Hogyan készíts tökéletes kávét otthon?

2021.04.08

Az elmúlt évtizedekben reneszánszát éli a kávézás. Hazánkban is az elmúlt években megjelent az igény a minőségi kávéélmény iránt. Sokunk a kávét már nem vagy nemcsak élénkítő hatása miatt fogyasztja. Egy jó kávé igazi gasztronómiai élményt nyújt, akárcsak egy minőségi bor.  Miért ne élvezhetnénk ezt a gasztronómiai kalandot otthonunkban nap, mint nap?

Hogyan készíts tökéletes kávét otthon?

Mindennek az alapja a jól megválasztott kávébab!

Ahogy a konyhamüvészetben, úgy a kávékészítésben is a legfontosabb a minőségi alapanyag. Ugyan csak két különböző kávéfajta létezik - az arabica és a robusta, mégis a világszerte különböző területeken termesztett kávébabok megszámlálhatatlan ízjeggyel rendelkeznek.

A Brazíliában termesztett kávébabnak az aromája teljesen eltér, az etiópiai síkságon vagy az indonéz szigeteken betakarított kávébab ízvilágától. Ez tovább kombinálható a pörkölés típusával, amivel más és más ízjegyet varázsolhatunk elő a kávébabból.

Ha szeretnél többet megtudni a kávéfajtákról, kattints a linkre vagy a képre!

Milyen a tökéletes kávé?

Ez némileg szubjektív kérdés. Van, akihez a klasszikusnak tartott sötét olasz pörkölésű kávé ízvilága áll közelebb, viszont napjainkban egyre népszerűbbek a világos pörkölésű, úgynevezett újhullámos kávék. Az utóbbi esetén egy karakteresebb, általában gyümölcsösebb ízvilágú kávét kapunk. Az előbbi esetén, a pörkölés során a kávé eredeti aromájának egy részét elveszti és egy keserűbb, “klasszikus” uniformizált kávé ízt ad a fekete nedűnek.

További színes érdekességeket olvashatsz a kávéról és kávézásról a Kávé Világnapjáról szoló cikkünkben, kattints a képre vagy a linkre!

milyen a jó kávé

Ahhoz, hogy megtaláld a hozzád legjobban illő ízvilágot, érdemes megkóstolni többféle kávébabot, különböző pörkölési eljárással. Egy biztos: mindig válaszd a fenntartható kávéültetvényről származó fair trade címkével ellátott kávét, mint amilyen a Montivíz által forgalmazott kávékapszula. Nem csak a kávéültetvény fenntartható, hanem a gondosan pörkölt kávét biológiailag lebomló kávékapszulába töltik. Nézd meg a Monti Café kezdő ajánlatát!

Amire sokan nem gondolnak, ha kávéfőzésről van szó

Tulajdonképpen az elkészült kávé 99 százaléka nem más, mint víz. Ezért nem meglepő, hogy a víz minősége jelentősen befolyásolja a kávé ízét is. Sokunk számára ismerős a túl klóros és vas ízű víz, ami a kávé ízére is rányomja a bélyegét. Ám az ásványvíz se jó opció és nem csak a veszélyes műanyaghulladék miatt. A magas ásványianyag-tartalma miatt nem képes elég szárazanyagot kioldani a kávéörleményből. Így sem a jótékony hatása - ami számtalan van, mértékkel fogyasztva természetesen -, sem az aromája nem fog érvényesülni a kávénak. Milyen vizet használjak kávéfőzésre?

Legjobb a szűrt, lágy víz. Az NNK által bevizsgált Doulton vízszűrő a csapvízből kivonja a káros anyagokat, mint például az ólom. Miközben a víz hasznos ásványianyag-tartalma változatlan marad. A szűrt víz segítségével garantáltan aromában gazdag kávét kapunk végeredményül, ami előhozza a kávébab különleges ízjegyeit. Nem mellesleg a kávéfőző élettartamát is meghosszabbítja.

Rendeld meg otthonodba a Doulton vízszűrőt, díjmentes üzembehelyezéssel és házhozszállítással!

Maradt a kérdés, egészséges-e a kávé? Ha igen, mennyi a maximális ajánlott napi mennyiség? Kattints a képre és tudj meg többet!

Előtte vagy utána igyunk vizet?

