A 8 legalkalmasabb idő vízivásra

2021.08.05

Legtöbbünk tisztában van a vízivás fontosságával és sokak számára az is ismeretes, hogy mennyi a szükséges napi folyadékbevitel. Viszont arra már kevesebben gondolnak, hogy annak is jelentősége van, hogy mikor iszunk. Egy nap alatt számos alkalom adódhat, amikor egy pohár víz csodákra képes, ragadd meg ezeket a lehetőségeket!

Legalkalmasabb idő vízivásra

A hidratáció legyen az első reggel

Az egyik legjobb módja a nap elindításának, ha ébredés után rögtön egy pohár hideg vizet iszol. A víz egy extra lökést ad keringési rendszerünknek, ezáltal egész testünk gyorsabban aktivizálódik. 

Ezenkívül segít a méregtelenítésben is. Az éjszaka során testünk nem kapcsol ki teljesen, hanem méregteleníti magát. A reggeli víz elősegíti az éjszaka folyamán felszabadult méreganyagok és szabadgyökök kiürülését a szervezetből.

Étkezés előtt egy pohár víz

Manapság elsősorban fogyást elősegítő tippként ajánlják, hogy étkezés előtt igyunk egy pohár vizet. A víz növeli a gyomor teltség érzetét, ezáltal kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe étkezéskor. A kevésbé ismert jótékony hatása a kávézási kultúrából lehet ismerős. 

A víz kitisztítja és aktivizálja az ízlelő bimbókat, ezért érdemes a csésze fekete mellé felszolgált vizet a kávé megízlelése előtt meginni.  Emellett a víz hidratálja a gyomor nyálkahártyáját, ami így ellenállóbb lesz a savas ételekkel és italokkal szemben. Az utóbbi is ismerős lehet a kávézási szokásokból, ugyanis sok helyen – köztük hazánkban is a rendszerváltás előtt – a kávét kísérte a pohár víz, hogy kiegyensúlyozza a rosszabb minőségű kávé savasságát.

Ha éhes vagy, előbb igyál egy pohár vizet

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, az éhség,- és szomjúságközpont egyaránt a hipotalamuszban található, ezért sokszor nehéz elkülöníteni a kettőt egymástól. Hogyan győződj meg róla, melyiket jelzi a szervezeted? Igyál meg egy pohár vizet majd várj 15 percet és ha elmúlik, akkor dehidratált voltál.

mikor igyunk vizet

Ne csak edzés közben igyál

A megfelelő hidratáció elengedhetetlen velejárója az edzésnek. Sokan viszont elkövetik azt a hibát, hogy csak az edzés hevében pótolják a folyadékot. Érdemes már edzés előtt egy-két pohár vizet meginni, hogy felkészítsük szervezetünket a dehidratáció ellen.

Edzés után se maradjon el a hidratáció

Fontos, hogy minden edzés után bőven hidratáljuk magunkat. Viszont arra sokan nem gondolnak, hogy izzadás során nem csak folyadékot, hanem értékes ásványi anyagokat is veszít szervezetünk. Ezért nem csak a folyadék mennyisége, hanem annak minősége is fontos. Érdemes magas ásványianyag-tartalmú természetes ásványvízzel hidratálni magunkat, hogy az éltető vízzel együtt a szervezetünk számára létfontosságú ásványi anyagokat is pótolhassuk.

A Monti természetes ásványvíz tökéletes választás a sportolás utáni hidratációra. A szervezet számára esszenciális magnéziumban, kalciumban és káliumban gazdag, ugyanakkor nátriumtartalma alacsony. Milyen a minőségi természetes ásványvíz és melyek a szervezetünk számára hasznos ásványi anyagok amik a vízben lehetnek? Olvasd el korábbi bejegyzésünket a témában!  Rendeld házhoz az egészséget!

Mikor igyunk ásványvizet?

Előzd meg a betegséget

Ajánlott sokkal több vizet fogyasztani, ha olyan helyen járunk vagy jártunk - például korházban - ahol kórokozóknak vagyunk kitéve. A bő folyadék utánpótlással gyorsabban tudunk a szervezetünkbe kerülő kórokozóktól megszabadulni. Nem biztosíték a betegség megelőzésére, de a kockázatát mindenképp csökkenti. Továbbá a megfelelően hidratált szervezet immunrendszere erősebb.

Különösen fontos a hidratáció, ha rosszul érzed magad

Ha betegnek érzed magad, a szervezetednek extra vízutánpótlásra van szüksége. A vízzel együtt értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal támogatod szervezeted védekező képességét. Megfelelő hidratációval és sok pihentető alvással rövid időn belül újra teljesen egészséges leszel.

A víz segít a fáradtság leküzdésében is

Ha fáradtnak érzed magad egy hosszú nap után, igyál meg 1-2 pohár hideg vizet. A hideg víz elősegíti szervezetünk regenerációját és segít az elalvásban. A megfelelő hidratáció elengedhetetlen ahoz, hogy agyunk regenerálodjon és megőrizzük szellemi frisseségünket.

 

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.