Hogyan tudod letenni a munkát home office-ban?

2021.11.26

Néhány éve még sokak számára egy valóra vált álomnak tűnt a home office, viszont az elmúlt időszakban kénytelenek voltunk rádöbbenni, hogy messze van attól az idilli képtől, ami korábban elképzeltünk. Meglepőnek tűnhet, de az egyik legnehezebb része a home office-nak az, hogy befejezzük a munkát aznapra.

home office

Megváltozott munkamódszerek

Az emberek az elmúlt fél évben fokozatosan kezdtek visszatérni az irodákba, viszont sok helyen a munkarend gyökeresen megváltozott. Jó néhány vállalkozás áttért a rugalmas munkarendszerre, vagyis a részben távoli munkára. Akadtak olyanok is, amelyek végleg szakítottak a korábbi hagyományokkal és teljesen felszámolták a klasszikusnak számító irodába járást.

Különböző praktikákat olvashatunk arról, hogy hogyan őrizhetjük meg produktivitásunkat, ha otthonról dolgozunk. Viszont arról már kevesebb szó esik, hogy hogyan zárd le a munkanapot, ha home office-ban dolgozol. Ha a munkaidő lejárta után se tudod elengedni a munkával kapcsolatos gondolatokat, akkor nem fogod igazán kihasználni a szabadidődet.

hatékony home office

Hogyan tudod home office-ban letenni a munkát?

Az otthonról dolgozó munkavállalók 22%-nak a legnagyobb kihívást a munka utáni kikapcsolódás jelentette, vagyis a vonal meghúzása a munka és a szabadidő között. Néhány egyszerű, de annál hatékonyabb módszerrel készültünk, amiknek segítségével kikapcsolhatod a munka üzemmódot home office-ban, hogy élvezhesd a jól megérdemelt szabadidőt:

Tedd látótávolságon kívülre

Így, hogy otthonról dolgozunk nehezebb a hátunk mögött hagyni a munkát. Nem mindenki van olyan szerencsés helyzetben, hogy egy egész helyiséget tud kialakítani dolgozó szobának, ahol a munkaidő végével lekapcsolja a villanyt és becsukja maga mögött az ajtót. A legkönnyebb módszer a teendők hátra hagyására az, ha nem látunk semmit, ami emlékeztet a munkára. Ezért jóval nehezebb lesz lazítanunk, ha be kell érnünk egy rögtönzött munkaállomással a hálóban vagy a konyhában. 

A munkanap utolsó teendője mindig legyen egy mini takarítás. A papírok kerüljenek a mappákba, az írószerek a fiókba, a laptop pedig a táskába. Ez a kis rituálé jelzi a munkaidő végét, amivel meghúzzuk a határt a munka és a szabadidő között. Az pedig sokat segít a munkával kapcsolatos gondok és teendők hátrahagyásában, ha semmi sincs elől, ami az elintéznivalókra emlékeztet.

Le a tollal, fel a cipővel!

Legtöbbünk számára a mindennapok részét képezte az ingázás. 2019-ben átlagosan 59 percet töltöttünk ingázással, amit legtöbbször szükséges rosszként élünk meg. Az ingázás meghosszabbítja a munkanapokat, korábban kell kelni és később is érünk haza.

ingázás

Viszont az ingázásnak van pozitív oldala is. Átmenetet képez a munka és a szabadidő között. Ez idő alatt legtöbbször egymagunkban vagyunk, ami lehetőséget nyújt arra, hogy feldolgozzuk a munka alatt történteket és a munkahelyi problémákat. Így mire hazaérünk, jobb hangulatban leszünk és könnyebb lesz ellazulni.

Home office-ban az ingázás nem jelent többet a konyha, hálószoba, dolgozószoba és fürdőszoba közötti cikázásnál. Ez nem csak a napi megtett lépésszámon hagy nyomott, hanem lelki egészségünkön is. Ezért az egyik legjobb dolog, amit a munkaidő lejárta után tehetsz az, hogy felhúzod a cipődet, elindítasz egy jó lejátszási listát vagy podcastet és kimerészkedsz a szabadba. Több szempontból is jót fog tenni:

Fizikailag: Az íróasztal előtt eltöltött hosszú órák nem tesznek jót a testtartásnak és az ízületeknek, valamint hosszútávon egészségünkön is nyomot hagy. Különösen akkor, ha irodánkat nem ergonómiai szempontok alapján állítjuk fel otthonunkban. A rendszeres felállás, mozgás és a munka utáni séta segít kompenzálni a nap során felgyülemlett merevséget.

Mentálisan: A friss levegő felfrissíti a testet és lelket egyaránt. Érdemes rendszeresen felállni kicsit a monitortól és kimenni a szabadba.

tedd le a home office-t

Vidd haza a jó dolgokat

Vannak olyan tárgyak a munkahelyen, amik a mindennapok részét képezik és kényelmesebbé teszik a munkavégzést. Fogadd örökbe kedvenc irodai növényedet, vidd haza a jól megszokott billentyűzetet és egeret. A vízadagoló nyújtotta kényelemről és előnyökről se kell lemondanod home office-ban. Otthon is élvezheted a Monti professzionális vízszolgáltatás nyújtotta előnyöket. Rendelj ballonos vízadagolót otthonodba, amivel egyszerűbbé és egészségesebbé teheted a mindennapokat! 

vízadagoló home office-ban

Öltözz fel, öltözz át

Csábító lehet egész nap pizsamában lenni, de a szakértők nem ajánlják. Hatékonyabb munkavégzés és mentális egészség szempontjából is jobb, ha a korábbi rutinokat megtartjuk. Lehet lazább dresszkódot követni, viszont ugyanúgy öltözzünk fel reggel a munkához. Ezzel jelezzük szervezetünk számára a munkaidő kezdetét, aminek a lejárta után pedig agyunk számára jelzés értékű, ha kényelmes otthoni viseletre váltunk.

