Tippek a tavaszi fáradtság leküzdésére!

2022.03.24

Megérkezett a várva várt tavasz! Zöldül a természet, rügyeznek a fák, a napok egyre melegebbek és napsütöttebbek. A téli álomból ébredező természettel ellentétben, mi sokszor nem érezzük ezt az újult erőt a tavasz kezdetével. Fásultnak, erőtlennek és melankolikusnak érezzük magunkat a tavasz beköszöntével. Ezek nem mások, mint a tavaszi fáradtság tünetei! A tavaszi fáradtság nem egy mítosz, hanem tudományosan bizonyított adaptív rendellenesség, amit komolyan kell venni. Hogyan tudod egyszerűen leküzdeni a tavaszi fáradtságot? Segítünk!
tavaszi fáradtság

Az ébredő természet szépsége

A tavasz már hivatalosan is elkezdődött a március 21-ével, a tavaszi napéjegyenlőséggel. Hírnökei viszont már hetekkel korábban megjelentek. Sokhelyütt újra fehérbe borultak a mezők, azonban ezúttal hóvirágoknak köszönhetően. Lépten, nyomon élénk ibolyákba botlunk és az aranyeső is szíves virágokba borult.

Rügyező fák és egyre több színes virág vesznek körül minket, miközben az első meleg napsugarak bőrünket simogatják. Minden csodás, ennek ellenére mi mégsem érezzük ezt az átható energiát, ami a természetet áthatja. Hiába színesedik a táj, mi mégse érezzük jobban magunkat, mint a legszürkébb téli napon. Ezért a furcsa ellentmondásért a tavaszi fáradtságot tehetjük felelőssé.

A szezonális melankólia vagy depresszió nem újkeletű dolog. Az évszakok változása nemcsak a természet számára jelent hatalmas változást, hanem számunkra is. Ezzel a búskomor érzéssel tavasz érkezésekor és a nyár búcsúzásakor találkozhatunk. Az utóbbival korábbi cikkünkben foglalkoztunk részletesebben. Kattints a linkre és tudj meg többet a “end of summer blues”-ról, azaz a nyár végi depresszióról!

mit tegyünk tavaszi fáradtság ellen

Az idő derűs, mi mégis borúsak vagyunk

A tavaszi fáradtságot az időjárás, életmódunk és hormonrendszerünk változása okozza. A szürke fény-, inger-, és mozgásszegény téli hónapok helyét a nyüzsgő tavasz veszi át, ami szervezetünk számára megterhelő lehet. A hosszabbodó nappalok, valamint a változékony időjárás hormon rendszerünkbe is beleszól, elsősorban melatonin, szerotonin és az endorfin szintünk ingadozik ilyenkor.

Tovább nehezíti szervezetünk számára a helyzetet az is, hogy télen étrendünk jóval kevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz. Az import és az üvegházhatású zöldségek, illetve gyümölcsök szépek ugyan, de se ízben, se tápértékben nem közelítik meg az idényterményeket. Emiatt szervezetünk ásványi anyag és vitamin raktára kiürülő félben van.

Tavaszi fáradtság tünetei

A tavaszi fáradtság jeleivel először március közepén találkozhatunk, amikor a hőmérő higanyszála már tartósan a 20°C-ot súrolja. Tünetei az állandó fáradtság, a rossz közérzet, az ingerlékenység, a fejfájás, az ízületi fájdalom és az alvási panaszok.tavaszi fáradtság tünetei

Mit tehetek, hogy megelőzzem?

A kialakulásához vezető tényezőket nem igazán tudjuk befolyásolni, ezért a prevenció ez esetben nem garantált siker. Ha megelőzni nem is mindig tudjuk vele, de testünknek és lelkünknek egyaránt jót tesz, ha több időt tartózkodunk a friss levegőn, magukba szívjuk a meleg napsugarakat és sokat mozgunk.

Egyszerű tippek a tavaszi fáradtság ellen

Ha a tavaszi fáradtság tüneteit tapasztaljuk. akkor se kell megijedni, mivel egy kis odafigyeléssel gyorsan és egyszerűen túllendülhetsz rajta!

Kiegyensúlyozott táplálkozás

A tavaszi fáradtság ellen nem kell különböző vitaminokat és táplálék kiegészítőt felhalmozni. Tudatos és kiegyensúlyozott táplálkozással szervezetünk számára biztosítani tudjuk a megfelelő tápanyag és vitamin bevitelt, aminek segítségével gyorsan magunk mögött tudhatjuk a tavaszi fáradtság tüneteit. Mit jelent a kiegyensúlyozott táplálkozás?

  • Kerüld a feldolgozott élelmiszereket, a magas zsírtartalmú és hozzáadott cukortartalmú élelmiszereket.

  • Fogyassz több zöldséget és gyümölcsöt! Amíg nem érkeznek meg az első idény termények, használj fagyasztott árut. Vitamin és tápanyag tartalmuk sokszor magasabb, mint a friss termékeké.

  • Fogyasszunk kicsit több fehérjét, mint szoktunk. Szénhidrát bevitelünket pedig igyekezzünk alacsony glikémiás indexű, magas rosttartalmú, teljes értékű gabonákkal fedezni

Vízzel a tavaszi fáradtság ellen

Nem elég táplálkozásunkra figyelni, hanem napi folyadék fogyasztásunkról is gondoskodnunk kell. A bágyadtságot sokszor az alacsony vérnyomásunk okozza, amin a megfelelő hidratáltság természetes módon segít. Mennyi vizet kell innod egy nap? Tévhitek helyett hallgass a tényekre, és olvasd el korábbi cikkünket, kattints a linkre!

Üdítőitalok helyett a tiszta, természetes ásványvizet igyunk. Egy jó minőségű ásványvízzel nemcsak a szükséges folyadékot, hanem a szervezetünk számára szükséges ásványi anyagok – mint például a magnézium – jelentős részét is pótolhatjuk. 

Ilyen ásványvíz a Montivíz, ami magnéziumban, kalciumban és káliumban gazdag, miközben nátriumot alig, nehézfémeket pedig egyáltalán nem tartalmaz. Kattints a linkre és ismerd meg a Balaton-felvidék rejtett kincsét, amit egyszerűen házhoz rendelhetsz!

tavaszi fáradtság leküzdése

Kezd lendületesen a reggelt!

A legfontosabb, hogy ne aludjuk túl magunkat. Ha a tavaszi fáradtsággal küzdünk, akkor reggelente még a megszokottnál is vonzóbb az ágy. Viszont, ha ilyenkor többet alszunk – ami jó ötletnek tűnhet –, azzal csak rontunk a helyzeten, mivel szervezetünk bioritmusa még jobban felborul.

Ehelyett próbálj minél gyorsabban kiugrani az ágyból - még ha nem is egyszerű a feladat -, és irány a fürdő! Egy reggeli váltózuhany felpezsdíti a szervezetünket. Kezdjük először kellemes hőmérsékletű vízzel, majd szépen lassan váltsunk hidegre. Ezt ismételjük meg legalább háromszor, és figyeljünk arra, hogy mindig hideggel fejezzük be.

Sportolj rendszeresen!

A téli hideg és komor hónapokban hajlamosak vagyunk ellustulni. A kinti zord időjárás nem vonzó és legtöbben csak alkalomadtán – például ha leesik a hó – mennek el egy-egy kisebb téli túrára valamely közeli helyre. Pedig ilyenkor is lehetsz aktív néhány egyszerű módszerrel, kattints a linkre és tudj meg többet!

tavaszi fáradtság jelei

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.