Citromos víz hatása testünkre - valóban csodaszer lenne?

2022.05.17

Citromos víz hatása szervezetünkre - Valóban csodaszer lenne?

Az elmúlt években lépten-nyomon találkozhatunk a fantasztikus csodaszerként kikiáltott citromos vízzel. Számos egészséggel kapcsolatos cikkben taglalják hosszasan, hogy milyen jótékony hatással van szervezetünkre, ha minden nap legalább egy pohárral iszunk a citrusos nedűből. Valóban csodaszer lenne, ami többek között segít a fogyásban? Olvasd el cikkünket, és megtudhatod mire jó a citromos víz valójában!

minden reggel citromos víz

Citrom nélkül is szükségünk van a folyadékra

Ha tiszta vizet - citrommal vagy anélkül - iszunk, azzal már eleve hozzájárulunk szervezetünk egészségéhez. Ugyanis ahhoz, hogy testünk megfelelően müködjön naponta legalább 2 liter vizet érdemes fogyasztanunk. Ezt a mennyiséget sok tényező befolyásolja. Ha kíváncsi vagy rá, hogy pontosan hány liter vízre van szüksége szervezetednek, olvasd el korábbi cikkünket a linkre kattintva!

Mivel nyújt többet a citromos víz fogyasztása?

Egy dolgot biztosan vehetünk tudományos kutatások nélkül is: finomabb. Ha valami finom, akkor azt nagyobb kedvvel és gyakrabban fogyasztjuk. Ezáltal nagymértékben hozzájárul a korábban említett napi folyadékbevitelhez. Azonban ennél több is van a dolog mögött!

Citromos víz jótékony hatásai

A csodaszerrel fogyhatunk, lugosíthatjuk és méregteleníthetjük szervezetünket, valamint immunrendszerünket is erősíthetjük. Mi igaz, és mi sem ezekből?

Lúgosítás

Ez csupán mítosz. Se a citromos víz, se semmi más nem lúgosítja szervezetünket, mivel az elfogyasztott ételeknek a pH értékének elhanyagolható hatása van szervezetünk sav-bázis egyensúlyára. A lúgosító diéta dr. Robert Young tollából származik, azonban az amerikai természetgyógyász nem rendelkezik orvosi végzettséggel, és már többször elítéltek áltudományos híresztelések miatt. A lúgosító diétát se támasztotta alá egy tudományos kísérlettel sem. Részletesebben a lúgos víz mítoszról a linkre kattintva olvashatsz.citromos víz hatása

Hozzájárul a C-vitamin bevitelhez

A savanyú citrus köztudottan gazdag C-vitaminban. Egy átlagos citromban körülbelül 32 mg aszkorbinsav található, amivel a napi szükségletünk felét tudjuk fedezni. Egyszerre nem ajánlatos egy egész citrom levét fogyasztani, mivel ízlelőbimbóinknak és gyomrunknak nem tesz jót. Jobb, ha inkább több adagra osztasz el egy-két citromot a nap folyamán. Ezáltal természetes módon fedezheted alapvető vitamin szükségleted jelentős részét mindennap.

Citromos víz fogyásra gyakorolt hatása

“Igyál meg minden reggel egy pohár langyos citromos vizet, és garantált lesz a fogyás”. Valószínű sokunk hallotta már ezt a hangzatos praktikát. Valóban működik? Dietetikusok válaszolnak.

A citromban található polifenolok étvágycsökkentő hatással bírnak. Emellett a citrus tartalmaz flavonoidokat, amelyek támogatják szervezetünk anyagcsere folyamatait. Ennek hatását legjobban akkor tudjuk kihasználni, ha reggel üres gyomorra isszuk meg a pohár ízesített vizet.

Ez még nem jelenti azt, hogy a citromos víz egy fogyókúrás csodaszer lenne. Jelentős súlycsökkenést kizárólag ezzel a módszerrel nem lehet elérni, viszont bármilyen jól megtervezett, egészséges étrendbe jól illik, és segít a kilók leküzdésében.

citromos víz fogyás

A tökéletes páros

A citromos víz azért is jó, mivel természetes módon, és ami sokak számára még fontosabb, kalóriamentesen lehet kiváltani vele az üdítőitalt. Ha pedig egy selymes ízű ásványvízzel párosítjuk, akkor egészen biztosan nem lesz gond a napi folyadékbevitel fedezésével.

A Montivíz gazdag olyan ásványi anyagokban, amelyek szervezetünk számára nélkülözhetetlenek. Így a Montivízből készült citromos vízzel nemcsak C-vitamin szükségeleted fedezheted, hanem kalcium, kálium és magnézium beviteled jelentős részét is észrevétlenül megoldhatod egy lépésben.

Kattints a linkre, és ismerd meg a Káli-medence kincsét!

citromos víz fogyasztása

Antioxidánsokról se feledkezzünk meg

A citrom gazdag antioxidánsokban, amelyek hatékonyan veszik fel a küzdelmet a szabadgyökökkel szemben, és támogatják sejtjeink egészségét. Ennek köszönhetően pedig hozzájárul szervezetünk fiatalon tartásához, lassítja a ráncok kialakulását és segít megőrizni bőrünk feszességét.

Mennyit és mikor igyunk?

Naponta egy-két citrom levének az elfogyasztása egyértelműen pozitív hatással lesz szervezetünkre. Ennél többet már maximum az íze kedvéért érdemes fogyasztani. Célszerű egy pohárnyi vizet egy negyed citrom levével párosítani.

Ahogy korábban is írtuk, a legjobb ha reggeleket egy pohárnyi langyos citromos vízzel indítjuk még éhgyomorral. Ezzel nemcsak emésztésünknek adunk egy jókorra löketett, hanem szervezetünk méregtelenítéséhez is hozzájárulunk. A reggeli elfogyasztott víz elősegít az éjszaka során felszabadult méreganyagok és szabadgyökök kiürítését. 

A nap során bármikor jól jöhet egy pohárnyi ízesített víz, azonban van néhány alkalom, amikor különösen ajánlott a folyadék fogyasztás. Korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk a témával, kattints a linkre, és tudj meg többet!

mire jó a citromos víz

Összegezve

A legtöbb cikk nem alaptalanul emeli predesztinára a citrusos frissítőt, azonban túlzás lenne csodaszernek hívni. Az igaz, hogy a citromos víznek számos jótékony hatása van. Többek között támogatja immunrendszerünket, segít a fogyásban és napi folyadékbevitelünket is könnyebben fedezhetjük segítségével.

Viszont önmagában azzal, hogy naponta megiszunk egy-két citrom levével ízesített vizet még nem fogunk látványos eredményeket elérni se fogyás, se egészségmegőrzés terén. A kiegyensúlyozott étrendet, a rendszeres testmozgást és a megfelelő mennyiségű vízfogyasztást nem válthatjuk ki egy-egy pohár citromos víz elfogyasztásával.

 

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.