Tippek a tavaszi fáradtság leküzdésére!

2022.03.24

Megérkezett a várva várt tavasz! Zöldül a természet, rügyeznek a fák, a napok egyre melegebbek és napsütöttebbek. A téli álomból ébredező természettel ellentétben, mi sokszor nem érezzük ezt az újult erőt a tavasz kezdetével. Fásultnak, erőtlennek és melankolikusnak érezzük magunkat a tavasz beköszöntével. Ezek nem mások, mint a tavaszi fáradtság tünetei! A tavaszi fáradtság nem egy mítosz, hanem tudományosan bizonyított adaptív rendellenesség, amit komolyan kell venni. Hogyan tudod egyszerűen leküzdeni a tavaszi fáradtságot? Segítünk!
tavaszi fáradtság

Az ébredő természet szépsége

A tavasz már hivatalosan is elkezdődött a március 21-ével, a tavaszi napéjegyenlőséggel. Hírnökei viszont már hetekkel korábban megjelentek. Sokhelyütt újra fehérbe borultak a mezők, azonban ezúttal hóvirágoknak köszönhetően. Lépten, nyomon élénk ibolyákba botlunk és az aranyeső is szíves virágokba borult.

Rügyező fák és egyre több színes virág vesznek körül minket, miközben az első meleg napsugarak bőrünket simogatják. Minden csodás, ennek ellenére mi mégsem érezzük ezt az átható energiát, ami a természetet áthatja. Hiába színesedik a táj, mi mégse érezzük jobban magunkat, mint a legszürkébb téli napon. Ezért a furcsa ellentmondásért a tavaszi fáradtságot tehetjük felelőssé.

A szezonális melankólia vagy depresszió nem újkeletű dolog. Az évszakok változása nemcsak a természet számára jelent hatalmas változást, hanem számunkra is. Ezzel a búskomor érzéssel tavasz érkezésekor és a nyár búcsúzásakor találkozhatunk. Az utóbbival korábbi cikkünkben foglalkoztunk részletesebben. Kattints a linkre és tudj meg többet a “end of summer blues”-ról, azaz a nyár végi depresszióról!

mit tegyünk tavaszi fáradtság ellen

Az idő derűs, mi mégis borúsak vagyunk

A tavaszi fáradtságot az időjárás, életmódunk és hormonrendszerünk változása okozza. A szürke fény-, inger-, és mozgásszegény téli hónapok helyét a nyüzsgő tavasz veszi át, ami szervezetünk számára megterhelő lehet. A hosszabbodó nappalok, valamint a változékony időjárás hormon rendszerünkbe is beleszól, elsősorban melatonin, szerotonin és az endorfin szintünk ingadozik ilyenkor.

Tovább nehezíti szervezetünk számára a helyzetet az is, hogy télen étrendünk jóval kevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz. Az import és az üvegházhatású zöldségek, illetve gyümölcsök szépek ugyan, de se ízben, se tápértékben nem közelítik meg az idényterményeket. Emiatt szervezetünk ásványi anyag és vitamin raktára kiürülő félben van.

Tavaszi fáradtság tünetei

A tavaszi fáradtság jeleivel először március közepén találkozhatunk, amikor a hőmérő higanyszála már tartósan a 20°C-ot súrolja. Tünetei az állandó fáradtság, a rossz közérzet, az ingerlékenység, a fejfájás, az ízületi fájdalom és az alvási panaszok.tavaszi fáradtság tünetei

Mit tehetek, hogy megelőzzem?

A kialakulásához vezető tényezőket nem igazán tudjuk befolyásolni, ezért a prevenció ez esetben nem garantált siker. Ha megelőzni nem is mindig tudjuk vele, de testünknek és lelkünknek egyaránt jót tesz, ha több időt tartózkodunk a friss levegőn, magukba szívjuk a meleg napsugarakat és sokat mozgunk.

Egyszerű tippek a tavaszi fáradtság ellen

Ha a tavaszi fáradtság tüneteit tapasztaljuk. akkor se kell megijedni, mivel egy kis odafigyeléssel gyorsan és egyszerűen túllendülhetsz rajta!

Kiegyensúlyozott táplálkozás

A tavaszi fáradtság ellen nem kell különböző vitaminokat és táplálék kiegészítőt felhalmozni. Tudatos és kiegyensúlyozott táplálkozással szervezetünk számára biztosítani tudjuk a megfelelő tápanyag és vitamin bevitelt, aminek segítségével gyorsan magunk mögött tudhatjuk a tavaszi fáradtság tüneteit. Mit jelent a kiegyensúlyozott táplálkozás?

  • Kerüld a feldolgozott élelmiszereket, a magas zsírtartalmú és hozzáadott cukortartalmú élelmiszereket.

  • Fogyassz több zöldséget és gyümölcsöt! Amíg nem érkeznek meg az első idény termények, használj fagyasztott árut. Vitamin és tápanyag tartalmuk sokszor magasabb, mint a friss termékeké.

