Ki volt valójában a szódavíz feltalálója?

2022.06.15

Még napjainkban is egyetérthetünk abban, hogy hazánkban nincs nyár szódavíz nélkül. Napközben magában frissít a hűsítő pezsgő nedű, és a nap leszálltával pedig egy-egy kiváló magyar bornak adhat új karaktert. Viszont az sokak számára újdonság lehet, hogy a szódavíz feltalálója - vagy legalábbis a legelső felfedező - valójában nem is magyar. Hogyan lett mégis a szikvíz hungarikum 2013-ban? Ismerd meg a szóda több, mint 250 éves történetét!

szódavíz

Hogyan készül a szódavíz?

Manapság sokszor tévesen minden szénsavas vizet a szódával vesznek egy kalap alá. Ellenben szigorú szabályai vannak annak, hogy mit nevezhetünk szódavíznek. Hiszen egy fröccs sem lehet az igazi buborékos ásványvízzel, nem igaz?

Hazánkban csak olyan terméket lehet szikvíznek nevezni, amit szilikonfejes palackba töltenek. A szódavíz napjainkban úgy készül, hogy az ásványvízen vagy ivóvízen át nagy - jellemzően 6-7 bar - nyomáson szén-dioxidot áramoltatnak át, aminek köszönhetően a szikvíz jóval dúsabb lesz. Míg egy dúsított palackos ásványvíz körülbelül 5-6 gramm a szén-dioxidot tartalmaz literenként, addig a szikvíz 7-8 grammal büszkélkedhet.

hogyan készül a szódavíz

Egy kis történelem

Ki a szódavíz feltalálója? Valószínűleg sokan egyből rávágják, hogy Jedlik Ányos. Viszont legtöbb embernek meglepetést okoz, ha azt mondjuk, hogy a magyar úriember előtt már bő fél évszázaddal felfedezték a szódavizet. Ugyanis a szikvíz több, mint 250 éves múltra tekint vissza.

1767-ben kezdett egy angol kémikus kisérletezésbe, hogy szénsavas vizet állítson elő. Joseph Pristly munkája 1772-re érett be, amikor a Királyi Természettudományos Társaság kitüntetésben részesítette a szódavíz feltalálásáért, ami 5 év múlva kereskedelmi forgalomba is került. Bár ekkor még nem szódának hívták.

Kezdeti nehézségek

A szódavíz szabadalmát 1809-ben W. F. Hamilton kaparintotta meg, azonban vállalkozása rövid időn belül csődbe ment. Az eljárás nem volt sem gyors, sem gazdaságos, és a szénsavas víz se volt túl népszerű ekkoriban. 

Ezzel párhuzamosan egy svájci üzletember - J.J Schweppe - kidolgozott egy sokkal hatékonyabb módszert a szódavíz előállítására, és megalapította a „Schweppes & Co.” cégét. Néhány éven belül viszont ez a vállalkozás is csődbe ment. Schweppe 1799-ben tovább adott cégen, ami néhány évtizeden belül világhíres lett, és máig nagy népszerűségnek örvend.

A magyarországi szál

Hogy lett végül hungarikum a szikvíz? Ez nagyrészt Jedlik István természettudós áldásos munkájának köszönhető. A későbbi feltaláló 1817-ben lépett be a Szent Benedek rendbe, ahol felvette az Ányos nevet. 1825-ben már a győri fizika tanszéken tanított. Ő volt az első oktató, aki egyetemi katedrán magyar nyelven szólalt meg.

1826-ban dolgozott ki egy új forradalmi módszert a szódavíz előállítására, ami teljesen független volt minden akkoriban alkalmazott eljárástól. Felfedezését a következő években tovább tökéletesítette, míg végül 1830-ban nyilvánosságra nem hozta. Jedlik eljárásának köszönhetően gazdaságosan lehetett nagy mennyiségben előállítani szódavizet.

Ez alapozta meg a szikvíz hatalmas népszerűségét, ami több, mint 150 évig tartott. A 2000-es évek elején jelentek meg a nagy volumenben gyártott, olcsó ásványvizek, amelyek végül a háttérbe szorították a szódavizet.

szódavíz feltalálója

Jedlik Ányos munkássága

A szódavíz feltalálójának címét ugyan nem adhatjuk oda Jedlik Ányosnak, azonban méltán kiérdemelte, hogy neve egybeolvadjon a népszerű frissítővel, de ez csak egy apró része a magyar feltaláló munkásságának. 

Már fiatal korában rendkívül vonzotta az elektromosság, aminek köszönhetően számos korszakalkotó felfedezése járult hozzá a tudományos fejlődéshez. Többek között a villanymotor, a dinamóelv és a galvánelemek megalkotásához adta munkáját.

Tévhitek a szénsavas vízről

A szódavíz népszerűségének az sem kedvez, hogy számtalan tévhit él a szénsavas vízzel szemben. Az egyik ilyen például, hogy savasodást okoz. Ahogy neve sejtetti, valóban egy savasabb vízről van szó. A csapvíz pH értéke 7 körül mozog, míg a szódavíz pH értéke sokszor 3-4 között van. 

Ez azonban nem jelenti azt, hogy káros lenne. Ugyanis elfogyasztott ételeinknek elhanyagolható szerepe van testünk pH egyensúlyára. Ezt a tévhitet a lúgosító diéták hívták életre, amiknek vajmi kevés valóságalapja van. Ha szeretnél többet megtudni a lúgos víz mítoszáról, kattints a linkre!

Korábbi cikkünkben pedig a legnépszerűbb szénsavas vízzel kapcsolatos tévhiteket, és azoknak tudományos cáfolatait gyűjtöttük egybe, kattints a linkre!

 

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.