Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?

2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Az egyre rövidebb nappalok miatt az utóbbi hetekben az általános - 8-tól 16 óráig tartó - munkarendben dolgozók kénytelenek sötétben nekiindulni és sötétben hazaindulni munkahelyükről. Ráadásul az utóbbi napokban nem csak a napsütéses órák száma csökkent, hanem a hőmérséklet is jelentősen esett. 

Ennek hatására sok embernél felüti a fejét az úgynevezett téli depresszió, aminek hatására motiválatlanok leszünk, búskomorak és erőtlenek. A téli depresszióról részletesen a linkre kattintva olvashatsz. Míg a természet ezt az időszakot “átalussza” és regenerációra használja fel, addig a technológiai fejlődés következtében az emberek napirendje nem változik jelentősen. Ez pedig felborítja a természetes  bioritmusunkat. A rendszertelen bioritmus és hangulatunk romlása teljesítményünk csökkenéséhez vezethet.

Tehetünk ellene

Nehéz a komor téli hónapokban szinten tartani a produktivitást az irodában, de egyáltalán nem lehetetlen. Összegyűjtöttük a legjobb tippeket, amikkel ellensúlyozhatjuk a hideg és sötét évszak negatív hatásait.

Dolgozz okosan

Az ünnepek közeledtével mindenki igyekszik egy-egy munkanapból a legtöbbet kihozni, hogy minél több szabadsága legyen az év végére. Emiatt viszont sokszor a túlórát is bevállaljuk. Elsőre ez jó ötletnek tűnhet, mivel úgy érezzük jót teszünk magunknak, mert a cél lebeg a szemünk előtt, vagyis a gondtalan készülődés karácsonyra. Valójában viszont csak túl terheljük és stresszeljük magunkat, amit csak akkor fogunk észre venni, amikor már kezelhetetlenné válik. Hiába lesz karácsony előtt több szabadnapunk, ha kiégtünk.

Ezzel szemben a rendelkezésre álló időből hozzuk ki a maximumot, azaz legyünk minél produktívabbak. A 40 órás heti munkaidő Henry Ford javaslatára váltotta le a 60 órás munkarendet, mivel tanulmányok megállapították, hogy a rövidebb munkanapok jelentősen növelik a teljesítményt. 

A kevesebb néha több, ami fordítva is igaz. Szabjunk határt a munkaidőnek. Fordítsunk időt a munkaidő megszervezésére, hogy a maximumot tudjuk kihozni belőle.

Tartsunk több szünetet

Bár ez elsőre kontraproduktívan hangozhat, hiszen hogyan lehetne produktívabb a napunk, ha több időt töltünk szüneten és kevesebbet munkával, mint korábban? Szerencsére kutatók figyelmét is felkeltette a kérdés, és több tanulmányt is végeztek a témában. Illinois állambeli egyetem legutóbbi tanulmánya is bizonyítja, hogy már pár perces szünetek is képesek mondhatni újraindítani az elménket, amivel megtörjük a monotonitást és új lendületet vihetünk a munkánkba. A mikro-szünetek teljesítményre gyakorolt pozitiv hatásáról a linkre kattintva olvashatsz részletesen!

Röviden, jó ötletnek tűnhet, hogy a szüneteket átdolgozzuk, illetve az ebédet is a munka felett költsük el, azonban ezzel pont az ellenkező hatást fogjuk elérni. Inkább tartsunk óránként akárcsak 5 perces szünetet, aminek segítségével nagyobb hatékonysággal fogunk újra nekiveselkedni a munkának.

Alkalmazkodj a természethez!

Rövidebb nappalok miatt sokan kénytelenek sötétben munkába indulni. Nehéz a meleg ágyból kikelni, különösen akkor, ha kint zimankós az idő, és a nap sem bukkant fel. Ennek nem az az oka, hogy “elkényelmesedtünk”, hanem az, hogy ellentmondunk szervezetünk természetes müködésének. Régi időkben a tél beköszöntével az emberek a természettel együtt egy jóval lassabb életritmust vettek fel egészen tavaszig.

Szervezetünk alvási ciklusát a melatonin befolyásolja, aminek a szintje természetes módon a naplementével kezd el emelkedni és a napfelkeltével kezd csökkeni. Így nem csoda, hogy álmosak és koordinálatlanok vagyunk amikor nap fel kelte előtt vagyunk kénytelenek felkelni. Ilyenkor érezzük úgy, hogy a létezéshez is koffeinre van szükségünk. Azonban a kávéfogyasztás ezen formája rendkívül káros egészségünkre. Erről korábbi cikkünkben olvashatsz.

Manapság egyre elterjedtebb a rugalmas munkaidő, illetve a teljesítmény alapú munka szemlélet. Munkavállalóként ha tehetjük, akkor állítsuk későbbre az ébresztőt, ami közelebb áll a napfelkeltéhez. Így sokkal produktívabb állhatunk neki a munkának.

Munkáltatóként pedig biztosítsunk lehetőséget erre a dolgozóknak igény szerint. Korábbi cikkünkben a teljesítmény alapú vállalati kultúrával foglalkoztunk, aminek az alapelve az, hogy ne a munkaidőért dolgozzunk, hanem az eredményekért. Ha a dolgozó ugyanarra a teljesítményre - vagy még többre - képes rövidebb idő alatt, akkor biztosítsunk számára nagyobb autonomitást a munkaidő tekintetében. További részletekért kattints a linkre!

TOVÁBBI HÍREK
Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
2024.05.03

Az alkalmazotti visszajelzések létfontosságúak a sikeres szervezetek számára, hiszen segítik a folyamatos fejlődést és a kölcsönös növekedést. Ebben a telje körű útmutatóban megvizsgáljuk az alkalmazotti visszajelzések jelentőségét, felfedezve annak sokoldalú előnyeit és az hatékony bevezetés legjobb gyakorlatait.

Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban, Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díj várományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.