Hogyan tudod letenni a munkát home office-ban?

2021.11.26

Néhány éve még sokak számára egy valóra vált álomnak tűnt a home office, viszont az elmúlt időszakban kénytelenek voltunk rádöbbenni, hogy messze van attól az idilli képtől, ami korábban elképzeltünk. Meglepőnek tűnhet, de az egyik legnehezebb része a home office-nak az, hogy befejezzük a munkát aznapra.

home office

Megváltozott munkamódszerek

Az emberek az elmúlt fél évben fokozatosan kezdtek visszatérni az irodákba, viszont sok helyen a munkarend gyökeresen megváltozott. Jó néhány vállalkozás áttért a rugalmas munkarendszerre, vagyis a részben távoli munkára. Akadtak olyanok is, amelyek végleg szakítottak a korábbi hagyományokkal és teljesen felszámolták a klasszikusnak számító irodába járást.

Különböző praktikákat olvashatunk arról, hogy hogyan őrizhetjük meg produktivitásunkat, ha otthonról dolgozunk. Viszont arról már kevesebb szó esik, hogy hogyan zárd le a munkanapot, ha home office-ban dolgozol. Ha a munkaidő lejárta után se tudod elengedni a munkával kapcsolatos gondolatokat, akkor nem fogod igazán kihasználni a szabadidődet.

hatékony home office

Hogyan tudod home office-ban letenni a munkát?

Az otthonról dolgozó munkavállalók 22%-nak a legnagyobb kihívást a munka utáni kikapcsolódás jelentette, vagyis a vonal meghúzása a munka és a szabadidő között. Néhány egyszerű, de annál hatékonyabb módszerrel készültünk, amiknek segítségével kikapcsolhatod a munka üzemmódot home office-ban, hogy élvezhesd a jól megérdemelt szabadidőt:

Tedd látótávolságon kívülre

Így, hogy otthonról dolgozunk nehezebb a hátunk mögött hagyni a munkát. Nem mindenki van olyan szerencsés helyzetben, hogy egy egész helyiséget tud kialakítani dolgozó szobának, ahol a munkaidő végével lekapcsolja a villanyt és becsukja maga mögött az ajtót. A legkönnyebb módszer a teendők hátra hagyására az, ha nem látunk semmit, ami emlékeztet a munkára. Ezért jóval nehezebb lesz lazítanunk, ha be kell érnünk egy rögtönzött munkaállomással a hálóban vagy a konyhában. 

A munkanap utolsó teendője mindig legyen egy mini takarítás. A papírok kerüljenek a mappákba, az írószerek a fiókba, a laptop pedig a táskába. Ez a kis rituálé jelzi a munkaidő végét, amivel meghúzzuk a határt a munka és a szabadidő között. Az pedig sokat segít a munkával kapcsolatos gondok és teendők hátrahagyásában, ha semmi sincs elől, ami az elintéznivalókra emlékeztet.

Le a tollal, fel a cipővel!

Legtöbbünk számára a mindennapok részét képezte az ingázás. 2019-ben átlagosan 59 percet töltöttünk ingázással, amit legtöbbször szükséges rosszként élünk meg. Az ingázás meghosszabbítja a munkanapokat, korábban kell kelni és később is érünk haza.

ingázás

Viszont az ingázásnak van pozitív oldala is. Átmenetet képez a munka és a szabadidő között. Ez idő alatt legtöbbször egymagunkban vagyunk, ami lehetőséget nyújt arra, hogy feldolgozzuk a munka alatt történteket és a munkahelyi problémákat. Így mire hazaérünk, jobb hangulatban leszünk és könnyebb lesz ellazulni.

