Nem csak mi, hanem a környezetvédelem is megsínyli a koronavírust

2021.01.21

A környezetvédelmet az elmúlt egy év eseményei a háttérbe szorították. Miközben a természetet is ugyanúgy érinti a vírushelyzet, mint minket, embereket. A járványügyi intézkedések, amelyeknek szükségessége vitathatatlan, újabb terhelést rótt környezetünkre. A természet az elmúlt években is már számos intőjelet küldött az emberiség felé. Ezért fontos, hogy a jelenlegi helyzetben ne csak saját és embertársaink egészségéért, hanem környezetünk megóvásáért is megtegyünk minden tőlünk telhetőt.

környezetvédelem koronavírus covid19

Csak egy szó: Műanyag  

A járványhelyzet óriási terhet ró környezetünkre. Az eldobható maszkok és egyszer használatos kesztyűk valamint a megnövekedett fertőtlenítőszer használat mind-mind rengeteg nem lebomló hulladéktöbbletet jelent.

A kávézókban és éttermekben kizárólag elvitelre kérheted megrendelésedet. Többnyire ezeket az ételeket és italokat egyszer használatos műanyagpohárba vagy hungarocelltárolóba csomagolják, amit egy műanyagzacskóba tesznek. A házhozszállítás is egyre népszerűbb, ami esetén ugyanez a helyzet, legtöbbször műanyagzacskóban érkezik a műanyagba csomagolt étel. 

Ne csak a járványgörbét tartsd laposan, hanem a műanyaggörbét is! 

Nap, mint nap találkozhatunk a járványgörbéhez kapcsolódó hírekről, hogy miért kell laposan tartani és hogyan teheted ezt. A jelenlegi helyzet viszont háttérbe szorított egy szintén égető problémát. Mégpedig az egyre növekvő, nem lebomló hulladékhegyek problémáját. Mit tehetsz az ügy érdekében?

  • Hordj mosható maszkot! Az üzletek polcain található egyszerhasználatos maszkok helyett válassz helyi, kézműves texti maszkot. Nem csak különleges és egyedi maszkot viselhetsz, hanem a környezeti lábnyomodat is csökkentheted egyszerre. Csak ne feledkezz meg arról, hogy legalább két-három naponta ki kell mosni!

  • Amit tudsz, hasznosíts újra! Ha idáig nem gyűjtötted szelektíven a hulladékot, akkor eljött az ideje, hogy szokásoddá váljon. 

  • Legjobb, ha eleve kevesebb hulladékot termelsz. Műanyag zacskó helyett vásárolj textiltáskában, amit bármikor betehetsz a mosásba. Ne használj egyszerhasználatos fertőtlenítő kendőket, hanem felület fertőtlenítővel fújd le a tárgyakat és erre a célra kinevezett textilkendővel töröld le. Néhány nap múlva mehet a szennyesbe a kendő, hogy újra tisztává varázsold.

  • A legtöbb munkáltató elvárja a munkavállalótól, hogy mellőze a tömegközlekedést a jelenlegi helyzetben. Viszont ez nem azt jelenti, hogy eggyel több autónak kell lennie az utakon. Jó időben pattanj biciklire, vagy ha nincs olyan messze munkahelyed, akkor sétálva is mehetsz. 20-30 perc séta nem csak testednek, hanem lelkednek is jót fog tenni. Beszélj össze munkatársaiddal, ha kisebb kitérőkkel megoldható, felváltva jöhettek egy autóval.

Mondj nemet a műanyagpalackokra! 

A Montivíz számára kiemelten fontos környezetünk védelme. Ballonjainkat teljes mértékben újrahasznosítjuk. A makulátlan tisztaságú ballonokba érintetlenül, zárt rendszeren keresztül töltjük a kristálytiszta Monti ásványvizet. A palackozás a legszigorúbb higiéniai és minőségi előírásoknak megfelelően történik Monostorapátiban található üzemünkben.

Vízadagolóink rejtett kifolyócsonkos megoldásának köszönhetően minimalizálni lehet annak esélyét, hogy a kifolyócsövet szennyeződés érje. 

Ha fontos számodra egészséged és Földünk védelme, akkor válaszd te is a Monti ballonos ásványvíz szolgáltatását. Mi elvisszük munkahelyedre vagy otthonodba a Káli-medence kincsét! Kérj egyedi ajánlatot vagy látogass el webshopunkban! Nézd meg új, stílusos vízadagolónkat, ami tökéletes kelléke lehet irodádnak, üzlethelységednek, szépség szalonodnak vagy akár otthonodnak is! Néhány kattintással a tiéd lehet!

Ha érdekel a téma, olvasd el korábbi cikkünket: Hogy alakult 2020 fenntarthatósági szempontból? illetve korábbi beszámolonkat a környezetvédelem fontosságáról: Újabb ijesztő jel, hogy mennyire véges vízkészletünk

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.