Vízszűrő kancsó veszélyei

2022.02.17

Magyarországon az ivóvíz tisztasága hatóságilag ellenőrzött, viszont ez nem azt jelenti, hogy kifogástalan minőségű lenne. Nem véletlen, hogy hazánk ásványvíz fogyasztásban az élvonalban szerepel a világon. Ellenben környezettudatosság jegyében évről-évre egyre többen keresnek más alternatívát a tiszta ivóvízre, ami legtöbbször valamilyen vízszűrő kancsót jelent az egyszerűség miatt. Azonban a praktikusság mellett fontos felhívni a figyelmet a vízszűrő kancsók veszélyeire is.

vízszűrő kancsó veszélyei

Ha iható a csapvíz, miért kellene vízszűrőt használnom? 

Hazánkban az ivóvíznek szigorú minőségi követelménynek kell megfelelnie, amit hatóságilag ellenőriznek rendszeres időközönként. Ez viszont csak az ivóvíz fogyaszthatóságát garantálja és azt is csak az épület vízórájáig. Mit is jelent ez?

Az előbbi elsősorban a fővárosban és a nagyobb városokban okoz gondot. A tisztának és ihatónak minősített ivóvízbe az épületek elöregedett vízhálózatában rengeteg különböző káros anyag – például ólom – kerülhet. Az ivóvíz ólom szennyezésének veszélyeiről korábbi cikkünkben olvashatsz részletesebben, kattints a linkre!

Továbbá, a Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése szerint számos nem kívánatos káros anyag – például arzén vagy nitrit – több helyütt a határérték körül mozog vagy esetenként akár meg is meghaladja. Emellett adódhatnak súlyosabb szennyeződések is a csapvízben, ha a vízvezetékeket sérülés éri. A klór mellett se mehetünk el szótlanul, mivel nemcsak kellemetlen ízt tud kölcsönözni az ivóvíznek, hanem hosszútávon egészségünkre is kihathat. A klóros víz veszélyeiről korábbi cikkünkben olvashatsz részletesebben, kattints a linkre!

Miért ilyen népszerűek a vízszűrő kancsók?

A vízszűrő kancsók rendkívüli népszerűségre tettek szert az elmúlt években, ez nagyrészt egyszerűségének és árának köszönhető elsősorban. Csak le kell emelni a bolt polcairól a vízszűrő kancsót és néhány mozdulattal bárki üzembe tudja helyezni pillanatok alatt. Nehéz versenyezni vele igaz? Pedig lehet. Például, ha ki se kell mozdulni érte, hanem egyenesen házhoz szállítják a vízszűrő berendezést és a vízszűrőt is, amit elég félévente cserélni.

Az ára is elsősorban azért vonzó sokak számára, mivel nem jár jelentős beruházással. Viszont hosszú távon már nem biztos, hogy olyan gazdaságos. A vízszűrő kancsó betétjét egy 4 fős családnak 2-3 hetente kell cserélnie, ami nemcsak kényelmetlen, hanem költséges is.

A vízszűrő kancsó veszélyei

A nem megfelelő vízszűrő kancsó többet árt az egészségünknek, mint amennyit használ. A Nemzeti Népegészségügyi Központ több tucat vízszűrő kancsó és vízszűrő berendezés forgalmazását tiltotta be. A részletes listát az NNK honlapján tekintheted meg.

Emellett mielőtt vízszűrő berendezést vásárolunk, érdemes tájékozódni a csapvíz összetételéről is, ugyanis a vízszűrő kancsók csak bizonyos anyagokat szűrnek ki a vízből, korlátozott mennyiségben. A legtöbb vízszűrő kancsó a klórt eredményesen szűri ki, amitől az ivóvíz íze lágyabb és selymesebb lesz, viszont számos káros anyagot – mint például az ólmot – korlátozottan vagy egyáltalán nem szűri ki vagy semlegesíti.

Továbbá a vízszűrő kancsó veszélyei közé tartozik az is, hogy a kancsóban vagy a szűrőbetétben pangó vízben a baktériumok elszaporodnak, ami komoly egészségügyi kockázatot rejt magában. Fontos megemlíteni, hogy a mikrobiológiai védelmet a szénszűrő ezüstözése adja, ezáltal ezüst oldódhat a vízbe. Ez különösen a csecsemők számára veszélyes, ezért a vízszűrő kancsók használatát 3 év alatt egyáltalán nem javasolják.

A legtöbb vízszűrő kancsó aktívszenes szűrőjének hatékonyságát ioncserélő gyantával egészítik ki. Az utóbbinak köszönhetően több nehézfémet és káros vegyületet képes kiszűrni a kancsó, azonban a szervezetünk számára létfontosságú magnézium és kalcium egy részét is eltávolítja a vízből.

Tökéletes alternatívák csapvízre

A Doulton vízszűrő berendezés tökéletes alternatívát kínál a víztisztító kancsó helyett. Elsőre ugyan nagyobb beruházás egy komplett vízszűrő berendezés, viszont hosszútávon megtérül pénzügyileg és egészségünk tekintetében egyaránt. A vízszűrő kancsó veszélyeivel nem kell számolnunk, ha az NNK tanúsítványnál rendelkező Doulton vízszűrőt használjuk.

A központi víztisztító teljes mértékben kiszűri a káros anyagokat – többek között az ólmot – a vízből, miközben a hasznos ásványi anyagok maradéktalanul megmaradnak. A szűrőberendezés beszerelése nem igényel szakértelmet és a szűrőbetétet – amit szintén díjmentesen házhoz szállítunk csere esetén - 6 hónapig garantáltan megőrzi minőségét.

Rendeld házhoz minőségi angol gyártmányú Doulton vízszűrő berendezésünket egyszerűen és kényelmesen webshopunkon keresztül, kattints a linkre!

vízszűrő kancsó

Minőségi ásványvíz, PET palack nélkül

Ha nem szeretnél lemondani az ásványvíz nyújtotta előnyökről, akkor válaszd a Monti ásványvizet! A selymes ízű Montivízzel könnyedén gondoskodhatsz szervezeted ásványi anyag utánpótlásáról. Mi pedig gondoskodunk arról, hogy ne keletkezzen műanyag hulladék.

Ismerd meg a Káli-medence kincsét és rendeld házhoz díjmentesen, kattints a linkre!

 

TOVÁBBI HÍREK
A legszárazabb helyek Földünkön
A legszárazabb helyek Földünkön
2024.06.03

Földünk méltán kiérdemli a kék bolygó kifejezését, mivel felszínének több, mint 70%-át víz borítja. Azonban vannak olyan területek Földünkön, ahol olyan körülmények uralkodnak, ami szinte elképzelhetetlen. Hihetetlen, de bolygónk legszárazabb területein, ahol sokszor hosszú évtizedekig egy csepp csapadék sem esik, mégis van élet. A zord körülmények között virágzó élet segít, hogy nagyobb becsben tartsuk Földünk legértékesebb kincsét, a vizet.

Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
2024.05.03

Az alkalmazotti visszajelzések létfontosságúak a sikeres szervezetek számára, hiszen segítik a folyamatos fejlődést és a kölcsönös növekedést. Ebben a teljes körű útmutatóban megvizsgáljuk az alkalmazotti visszajelzések jelentőségét, felfedezve annak sokoldalú előnyeit és az hatékony bevezetés legjobb gyakorlatait.

Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban, Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díj várományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.