Home office-ban az ingázás nem jelent többet a konyha, hálószoba, dolgozószoba és fürdőszoba közötti cikázásnál. Ez nem csak a napi megtett lépésszámon hagy nyomott, hanem lelki egészségünkön is. Ezért az egyik legjobb dolog, amit a munkaidő lejárta után tehetsz az, hogy felhúzod a cipődet, elindítasz egy jó lejátszási listát vagy podcastet és kimerészkedsz a szabadba. Több szempontból is jót fog tenni:

Fizikailag: Az íróasztal előtt eltöltött hosszú órák nem tesznek jót a testtartásnak és az ízületeknek, valamint hosszútávon egészségünkön is nyomot hagy. Különösen akkor, ha irodánkat nem ergonómiai szempontok alapján állítjuk fel otthonunkban. A rendszeres felállás, mozgás és a munka utáni séta segít kompenzálni a nap során felgyülemlett merevséget.

Mentálisan: A friss levegő felfrissíti a testet és lelket egyaránt. Érdemes rendszeresen felállni kicsit a monitortól és kimenni a szabadba.

tedd le a home office-t

Vidd haza a jó dolgokat

Vannak olyan tárgyak a munkahelyen, amik a mindennapok részét képezik és kényelmesebbé teszik a munkavégzést. Fogadd örökbe kedvenc irodai növényedet, vidd haza a jól megszokott billentyűzetet és egeret. A vízadagoló nyújtotta kényelemről és előnyökről se kell lemondanod home office-ban. Otthon is élvezheted a Monti professzionális vízszolgáltatás nyújtotta előnyöket. Rendelj ballonos vízadagolót otthonodba, amivel egyszerűbbé és egészségesebbé teheted a mindennapokat! 

vízadagoló home office-ban

Öltözz fel, öltözz át

Csábító lehet egész nap pizsamában lenni, de a szakértők nem ajánlják. Hatékonyabb munkavégzés és mentális egészség szempontjából is jobb, ha a korábbi rutinokat megtartjuk. Lehet lazább dresszkódot követni, viszont ugyanúgy öltözzünk fel reggel a munkához. Ezzel jelezzük szervezetünk számára a munkaidő kezdetét, aminek a lejárta után pedig agyunk számára jelzés értékű, ha kényelmes otthoni viseletre váltunk.

Némítsd le

Nincs is annál rosszabb, mint este, amikor már teljesen otthoni üzemmódba kapcsoltál, lazulnál a kanapén és a telefonodat közbeszól. Hogyan is lehetne úgy relaxálni, ha folyamatosan jönnek az értesítések, az e-mailek és az üzenetek? Valószínüleg sehogy és ügyeleti díjat se fizetnek emiatt túl sok helyen.

Mit tehetsz ellene? A válasz egyszerű: kapcsold ki és némítsd le! Kapcsold ki az értesítéseket, a laptopot és minden egyéb munkaeszközt. A telefont pedig állítsd csendes üzemmódra. A lefekvés idő közeledtével pedig kezdj el távolodni a digitális eszközöktől, ugyanis a képernyő előtt eltöltött idő rontja az alvás minőségét. Töltsd a legtöbbször értelmetlen görgetéssel elpazarolt időt valami hasznossal, például új rutinok kialakításával.távmunka

Honosíts meg új rutinokat

A rutinok meghatározzák napjainkat. Struktúrát adnak a napnak illetve segítenek, hogy úgy érezzük, mi állunk a középpontba, mi irányítunk. A pandémiás időszak alaposan felbolygatta a korábbi rutinjainkat, ami nemcsak a munkavégzést, hanem a kikapcsolódást is nehezebbé tette.

A korábbi rutinok helyett érdemes újakat kialakítani, amik segítenek a kikapcsolódásban és a hatékony munkavégzésben. Nem kell nagy dolgokra gondolni, néhány apró, de következetes mozzanattal új és lendületesebb keretet adhatsz napjaidnak. Érdemes egy-két tevékenységet mindennapok részévé tenni, ami jelzi a munkaidő végét, például:

  • Gyújts illatos gyertyát

  • Vezess naplót

  • Végezz meditációs gyakorlatot

  • Igyál meg egy pohár bort vagy egy bögre forró csokit, teát

  • Vegyél forró fürdőt vagy zuhanyt

Legyen bármi is az új tevékenység, a lényeg az, hogy rólad szóljon, jó érzéssel töltsön el és a mindennapok része legyen.

 

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.