Mi az a téli depresszió, és mik a jelei?

2022.12.09

A hűvös, borongós napok, a fényhiány, és a korai sötétedés óhatatlanul nyomot hagy közérzetünkön és hangulatunkon, hajlamosabbak vagyunk melankóliára. A napfény a kulcsa mindennek, télen a napsütés hiányára érzékeny emberek folyton levertnek, fáradtnak és erőtlennek érezzük magukat. Ez bizony nem más, mint a téli depresszió.
téli depresszió jelei

Szezonális depresszió

A szezonális depresszió minden évben ugyanabban az időszakban, az évszakok változásakor jelentkezik. Fontos kiemelni, hogy szerencsére ezeket inkább szezonális betegségként tartjuk számon, ami pszichés lehangoltságot, és erőtlenséget okoz. A depresszióval járó pszichés betegségek sajnos évszaktól függetlenül súlyosabb, illetve hosszabban tartó tüneteket okoz, ami sokszor magától nem múlik el.

Azonban ettül függetlenül fontos foglalkozni vele, ugyanis életminőségünket javítja, ha azonosítjuk és kezeljük a szezonális betegséget.

A tavasz érkeztével

A tavaszi fáradtság is tulajdonképpen egyfajta szezonális depresszió, ami ritkán, és enyhe tünetekkel jelentkezik. Kutatások szerint hormon rendszerünk változása tehető ezért felelőssé. A tavaszi fáradtságról a linkre kattintva olvashatsz részletesebben.

A nyár búcsújával

Az ősz beköszöntével jelentkezik az úgynevezett “end of the summer blues”, azaz a nyár végi depresszió. A szezonális depresszió ezen formája mögött első sorban pszichológiai folyamatok állnak. A nyár végével visszakerülünk a szürke hétköznapokban, és úgy érezzük, hogy nem “maxoltuk ki” eléggé a nyarat. Ez pedig egy melankolikus állapotba hoz minket. A nyár végi depresszióról részletesen a linkre kattintva olvashatsz.

A téli depresszió

Késő ősszel, vagy tél beköszöntével üti fel a fejét a téli depresszió, ami a leggyakoribb és legsúlyosabb szezonális depresszió. A nappalok nagyon rövidek és hűvösek, az éjszakák pedig hidegek, illetve hosszúak. Sokan sötétben mennek munkába, vagy iskolába és napnyugta után indulnak csak haza. Ez már bőven elég ok arra, hogy búskomorak legyünk.

téli depresszió

A téli depresszió okai

A szezonális betegség mögött elsősorban biokémiai folyamatok állnak. A napsütéses órák számának csökkenésével párhuzamosan a szerotonin szintünk is csökken, amit “boldogsághormonként” emlegetnek sokszor. A hasnyálmirigy által előállított hormon hiánya összefüggésbe hozható a migrénnel, a depresszióval, az ideg-, és emésztőrendszeri problémákkal.

Ahogy a napfényes órák száma csökken, úgy emelkedik a melatonin hormon mennyisége szervezetünkben. Az úgynevezett “sötétség hormon” a irányítja alvási ciklusunkat, és hozzájárul a pihentető, mély alváshoz. Nem véletlenül javasolják első körben alvászavarokkal küzdő személyeknek a vénynélkül kapható melatonin készítményeket.

Életmódunk gyökeresen megváltozott

Továbbá megváltozott életmódunk is magyarázatot ad a téli depresszió előfordulására. Őseink még egy természetes ciklushoz alkalmazkodtak, ami a nappalok, és éjszakák hossza határozta meg. Tavasszal, és nyáron voltak a legaktívabbak, főleg a mezőgazdasági tevékenységek miatt. 

Késő ősszel a termények betakarítása után már kevés tennivaló akadt. A hosszúra nyúló, sötét és hideg éjszakák miatt pedig az emberek innaktivabbaká váltak. Ez egy regenerációs időszak volt, amikor többet aludtak és pihentek az emberek, hogy felkészüljenek a tavaszra, amikor rengeteg munka fog rájuk várni.

Azonban az elmúlt évszázadokban a modern technológiának köszönhetően ez a ciklus megszakadt. Az elektromosságnak köszönhetően a nappal mesterségesen megnyújtható lett, és tulajdonképpen legtöbbünk ugyanazt csinálja télen, mint nyáron. Ehhez pedig szervezetünk nincs hozzászokva.

téli depresszió okai

Téli depresszió jelei

Ha az alábbi tüneteket érezzük magunkon, akkor valószínűleg minket is érint a szezonális betegség:

  • Ingerlékenység, feszültség

  • Állandó fáradtságérzet

  • Megnövekedett alvásigény

  • Csökkent koncentrációs képesség

  • Csökken az érdeklődésünk olyan dolgok iránt, amik korábban foglalkoztattak

  • Szénhidrát éhség

  • Borús gondolatok

  • Nehezebben bírjuk a stresszt

  • Kevésbé vágyunk más emberek társaságára

Hogyan tudsz úrrá lenni a szezonális depresszión? Következő cikkünkből kiderül!

 

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.