  • Fogyasszunk kicsit több fehérjét, mint szoktunk. Szénhidrát bevitelünket pedig igyekezzünk alacsony glikémiás indexű, magas rosttartalmú, teljes értékű gabonákkal fedezni

Vízzel a tavaszi fáradtság ellen

Nem elég táplálkozásunkra figyelni, hanem napi folyadék fogyasztásunkról is gondoskodnunk kell. A bágyadtságot sokszor az alacsony vérnyomásunk okozza, amin a megfelelő hidratáltság természetes módon segít. Mennyi vizet kell innod egy nap? Tévhitek helyett hallgass a tényekre, és olvasd el korábbi cikkünket, kattints a linkre!

Üdítőitalok helyett a tiszta, természetes ásványvizet igyunk. Egy jó minőségű ásványvízzel nemcsak a szükséges folyadékot, hanem a szervezetünk számára szükséges ásványi anyagok – mint például a magnézium – jelentős részét is pótolhatjuk. 

Ilyen ásványvíz a Montivíz, ami magnéziumban, kalciumban és káliumban gazdag, miközben nátriumot alig, nehézfémeket pedig egyáltalán nem tartalmaz. Kattints a linkre és ismerd meg a Balaton-felvidék rejtett kincsét, amit egyszerűen házhoz rendelhetsz!

tavaszi fáradtság leküzdése

Kezd lendületesen a reggelt!

A legfontosabb, hogy ne aludjuk túl magunkat. Ha a tavaszi fáradtsággal küzdünk, akkor reggelente még a megszokottnál is vonzóbb az ágy. Viszont, ha ilyenkor többet alszunk – ami jó ötletnek tűnhet –, azzal csak rontunk a helyzeten, mivel szervezetünk bioritmusa még jobban felborul.

Ehelyett próbálj minél gyorsabban kiugrani az ágyból - még ha nem is egyszerű a feladat -, és irány a fürdő! Egy reggeli váltózuhany felpezsdíti a szervezetünket. Kezdjük először kellemes hőmérsékletű vízzel, majd szépen lassan váltsunk hidegre. Ezt ismételjük meg legalább háromszor, és figyeljünk arra, hogy mindig hideggel fejezzük be.

Sportolj rendszeresen!

A téli hideg és komor hónapokban hajlamosak vagyunk ellustulni. A kinti zord időjárás nem vonzó és legtöbben csak alkalomadtán – például ha leesik a hó – mennek el egy-egy kisebb téli túrára valamely közeli helyre. Pedig ilyenkor is lehetsz aktív néhány egyszerű módszerrel, kattints a linkre és tudj meg többet!

tavaszi fáradtság jelei

TOVÁBBI HÍREK
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
2022.12.01

Ha a munkahelyi szünetre gondolunk, akkor legtöbbünk egy 10-15 perces kávészünetre, vagy az ebédidőre asszociálunk, amiből - sajnos - kevés van. Azonban van egy jó hírünk! Már egy-egy rövidebb - mikro-szünet - is jelentős hatással van fizikai és mentális egészségünkre. Lássuk, miért érdemes akárcsak 1-2 percre elszakadni a munkától!

Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
2022.11.18

Sokunkkal megesik, hogy csak nap végén eszmélünk rá arra, hogy egyáltalán nem voltunk olyan produktivak a munkaidőben, mint ahogy azt előző munkanap végén, vagy reggel terveztük. Még, ha végig futjuk az aznapi történéseket, akkor se nagyon értjük, hogy hol sikkadt el a munkánk, hiszen egész nap csináltunk valamit. Nos, van egy-két olyan cselekvés, ami nem olyan egyértelmű időnyelő, mint például a közösségi média pörgetése.

Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
2022.11.11

Az egészséges életmód azzal kezdődik, hogy gondoskodunk szervezetünk megfelelő folyadék utánpótlásáról. Ezt az alapigazságot felhasználva egyre többen próbálják a saját malmukra hajtani a vizet. Ennek eredményeképpen egyre több fajta “extra egészséges”, hangzatos “turbózott” víz kerül a látóterünkbe. Ennek egyike az oxigénnel dúsított víz. Valóban csodaszer lenne az oxigénes víz, vagy csak egy újabb hangzatos piaci szereplővel van dolgunk?

Home office negatívumai a vállalati oldalról
Home office negatívumai a vállalati oldalról
2022.11.03

A home office-t legtöbbször dolgozói oldalról közelítik meg. Azonban, nem csak a munkavállalónak jelent kihívást a távmunka, hanem a munkáltatónak is, főleg akkor, ha alapjaiban nem a távmunka, és az irodai munka integrálására rendezkedtek be.

Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
2022.10.26

Néhány éve még nem voltak felkészülve sem vállalkozások sem a dolgozók arra, hogy home office-ból dolgozzon az iroda nagy része. Számtalan probléma akadt, ami kihatott a dolgozó életére, teljesítményére és azáltal a vállalat eredményességére. Az elmúlt évek tapasztalatainak köszönhetően mára kezd kiforrni a home office gyakorlata. Lássuk, milyen problémák jelentkezhetnek, és hogyan lehet orvosolni őket!

Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
2022.10.13

Az ivóvíz fontos. Számos tanulmány, cikk, esemény vette górcső alá, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak a megfelelő mennyiségű, és (hasonlóan fontos) minőségű ivóvíznek. Ehhez a legáltalánosabb forrás a csapvíz, amelyről elterjedt egyetemes megállapítás, hogy jó állapotban van, és Európában az egyik, ha nem a legjobb vezetékes vízhez juthatunk hozzá Magyarországon.