Tippek a tavaszi fáradtság leküzdésére!

2022.03.24

Megérkezett a várva várt tavasz! Zöldül a természet, rügyeznek a fák, a napok egyre melegebbek és napsütöttebbek. A téli álomból ébredező természettel ellentétben, mi sokszor nem érezzük ezt az újult erőt a tavasz kezdetével. Fásultnak, erőtlennek és melankolikusnak érezzük magunkat a tavasz beköszöntével. Ezek nem mások, mint a tavaszi fáradtság tünetei! A tavaszi fáradtság nem egy mítosz, hanem tudományosan bizonyított adaptív rendellenesség, amit komolyan kell venni. Hogyan tudod egyszerűen leküzdeni a tavaszi fáradtságot? Segítünk!
tavaszi fáradtság

Az ébredő természet szépsége

A tavasz már hivatalosan is elkezdődött a március 21-ével, a tavaszi napéjegyenlőséggel. Hírnökei viszont már hetekkel korábban megjelentek. Sokhelyütt újra fehérbe borultak a mezők, azonban ezúttal hóvirágoknak köszönhetően. Lépten, nyomon élénk ibolyákba botlunk és az aranyeső is szíves virágokba borult.

Rügyező fák és egyre több színes virág vesznek körül minket, miközben az első meleg napsugarak bőrünket simogatják. Minden csodás, ennek ellenére mi mégsem érezzük ezt az átható energiát, ami a természetet áthatja. Hiába színesedik a táj, mi mégse érezzük jobban magunkat, mint a legszürkébb téli napon. Ezért a furcsa ellentmondásért a tavaszi fáradtságot tehetjük felelőssé.

A szezonális melankólia vagy depresszió nem újkeletű dolog. Az évszakok változása nemcsak a természet számára jelent hatalmas változást, hanem számunkra is. Ezzel a búskomor érzéssel tavasz érkezésekor és a nyár búcsúzásakor találkozhatunk. Az utóbbival korábbi cikkünkben foglalkoztunk részletesebben. Kattints a linkre és tudj meg többet a “end of summer blues”-ról, azaz a nyár végi depresszióról!

mit tegyünk tavaszi fáradtság ellen

Az idő derűs, mi mégis borúsak vagyunk

A tavaszi fáradtságot az időjárás, életmódunk és hormonrendszerünk változása okozza. A szürke fény-, inger-, és mozgásszegény téli hónapok helyét a nyüzsgő tavasz veszi át, ami szervezetünk számára megterhelő lehet. A hosszabbodó nappalok, valamint a változékony időjárás hormon rendszerünkbe is beleszól, elsősorban melatonin, szerotonin és az endorfin szintünk ingadozik ilyenkor.

Tovább nehezíti szervezetünk számára a helyzetet az is, hogy télen étrendünk jóval kevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz. Az import és az üvegházhatású zöldségek, illetve gyümölcsök szépek ugyan, de se ízben, se tápértékben nem közelítik meg az idényterményeket. Emiatt szervezetünk ásványi anyag és vitamin raktára kiürülő félben van.

Tavaszi fáradtság tünetei

A tavaszi fáradtság jeleivel először március közepén találkozhatunk, amikor a hőmérő higanyszála már tartósan a 20°C-ot súrolja. Tünetei az állandó fáradtság, a rossz közérzet, az ingerlékenység, a fejfájás, az ízületi fájdalom és az alvási panaszok.tavaszi fáradtság tünetei

Mit tehetek, hogy megelőzzem?

A kialakulásához vezető tényezőket nem igazán tudjuk befolyásolni, ezért a prevenció ez esetben nem garantált siker. Ha megelőzni nem is mindig tudjuk vele, de testünknek és lelkünknek egyaránt jót tesz, ha több időt tartózkodunk a friss levegőn, magukba szívjuk a meleg napsugarakat és sokat mozgunk.

Egyszerű tippek a tavaszi fáradtság ellen

Ha a tavaszi fáradtság tüneteit tapasztaljuk. akkor se kell megijedni, mivel egy kis odafigyeléssel gyorsan és egyszerűen túllendülhetsz rajta!