Némítsd le

Nincs is annál rosszabb, mint este, amikor már teljesen otthoni üzemmódba kapcsoltál, lazulnál a kanapén és a telefonodat közbeszól. Hogyan is lehetne úgy relaxálni, ha folyamatosan jönnek az értesítések, az e-mailek és az üzenetek? Valószínüleg sehogy és ügyeleti díjat se fizetnek emiatt túl sok helyen.

Mit tehetsz ellene? A válasz egyszerű: kapcsold ki és némítsd le! Kapcsold ki az értesítéseket, a laptopot és minden egyéb munkaeszközt. A telefont pedig állítsd csendes üzemmódra. A lefekvés idő közeledtével pedig kezdj el távolodni a digitális eszközöktől, ugyanis a képernyő előtt eltöltött idő rontja az alvás minőségét. Töltsd a legtöbbször értelmetlen görgetéssel elpazarolt időt valami hasznossal, például új rutinok kialakításával.távmunka

Honosíts meg új rutinokat

A rutinok meghatározzák napjainkat. Struktúrát adnak a napnak illetve segítenek, hogy úgy érezzük, mi állunk a középpontba, mi irányítunk. A pandémiás időszak alaposan felbolygatta a korábbi rutinjainkat, ami nemcsak a munkavégzést, hanem a kikapcsolódást is nehezebbé tette.

A korábbi rutinok helyett érdemes újakat kialakítani, amik segítenek a kikapcsolódásban és a hatékony munkavégzésben. Nem kell nagy dolgokra gondolni, néhány apró, de következetes mozzanattal új és lendületesebb keretet adhatsz napjaidnak. Érdemes egy-két tevékenységet mindennapok részévé tenni, ami jelzi a munkaidő végét, például:

  • Gyújts illatos gyertyát

  • Vezess naplót

  • Végezz meditációs gyakorlatot

  • Igyál meg egy pohár bort vagy egy bögre forró csokit, teát

  • Vegyél forró fürdőt vagy zuhanyt

Legyen bármi is az új tevékenység, a lényeg az, hogy rólad szóljon, jó érzéssel töltsön el és a mindennapok része legyen.

 

TOVÁBBI HÍREK
5 szemkápráztató őszi kirándulóhely Magyarországon
5 szemkápráztató őszi kirándulóhely Magyarországon
2022.09.15

Minden évszaknak megvan a maga szépsége. Ősszel a fák színes levelei nyújtanak elképesztően gyönyörű látványt a természetjáróknak. Utazni se kell sokat, hogy részesei lehessünk az élménynek, hiszen hazánk bővelkedik szemkápráztató őszi kirándulóhelyekben.

Biztos, hogy jót tesz a reggeli kávé?
Biztos, hogy jót tesz a reggeli kávé?
2022.08.26

Sokan el se tudják képzelni a reggeli rutint kávé nélkül. Sőt, akadnak olyanok is, akik erre büszkék is. Azonban - ahogy valószínűleg sokan sejtik - nem biztos, hogy ez a legjobb reggeli rituálé. Lássuk a tényeket, az ellenjavallatokat, és az alternatívákat!

Kihagyhatatlan élményt tartogatnak a Káli-medence látnivalói
Kihagyhatatlan élményt tartogatnak a Káli-medence látnivalói
2022.08.19

Hazánk egyik legszebb, és legnyugodtabb tájegysége - a Káli-medence - a Balaton-felvidéki nemzeti park részét képezi. A mesebeli tájon számtalan látnivaló akad, így biztosan mindenki talál tökéletes célpontot egy hosszabb-rövidebb kiránduláshoz. Lássuk a felfedezni valókat!

A Föld vízkészlete
A Föld vízkészlete
2022.08.12

Valószínűleg senkinek nem mondunk azzal újat, hogy bolygónk 71 százalékát víz borítja, mégis az elkövetkező évtizedek legnagyobb problémája az ivóvízhiány lesz. Hogyan lehetséges ez? A válasz egyszerű: a Föld édesvíz készlete véges, mi pedig pazarlóan bánunk vele. Lássuk mit takar a “kék bolygó” kifejezés!

Nemzetközi sörnap 2022
Nemzetközi sörnap 2022
2022.08.05

Egy aprócska amerikai sörfőző kezdeményezésével indult útnak a Nemzetközi Sörnap közel másfél évtizede. Napjainkra több, mint 200 országban ünneplik a jeles nap alkalmából a pultosokat és a sörfőzőket. Hazánkban is számos vendéglátóhely csatlakozott az eseményhez.

A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe
A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe
2022.07.29

Sajnos fel kell készülnünk arra, hogy a nyarak egyre forróbbak és szárazabbak lesznek. Ezzel együtt kertünk gondozása is egyre több fejtörést fog okozni. A megszokott virágaink, és zöldjeink csak halovány emlékeit idézik a korábbi évek tündöklésének a tikkasztó kánikulában. Érdemes fontolóra vennünk, hogy néhány mediterrán jellegű, szárazságtűrő növénnyel színesítsük kertünket, vagy balkonunkat.