Hogyan tudod letenni a munkát home office-ban?

2021.11.26

Néhány éve még sokak számára egy valóra vált álomnak tűnt a home office, viszont az elmúlt időszakban kénytelenek voltunk rádöbbenni, hogy messze van attól az idilli képtől, ami korábban elképzeltünk. Meglepőnek tűnhet, de az egyik legnehezebb része a home office-nak az, hogy befejezzük a munkát aznapra.

home office

Megváltozott munkamódszerek

Az emberek az elmúlt fél évben fokozatosan kezdtek visszatérni az irodákba, viszont sok helyen a munkarend gyökeresen megváltozott. Jó néhány vállalkozás áttért a rugalmas munkarendszerre, vagyis a részben távoli munkára. Akadtak olyanok is, amelyek végleg szakítottak a korábbi hagyományokkal és teljesen felszámolták a klasszikusnak számító irodába járást.

Különböző praktikákat olvashatunk arról, hogy hogyan őrizhetjük meg produktivitásunkat, ha otthonról dolgozunk. Viszont arról már kevesebb szó esik, hogy hogyan zárd le a munkanapot, ha home office-ban dolgozol. Ha a munkaidő lejárta után se tudod elengedni a munkával kapcsolatos gondolatokat, akkor nem fogod igazán kihasználni a szabadidődet.

hatékony home office

Hogyan tudod home office-ban letenni a munkát?

Az otthonról dolgozó munkavállalók 22%-nak a legnagyobb kihívást a munka utáni kikapcsolódás jelentette, vagyis a vonal meghúzása a munka és a szabadidő között. Néhány egyszerű, de annál hatékonyabb módszerrel készültünk, amiknek segítségével kikapcsolhatod a munka üzemmódot home office-ban, hogy élvezhesd a jól megérdemelt szabadidőt:

Tedd látótávolságon kívülre

Így, hogy otthonról dolgozunk nehezebb a hátunk mögött hagyni a munkát. Nem mindenki van olyan szerencsés helyzetben, hogy egy egész helyiséget tud kialakítani dolgozó szobának, ahol a munkaidő végével lekapcsolja a villanyt és becsukja maga mögött az ajtót. A legkönnyebb módszer a teendők hátra hagyására az, ha nem látunk semmit, ami emlékeztet a munkára. Ezért jóval nehezebb lesz lazítanunk, ha be kell érnünk egy rögtönzött munkaállomással a hálóban vagy a konyhában. 

A munkanap utolsó teendője mindig legyen egy mini takarítás. A papírok kerüljenek a mappákba, az írószerek a fiókba, a laptop pedig a táskába. Ez a kis rituálé jelzi a munkaidő végét, amivel meghúzzuk a határt a munka és a szabadidő között. Az pedig sokat segít a munkával kapcsolatos gondok és teendők hátrahagyásában, ha semmi sincs elől, ami az elintéznivalókra emlékeztet.

Le a tollal, fel a cipővel!

Legtöbbünk számára a mindennapok részét képezte az ingázás. 2019-ben átlagosan 59 percet töltöttünk ingázással, amit legtöbbször szükséges rosszként élünk meg. Az ingázás meghosszabbítja a munkanapokat, korábban kell kelni és később is érünk haza.

ingázás

Viszont az ingázásnak van pozitív oldala is. Átmenetet képez a munka és a szabadidő között. Ez idő alatt legtöbbször egymagunkban vagyunk, ami lehetőséget nyújt arra, hogy feldolgozzuk a munka alatt történteket és a munkahelyi problémákat. Így mire hazaérünk, jobb hangulatban leszünk és könnyebb lesz ellazulni.

