Kihagyhatatlan tavaszi kirándulóhelyek Magyarországon

2023.03.31

Bár időnként nem úgy látszik, de megérkezett a várva várt tavasz. Bár - még - nem csábít minden nap kirándulásra az időjárás, azonban a virágzó természet már tárt karokkal vár minket. Érdemes nézegetni az időjárás előrejelzést, hogy mikor engedjünk a természet csábításának. Cikkünk elolvasása után pedig azt már nem kell tovább keresni, hogy hova induljunk el. Lássuk hazánk legszebb tavaszi kiránduló helyeit!
tavaszi kirándulóhelyek

A természet mindig vár ránk

Az első melengető napsugarak érkezése, és a virágba borult fák látványa ülteti el az ötletet a fejünkben, hogy elővegyük a túra felszerelésünket, hogy testközelben csodáljuk meg a természet ébredését. Azonban nemcsak ilyenkor kecsegtet minket különleges élménnyel hazánk tájai:

Ősszel az erdők ezernyi színben pompáznak, miközben a friss avar ropog a talpunk alatt. 

Télen pedig hó nélkül is egy megmagyarázhatatlan nyugodtságot áraszt magából a természet, amiért érdemes jól felöltözve kimozdulni a meleg otthonunkból.

A természet mindig más arcát mutatja és valószínűleg legtöbbünk számára a tavaszi a legkedvesebb.

Bánki-tó

A Nógrád megyében fekvő Bánki-tó megtestesiti a tökéletes tavaszi kirándulóhely fogalmát. A kristálytiszta vizű tavat sűrű erdő veszi körül, ami már kora tavasszal is hangos a madárcsicsergéstől.

A nyári meleg beköszöntéig a nyugalom jellemzi a tó környékét, elsősorban csak horgászokkal és kirándulókkal futhatunk össze. Azonban a kánikula érkezésével pezsgő élet váltja fel a nyugalmat. Ezért, ha természet miatt látogatnánk ide, akkor inkább tavasszal tegyük tiszteletünket a tónál.

Kép forrása: Google Maps - Csatlós Kornél

Pannonhalma

A Bencés Apátság köré épült város mindenki számára tartogat látnivalót. A természet járók számára a lombkorona tanösvény és a közeli kilátó tökéletes célpontot biztosít. A levendulás és a gyógynövénykert várja azokat, akik csak egy rövid sétára vágynak. A történelem szerelmeseit pedig az apátság tárt kapuja várja.

Kép forrása: Pixabay.com / jimmyimi

Jeli-arborétum

A Szombathely szomszédságában található 107 hektáros arborétum meglátogatását érdemes a tavasz utolsó harmadára időzíteni. Április közepén veszi kezdetét a Jeli-arborétum területén található több ezer rhododendron - más nevén havasszépe - virágzása. Bódító illat, és szemkápráztató színkavalkád várja ilyenkor az ide látogatókat. 

Ha jól időzítjük - április legvégére vagy május legelejére -  látogatásunkat, akkor még a liliomfák, a nárciszok és a japán cseresznyefa virágzását is megcsodálhatjuk a rhododendronokkal együtt.

jeli arborétum megálló tavaszi kiránduláskor

Mecsek

A Pécset övező Mecsek-hegység számtalan tavaszi kirándulóhelyet rejt magába, így akár több napra is tervezhetünk, ha ide látogatunk. Hasonlóan a Bánki-tóhoz, az Orfűi tó és környéke is tavasszal invitál minket könnyed romantikus sétára, mivel nyáron a strandolók és a fesztiválozók veszik birtokukba a területet.HA mecsek tökéletes tavaszi kirándulóhely magyarországon

Kora tavasszal medvehagyma gyüjtéssel egybe köthetjük a kirándulást.

A mesés fekvésű aprócska falu határában, Abaligeten található hazánk egyik legszebb és legkönnyebben bejárható cseppkőbarlangja. Főága kényelmesen járható gyalogosan, akár utcai ruhában is. A barlang környéke pedig könnyed túrára invitál.

Ha pedig nem félünk a kisebb-nagyobb emelkedőktől, akkor a túra bakancsra fel, és irány a Mecsek lankái! Számtalan túraútvonal közül választhatunk képességeinktől függően. A Jakab-hegy és a Melegmányi vízesés egy egy könnyebb túrára invitál minket, míg a vállalkozóbb szelleműek a Zengő 682 méteres csúcsát is meghódíthatja.

tavaszi kirándulóhely jakab-hegy

Káli-medence

A Balaton-felvidéket egész évben érdemes felkeresni. Télen nyugodt, nyáron pezseg az élet a fesztiváloktól, ősszel színkavalkádba öltöznek a fák és egymást érik a szüreti napok. Tavasszal pedig testközelből figyelhetjük meg a természet ébredését a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban. Ennek a természetvédelmi övezetnek az egyik gyöngyszeme a Káli-medence, ahova érdemes több napra is ellátogatni. 

Az itt található számtalan csodás látnivalónak külön bejegyzést szenteltünk, kattints a linkre és ismerd meg őket!

balaton felvidék számtalan tavaszi kirándulóhelyet tartogat

TOVÁBBI HÍREK
Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
2024.05.03

Az alkalmazotti visszajelzések létfontosságúak a sikeres szervezetek számára, hiszen segítik a folyamatos fejlődést és a kölcsönös növekedést. Ebben a telje körű útmutatóban megvizsgáljuk az alkalmazotti visszajelzések jelentőségét, felfedezve annak sokoldalú előnyeit és az hatékony bevezetés legjobb gyakorlatait.

Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban, Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díj várományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.