Kihagyhatatlan tavaszi kirándulóhelyek Magyarországon

2023.03.31

Bár időnként nem úgy látszik, de megérkezett a várva várt tavasz. Bár - még - nem csábít minden nap kirándulásra az időjárás, azonban a virágzó természet már tárt karokkal vár minket. Érdemes nézegetni az időjárás előrejelzést, hogy mikor engedjünk a természet csábításának. Cikkünk elolvasása után pedig azt már nem kell tovább keresni, hogy hova induljunk el. Lássuk hazánk legszebb tavaszi kiránduló helyeit!
tavaszi kirándulóhelyek

A természet mindig vár ránk

Az első melengető napsugarak érkezése, és a virágba borult fák látványa ülteti el az ötletet a fejünkben, hogy elővegyük a túra felszerelésünket, hogy testközelben csodáljuk meg a természet ébredését. Azonban nemcsak ilyenkor kecsegtet minket különleges élménnyel hazánk tájai:

Ősszel az erdők ezernyi színben pompáznak, miközben a friss avar ropog a talpunk alatt. 

Télen pedig hó nélkül is egy megmagyarázhatatlan nyugodtságot áraszt magából a természet, amiért érdemes jól felöltözve kimozdulni a meleg otthonunkból.

A természet mindig más arcát mutatja és valószínűleg legtöbbünk számára a tavaszi a legkedvesebb.

Bánki-tó

A Nógrád megyében fekvő Bánki-tó megtestesiti a tökéletes tavaszi kirándulóhely fogalmát. A kristálytiszta vizű tavat sűrű erdő veszi körül, ami már kora tavasszal is hangos a madárcsicsergéstől.

A nyári meleg beköszöntéig a nyugalom jellemzi a tó környékét, elsősorban csak horgászokkal és kirándulókkal futhatunk össze. Azonban a kánikula érkezésével pezsgő élet váltja fel a nyugalmat. Ezért, ha természet miatt látogatnánk ide, akkor inkább tavasszal tegyük tiszteletünket a tónál.

Kép forrása: Google Maps - Csatlós Kornél

Pannonhalma

A Bencés Apátság köré épült város mindenki számára tartogat látnivalót. A természet járók számára a lombkorona tanösvény és a közeli kilátó tökéletes célpontot biztosít. A levendulás és a gyógynövénykert várja azokat, akik csak egy rövid sétára vágynak. A történelem szerelmeseit pedig az apátság tárt kapuja várja.

Kép forrása: Pixabay.com / jimmyimi

Jeli-arborétum

A Szombathely szomszédságában található 107 hektáros arborétum meglátogatását érdemes a tavasz utolsó harmadára időzíteni. Április közepén veszi kezdetét a Jeli-arborétum területén található több ezer rhododendron - más nevén havasszépe - virágzása. Bódító illat, és szemkápráztató színkavalkád várja ilyenkor az ide látogatókat. 

Ha jól időzítjük - április legvégére vagy május legelejére -  látogatásunkat, akkor még a liliomfák, a nárciszok és a japán cseresznyefa virágzását is megcsodálhatjuk a rhododendronokkal együtt.

jeli arborétum megálló tavaszi kiránduláskor

Mecsek

A Pécset övező Mecsek-hegység számtalan tavaszi kirándulóhelyet rejt magába, így akár több napra is tervezhetünk, ha ide látogatunk. Hasonlóan a Bánki-tóhoz, az Orfűi tó és környéke is tavasszal invitál minket könnyed romantikus sétára, mivel nyáron a strandolók és a fesztiválozók veszik birtokukba a területet.HA mecsek tökéletes tavaszi kirándulóhely magyarországon

Kora tavasszal medvehagyma gyüjtéssel egybe köthetjük a kirándulást.

A mesés fekvésű aprócska falu határában, Abaligeten található hazánk egyik legszebb és legkönnyebben bejárható cseppkőbarlangja. Főága kényelmesen járható gyalogosan, akár utcai ruhában is. A barlang környéke pedig könnyed túrára invitál.

Ha pedig nem félünk a kisebb-nagyobb emelkedőktől, akkor a túra bakancsra fel, és irány a Mecsek lankái! Számtalan túraútvonal közül választhatunk képességeinktől függően. A Jakab-hegy és a Melegmányi vízesés egy egy könnyebb túrára invitál minket, míg a vállalkozóbb szelleműek a Zengő 682 méteres csúcsát is meghódíthatja.

tavaszi kirándulóhely jakab-hegy

Káli-medence

A Balaton-felvidéket egész évben érdemes felkeresni. Télen nyugodt, nyáron pezseg az élet a fesztiváloktól, ősszel színkavalkádba öltöznek a fák és egymást érik a szüreti napok. Tavasszal pedig testközelből figyelhetjük meg a természet ébredését a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban. Ennek a természetvédelmi övezetnek az egyik gyöngyszeme a Káli-medence, ahova érdemes több napra is ellátogatni. 

Az itt található számtalan csodás látnivalónak külön bejegyzést szenteltünk, kattints a linkre és ismerd meg őket!

balaton felvidék számtalan tavaszi kirándulóhelyet tartogat

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.