Műanyagmentes július - 2021

2021.07.07

Csatlakozz te is a műanyagmentes júliushoz! Ha végig gondoljuk egy napunkat, rájövünk, hogy számtalan műanyag kerül a kezünkbe és vesz körbe minket. De nem csak kívülről kerülünk kapcsolatba a műanyaggal. Heti szinten egy plasztikkártyányi műanyag kerül a szervezetünkbe.

Műanyagmentes július kihívás 2021

Mi az a műanyagmentes július? 

A kezdeményezést 2011-ben indította útnak a Műanyagmentes Alapítvány. A Műanyagmentes július egy hónapra szóló kihívás, aminek a célja, hogy felhívja a figyelmet a túlzott műanyaghasználatra és alternatívát kínál helyette. A kihívásban résztvevők hozzájárulnak a műanyaghulladék csökkentéséhez és egy fenntarthatóbb jövőhöz.

Miért van szükség a kezdeményezésekre? 

Évente egy átlagos európai polgár elképesztő mennyiségű hulladékot termel, megközelítőleg 4,8 tonnát. Ennek jelentős részét a műanyaghulladék teszi ki. Magyarországon csak a műanyag csomagolásból 30,5 kilogrammot dobunk ki fejenként és ennek alig a negyede kerül újrahasznosításra.

Óránként 180 ezer PET palackot használunk el Magyarországon. Az üveg tartalmát körülbelül fél óra alatt megisszuk, viszont a palack 500 évig még velünk fog maradni. 

Ez idő alatt pedig nagymértékben károsítja környezetünket. A kidobott szemét egy része a hulladéklerakóba vagy a szemétégetőbe kerül, viszont jelentős része a szemetes mellett végzi. Ennek az élővilágra gyakorolt hatásáról korábbi cikkünkben olvashatsz. Kattints a képre!

Nem az újrahasznosítás a legjobb megoldás

A szelektíven gyűjtött műanyag jelentős része ugyan újrahasznosításra kerül, viszont szükség van elsődleges anyag bevonására is, tehát nem 100 százalékos. Az újrahasznosított műanyagból készült termék pedig már csökkentett értékű és az újrahasznosítási ciklusok száma is véges.

A legfontosabb a műanyag keletkezésének megelőzése lenne. Ennek céljából jött létre az úgynevezett 3R szlogen:

  • Reduce: Csökkentsd! Tele vagyunk kacatokkal, olyan dolgokkal, amiket maximum egyszer vagy kétszer használtunk. Mielőtt bármit is megvásárolunk, gondolkodjunk el arról, hogy valóban szükségünk van-e rá. Ugyanis ezeknek a termékeknek az előállítása, szállítása és hulladékként való kezelése rengeteg energiát emészt fel.

  • Reuse: Használd újra! Térjünk vissza a régi idők értékeihez és törekedjünk arra, hogy amit megvásárolunk, legyenek minél tartósabbak. Mondj nemet a műanyagzacskóra és a hasonló, egyszer használatos tárgyakra. Szerencsére idén július elsejével már törvény korlátozza e termékek forgalmazását.

  • Recycle: Gyűjtsd szelektíven! Napjainkban a műanyag megkerülhetetlenné vált. Ezért a te felelősséged, hogy minimalizáld ennek környezeti lábnyomát. Informálódj a közeledben lévő újrahasznosítási lehetőségekről és kövesd az útmutatókat, ugyanis nem minden műanyag gyűjthető szelektíven.

Műanyagmentes július sikerei az elmúlt években

2020-ban már körülbelül 326 millió ember vett részt 177 országban a műanyagmentes július kezdeményezésben. Átlagosan 21 kilogrammal csökkentették a műanyaghulladék mennyiségét és összesen 940 millió kilogramm műanyagtól mentették meg bolygónkat. A résztvevők 85 százalékának a júliusban a kihívás miatt felvett szokásainak jelentős része a mindennapi rutinjukká vált.

műanyagmentes alternatíva műanyagmentes júliusra

Tippek a műanyagmentes júliushoz

Már azzal hozzájárulsz a fenntarthatóbb jövőhöz, ha néhány szokást felveszel, amivel csökkentheted a műanyag lábnyomodat:

  • Ha vásárolni mész, mindig vigyél magaddal vászontáskát és zsákot. Ha koszos lesz, nyugodtan dobd be a mosógépbe.

