Műanyagmentes július - 2022

2021.07.07

Csatlakozz te is a műanyagmentes júliushoz! Ha végig gondoljuk egy napunkat, rájövünk, hogy számtalan műanyag kerül a kezünkbe és vesz körbe minket. De nem csak kívülről kerülünk kapcsolatba a műanyaggal. Heti szinten egy plasztikkártyányi műanyag kerül a szervezetünkbe.

Műanyagmentes július kihívás 2021

Mi az a műanyagmentes július? 

A kezdeményezést 2011-ben indította útnak a Műanyagmentes Alapítvány. A Műanyagmentes július egy hónapra szóló kihívás, aminek a célja, hogy felhívja a figyelmet a túlzott műanyaghasználatra és alternatívát kínál helyette. A kihívásban résztvevők hozzájárulnak a műanyaghulladék csökkentéséhez és egy fenntarthatóbb jövőhöz. Az utobbiról részletesebben új cikkünkben olvashatsz!

Miért van szükség a kezdeményezésekre? 

Évente egy átlagos európai polgár elképesztő mennyiségű hulladékot termel, megközelítőleg 4,8 tonnát. Ennek jelentős részét a műanyaghulladék teszi ki. Magyarországon csak a műanyag csomagolásból 30,5 kilogrammot dobunk ki fejenként és ennek alig a negyede kerül újrahasznosításra.

Óránként 180 ezer PET palackot használunk el Magyarországon. Az üveg tartalmát körülbelül fél óra alatt megisszuk, viszont a palack 500 évig még velünk fog maradni. 

Ez idő alatt pedig nagymértékben károsítja környezetünket. A kidobott szemét egy része a hulladéklerakóba vagy a szemétégetőbe kerül, viszont jelentős része a szemetes mellett végzi. Ennek az élővilágra gyakorolt hatásáról korábbi cikkünkben olvashatsz. Kattints a képre!

Nem az újrahasznosítás a legjobb megoldás

A szelektíven gyűjtött műanyag jelentős része ugyan újrahasznosításra kerül, viszont szükség van elsődleges anyag bevonására is, tehát nem 100 százalékos. Az újrahasznosított műanyagból készült termék pedig már csökkentett értékű és az újrahasznosítási ciklusok száma is véges.

A legfontosabb a műanyag keletkezésének megelőzése lenne. Ennek céljából jött létre az úgynevezett 3R szlogen:

  • Reduce: Csökkentsd! Tele vagyunk kacatokkal, olyan dolgokkal, amiket maximum egyszer vagy kétszer használtunk. Mielőtt bármit is megvásárolunk, gondolkodjunk el arról, hogy valóban szükségünk van-e rá. Ugyanis ezeknek a termékeknek az előállítása, szállítása és hulladékként való kezelése rengeteg energiát emészt fel.

  • Reuse: Használd újra! Térjünk vissza a régi idők értékeihez és törekedjünk arra, hogy amit megvásárolunk, legyenek minél tartósabbak. Mondj nemet a műanyagzacskóra és a hasonló, egyszer használatos tárgyakra. Szerencsére idén július elsejével már törvény korlátozza e termékek forgalmazását.

  • Recycle: Gyűjtsd szelektíven! Napjainkban a műanyag megkerülhetetlenné vált. Ezért a te felelősséged, hogy minimalizáld ennek környezeti lábnyomát. Informálódj a közeledben lévő újrahasznosítási lehetőségekről és kövesd az útmutatókat, ugyanis nem minden műanyag gyűjthető szelektíven.

Műanyagmentes július sikerei az elmúlt években

2020-ban már körülbelül 326 millió ember vett részt 177 országban a műanyagmentes július kezdeményezésben. Átlagosan 21 kilogrammal csökkentették a műanyaghulladék mennyiségét és összesen 940 millió kilogramm műanyagtól mentették meg bolygónkat. A résztvevők 85 százalékának a júliusban a kihívás miatt felvett szokásainak jelentős része a mindennapi rutinjukká vált.

műanyagmentes alternatíva műanyagmentes júliusra

Tippek a műanyagmentes júliushoz

Már azzal hozzájárulsz a fenntarthatóbb jövőhöz, ha néhány szokást felveszel, amivel csökkentheted a műanyag lábnyomodat:

  • Ha vásárolni mész, mindig vigyél magaddal vászontáskát és zsákot. Ha koszos lesz, nyugodtan dobd be a mosógépbe.

