Tedd, & ne tedd - Home office kiadás

2020.11.26

Magyarországon viszonylag új keletűnek számít a home office. Legtöbb cég nem szorgalmazta korábban a távmunkát hazánkban. A jelenlegi helyzet viszont sokunkat otthonunkba kényszerített. Mi segítünk, gyorsan és zökkenő mentesen menjen az átállás. Hasznos tippeket hoztunk, hogy mit tegyél és mit nem, ha otthonról dolgozol!

tedd ne tedd home office

Jelölj ki egy helyet az iroda számára!

Sokan a konyhaasztalt használják munka céljából. A konyha a legtöbb családban központi hely. Elég nehéz kizárni munka közben a külső tényezőket, egészen biztos, hogy nem a konyhában vagy a nappaliban leszel a leghatékonyabb. Jobban jársz, ha egy nyugodtabb helyen alakítod ki a munkabázisod, mint például a hálószobában vagy más, kevésbé frekventált helyen szabadítasz fel egy kis területet a célra. Érvényesüljön azszempontok.

Ne vegyél drága új bútorokat vagy számítógépet a home office miatt!

A legtöbb munkahelyen csak időszakos megoldás a távmunka. A jelenlegi helyzetben a legstabilabb cégek is veszélybe kerülhetnek, jobb, ha nem ilyenkor költekezed túl magad. Mérd fel azt, hogy mi kell a munkához, nem biztos, hogy például a legújabb, 10 magos processzorra szükséged van.

Tartsd karban számitógépedet!

Ha régi számítógépet használsz otthon, és úgy érzed, hogy nem elég gyors, valamint problémák adódnak vele, akkor se egyből a lecserélésén gondolkodj. Takarítsd ki fizikailag és szoftveresen egyaránt. Egy formázást követően tiszta operációs rendszerrel könnyen lehet, hogy megfelelő lesz a teljesítménye. Ha meg tényleg kell egy kis többlet erő a gépnek, akkor se feltétlen kell nagy költségekbe verni magad, egy kis extra memóriával megúszhatod a nagy költekezést. 

Ne öltözz ki!

Ha a munkád nem igényli az állandó videós bejelentkezést, nem szükséges a szokásos dress code-ot követni. Elég, ha valami kényelmesebb otthoni ruhában vagy, sokkal komfortosabban fogod érezni magad. Pizsamában viszont semmiképpen ne maradj, öltözz át! Ezzel jelzed magadnak, hogy munka üzemmódba váltasz.

Szabj határokat magadnak és családtagjaidnak egyaránt!

Muszáj kizárnod a zavaró tényezőket, hogy ne folyjon el az időd. Otthon nincs felettesed, egyedül te tudsz magadnak megálljt parancsolni, hogy bekapcsold a TV-t vagy megszakítsd a munkát a szennyes miatt. Készíts magadnak napi beosztást, és tartsd magad hozzá. Valamint családtagjaidnak is nyomatékosítsd, hogy munkaidőben nem vagy elérhető, ne zavarjanak.

Ne válts nagyobb internet csomagra!

Egyáltalán nem szükséges a legnagyobb internet csomagra váltanod jelenlegi előfizetésedet. Sokan gondolják úgy, hogy a legnagyobb lakossági internet csomag szükséges a biztonságos otthoni munkavégzéshez. Nem fogsz különbséget érezni az előbbi és egy közepes díjcsomag között.

Tedd kényelmessebbé a munkavégzést!

Ahogy az irodában, úgy otthon is fontos az ergónomia. A jó minőségű és kényelmes kiegészítők nagyban megkönnyíthetik az otthoni munkavégzést. Legyen otthon megbízható billentyűzeted és egered vagy akár géles csuklótámaszod. Egészen biztos, hogy hatékonyabb leszel, és a munkavégzés is kényelmesebb lesz. Ha a munkádat segíti, akár nagyobb méretű monitorra is beruházhatsz. 

Ne lazíts otthon se!

Ne úgy gondolj a home office-ra mintha egy vakáció lenne. Attól függetlenül, hogy nem látják, mit csinálsz, az eredményeiden meg fog látszani. Dolgozz ugyanolyan keményen, mint előtte, tűnj ki a tömegből. Ebben a változó időszakban bármikor költségcsökkentéshez folyamodhat a cég, ne te legyél az, akin spórolni fognak! 

Számíts alkalmazkodási időszakra!

Eleinte nehezen fog menni a szabályok és a napirend betartása, viszont idővel nagyban meg fogja könnyíteni az otthoni munkavégzést. Ne ijedj meg, ha az eleje döcögősen fog menni, adj időt magadnak és családodnak egyaránt. 

Hidratáld magad megfelelően otthonodban!

Könnyű a jóhoz hozzászokni az irodában, elmész a ballonos vízadagoló mellett és emlékszel rá, hogy mióta nem ittál már. Ugyanezt megteheted otthonodban is. Rendelj egyszerűen otthonodba minőségi Monti ásványvizet vízadagolóval! Kételkedsz benne, hogy megéri-e otthonról? Olvasd el korábbi cikkünket!

Forrás: techspot.com

 

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.