A kávé világnapja – Érdekességek a kávéról

2021.09.23

A kávé mindennapjaink részévé vált, sok ember számára pedig már szinte szertartás egy-egy kávézás. A fekete kincs méltán megérdemel egy külön napot a naptárban. Mikor van a kávé világnapja és honnan származik a kávé? A válaszok mellett további 10 érdekességgel készültünk a kávéról, a világnap alkalmából.

a kávé világnapja

Mikor van a kávé világnapja?

A kávé népszerűsége vitathatatlan. A víz után a második leggyakrabban fogyasztott ital a világon, amivel méltán kiérdemelt magának egy napot az évben. A kávézás napjának hagyománya feltételezhetően Japánból indult 1983-ban. Arra a kérdésre viszont, hogy mikor van a kávé világnapja különböző országban különböző választ kapunk.

Ahány ház, annyi szokás

Ugyan 2014-ben a Nemzetközi Kávé Társaság október 1-jét jelölte ki a Kávé Világnapjának, viszont sok ország továbbra is a korábbi hagyományokat követi. Például Portugáliában április 14-ét, míg Peruban augusztus 22-ét tartják a kávé világnapjának. Magyarországon 2009-ben honosult meg a Kávé Világnapjának hagyománya és hazánkban azóta is szeptember 29-én ünnepeljük a fekete nedűt.

Honnan származik a kávé?

A kávé eredetét homály fedi. A legendák szerint Etiópiából származik és innen indult világhódító útjára. A kávé szó eredetét is innen származtatják sokan. A monda szerint egy, az etióp Kaffa város közelében élő pásztor figyelte meg, hogy kecskéi egész éjjel ébren maradtak, ha korábban egy bokor piros bogyóit fogyasztották el.

Az írásos feljegyzések alapján Yemen területén kezdték el először termeszteni a kávét és innen jutott el Európába török közvetítéssel, majd hódította meg az egész világot.

Kutatások szerint a kávé szó eredete is innen származtatható. A „coffee” az arab „Qahwah” szóból eredeztethető, aminek a jelentése a „bab bora”. Az iszlám vallás tiltja az alkoholfogyasztást, ezért helyette a kávé terjedt el italként. A törökök „kadveh” néven vették át a népszerű italt, amit pedig holland hajósok „koffie” néven hozták be Európába.

kávé eredete

Érdekességek a kávéról 

A kávé világnapja alkalmából 10 érdekességet hoztunk a saját világából:

Jegy az olimpiára

1932-ben a Brazília nem engedhette meg magának, hogy elindítsa versenyzőit a los angelesi olimpián. A kormány az atlétákat végül 50 ezer zsák kávéval indította útnak, hogy a rakomány eladásával finanszírozni tudják az olimpiai részvételüket. Végül, a kávék árából 67 versenyzőnek sikerült elindulnia, viszont érmet egyiküknek sem sikerült nyernie.

Megtévesztő név

Annak ellenére, hogy a kávécserje termését legtöbbször kávébabnak hívjuk, valójában - formáján kívül - semmi köze a babhoz. A szubtrópusi területeken őshonos növény termése a csonthéjas bogyós gyümölcsökhöz áll a legközelebb. 

Jelenleg több, mint 120 fajta kávécserje faj ismert, amiből négyet termesztenek nagyobb volumenben. Korábbi cikkünkből megtudhatod, melyek ezek és mi a különbség közöttük, kattints a linkre vagy a képre!

a kávé világnapja 2021

Kávé, mint válóok

Törökországban a 16. századig a kávé, jobban mondva a kávé hiánya törvényes indok lehetett a váláshoz. Feljegyzések szerint elegendő indok volt a házasság felmondásához a nő részéről, ha a férje nem tudott reggel friss kávét felszolgálni neki.