Manapság a legtöbb helyen a kávé mellé egy pohár vizet is felszolgálnak. A szokás - meglepően hangzik -, de több mint 400 éves. Hazánkban a szocializmus idején honosult meg, ám akkoriban a célja a kevésbé jó minőségű kávé savasságának ellensúlyozása volt.

Legtöbben ma is úgy gondolják, hogy elsősorban azért szolgálnak fel vizet a kávé mellé, hogy a koffein vízhajtó hatását kiegyensúlyozzák. Viszont a frissítő víz ennél jelentősebb szereppel bír. A kávé megízlelése előtt érdemes meginni a vizet, hogy ízlelőbimbókat megtisztítsuk, ezáltal maximálisan érezhessük a kávé aromáját.

Ha kávéfőzésére nem is, viszont kísérőnek kiváló a magas ásványianyag-tartalmú karsztvíz. Erre a célra tökéletes választás a selymes ízű Monti ásványvíz, ami hozzájárul a szervezetünk egészséges működéséhez. Mindezt környezetbarát módon, felesleges műanyag hulladék nélkül! Nézd meg ajánlatunkat és válaszd te is a hazai minőséget!

Ha pedig valami különleges hűsíitő kávékülönlegeségre vágysz, akkor kattints a képre és tudj meg többet!

TOVÁBBI HÍREK
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
2022.12.01

Ha a munkahelyi szünetre gondolunk, akkor legtöbbünk egy 10-15 perces kávészünetre, vagy az ebédidőre asszociálunk, amiből - sajnos - kevés van. Azonban van egy jó hírünk! Már egy-egy rövidebb - mikro-szünet - is jelentős hatással van fizikai és mentális egészségünkre. Lássuk, miért érdemes akárcsak 1-2 percre elszakadni a munkától!

Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
2022.11.18

Sokunkkal megesik, hogy csak nap végén eszmélünk rá arra, hogy egyáltalán nem voltunk olyan produktivak a munkaidőben, mint ahogy azt előző munkanap végén, vagy reggel terveztük. Még, ha végig futjuk az aznapi történéseket, akkor se nagyon értjük, hogy hol sikkadt el a munkánk, hiszen egész nap csináltunk valamit. Nos, van egy-két olyan cselekvés, ami nem olyan egyértelmű időnyelő, mint például a közösségi média pörgetése.

Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
2022.11.11

Az egészséges életmód azzal kezdődik, hogy gondoskodunk szervezetünk megfelelő folyadék utánpótlásáról. Ezt az alapigazságot felhasználva egyre többen próbálják a saját malmukra hajtani a vizet. Ennek eredményeképpen egyre több fajta “extra egészséges”, hangzatos “turbózott” víz kerül a látóterünkbe. Ennek egyike az oxigénnel dúsított víz. Valóban csodaszer lenne az oxigénes víz, vagy csak egy újabb hangzatos piaci szereplővel van dolgunk?

Home office negatívumai a vállalati oldalról
Home office negatívumai a vállalati oldalról
2022.11.03

A home office-t legtöbbször dolgozói oldalról közelítik meg. Azonban, nem csak a munkavállalónak jelent kihívást a távmunka, hanem a munkáltatónak is, főleg akkor, ha alapjaiban nem a távmunka, és az irodai munka integrálására rendezkedtek be.

Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
2022.10.26

Néhány éve még nem voltak felkészülve sem vállalkozások sem a dolgozók arra, hogy home office-ból dolgozzon az iroda nagy része. Számtalan probléma akadt, ami kihatott a dolgozó életére, teljesítményére és azáltal a vállalat eredményességére. Az elmúlt évek tapasztalatainak köszönhetően mára kezd kiforrni a home office gyakorlata. Lássuk, milyen problémák jelentkezhetnek, és hogyan lehet orvosolni őket!

Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
2022.10.13

Az ivóvíz fontos. Számos tanulmány, cikk, esemény vette górcső alá, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak a megfelelő mennyiségű, és (hasonlóan fontos) minőségű ivóvíznek. Ehhez a legáltalánosabb forrás a csapvíz, amelyről elterjedt egyetemes megállapítás, hogy jó állapotban van, és Európában az egyik, ha nem a legjobb vezetékes vízhez juthatunk hozzá Magyarországon.