A 8 legalkalmasabb idő vízivásra

2021.08.05

Legtöbbünk tisztában van a vízivás fontosságával és sokak számára az is ismeretes, hogy mennyi a szükséges napi folyadékbevitel. Viszont arra már kevesebben gondolnak, hogy annak is jelentősége van, hogy mikor iszunk. Egy nap alatt számos alkalom adódhat, amikor egy pohár víz csodákra képes, ragadd meg ezeket a lehetőségeket!

Legalkalmasabb idő vízivásra

A hidratáció legyen az első reggel

Az egyik legjobb módja a nap elindításának, ha ébredés után rögtön egy pohár hideg vizet iszol. A víz egy extra lökést ad keringési rendszerünknek, ezáltal egész testünk gyorsabban aktivizálódik. 

Ezenkívül segít a méregtelenítésben is. Az éjszaka során testünk nem kapcsol ki teljesen, hanem méregteleníti magát. A reggeli víz elősegíti az éjszaka folyamán felszabadult méreganyagok és szabadgyökök kiürülését a szervezetből.

Étkezés előtt egy pohár víz

Manapság elsősorban fogyást elősegítő tippként ajánlják, hogy étkezés előtt igyunk egy pohár vizet. A víz növeli a gyomor teltség érzetét, ezáltal kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe étkezéskor. A kevésbé ismert jótékony hatása a kávézási kultúrából lehet ismerős. 

A víz kitisztítja és aktivizálja az ízlelő bimbókat, ezért érdemes a csésze fekete mellé felszolgált vizet a kávé megízlelése előtt meginni.  Emellett a víz hidratálja a gyomor nyálkahártyáját, ami így ellenállóbb lesz a savas ételekkel és italokkal szemben. Az utóbbi is ismerős lehet a kávézási szokásokból, ugyanis sok helyen – köztük hazánkban is a rendszerváltás előtt – a kávét kísérte a pohár víz, hogy kiegyensúlyozza a rosszabb minőségű kávé savasságát.

Ha éhes vagy, előbb igyál egy pohár vizet

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, az éhség,- és szomjúságközpont egyaránt a hipotalamuszban található, ezért sokszor nehéz elkülöníteni a kettőt egymástól. Hogyan győződj meg róla, melyiket jelzi a szervezeted? Igyál meg egy pohár vizet majd várj 15 percet és ha elmúlik, akkor dehidratált voltál.

mikor igyunk vizet

Ne csak edzés közben igyál

A megfelelő hidratáció elengedhetetlen velejárója az edzésnek. Sokan viszont elkövetik azt a hibát, hogy csak az edzés hevében pótolják a folyadékot. Érdemes már edzés előtt egy-két pohár vizet meginni, hogy felkészítsük szervezetünket a dehidratáció ellen.

Edzés után se maradjon el a hidratáció

Fontos, hogy minden edzés után bőven hidratáljuk magunkat. Viszont arra sokan nem gondolnak, hogy izzadás során nem csak folyadékot, hanem értékes ásványi anyagokat is veszít szervezetünk. Ezért nem csak a folyadék mennyisége, hanem annak minősége is fontos. Érdemes magas ásványianyag-tartalmú természetes ásványvízzel hidratálni magunkat, hogy az éltető vízzel együtt a szervezetünk számára létfontosságú ásványi anyagokat is pótolhassuk.

A Monti természetes ásványvíz tökéletes választás a sportolás utáni hidratációra. A szervezet számára esszenciális magnéziumban, kalciumban és káliumban gazdag, ugyanakkor nátriumtartalma alacsony. Milyen a minőségi természetes ásványvíz és melyek a szervezetünk számára hasznos ásványi anyagok amik a vízben lehetnek? Olvasd el korábbi bejegyzésünket a témában!  Rendeld házhoz az egészséget!

Mikor igyunk ásványvizet?