Kávé és a művészet

Ludwig van Beethoven valószínűsíthetően a baristák rémálma lenne napjainkban. A híres német zeneszerzőről köztudott volt, hogy imádta a kávét és rendkívüli precizitással fogyasztotta. Ragaszkodott hozzá, hogy a számára felszolgált kávé pontosan 60 kávészemből készüljön

Johann Sebastian Bach pedig egy zenedarabot komponált a kávéról. A kávékantáta történet egy lányról szól, akinek az apja szerint azért nincs kérője, mert túl sok kávét iszik.

Van, amikor aranyárban mérik

A világ legdrágább kávéjának az ára kilónként meghaladja az egy millió forintot. Egyetlen csésze Black Ivory kávé több, mint 30 ezer forint. A kávé különlegessége, hogy a kávébabot, amiből a különleges nedű készül Thaiföld északi részén élő elefántok korábban már elfogyasztották, és részben megemésztették.

A hosszú élet titka

A „leghosszabb életű macska” Guinness-rekordját egy 38 éves burmai macska nyerte el, aki minden reggelt kávé lefetyeléssel kezdett. Creme Puff méltó nevéhez, ugyanis kávéját kizárólag tejszínnel volt hajlandó elfogyasztani.

a kave vilagnapja

Még a Mikulás is kávét iszik

A világon messze Finnországban isszák a legtöbb kávét. Évente fejenként több, mint 12 kilogramm kávé fogyasztanak el az északi országban és ebbe a teljes lakosságot beleszámítják. Összehasonlításképpen, a legfrissebb kutatások szerint hazánkban „csak” 2,7 kilogramm kávé fogy fejenként.

Túl lehet adagolni a kávét?

A jóból is megárt a sok, nincs ez másképp egyik kedvenc italunkkal sem. Kutatók becslései alapján egy átlagos ember számára 80-100 adag kávé jelent halálos dózist és 30 espresso gyors legurításával se ajánlott kísérletezni. Mennyi ideig tart a kávé hatása és meddig marad a koffein a szervezetünkben? Kattints a szövegre és megtudhatod!

Számos jótékony hatása van a kávénak

Mértékkel fogyasztva a kávé egészséges. Olyan betegségek kockázatát csökkenti, mint a szívroham, az Alzheimer-kór és a diabétesz. Korábbi cikkünkben bővebben olvashatsz a kávé jótékony hatásairól és arról, hogy hány kávét érdemes inni egy nap. Kattints a képre vagy a linkre!

a kávé világnapja - 2021

A magyar kávé forradalmár

Illy Ferenc, a magyar származású üzletember több fronton is forradalmasította a kávézást. Az ő nevéhez fűződik az aromazáró feltalálása, ami megőrzi a kávé illatát, aromáját és zamatát. 

Az üzletember a kávéfőzés folyamatát is forradalmasította másik találmányával, az automata kávéfőzővel. Az 1892-ben született Illy Ferenc nevével a világ bármely pontján találkozhatunk, ugyanis az egyik legismertebb kávémárka viseli nevét. Részletes életrajzát a linkre vagy a képre kattintva olvashatod el.

honnan származik a kávé

A több mint 300 éves páros

A kávét legtöbbször egy pohár vízzel együtt szolgálják fel. A szokás 1670-es évekbeli Ausztriáig nyúlik vissza. A bécsi kávéházakban kezdték, szakértők javaslatára a kávét ezüst tálcán, egy pohár víz kíséretében felszolgálni. Számos tévhit kering manapság is arról, hogy miért szervíroznak vizet a kávé mellé. Mi az igazi funkciója a kísérőnek? Korábbi cikkünkben megtalálod a választ a kérdésre, kattints a linkre.

A tökéletes kávé mellé minőségi kísérő dukál. Párosítsd kedvenc kávédat a selymes ízű Monti ásványvízzel a maximális gasztronómiai élményhez! Ismerd meg a Káli-medencében felszínre törő, kiegyensúlyozott ásványi-anyag tartalmú ásványvizet, és rendeld házhoz díjmentesen! További információkért kattints a linkre!

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.