Mi az a téli depresszió, és mik a jelei?

2022.12.09

A hűvös, borongós napok, a fényhiány, és a korai sötétedés óhatatlanul nyomot hagy közérzetünkön és hangulatunkon, hajlamosabbak vagyunk melankóliára. A napfény a kulcsa mindennek, télen a napsütés hiányára érzékeny emberek folyton levertnek, fáradtnak és erőtlennek érezzük magukat. Ez bizony nem más, mint a téli depresszió.
téli depresszió jelei

Szezonális depresszió

A szezonális depresszió minden évben ugyanabban az időszakban, az évszakok változásakor jelentkezik. Fontos kiemelni, hogy szerencsére ezeket inkább szezonális betegségként tartjuk számon, ami pszichés lehangoltságot, és erőtlenséget okoz. A depresszióval járó pszichés betegségek sajnos évszaktól függetlenül súlyosabb, illetve hosszabban tartó tüneteket okoz, ami sokszor magától nem múlik el.

Azonban ettül függetlenül fontos foglalkozni vele, ugyanis életminőségünket javítja, ha azonosítjuk és kezeljük a szezonális betegséget.

A tavasz érkeztével

A tavaszi fáradtság is tulajdonképpen egyfajta szezonális depresszió, ami ritkán, és enyhe tünetekkel jelentkezik. Kutatások szerint hormon rendszerünk változása tehető ezért felelőssé. A tavaszi fáradtságról a linkre kattintva olvashatsz részletesebben.

A nyár búcsújával

Az ősz beköszöntével jelentkezik az úgynevezett “end of the summer blues”, azaz a nyár végi depresszió. A szezonális depresszió ezen formája mögött első sorban pszichológiai folyamatok állnak. A nyár végével visszakerülünk a szürke hétköznapokban, és úgy érezzük, hogy nem “maxoltuk ki” eléggé a nyarat. Ez pedig egy melankolikus állapotba hoz minket. A nyár végi depresszióról részletesen a linkre kattintva olvashatsz.

A téli depresszió

Késő ősszel, vagy tél beköszöntével üti fel a fejét a téli depresszió, ami a leggyakoribb és legsúlyosabb szezonális depresszió. A nappalok nagyon rövidek és hűvösek, az éjszakák pedig hidegek, illetve hosszúak. Sokan sötétben mennek munkába, vagy iskolába és napnyugta után indulnak csak haza. Ez már bőven elég ok arra, hogy búskomorak legyünk.

téli depresszió

A téli depresszió okai

A szezonális betegség mögött elsősorban biokémiai folyamatok állnak. A napsütéses órák számának csökkenésével párhuzamosan a szerotonin szintünk is csökken, amit “boldogsághormonként” emlegetnek sokszor. A hasnyálmirigy által előállított hormon hiánya összefüggésbe hozható a migrénnel, a depresszióval, az ideg-, és emésztőrendszeri problémákkal.

Ahogy a napfényes órák száma csökken, úgy emelkedik a melatonin hormon mennyisége szervezetünkben. Az úgynevezett “sötétség hormon” a irányítja alvási ciklusunkat, és hozzájárul a pihentető, mély alváshoz. Nem véletlenül javasolják első körben alvászavarokkal küzdő személyeknek a vénynélkül kapható melatonin készítményeket.

Életmódunk gyökeresen megváltozott

Továbbá megváltozott életmódunk is magyarázatot ad a téli depresszió előfordulására. Őseink még egy természetes ciklushoz alkalmazkodtak, ami a nappalok, és éjszakák hossza határozta meg. Tavasszal, és nyáron voltak a legaktívabbak, főleg a mezőgazdasági tevékenységek miatt. 

Késő ősszel a termények betakarítása után már kevés tennivaló akadt. A hosszúra nyúló, sötét és hideg éjszakák miatt pedig az emberek innaktivabbaká váltak. Ez egy regenerációs időszak volt, amikor többet aludtak és pihentek az emberek, hogy felkészüljenek a tavaszra, amikor rengeteg munka fog rájuk várni.

Azonban az elmúlt évszázadokban a modern technológiának köszönhetően ez a ciklus megszakadt. Az elektromosságnak köszönhetően a nappal mesterségesen megnyújtható lett, és tulajdonképpen legtöbbünk ugyanazt csinálja télen, mint nyáron. Ehhez pedig szervezetünk nincs hozzászokva.

téli depresszió okai

Téli depresszió jelei

Ha az alábbi tüneteket érezzük magunkon, akkor valószínűleg minket is érint a szezonális betegség:

  • Ingerlékenység, feszültség

  • Állandó fáradtságérzet

  • Megnövekedett alvásigény

  • Csökkent koncentrációs képesség

  • Csökken az érdeklődésünk olyan dolgok iránt, amik korábban foglalkoztattak

  • Szénhidrát éhség

  • Borús gondolatok

  • Nehezebben bírjuk a stresszt

  • Kevésbé vágyunk más emberek társaságára

Hogyan tudsz úrrá lenni a szezonális depresszión? Következő cikkünkből kiderül!

 

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.