Kiegyensúlyozott táplálkozás

A tavaszi fáradtság ellen nem kell különböző vitaminokat és táplálék kiegészítőt felhalmozni. Tudatos és kiegyensúlyozott táplálkozással szervezetünk számára biztosítani tudjuk a megfelelő tápanyag és vitamin bevitelt, aminek segítségével gyorsan magunk mögött tudhatjuk a tavaszi fáradtság tüneteit. Mit jelent a kiegyensúlyozott táplálkozás?

  • Kerüld a feldolgozott élelmiszereket, a magas zsírtartalmú és hozzáadott cukortartalmú élelmiszereket.

  • Fogyassz több zöldséget és gyümölcsöt! Amíg nem érkeznek meg az első idény termények, használj fagyasztott árut. Vitamin és tápanyag tartalmuk sokszor magasabb, mint a friss termékeké.

  • Fogyasszunk kicsit több fehérjét, mint szoktunk. Szénhidrát bevitelünket pedig igyekezzünk alacsony glikémiás indexű, magas rosttartalmú, teljes értékű gabonákkal fedezni

Vízzel a tavaszi fáradtság ellen

Nem elég táplálkozásunkra figyelni, hanem napi folyadék fogyasztásunkról is gondoskodnunk kell. A bágyadtságot sokszor az alacsony vérnyomásunk okozza, amin a megfelelő hidratáltság természetes módon segít. Mennyi vizet kell innod egy nap? Tévhitek helyett hallgass a tényekre, és olvasd el korábbi cikkünket, kattints a linkre!

Üdítőitalok helyett a tiszta, természetes ásványvizet igyunk. Egy jó minőségű ásványvízzel nemcsak a szükséges folyadékot, hanem a szervezetünk számára szükséges ásványi anyagok – mint például a magnézium – jelentős részét is pótolhatjuk. 

Ilyen ásványvíz a Montivíz, ami magnéziumban, kalciumban és káliumban gazdag, miközben nátriumot alig, nehézfémeket pedig egyáltalán nem tartalmaz. Kattints a linkre és ismerd meg a Balaton-felvidék rejtett kincsét, amit egyszerűen házhoz rendelhetsz!

tavaszi fáradtság leküzdése

Kezd lendületesen a reggelt!

A legfontosabb, hogy ne aludjuk túl magunkat. Ha a tavaszi fáradtsággal küzdünk, akkor reggelente még a megszokottnál is vonzóbb az ágy. Viszont, ha ilyenkor többet alszunk – ami jó ötletnek tűnhet –, azzal csak rontunk a helyzeten, mivel szervezetünk bioritmusa még jobban felborul.

Ehelyett próbálj minél gyorsabban kiugrani az ágyból - még ha nem is egyszerű a feladat -, és irány a fürdő! Egy reggeli váltózuhany felpezsdíti a szervezetünket. Kezdjük először kellemes hőmérsékletű vízzel, majd szépen lassan váltsunk hidegre. Ezt ismételjük meg legalább háromszor, és figyeljünk arra, hogy mindig hideggel fejezzük be.

Sportolj rendszeresen!

A téli hideg és komor hónapokban hajlamosak vagyunk ellustulni. A kinti zord időjárás nem vonzó és legtöbben csak alkalomadtán – például ha leesik a hó – mennek el egy-egy kisebb téli túrára valamely közeli helyre. Pedig ilyenkor is lehetsz aktív néhány egyszerű módszerrel, kattints a linkre és tudj meg többet!

tavaszi fáradtság jelei

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.

Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
2024.01.23

Bár mindenki saját és egyedi személyiséggel rendelkezik, az introvertált munkavállalók számos azonos személyiség jeggyel és tulajdonsággal bírnak. A köztudat legtöbbször a negatív aspektusait emeli ki, ami alapján az introváltakat visszahúzódó, csendes, félénk és szorongó emberekkel azonosítják. Azonban ez távol áll a valóságtól. Az introvertált munkavállalók rengeteg potenciállal rendelkeznek.