Műanyagmentes július - 2022

2021.07.07

Csatlakozz te is a műanyagmentes júliushoz! Ha végig gondoljuk egy napunkat, rájövünk, hogy számtalan műanyag kerül a kezünkbe és vesz körbe minket. De nem csak kívülről kerülünk kapcsolatba a műanyaggal. Heti szinten egy plasztikkártyányi műanyag kerül a szervezetünkbe.

Műanyagmentes július kihívás 2021

Mi az a műanyagmentes július? 

A kezdeményezést 2011-ben indította útnak a Műanyagmentes Alapítvány. A Műanyagmentes július egy hónapra szóló kihívás, aminek a célja, hogy felhívja a figyelmet a túlzott műanyaghasználatra és alternatívát kínál helyette. A kihívásban résztvevők hozzájárulnak a műanyaghulladék csökkentéséhez és egy fenntarthatóbb jövőhöz. Az utobbiról részletesebben új cikkünkben olvashatsz!

Miért van szükség a kezdeményezésekre? 

Évente egy átlagos európai polgár elképesztő mennyiségű hulladékot termel, megközelítőleg 4,8 tonnát. Ennek jelentős részét a műanyaghulladék teszi ki. Magyarországon csak a műanyag csomagolásból 30,5 kilogrammot dobunk ki fejenként és ennek alig a negyede kerül újrahasznosításra.

Óránként 180 ezer PET palackot használunk el Magyarországon. Az üveg tartalmát körülbelül fél óra alatt megisszuk, viszont a palack 500 évig még velünk fog maradni. 

Ez idő alatt pedig nagymértékben károsítja környezetünket. A kidobott szemét egy része a hulladéklerakóba vagy a szemétégetőbe kerül, viszont jelentős része a szemetes mellett végzi. Ennek az élővilágra gyakorolt hatásáról korábbi cikkünkben olvashatsz. Kattints a képre!

Nem az újrahasznosítás a legjobb megoldás

A szelektíven gyűjtött műanyag jelentős része ugyan újrahasznosításra kerül, viszont szükség van elsődleges anyag bevonására is, tehát nem 100 százalékos. Az újrahasznosított műanyagból készült termék pedig már csökkentett értékű és az újrahasznosítási ciklusok száma is véges.

A legfontosabb a műanyag keletkezésének megelőzése lenne. Ennek céljából jött létre az úgynevezett 3R szlogen:

  • Reduce: Csökkentsd! Tele vagyunk kacatokkal, olyan dolgokkal, amiket maximum egyszer vagy kétszer használtunk. Mielőtt bármit is megvásárolunk, gondolkodjunk el arról, hogy valóban szükségünk van-e rá. Ugyanis ezeknek a termékeknek az előállítása, szállítása és hulladékként való kezelése rengeteg energiát emészt fel.

  • Reuse: Használd újra! Térjünk vissza a régi idők értékeihez és törekedjünk arra, hogy amit megvásárolunk, legyenek minél tartósabbak. Mondj nemet a műanyagzacskóra és a hasonló, egyszer használatos tárgyakra. Szerencsére idén július elsejével már törvény korlátozza e termékek forgalmazását.

  • Recycle: Gyűjtsd szelektíven! Napjainkban a műanyag megkerülhetetlenné vált. Ezért a te felelősséged, hogy minimalizáld ennek környezeti lábnyomát. Informálódj a közeledben lévő újrahasznosítási lehetőségekről és kövesd az útmutatókat, ugyanis nem minden műanyag gyűjthető szelektíven.

Műanyagmentes július sikerei az elmúlt években

2020-ban már körülbelül 326 millió ember vett részt 177 országban a műanyagmentes július kezdeményezésben. Átlagosan 21 kilogrammal csökkentették a műanyaghulladék mennyiségét és összesen 940 millió kilogramm műanyagtól mentették meg bolygónkat. A résztvevők 85 százalékának a júliusban a kihívás miatt felvett szokásainak jelentős része a mindennapi rutinjukká vált.

műanyagmentes alternatíva műanyagmentes júliusra

Tippek a műanyagmentes júliushoz

Már azzal hozzájárulsz a fenntarthatóbb jövőhöz, ha néhány szokást felveszel, amivel csökkentheted a műanyag lábnyomodat:

  • Ha vásárolni mész, mindig vigyél magaddal vászontáskát és zsákot. Ha koszos lesz, nyugodtan dobd be a mosógépbe.

  • Ruhavásárlásnál figyelj a címkékre. Ne vásárolj műanyagszálas ruhát, nem csak Földünk, hanem a bőröd is meghálálja.

  • Vásároljunk csomagolásmentes helyen. Az országban egyre több helyen van úgynevezett zero waste üzlet, ahol az olajtól kezdve a rizsen át akár mézet is vásárolhatsz saját tárolóba.

  • Válasszunk mikroműanyag mentes kozmetikumokat.

  • Keress alternatívákat a PET palackos ásványvízre. Válaszd a ballonos ásványvizet vagy szerelj fel vízszűrő berendezést konyhádba.

  • Rengeteg hétköznapi műanyagtartalmú eszköznek van alternatívája. Vásárolj például bambusz fogkefét vagy kókuszrostból készült mosogató szivacsot.

  • tippek műanyagmentes júliushoz

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.

Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
2024.01.23

Bár mindenki saját és egyedi személyiséggel rendelkezik, az introvertált munkavállalók számos azonos személyiség jeggyel és tulajdonsággal bírnak. A köztudat legtöbbször a negatív aspektusait emeli ki, ami alapján az introváltakat visszahúzódó, csendes, félénk és szorongó emberekkel azonosítják. Azonban ez távol áll a valóságtól. Az introvertált munkavállalók rengeteg potenciállal rendelkeznek.