  • Ruhavásárlásnál figyelj a címkékre. Ne vásárolj műanyagszálas ruhát, nem csak Földünk, hanem a bőröd is meghálálja.

  • Vásároljunk csomagolásmentes helyen. Az országban egyre több helyen van úgynevezett zero waste üzlet, ahol az olajtól kezdve a rizsen át akár mézet is vásárolhatsz saját tárolóba.

  • Válasszunk mikroműanyag mentes kozmetikumokat.

  • Keress alternatívákat a PET palackos ásványvízre. Válaszd a ballonos ásványvizet vagy szerelj fel vízszűrő berendezést konyhádba.

  • Rengeteg hétköznapi műanyagtartalmú eszköznek van alternatívája. Vásárolj például bambusz fogkefét vagy kókuszrostból készült mosogató szivacsot.

  • tippek műanyagmentes júliushoz

TOVÁBBI HÍREK
5 szemkápráztató őszi kirándulóhely Magyarországon
5 szemkápráztató őszi kirándulóhely Magyarországon
2022.09.15

Minden évszaknak megvan a maga szépsége. Ősszel a fák színes levelei nyújtanak elképesztően gyönyörű látványt a természetjáróknak. Utazni se kell sokat, hogy részesei lehessünk az élménynek, hiszen hazánk bővelkedik szemkápráztató őszi kirándulóhelyekben.

Biztos, hogy jót tesz a reggeli kávé?
Biztos, hogy jót tesz a reggeli kávé?
2022.08.26

Sokan el se tudják képzelni a reggeli rutint kávé nélkül. Sőt, akadnak olyanok is, akik erre büszkék is. Azonban - ahogy valószínűleg sokan sejtik - nem biztos, hogy ez a legjobb reggeli rituálé. Lássuk a tényeket, az ellenjavallatokat, és az alternatívákat!

Kihagyhatatlan élményt tartogatnak a Káli-medence látnivalói
Kihagyhatatlan élményt tartogatnak a Káli-medence látnivalói
2022.08.19

Hazánk egyik legszebb, és legnyugodtabb tájegysége - a Káli-medence - a Balaton-felvidéki nemzeti park részét képezi. A mesebeli tájon számtalan látnivaló akad, így biztosan mindenki talál tökéletes célpontot egy hosszabb-rövidebb kiránduláshoz. Lássuk a felfedezni valókat!

A Föld vízkészlete
A Föld vízkészlete
2022.08.12

Valószínűleg senkinek nem mondunk azzal újat, hogy bolygónk 71 százalékát víz borítja, mégis az elkövetkező évtizedek legnagyobb problémája az ivóvízhiány lesz. Hogyan lehetséges ez? A válasz egyszerű: a Föld édesvíz készlete véges, mi pedig pazarlóan bánunk vele. Lássuk mit takar a “kék bolygó” kifejezés!

Nemzetközi sörnap 2022
Nemzetközi sörnap 2022
2022.08.05

Egy aprócska amerikai sörfőző kezdeményezésével indult útnak a Nemzetközi Sörnap közel másfél évtizede. Napjainkra több, mint 200 országban ünneplik a jeles nap alkalmából a pultosokat és a sörfőzőket. Hazánkban is számos vendéglátóhely csatlakozott az eseményhez.

A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe
A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe
2022.07.29

Sajnos fel kell készülnünk arra, hogy a nyarak egyre forróbbak és szárazabbak lesznek. Ezzel együtt kertünk gondozása is egyre több fejtörést fog okozni. A megszokott virágaink, és zöldjeink csak halovány emlékeit idézik a korábbi évek tündöklésének a tikkasztó kánikulában. Érdemes fontolóra vennünk, hogy néhány mediterrán jellegű, szárazságtűrő növénnyel színesítsük kertünket, vagy balkonunkat.