűrt, lágy víz. Az NNK által bevizsgált Doulton vízszűrő a csapvízből kivonja a káros anyagokat, mint például az ólom. Miközben a víz hasznos ásványianyag-tartalma változatlan marad. A szűrt víz segítségével garantáltan aromában gazdag kávét kapunk végeredményül, ami előhozza a kávébab különleges ízjegyeit. Nem mellesleg a kávéfőző élettartamát is meghosszabbítja.

Rendeld meg otthonodba a Doulton vízszűrőt, díjmentes üzembehelyezéssel és házhozszállítással!

Maradt a kérdés, egészséges-e a kávé? Ha igen, mennyi a maximális ajánlott napi mennyiség? Kattints a képre és tudj meg többet!

Előtte vagy utána igyunk vizet?

Manapság a legtöbb helyen a kávé mellé egy pohár vizet is felszolgálnak. A szokás - meglepően hangzik -, de több mint 400 éves. Hazánkban a szocializmus idején honosult meg, ám akkoriban a célja a kevésbé jó minőségű kávé savasságának ellensúlyozása volt.

Legtöbben ma is úgy gondolják, hogy elsősorban azért szolgálnak fel vizet a kávé mellé, hogy a koffein vízhajtó hatását kiegyensúlyozzák. Viszont a frissítő víz ennél jelentősebb szereppel bír. A kávé megízlelése előtt érdemes meginni a vizet, hogy ízlelőbimbókat megtisztítsuk, ezáltal maximálisan érezhessük a kávé aromáját.

Ha kávéfőzésére nem is, viszont kísérőnek kiváló a magas ásványianyag-tartalmú karsztvíz. Erre a célra tökéletes választás a selymes ízű Monti ásványvíz, ami hozzájárul a szervezetünk egészséges működéséhez. Mindezt környezetbarát módon, felesleges műanyag hulladék nélkül! Nézd meg ajánlatunkat és válaszd te is a hazai minőséget!

Ha pedig valami különleges hűsíitő kávékülönlegeségre vágysz, akkor kattints a képre és tudj meg többet!

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.