Műanyagmentes július - 2022

2021.07.07

Csatlakozz te is a műanyagmentes júliushoz! Ha végig gondoljuk egy napunkat, rájövünk, hogy számtalan műanyag kerül a kezünkbe és vesz körbe minket. De nem csak kívülről kerülünk kapcsolatba a műanyaggal. Heti szinten egy plasztikkártyányi műanyag kerül a szervezetünkbe.

Műanyagmentes július kihívás 2021

Mi az a műanyagmentes július? 

A kezdeményezést 2011-ben indította útnak a Műanyagmentes Alapítvány. A Műanyagmentes július egy hónapra szóló kihívás, aminek a célja, hogy felhívja a figyelmet a túlzott műanyaghasználatra és alternatívát kínál helyette. A kihívásban résztvevők hozzájárulnak a műanyaghulladék csökkentéséhez és egy fenntarthatóbb jövőhöz. Az utobbiról részletesebben új cikkünkben olvashatsz!

Miért van szükség a kezdeményezésekre? 

Évente egy átlagos európai polgár elképesztő mennyiségű hulladékot termel, megközelítőleg 4,8 tonnát. Ennek jelentős részét a műanyaghulladék teszi ki. Magyarországon csak a műanyag csomagolásból 30,5 kilogrammot dobunk ki fejenként és ennek alig a negyede kerül újrahasznosításra.

Óránként 180 ezer PET palackot használunk el Magyarországon. Az üveg tartalmát körülbelül fél óra alatt megisszuk, viszont a palack 500 évig még velünk fog maradni. 

Ez idő alatt pedig nagymértékben károsítja környezetünket. A kidobott szemét egy része a hulladéklerakóba vagy a szemétégetőbe kerül, viszont jelentős része a szemetes mellett végzi. Ennek az élővilágra gyakorolt hatásáról korábbi cikkünkben olvashatsz. Kattints a képre!

Nem az újrahasznosítás a legjobb megoldás

A szelektíven gyűjtött műanyag jelentős része ugyan újrahasznosításra kerül, viszont szükség van elsődleges anyag bevonására is, tehát nem 100 százalékos. Az újrahasznosított műanyagból készült termék pedig már csökkentett értékű és az újrahasznosítási ciklusok száma is véges.

A legfontosabb a műanyag keletkezésének megelőzése lenne. Ennek céljából jött létre az úgynevezett 3R szlogen:

  • Reduce: Csökkentsd! Tele vagyunk kacatokkal, olyan dolgokkal, amiket maximum egyszer vagy kétszer használtunk. Mielőtt bármit is megvásárolunk, gondolkodjunk el arról, hogy valóban szükségünk van-e rá. Ugyanis ezeknek a termékeknek az előállítása, szállítása és hulladékként való kezelése rengeteg energiát emészt fel.

  • Reuse: Használd újra! Térjünk vissza a régi idők értékeihez és törekedjünk arra, hogy amit megvásárolunk, legyenek minél tartósabbak. Mondj nemet a műanyagzacskóra és a hasonló, egyszer használatos tárgyakra. Szerencsére idén július elsejével már törvény korlátozza e termékek forgalmazását.

  • Recycle: Gyűjtsd szelektíven! Napjainkban a műanyag megkerülhetetlenné vált. Ezért a te felelősséged, hogy minimalizáld ennek környezeti lábnyomát. Informálódj a közeledben lévő újrahasznosítási lehetőségekről és kövesd az útmutatókat, ugyanis nem minden műanyag gyűjthető szelektíven.

Műanyagmentes július sikerei az elmúlt években

2020-ban már körülbelül 326 millió ember vett részt 177 országban a műanyagmentes július kezdeményezésben. Átlagosan 21 kilogrammal csökkentették a műanyaghulladék mennyiségét és összesen 940 millió kilogramm műanyagtól mentették meg bolygónkat. A résztvevők 85 százalékának a júliusban a kihívás miatt felvett szokásainak jelentős része a mindennapi rutinjukká vált.

műanyagmentes alternatíva műanyagmentes júliusra

Tippek a műanyagmentes júliushoz

Már azzal hozzájárulsz a fenntarthatóbb jövőhöz, ha néhány szokást felveszel, amivel csökkentheted a műanyag lábnyomodat:

  • Ha vásárolni mész, mindig vigyél magaddal vászontáskát és zsákot. Ha koszos lesz, nyugodtan dobd be a mosógépbe.

