Mondj nemet a hozzáadott cukornak, van jobb alternatíva!

2023.08.25

Tagadhatatlan, hogy nyári hőségben mindenkinek jól tud esni egy jéghideg üdítő ital vagy jégkrém, azonban ezek a termékek legtöbbször elképesztő mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaznak. Egy-egy alkalmi még csak csak belefér, azonban a túl sok cukor plusz komoly problémát okozhat.

hozzáadott cukros üditőital

Mi számít hozzáadott cukornak?

A termék gyártása, feldolgozása során a termékhez adott, vagy az étel elkészítése során felhasznált, illetve a kész ételhez vagy italhoz (például tea, vagy kávé) adott cukor tartozik ide.

Milyen funkciója van?

A cukorral önmagában nincs gond, mivel egyrészről szervezetünknek szüksége van rá, tovább számtalan fontos funkciója is van, ami nemcsak abban merül ki, hogy megédesítse az életünket:

 • A cukor kiemeli az ízeket. Egyik legjobb példa erre a Maillard-reakció, ahol a hő hatására a cukor reakcióba lép a fehérjével, és új ízeket teremt.

 • Tartósít. A lekvár magas cukortartalma megakadályozza a mikroorganizmusok szaporodását.

 • Színezék (karamell)

 • Megváltoztatja a textúráját az ételnek

 • Sűrít

 • Tápanyagként szolgál az élesztő baktériumoknak.

Mi baj vele?

Cukor nélkül nem tudna működni szervezetünk, ez megkerülhetetlen tény. A probléma a bevitt mennyiséggel van. Irányelvek szerint a cukor bevitel - természetes és a hozzáadott - nem haladhatja meg a kalóriabevitel 10 százalékát. Ez egy átlagos étrend esetén 12 teáskanál cukrot, azaz 72 grammot jelent.

Amennyiben túllépjük ezt a szintet, akkor számos komoly krónikus - magas vérnyomás, vagy az inzulinrezisztencia - és akut betegség - például szívinfarktus - kockázatát növeli, illetve elhízáshoz vezet.

Soknak tűnik, de…

Bár, a 12 teáskanál cukor olyan mennyiségnek tűnik, amivel úgy gondoljuk, hogy nem lehet gond, azonban nem olyan nehéz ennek a többszörösét sem bevinni szervezetünkbe egy nap alatt:

 • Fél liter kólában átlagban 60 gramm,

 • Egy pohár házi limonádéban átlagosan 30-35 gramm,

 • Egy gombóc fagylaltban átlagosan 14-15 gramm,

 • Egy jégkrémben körülbelül 25 gramm,

 • Egy pohár narancslében 22 gramm,

 • Egy szelet csokiban átlagosan 25-30 gramm,

 • Egy sor csokoládéban 15 gramm cukor van.

hozzáadott cukorral rendelkező üditőitalok

Nemcsak a hozzáadott cukorral kell számolnunk

Fontos megjegyezni, hogy nemcsak hozzáadott cukor van, hanem számtalan élelmiszer tartalmaz természetes módon cukrot. Bár a hiedelemben úgy él, hogy a természetes cukor jó, valójában csak jobb a hozzáadott cukornál. 

A gyümölcsök és zöldségek révén a cukor természetes formában, tápanyagokkal és rosttal együtt jut szervezetünkbe, aminek köszönhetően jóval egészségesebb, és kevésbé emeli meg a vércukorszintet, de az ajánlott napi mennyiségbe beletartozik. Tehát sokkal jobb, ha természetes formában visszük be szervezetünkbe a cukrot, azonban ettől függetlenül ugyan olyan cukornak számít.

Hogyan csökkentsük a cukor bevitelünket?

A korábbi felsorolásból jól látszik, hogy legkönnyebben a cukros folyadékokkal tudjuk bevinni  cukrot. A nyári hőségben 3-4 pohár üdítő ital gyorsan el tud fogyni, amivel már túl is léptük az ajánlott mennyiséget. Továbbá, ezek az üdítők legtöbbször nem tartalmaznak más, mint nagy mennyiségű cukrot és egyéb sokszor egészségtelen adalékanyagot. Azzal, hogy száműzzük a cukrozott italokat két legyet üthetünk egy csapásra.

Milyen alternatívák vannak?

Még egy nyomós érv van a cukrozott üdítők elhagyása mellett: ezeket a legkönnyebb egészséges alternatívára lecserélni.

egészséges limonádé hozzáadott cukor nélkül

Ásványvíz

Vitathatatlan tény, hogy az ásványvíznél nincs jobb szomjoltó. Egyrészről kalória mentes, tehát korlátlanul fogyaszthatják, másrészről pedig a benne található ásványi-anyagok különösen jól jönnek a tikkasztó melegben, hogy a verejtékkel távozókat pótoljuk. Továbbá egy kiegyensúlyozott ásványi-anyag tartalommal rendelkező ásványvíz íze finom és selymes. Milyen a jó ásványvíz ismérvei? Kattints a linkre és ismerd meg!

Citromos és uborkás víz

Bár a citrusos nedűt sokan az egekig magasztalják, azonban hiba lenne csodaszernek hívni. Viszont az tagadhatatlan tény, hogy izgalmasabbá és frissebbé tudja varázsolni vizet cukormentesen, amivel elősegíti a megfelelő folyadékpótlást. Ugyanez mondható el az uborkás vízről is. A citromos víz körüli mítoszról részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

Házi cukormentes frissitők

Néhány természetes hozzávalóval könnyen varázsolhatsz egészséges nyári hűsítő italt. Korábbi cikkünkbe 5 rendkivül egyszerű házi limonádé receptet gyüjtöttünk össze, ami a linkre kattintva érhetsz el!

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.