Home office-ban az ingázás nem jelent többet a konyha, hálószoba, dolgozószoba és fürdőszoba közötti cikázásnál. Ez nem csak a napi megtett lépésszámon hagy nyomott, hanem lelki egészségünkön is. Ezért az egyik legjobb dolog, amit a munkaidő lejárta után tehetsz az, hogy felhúzod a cipődet, elindítasz egy jó lejátszási listát vagy podcastet és kimerészkedsz a szabadba. Több szempontból is jót fog tenni:

Fizikailag: Az íróasztal előtt eltöltött hosszú órák nem tesznek jót a testtartásnak és az ízületeknek, valamint hosszútávon egészségünkön is nyomot hagy. Különösen akkor, ha irodánkat nem ergonómiai szempontok alapján állítjuk fel otthonunkban. A rendszeres felállás, mozgás és a munka utáni séta segít kompenzálni a nap során felgyülemlett merevséget.

Mentálisan: A friss levegő felfrissíti a testet és lelket egyaránt. Érdemes rendszeresen felállni kicsit a monitortól és kimenni a szabadba.

tedd le a home office-t

Vidd haza a jó dolgokat

Vannak olyan tárgyak a munkahelyen, amik a mindennapok részét képezik és kényelmesebbé teszik a munkavégzést. Fogadd örökbe kedvenc irodai növényedet, vidd haza a jól megszokott billentyűzetet és egeret. A vízadagoló nyújtotta kényelemről és előnyökről se kell lemondanod home office-ban. Otthon is élvezheted a Monti professzionális vízszolgáltatás nyújtotta előnyöket. Rendelj ballonos vízadagolót otthonodba, amivel egyszerűbbé és egészségesebbé teheted a mindennapokat! 

vízadagoló home office-ban

Öltözz fel, öltözz át

Csábító lehet egész nap pizsamában lenni, de a szakértők nem ajánlják. Hatékonyabb munkavégzés és mentális egészség szempontjából is jobb, ha a korábbi rutinokat megtartjuk. Lehet lazább dresszkódot követni, viszont ugyanúgy öltözzünk fel reggel a munkához. Ezzel jelezzük szervezetünk számára a munkaidő kezdetét, aminek a lejárta után pedig agyunk számára jelzés értékű, ha kényelmes otthoni viseletre váltunk.

Némítsd le

Nincs is annál rosszabb, mint este, amikor már teljesen otthoni üzemmódba kapcsoltál, lazulnál a kanapén és a telefonodat közbeszól. Hogyan is lehetne úgy relaxálni, ha folyamatosan jönnek az értesítések, az e-mailek és az üzenetek? Valószínüleg sehogy és ügyeleti díjat se fizetnek emiatt túl sok helyen.

Mit tehetsz ellene? A válasz egyszerű: kapcsold ki és némítsd le! Kapcsold ki az értesítéseket, a laptopot és minden egyéb munkaeszközt. A telefont pedig állítsd csendes üzemmódra. A lefekvés idő közeledtével pedig kezdj el távolodni a digitális eszközöktől, ugyanis a képernyő előtt eltöltött idő rontja az alvás minőségét. Töltsd a legtöbbször értelmetlen görgetéssel elpazarolt időt valami hasznossal, például új rutinok kialakításával.távmunka

Honosíts meg új rutinokat

A rutinok meghatározzák napjainkat. Struktúrát adnak a napnak illetve segítenek, hogy úgy érezzük, mi állunk a középpontba, mi irányítunk. A pandémiás időszak alaposan felbolygatta a korábbi rutinjainkat, ami nemcsak a munkavégzést, hanem a kikapcsolódást is nehezebbé tette.

A korábbi rutinok helyett érdemes újakat kialakítani, amik segítenek a kikapcsolódásban és a hatékony munkavégzésben. Nem kell nagy dolgokra gondolni, néhány apró, de következetes mozzanattal új és lendületesebb keretet adhatsz napjaidnak. Érdemes egy-két tevékenységet mindennapok részévé tenni, ami jelzi a munkaidő végét, például:

  • Gyújts illatos gyertyát

  • Vezess naplót

  • Végezz meditációs gyakorlatot

  • Igyál meg egy pohár bort vagy egy bögre forró csokit, teát

  • Vegyél forró fürdőt vagy zuhanyt

Legyen bármi is az új tevékenység, a lényeg az, hogy rólad szóljon, jó érzéssel töltsön el és a mindennapok része legyen.

 

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.