  • Ruhavásárlásnál figyelj a címkékre. Ne vásárolj műanyagszálas ruhát, nem csak Földünk, hanem a bőröd is meghálálja.

  • Vásároljunk csomagolásmentes helyen. Az országban egyre több helyen van úgynevezett zero waste üzlet, ahol az olajtól kezdve a rizsen át akár mézet is vásárolhatsz saját tárolóba.

  • Válasszunk mikroműanyag mentes kozmetikumokat.

  • Keress alternatívákat a PET palackos ásványvízre. Válaszd a ballonos ásványvizet vagy szerelj fel vízszűrő berendezést konyhádba.

  • Rengeteg hétköznapi műanyagtartalmú eszköznek van alternatívája. Vásárolj például bambusz fogkefét vagy kókuszrostból készült mosogató szivacsot.

  • tippek műanyagmentes júliushoz

TOVÁBBI HÍREK
Mik azok az ásványi anyagok egész pontosan?
Mik azok az ásványi anyagok egész pontosan?
2023.01.27

Oly sokszor halljuk, hogy az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. Legtöbbünk fel is tudunk sorolni jó párat belőle, de azt tudjuk, hogy mik az ásványi anyagok egész pontosan? Ismerjük meg testünk egyik legfontosabb alkotóelemét részletesen!

Amikor a dehidratáció nem baj - A szaunázás előnyei
Amikor a dehidratáció nem baj - A szaunázás előnyei
2023.01.20

Dehidratáció és a láz kombinációja nem hangzik túl egészségesen, azonban mégis az egyik legnépszerűbb - különösen a hűvösebb hónapokban - wellness tevékenység lényegét írjuk le vele. A szaunázás évről évre egyre népszerűbb rekreációs tevékenység, ami nem véletlen.

Hogyan kezeld a téli depressziót?
Hogyan kezeld a téli depressziót?
2023.01.06

A téli depresszió az egyik leggyakoribb szezonális betegség hazánkban. A napfény hiánya felborítja szervezetünk bioritmusát, aminek következtében erőtlennek, motiválatlannak érezzük magunkat és hangulatunk is ingadozik. Ha nem teszünk a téli depresszió ellen, akkor akár az első melengető tavaszi napsugarakig is velünk maradhat.

Mikulásgyár - 17 éve a gyerekekért
Mikulásgyár - 17 éve a gyerekekért
2022.12.21

A Mikulásgyár országos kezdeményezés immáron 17. alkalommal nyitja meg kapuit az adakozni vágyok számára. A szervezet évről évre egyre több rászoruló számára nyújt felbecsülhetetlen segítséget. Ismerd meg hazánk egyik legnagyobb adománygyűjtő akcióját!

Mi az a téli depresszió, és mik a jelei?
Mi az a téli depresszió, és mik a jelei?
2022.12.09

A hűvös, borongós napok, a fényhiány, és a korai sötétedés óhatatlanul nyomot hagy közérzetünkön és hangulatunkon, hajlamosabbak vagyunk melankóliára. A napfény a kulcsa mindennek, télen a napsütés hiányára érzékeny emberek folyton levertnek, fáradtnak és erőtlennek érezzük magukat. Ez bizony nem más, mint a téli depresszió.

Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
2022.12.01

Ha a munkahelyi szünetre gondolunk, akkor legtöbbünk egy 10-15 perces kávészünetre, vagy az ebédidőre asszociálunk, amiből - sajnos - kevés van. Azonban van egy jó hírünk! Már egy-egy rövidebb - mikro-szünet - is jelentős hatással van fizikai és mentális egészségünkre. Lássuk, miért érdemes akárcsak 1-2 percre elszakadni a munkától!