Műanyagmentes július - 2021

2021.07.07

Csatlakozz te is a műanyagmentes júliushoz! Ha végig gondoljuk egy napunkat, rájövünk, hogy számtalan műanyag kerül a kezünkbe és vesz körbe minket. De nem csak kívülről kerülünk kapcsolatba a műanyaggal. Heti szinten egy plasztikkártyányi műanyag kerül a szervezetünkbe.

Műanyagmentes július kihívás 2021

Mi az a műanyagmentes július? 

A kezdeményezést 2011-ben indította útnak a Műanyagmentes Alapítvány. A Műanyagmentes július egy hónapra szóló kihívás, aminek a célja, hogy felhívja a figyelmet a túlzott műanyaghasználatra és alternatívát kínál helyette. A kihívásban résztvevők hozzájárulnak a műanyaghulladék csökkentéséhez és egy fenntarthatóbb jövőhöz.

Miért van szükség a kezdeményezésekre? 

Évente egy átlagos európai polgár elképesztő mennyiségű hulladékot termel, megközelítőleg 4,8 tonnát. Ennek jelentős részét a műanyaghulladék teszi ki. Magyarországon csak a műanyag csomagolásból 30,5 kilogrammot dobunk ki fejenként és ennek alig a negyede kerül újrahasznosításra.

Óránként 180 ezer PET palackot használunk el Magyarországon. Az üveg tartalmát körülbelül fél óra alatt megisszuk, viszont a palack 500 évig még velünk fog maradni. 

Ez idő alatt pedig nagymértékben károsítja környezetünket. A kidobott szemét egy része a hulladéklerakóba vagy a szemétégetőbe kerül, viszont jelentős része a szemetes mellett végzi. Ennek az élővilágra gyakorolt hatásáról korábbi cikkünkben olvashatsz. Kattints a képre!

Nem az újrahasznosítás a legjobb megoldás

A szelektíven gyűjtött műanyag jelentős része ugyan újrahasznosításra kerül, viszont szükség van elsődleges anyag bevonására is, tehát nem 100 százalékos. Az újrahasznosított műanyagból készült termék pedig már csökkentett értékű és az újrahasznosítási ciklusok száma is véges.

A legfontosabb a műanyag keletkezésének megelőzése lenne. Ennek céljából jött létre az úgynevezett 3R szlogen:

  • Reduce: Csökkentsd! Tele vagyunk kacatokkal, olyan dolgokkal, amiket maximum egyszer vagy kétszer használtunk. Mielőtt bármit is megvásárolunk, gondolkodjunk el arról, hogy valóban szükségünk van-e rá. Ugyanis ezeknek a termékeknek az előállítása, szállítása és hulladékként való kezelése rengeteg energiát emészt fel.

  • Reuse: Használd újra! Térjünk vissza a régi idők értékeihez és törekedjünk arra, hogy amit megvásárolunk, legyenek minél tartósabbak. Mondj nemet a műanyagzacskóra és a hasonló, egyszer használatos tárgyakra. Szerencsére idén július elsejével már törvény korlátozza e termékek forgalmazását.

  • Recycle: Gyűjtsd szelektíven! Napjainkban a műanyag megkerülhetetlenné vált. Ezért a te felelősséged, hogy minimalizáld ennek környezeti lábnyomát. Informálódj a közeledben lévő újrahasznosítási lehetőségekről és kövesd az útmutatókat, ugyanis nem minden műanyag gyűjthető szelektíven.

Műanyagmentes július sikerei az elmúlt években

2020-ban már körülbelül 326 millió ember vett részt 177 országban a műanyagmentes július kezdeményezésben. Átlagosan 21 kilogrammal csökkentették a műanyaghulladék mennyiségét és összesen 940 millió kilogramm műanyagtól mentették meg bolygónkat. A résztvevők 85 százalékának a júliusban a kihívás miatt felvett szokásainak jelentős része a mindennapi rutinjukká vált.

műanyagmentes alternatíva műanyagmentes júliusra

Tippek a műanyagmentes júliushoz

Már azzal hozzájárulsz a fenntarthatóbb jövőhöz, ha néhány szokást felveszel, amivel csökkentheted a műanyag lábnyomodat:

  • Ha vásárolni mész, mindig vigyél magaddal vászontáskát és zsákot. Ha koszos lesz, nyugodtan dobd be a mosógépbe.