Előzd meg a betegséget

Ajánlott sokkal több vizet fogyasztani, ha olyan helyen járunk vagy jártunk - például korházban - ahol kórokozóknak vagyunk kitéve. A bő folyadék utánpótlással gyorsabban tudunk a szervezetünkbe kerülő kórokozóktól megszabadulni. Nem biztosíték a betegség megelőzésére, de a kockázatát mindenképp csökkenti. Továbbá a megfelelően hidratált szervezet immunrendszere erősebb.

Különösen fontos a hidratáció, ha rosszul érzed magad

Ha betegnek érzed magad, a szervezetednek extra vízutánpótlásra van szüksége. A vízzel együtt értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal támogatod szervezeted védekező képességét. Megfelelő hidratációval és sok pihentető alvással rövid időn belül újra teljesen egészséges leszel.

A víz segít a fáradtság leküzdésében is

Ha fáradtnak érzed magad egy hosszú nap után, igyál meg 1-2 pohár hideg vizet. A hideg víz elősegíti szervezetünk regenerációját és segít az elalvásban. A megfelelő hidratáció elengedhetetlen ahoz, hogy agyunk regenerálodjon és megőrizzük szellemi frisseségünket.

 

TOVÁBBI HÍREK
Mik azok az ásványi anyagok egész pontosan?
Mik azok az ásványi anyagok egész pontosan?
2023.01.27

Oly sokszor halljuk, hogy az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. Legtöbbünk fel is tudunk sorolni jó párat belőle, de azt tudjuk, hogy mik az ásványi anyagok egész pontosan? Ismerjük meg testünk egyik legfontosabb alkotóelemét részletesen!

Amikor a dehidratáció nem baj - A szaunázás előnyei
Amikor a dehidratáció nem baj - A szaunázás előnyei
2023.01.20

Dehidratáció és a láz kombinációja nem hangzik túl egészségesen, azonban mégis az egyik legnépszerűbb - különösen a hűvösebb hónapokban - wellness tevékenység lényegét írjuk le vele. A szaunázás évről évre egyre népszerűbb rekreációs tevékenység, ami nem véletlen.

Hogyan kezeld a téli depressziót?
Hogyan kezeld a téli depressziót?
2023.01.06

A téli depresszió az egyik leggyakoribb szezonális betegség hazánkban. A napfény hiánya felborítja szervezetünk bioritmusát, aminek következtében erőtlennek, motiválatlannak érezzük magunkat és hangulatunk is ingadozik. Ha nem teszünk a téli depresszió ellen, akkor akár az első melengető tavaszi napsugarakig is velünk maradhat.

Mikulásgyár - 17 éve a gyerekekért
Mikulásgyár - 17 éve a gyerekekért
2022.12.21

A Mikulásgyár országos kezdeményezés immáron 17. alkalommal nyitja meg kapuit az adakozni vágyok számára. A szervezet évről évre egyre több rászoruló számára nyújt felbecsülhetetlen segítséget. Ismerd meg hazánk egyik legnagyobb adománygyűjtő akcióját!

Mi az a téli depresszió, és mik a jelei?
Mi az a téli depresszió, és mik a jelei?
2022.12.09

A hűvös, borongós napok, a fényhiány, és a korai sötétedés óhatatlanul nyomot hagy közérzetünkön és hangulatunkon, hajlamosabbak vagyunk melankóliára. A napfény a kulcsa mindennek, télen a napsütés hiányára érzékeny emberek folyton levertnek, fáradtnak és erőtlennek érezzük magukat. Ez bizony nem más, mint a téli depresszió.

Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
2022.12.01

Ha a munkahelyi szünetre gondolunk, akkor legtöbbünk egy 10-15 perces kávészünetre, vagy az ebédidőre asszociálunk, amiből - sajnos - kevés van. Azonban van egy jó hírünk! Már egy-egy rövidebb - mikro-szünet - is jelentős hatással van fizikai és mentális egészségünkre. Lássuk, miért érdemes akárcsak 1-2 percre elszakadni a munkától!