  • Ruhavásárlásnál figyelj a címkékre. Ne vásárolj műanyagszálas ruhát, nem csak Földünk, hanem a bőröd is meghálálja.

  • Vásároljunk csomagolásmentes helyen. Az országban egyre több helyen van úgynevezett zero waste üzlet, ahol az olajtól kezdve a rizsen át akár mézet is vásárolhatsz saját tárolóba.

  • Válasszunk mikroműanyag mentes kozmetikumokat.

  • Keress alternatívákat a PET palackos ásványvízre. Válaszd a ballonos ásványvizet vagy szerelj fel vízszűrő berendezést konyhádba.

  • Rengeteg hétköznapi műanyagtartalmú eszköznek van alternatívája. Vásárolj például bambusz fogkefét vagy kókuszrostból készült mosogató szivacsot.

  • tippek műanyagmentes júliushoz

TOVÁBBI HÍREK
Miért jó a magas magnézium tartalmú ásványvíz?
Miért jó a magas magnézium tartalmú ásványvíz?
2022.01.20

A magnézium nélkülözhetetlen ásványi anyag szervezetünk számára. Elengedhetetlen az izomzat, az idegrendszer és a szív működéséhez, valamint a fehérje szintézisben is létfontosságú a szerepe. Testünk egyik leggyakoribb eleme, szervezetünk viszont nem képes magától előállítani. Ezért rendkívül fontos, hogy külső forrásból tudjuk fedezni a napi magnézium szükségletünket. Például magas magnézium tartalmú ásványvízzel!

Ballonos vízadagoló tisztítása a szakértőktől
Ballonos vízadagoló tisztítása a szakértőktől
2022.01.14

A vízadagoló nyújtotta hűsítő természetes ásványvíznél nincs jobb szomjoltó. Viszont ahhoz, hogy az ásványvíz megőrizze frissességét és selymes ízét, szükség van a ballonos vízadagoló fertőtlenítésére és tisztítására rendszeres időközönként. Különösen akkor, ha egy forgalmasabb helyre kihelyezett vízadagolóról van szó, amit rengeteg különböző ember használ nap, mint nap.

Varázslatos téli kirándulóhelyek Magyarországon
Varázslatos téli kirándulóhelyek Magyarországon
2022.01.06

Hazánk csodálatos tájai nemcsak nyáron várják a kirándulni vágyókat. Télen hazánk természeti csodáinak egy egészen más oldalát ismerhetjük meg. Senkit ne riasszon el a hidegebb idő egy felejthetetlen élményt nyújtó téli kirándulástól. Összegyűjtöttünk néhány hazai célpontot, amit nem csak hóesés után érdemes felfedezni.

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánunk!
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánunk!
2021.12.23

A MONTIVÍZ Zrt. egész csapata nevében békés, boldog karácsonyt kívánunk!

Hogyan készülj fel a téli túrára?
Hogyan készülj fel a téli túrára?
2021.12.17

A télen a természet egy teljesen más arcát mutatja, amit érdemes felfedezni. Ilyenkor legtöbben arra vágynak, hogy otthon kuckózva forró teát szürcsöljenek, de megéri kimozdulni! Ugyanis már egy rövidebb téli kirándulás a meseszép téli tájon olyan élménnyel gazdagít, amit semmi sem pótolhat. Útmutatóval készültünk az egynapos téli túrához, hogy semmi se rontsa el az élményt!

Meddig tart a kávé hatása?
Meddig tart a kávé hatása?
2021.12.10

A kávé élénkítő hatását valószínűleg nem kell bemutatni senkinek. Egy jó erős fekete felpörget, a fáradtság eltűnik, és nemcsak a szellemi, hanem a fizikai teljesítményünket is megnöveli. De csak egy rövid ideig és legtöbbször jóval fáradtabbak leszünk, mint előtte voltunk. Viszont a koffein a szervezetünkben marad még jó hosszú ideig, mégha nem is érezzük.