  • Ruhavásárlásnál figyelj a címkékre. Ne vásárolj műanyagszálas ruhát, nem csak Földünk, hanem a bőröd is meghálálja.

  • Vásároljunk csomagolásmentes helyen. Az országban egyre több helyen van úgynevezett zero waste üzlet, ahol az olajtól kezdve a rizsen át akár mézet is vásárolhatsz saját tárolóba.

  • Válasszunk mikroműanyag mentes kozmetikumokat.

  • Keress alternatívákat a PET palackos ásványvízre. Válaszd a ballonos ásványvizet vagy szerelj fel vízszűrő berendezést konyhádba.

  • Rengeteg hétköznapi műanyagtartalmú eszköznek van alternatívája. Vásárolj például bambusz fogkefét vagy kókuszrostból készült mosogató szivacsot.

  • tippek műanyagmentes júliushoz

TOVÁBBI HÍREK
A víz szerepe agyunk egészségének megőrzésében
A víz szerepe agyunk egészségének megőrzésében
2021.07.29

A víznek kulcsfontosságú szerepe van szervezetünk működésében. Különösen igaz ez agyunkra. A központi szervünk több, mint 70 százaléka víz. Nem véletlen, hogy a dehidratáció elsőként agyunkat érinti. Eleinte enyhébb tünetek formájában jelentkezik, viszont ha hosszú távon nem jut elég vízhez, súlyos problémák is jelentkezhetnek.

Színes variációk jegeskávéra!
Színes variációk jegeskávéra!
2021.07.22

A nagy kánikulában a jól megszokott espresso helyett kitűnő választás egy hideg kávékülönlegesség. A jegeskávé hűsítő, frissítő és remek élénkítő ital egyben. Egyszerűen elkészíthető jegeskávé receptek színes variációját gyűjtöttük össze, hogy mindenki megtalálja a számára legjobbat. Kalandra fel az ízek világában!

Különleges és egészséges nyári szomjoltó limonádé
Különleges és egészséges nyári szomjoltó limonádé
2021.06.29

Megérkezett a várva várt nyár, talán az elmúlt napokban kicsit túlzásba is esett. A tikkasztó kánikulában különösen fontos a megfelelő folyadékpótlás. Természetesen az ásványvíznél nincs jobb szomjoltó, viszont néhány természetes hozzávalóval könnyen varázsolhatsz belőle egészséges nyári hűsítő italt.

Egyszer használatos műanyagtörvényről
Egyszer használatos műanyagtörvényről
2021.06.14

A tavaly elfogadott műanyag törvény július 1.-jétől lép hatályba, ami az egyszer használatos műanyagok betiltását és kivezetését célozza meg. Ennek értelmében számos eldobható műanyag termék forgalmazását tiltják be. Magyarország túlteljesíti az Uniós szabályozást, ugyanis a hazai törvény egy rendkívül érzékeny területet is érint.

Az óceánok világnapja 2021
Az óceánok világnapja 2021
2021.06.03

Az óceánok jelentősége felbecsülhetetlen a Földi élet számára, minden második lélegzetvételünket az óceán élővilága biztosítja. Mégis évről évre az óceánok szennyezése egyre nagyobb problémát jelent. 2016-os becslések alapján 2050-re több műanyag lesz a Föld óceánjaiban, mint hal. Június 8. az Óceánok Világnapja, aminek célja, hogy felhívja figyelmet a tengerek és az óceánok fontosságára.

Nemzetközi Vidranap
Nemzetközi Vidranap
2021.05.25

A vidrák a világ legbájosabb állatai közé tartoznak.. Az játékos és barátságos kinézetű vidrák nem csak örömet csalnak az arcunkra, hanem az egészséges ökoszisztéma fenntartásában is kiveszik a részüket. Nem véletlen, hogy a tavalyi évben az év emlősének választották őket. Május 27.-e a Vidrák napja, aminek célja, hogy felhívja a figyelmet eme csodálatos élőlényekre és az őket fenyegető veszélyekre.