Ki volt valójában a szódavíz feltalálója?
2022.06.15Még napjainkban is egyetérthetünk abban, hogy hazánkban nincs nyár szódavíz nélkül. Napközben magában frissít a hűsítő pezsgő nedű, és a nap leszálltával pedig egy-egy kiváló magyar bornak adhat új karaktert. Viszont az sokak számára újdonság lehet, hogy a szódavíz feltalálója - vagy legalábbis a legelső felfedező - valójában nem is magyar. Hogyan lett mégis a szikvíz hungarikum 2013-ban? Ismerd meg a szóda több, mint 250 éves történetét!
Hogyan készül a szódavíz?
Manapság sokszor tévesen minden szénsavas vizet a szódával vesznek egy kalap alá. Ellenben szigorú szabályai vannak annak, hogy mit nevezhetünk szódavíznek. Hiszen egy fröccs sem lehet az igazi buborékos ásványvízzel, nem igaz?
Hazánkban csak olyan terméket lehet szikvíznek nevezni, amit szilikonfejes palackba töltenek. A szódavíz napjainkban úgy készül, hogy az ásványvízen vagy ivóvízen át nagy - jellemzően 6-7 bar - nyomáson szén-dioxidot áramoltatnak át, aminek köszönhetően a szikvíz jóval dúsabb lesz. Míg egy dúsított palackos ásványvíz körülbelül 5-6 gramm a szén-dioxidot tartalmaz literenként, addig a szikvíz 7-8 grammal büszkélkedhet.
Egy kis történelem
Ki a szódavíz feltalálója? Valószínűleg sokan egyből rávágják, hogy Jedlik Ányos. Viszont legtöbb embernek meglepetést okoz, ha azt mondjuk, hogy a magyar úriember előtt már bő fél évszázaddal felfedezték a szódavizet. Ugyanis a szikvíz több, mint 250 éves múltra tekint vissza.
1767-ben kezdett egy angol kémikus kisérletezésbe, hogy szénsavas vizet állítson elő. Joseph Pristly munkája 1772-re érett be, amikor a Királyi Természettudományos Társaság kitüntetésben részesítette a szódavíz feltalálásáért, ami 5 év múlva kereskedelmi forgalomba is került. Bár ekkor még nem szódának hívták.
Kezdeti nehézségek
A szódavíz szabadalmát 1809-ben W. F. Hamilton kaparintotta meg, azonban vállalkozása rövid időn belül csődbe ment. Az eljárás nem volt sem gyors, sem gazdaságos, és a szénsavas víz se volt túl népszerű ekkoriban.
Ezzel párhuzamosan egy svájci üzletember - J.J Schweppe - kidolgozott egy sokkal hatékonyabb módszert a szódavíz előállítására, és megalapította a „Schweppes & Co.” cégét. Néhány éven belül viszont ez a vállalkozás is csődbe ment. Schweppe 1799-ben tovább adott cégen, ami néhány évtizeden belül világhíres lett, és máig nagy népszerűségnek örvend.
A magyarországi szál
Hogy lett végül hungarikum a szikvíz? Ez nagyrészt Jedlik István természettudós áldásos munkájának köszönhető. A későbbi feltaláló 1817-ben lépett be a Szent Benedek rendbe, ahol felvette az Ányos nevet. 1825-ben már a győri fizika tanszéken tanított. Ő volt az első oktató, aki egyetemi katedrán magyar nyelven szólalt meg.
1826-ban dolgozott ki egy új forradalmi módszert a szódavíz előállítására, ami teljesen független volt minden akkoriban alkalmazott eljárástól. Felfedezését a következő években tovább tökéletesítette, míg végül 1830-ban nyilvánosságra nem hozta. Jedlik eljárásának köszönhetően gazdaságosan lehetett nagy mennyiségben előállítani szódavizet.
Ez alapozta meg a szikvíz hatalmas népszerűségét, ami több, mint 150 évig tartott. A 2000-es évek elején jelentek meg a nagy volumenben gyártott, olcsó ásványvizek, amelyek végül a háttérbe szorították a szódavizet.
Jedlik Ányos munkássága
A szódavíz feltalálójának címét ugyan nem adhatjuk oda Jedlik Ányosnak, azonban méltán kiérdemelte, hogy neve egybeolvadjon a népszerű frissítővel, de ez csak egy apró része a magyar feltaláló munkásságának.
Már fiatal korában rendkívül vonzotta az elektromosság, aminek köszönhetően számos korszakalkotó felfedezése járult hozzá a tudományos fejlődéshez. Többek között a villanymotor, a dinamóelv és a galvánelemek megalkotásához adta munkáját.
Tévhitek a szénsavas vízről
A szódavíz népszerűségének az sem kedvez, hogy számtalan tévhit él a szénsavas vízzel szemben. Az egyik ilyen például, hogy savasodást okoz. Ahogy neve sejtetti, valóban egy savasabb vízről van szó. A csapvíz pH értéke 7 körül mozog, míg a szódavíz pH értéke sokszor 3-4 között van.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy káros lenne. Ugyanis elfogyasztott ételeinknek elhanyagolható szerepe van testünk pH egyensúlyára. Ezt a tévhitet a lúgosító diéták hívták életre, amiknek vajmi kevés valóságalapja van. Ha szeretnél többet megtudni a lúgos víz mítoszáról, kattints a linkre!
Korábbi cikkünkben pedig a legnépszerűbb szénsavas vízzel kapcsolatos tévhiteket, és azoknak tudományos cáfolatait gyűjtöttük egybe, kattints a linkre!
TOVÁBBI HÍREK

Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.