Citromos víz hatása testünkre - valóban csodaszer lenne?

2022.05.17

Citromos víz hatása szervezetünkre - Valóban csodaszer lenne?

Az elmúlt években lépten-nyomon találkozhatunk a fantasztikus csodaszerként kikiáltott citromos vízzel. Számos egészséggel kapcsolatos cikkben taglalják hosszasan, hogy milyen jótékony hatással van szervezetünkre, ha minden nap legalább egy pohárral iszunk a citrusos nedűből. Valóban csodaszer lenne, ami többek között segít a fogyásban? Olvasd el cikkünket, és megtudhatod mire jó a citromos víz valójában!

minden reggel citromos víz

Citrom nélkül is szükségünk van a folyadékra

Ha tiszta vizet - citrommal vagy anélkül - iszunk, azzal már eleve hozzájárulunk szervezetünk egészségéhez. Ugyanis ahhoz, hogy testünk megfelelően müködjön naponta legalább 2 liter vizet érdemes fogyasztanunk. Ezt a mennyiséget sok tényező befolyásolja. Ha kíváncsi vagy rá, hogy pontosan hány liter vízre van szüksége szervezetednek, olvasd el korábbi cikkünket a linkre kattintva!

Mivel nyújt többet a citromos víz fogyasztása?

Egy dolgot biztosan vehetünk tudományos kutatások nélkül is: finomabb. Ha valami finom, akkor azt nagyobb kedvvel és gyakrabban fogyasztjuk. Ezáltal nagymértékben hozzájárul a korábban említett napi folyadékbevitelhez. Azonban ennél több is van a dolog mögött!

Citromos víz jótékony hatásai

A csodaszerrel fogyhatunk, lugosíthatjuk és méregteleníthetjük szervezetünket, valamint immunrendszerünket is erősíthetjük. Mi igaz, és mi sem ezekből?

Lúgosítás

Ez csupán mítosz. Se a citromos víz, se semmi más nem lúgosítja szervezetünket, mivel az elfogyasztott ételeknek a pH értékének elhanyagolható hatása van szervezetünk sav-bázis egyensúlyára. A lúgosító diéta dr. Robert Young tollából származik, azonban az amerikai természetgyógyász nem rendelkezik orvosi végzettséggel, és már többször elítéltek áltudományos híresztelések miatt. A lúgosító diétát se támasztotta alá egy tudományos kísérlettel sem. Részletesebben a lúgos víz mítoszról a linkre kattintva olvashatsz.citromos víz hatása

Hozzájárul a C-vitamin bevitelhez

A savanyú citrus köztudottan gazdag C-vitaminban. Egy átlagos citromban körülbelül 32 mg aszkorbinsav található, amivel a napi szükségletünk felét tudjuk fedezni. Egyszerre nem ajánlatos egy egész citrom levét fogyasztani, mivel ízlelőbimbóinknak és gyomrunknak nem tesz jót. Jobb, ha inkább több adagra osztasz el egy-két citromot a nap folyamán. Ezáltal természetes módon fedezheted alapvető vitamin szükségleted jelentős részét mindennap.

Citromos víz fogyásra gyakorolt hatása

“Igyál meg minden reggel egy pohár langyos citromos vizet, és garantált lesz a fogyás”. Valószínű sokunk hallotta már ezt a hangzatos praktikát. Valóban működik? Dietetikusok válaszolnak.

A citromban található polifenolok étvágycsökkentő hatással bírnak. Emellett a citrus tartalmaz flavonoidokat, amelyek támogatják szervezetünk anyagcsere folyamatait. Ennek hatását legjobban akkor tudjuk kihasználni, ha reggel üres gyomorra isszuk meg a pohár ízesített vizet.

Ez még nem jelenti azt, hogy a citromos víz egy fogyókúrás csodaszer lenne. Jelentős súlycsökkenést kizárólag ezzel a módszerrel nem lehet elérni, viszont bármilyen jól megtervezett, egészséges étrendbe jól illik, és segít a kilók leküzdésében.

citromos víz fogyás

A tökéletes páros

A citromos víz azért is jó, mivel természetes módon, és ami sokak számára még fontosabb, kalóriamentesen lehet kiváltani vele az üdítőitalt. Ha pedig egy selymes ízű ásványvízzel párosítjuk, akkor egészen biztosan nem lesz gond a napi folyadékbevitel fedezésével.

A Montivíz gazdag olyan ásványi anyagokban, amelyek szervezetünk számára nélkülözhetetlenek. Így a Montivízből készült citromos vízzel nemcsak C-vitamin szükségeleted fedezheted, hanem kalcium, kálium és magnézium beviteled jelentős részét is észrevétlenül megoldhatod egy lépésben.

Kattints a linkre, és ismerd meg a Káli-medence kincsét!

citromos víz fogyasztása

Antioxidánsokról se feledkezzünk meg

A citrom gazdag antioxidánsokban, amelyek hatékonyan veszik fel a küzdelmet a szabadgyökökkel szemben, és támogatják sejtjeink egészségét. Ennek köszönhetően pedig hozzájárul szervezetünk fiatalon tartásához, lassítja a ráncok kialakulását és segít megőrizni bőrünk feszességét.

Mennyit és mikor igyunk?

Naponta egy-két citrom levének az elfogyasztása egyértelműen pozitív hatással lesz szervezetünkre. Ennél többet már maximum az íze kedvéért érdemes fogyasztani. Célszerű egy pohárnyi vizet egy negyed citrom levével párosítani.

Ahogy korábban is írtuk, a legjobb ha reggeleket egy pohárnyi langyos citromos vízzel indítjuk még éhgyomorral. Ezzel nemcsak emésztésünknek adunk egy jókorra löketett, hanem szervezetünk méregtelenítéséhez is hozzájárulunk. A reggeli elfogyasztott víz elősegít az éjszaka során felszabadult méreganyagok és szabadgyökök kiürítését. 

A nap során bármikor jól jöhet egy pohárnyi ízesített víz, azonban van néhány alkalom, amikor különösen ajánlott a folyadék fogyasztás. Korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk a témával, kattints a linkre, és tudj meg többet!

mire jó a citromos víz

Összegezve

A legtöbb cikk nem alaptalanul emeli predesztinára a citrusos frissítőt, azonban túlzás lenne csodaszernek hívni. Az igaz, hogy a citromos víznek számos jótékony hatása van. Többek között támogatja immunrendszerünket, segít a fogyásban és napi folyadékbevitelünket is könnyebben fedezhetjük segítségével.

Viszont önmagában azzal, hogy naponta megiszunk egy-két citrom levével ízesített vizet még nem fogunk látványos eredményeket elérni se fogyás, se egészségmegőrzés terén. A kiegyensúlyozott étrendet, a rendszeres testmozgást és a megfelelő mennyiségű vízfogyasztást nem válthatjuk ki egy-egy pohár citromos víz elfogyasztásával.

 

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.