Mondj nemet a hozzáadott cukornak, van jobb alternatíva!

2023.08.25

Tagadhatatlan, hogy nyári hőségben mindenkinek jól tud esni egy jéghideg üdítő ital vagy jégkrém, azonban ezek a termékek legtöbbször elképesztő mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaznak. Egy-egy alkalmi még csak csak belefér, azonban a túl sok cukor plusz komoly problémát okozhat.

hozzáadott cukros üditőital

Mi számít hozzáadott cukornak?

A termék gyártása, feldolgozása során a termékhez adott, vagy az étel elkészítése során felhasznált, illetve a kész ételhez vagy italhoz (például tea, vagy kávé) adott cukor tartozik ide.

Milyen funkciója van?

A cukorral önmagában nincs gond, mivel egyrészről szervezetünknek szüksége van rá, tovább számtalan fontos funkciója is van, ami nemcsak abban merül ki, hogy megédesítse az életünket:

  • A cukor kiemeli az ízeket. Egyik legjobb példa erre a Maillard-reakció, ahol a hő hatására a cukor reakcióba lép a fehérjével, és új ízeket teremt.

  • Tartósít. A lekvár magas cukortartalma megakadályozza a mikroorganizmusok szaporodását.

  • Színezék (karamell)

  • Megváltoztatja a textúráját az ételnek

  • Sűrít

  • Tápanyagként szolgál az élesztő baktériumoknak.

Mi baj vele?

Cukor nélkül nem tudna működni szervezetünk, ez megkerülhetetlen tény. A probléma a bevitt mennyiséggel van. Irányelvek szerint a cukor bevitel - természetes és a hozzáadott - nem haladhatja meg a kalóriabevitel 10 százalékát. Ez egy átlagos étrend esetén 12 teáskanál cukrot, azaz 72 grammot jelent.

Amennyiben túllépjük ezt a szintet, akkor számos komoly krónikus - magas vérnyomás, vagy az inzulinrezisztencia - és akut betegség - például szívinfarktus - kockázatát növeli, illetve elhízáshoz vezet.

Soknak tűnik, de…

Bár, a 12 teáskanál cukor olyan mennyiségnek tűnik, amivel úgy gondoljuk, hogy nem lehet gond, azonban nem olyan nehéz ennek a többszörösét sem bevinni szervezetünkbe egy nap alatt:

  • Fél liter kólában átlagban 60 gramm,

  • Egy pohár házi limonádéban átlagosan 30-35 gramm,

  • Egy gombóc fagylaltban átlagosan 14-15 gramm,

  • Egy jégkrémben körülbelül 25 gramm,

  • Egy pohár narancslében 22 gramm,

  • Egy szelet csokiban átlagosan 25-30 gramm,

  • Egy sor csokoládéban 15 gramm cukor van.

hozzáadott cukorral rendelkező üditőitalok

Nemcsak a hozzáadott cukorral kell számolnunk

Fontos megjegyezni, hogy nemcsak hozzáadott cukor van, hanem számtalan élelmiszer tartalmaz természetes módon cukrot. Bár a hiedelemben úgy él, hogy a természetes cukor jó, valójában csak jobb a hozzáadott cukornál. 

A gyümölcsök és zöldségek révén a cukor természetes formában, tápanyagokkal és rosttal együtt jut szervezetünkbe, aminek köszönhetően jóval egészségesebb, és kevésbé emeli meg a vércukorszintet, de az ajánlott napi mennyiségbe beletartozik. Tehát sokkal jobb, ha természetes formában visszük be szervezetünkbe a cukrot, azonban ettől függetlenül ugyan olyan cukornak számít.

Hogyan csökkentsük a cukor bevitelünket?

A korábbi felsorolásból jól látszik, hogy legkönnyebben a cukros folyadékokkal tudjuk bevinni  cukrot. A nyári hőségben 3-4 pohár üdítő ital gyorsan el tud fogyni, amivel már túl is léptük az ajánlott mennyiséget. Továbbá, ezek az üdítők legtöbbször nem tartalmaznak más, mint nagy mennyiségű cukrot és egyéb sokszor egészségtelen adalékanyagot. Azzal, hogy száműzzük a cukrozott italokat két legyet üthetünk egy csapásra.

Milyen alternatívák vannak?

Még egy nyomós érv van a cukrozott üdítők elhagyása mellett: ezeket a legkönnyebb egészséges alternatívára lecserélni.

egészséges limonádé hozzáadott cukor nélkül

Ásványvíz

Vitathatatlan tény, hogy az ásványvíznél nincs jobb szomjoltó. Egyrészről kalória mentes, tehát korlátlanul fogyaszthatják, másrészről pedig a benne található ásványi-anyagok különösen jól jönnek a tikkasztó melegben, hogy a verejtékkel távozókat pótoljuk. Továbbá egy kiegyensúlyozott ásványi-anyag tartalommal rendelkező ásványvíz íze finom és selymes. Milyen a jó ásványvíz ismérvei? Kattints a linkre és ismerd meg!

Citromos és uborkás víz

Bár a citrusos nedűt sokan az egekig magasztalják, azonban hiba lenne csodaszernek hívni. Viszont az tagadhatatlan tény, hogy izgalmasabbá és frissebbé tudja varázsolni vizet cukormentesen, amivel elősegíti a megfelelő folyadékpótlást. Ugyanez mondható el az uborkás vízről is. A citromos víz körüli mítoszról részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

Házi cukormentes frissitők

Néhány természetes hozzávalóval könnyen varázsolhatsz egészséges nyári hűsítő italt. Korábbi cikkünkbe 5 rendkivül egyszerű házi limonádé receptet gyüjtöttünk össze, ami a linkre kattintva érhetsz el!

TOVÁBBI HÍREK
Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
2024.05.03

Az alkalmazotti visszajelzések létfontosságúak a sikeres szervezetek számára, hiszen segítik a folyamatos fejlődést és a kölcsönös növekedést. Ebben a telje körű útmutatóban megvizsgáljuk az alkalmazotti visszajelzések jelentőségét, felfedezve annak sokoldalú előnyeit és az hatékony bevezetés legjobb gyakorlatait.

Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban, Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díj várományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.