Vízszűrő kancsó veszélyei

2022.02.17

Magyarországon az ivóvíz tisztasága hatóságilag ellenőrzött, viszont ez nem azt jelenti, hogy kifogástalan minőségű lenne. Nem véletlen, hogy hazánk ásványvíz fogyasztásban az élvonalban szerepel a világon. Ellenben környezettudatosság jegyében évről-évre egyre többen keresnek más alternatívát a tiszta ivóvízre, ami legtöbbször valamilyen vízszűrő kancsót jelent az egyszerűség miatt. Azonban a praktikusság mellett fontos felhívni a figyelmet a vízszűrő kancsók veszélyeire is.

vízszűrő kancsó veszélyei

Ha iható a csapvíz, miért kellene vízszűrőt használnom? 

Hazánkban az ivóvíznek szigorú minőségi követelménynek kell megfelelnie, amit hatóságilag ellenőriznek rendszeres időközönként. Ez viszont csak az ivóvíz fogyaszthatóságát garantálja és azt is csak az épület vízórájáig. Mit is jelent ez?

Az előbbi elsősorban a fővárosban és a nagyobb városokban okoz gondot. A tisztának és ihatónak minősített ivóvízbe az épületek elöregedett vízhálózatában rengeteg különböző káros anyag – például ólom – kerülhet. Az ivóvíz ólom szennyezésének veszélyeiről korábbi cikkünkben olvashatsz részletesebben, kattints a linkre!

Továbbá, a Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése szerint számos nem kívánatos káros anyag – például arzén vagy nitrit – több helyütt a határérték körül mozog vagy esetenként akár meg is meghaladja. Emellett adódhatnak súlyosabb szennyeződések is a csapvízben, ha a vízvezetékeket sérülés éri. A klór mellett se mehetünk el szótlanul, mivel nemcsak kellemetlen ízt tud kölcsönözni az ivóvíznek, hanem hosszútávon egészségünkre is kihathat. A klóros víz veszélyeiről korábbi cikkünkben olvashatsz részletesebben, kattints a linkre!

Miért ilyen népszerűek a vízszűrő kancsók?

A vízszűrő kancsók rendkívüli népszerűségre tettek szert az elmúlt években, ez nagyrészt egyszerűségének és árának köszönhető elsősorban. Csak le kell emelni a bolt polcairól a vízszűrő kancsót és néhány mozdulattal bárki üzembe tudja helyezni pillanatok alatt. Nehéz versenyezni vele igaz? Pedig lehet. Például, ha ki se kell mozdulni érte, hanem egyenesen házhoz szállítják a vízszűrő berendezést és a vízszűrőt is, amit elég félévente cserélni.

Az ára is elsősorban azért vonzó sokak számára, mivel nem jár jelentős beruházással. Viszont hosszú távon már nem biztos, hogy olyan gazdaságos. A vízszűrő kancsó betétjét egy 4 fős családnak 2-3 hetente kell cserélnie, ami nemcsak kényelmetlen, hanem költséges is.

A vízszűrő kancsó veszélyei

A nem megfelelő vízszűrő kancsó többet árt az egészségünknek, mint amennyit használ. A Nemzeti Népegészségügyi Központ több tucat vízszűrő kancsó és vízszűrő berendezés forgalmazását tiltotta be. A részletes listát az NNK honlapján tekintheted meg.

Emellett mielőtt vízszűrő berendezést vásárolunk, érdemes tájékozódni a csapvíz összetételéről is, ugyanis a vízszűrő kancsók csak bizonyos anyagokat szűrnek ki a vízből, korlátozott mennyiségben. A legtöbb vízszűrő kancsó a klórt eredményesen szűri ki, amitől az ivóvíz íze lágyabb és selymesebb lesz, viszont számos káros anyagot – mint például az ólmot – korlátozottan vagy egyáltalán nem szűri ki vagy semlegesíti.

Továbbá a vízszűrő kancsó veszélyei közé tartozik az is, hogy a kancsóban vagy a szűrőbetétben pangó vízben a baktériumok elszaporodnak, ami komoly egészségügyi kockázatot rejt magában. Fontos megemlíteni, hogy a mikrobiológiai védelmet a szénszűrő ezüstözése adja, ezáltal ezüst oldódhat a vízbe. Ez különösen a csecsemők számára veszélyes, ezért a vízszűrő kancsók használatát 3 év alatt egyáltalán nem javasolják.

A legtöbb vízszűrő kancsó aktívszenes szűrőjének hatékonyságát ioncserélő gyantával egészítik ki. Az utóbbinak köszönhetően több nehézfémet és káros vegyületet képes kiszűrni a kancsó, azonban a szervezetünk számára létfontosságú magnézium és kalcium egy részét is eltávolítja a vízből.

Tökéletes alternatívák csapvízre

A Doulton vízszűrő berendezés tökéletes alternatívát kínál a víztisztító kancsó helyett. Elsőre ugyan nagyobb beruházás egy komplett vízszűrő berendezés, viszont hosszútávon megtérül pénzügyileg és egészségünk tekintetében egyaránt. A vízszűrő kancsó veszélyeivel nem kell számolnunk, ha az NNK tanúsítványnál rendelkező Doulton vízszűrőt használjuk.

A központi víztisztító teljes mértékben kiszűri a káros anyagokat – többek között az ólmot – a vízből, miközben a hasznos ásványi anyagok maradéktalanul megmaradnak. A szűrőberendezés beszerelése nem igényel szakértelmet és a szűrőbetétet – amit szintén díjmentesen házhoz szállítunk csere esetén - 6 hónapig garantáltan megőrzi minőségét.

Rendeld házhoz minőségi angol gyártmányú Doulton vízszűrő berendezésünket egyszerűen és kényelmesen webshopunkon keresztül, kattints a linkre!

vízszűrő kancsó

Minőségi ásványvíz, PET palack nélkül

Ha nem szeretnél lemondani az ásványvíz nyújtotta előnyökről, akkor válaszd a Monti ásványvizet! A selymes ízű Montivízzel könnyedén gondoskodhatsz szervezeted ásványi anyag utánpótlásáról. Mi pedig gondoskodunk arról, hogy ne keletkezzen műanyag hulladék.

Ismerd meg a Káli-medence kincsét és rendeld házhoz díjmentesen, kattints a linkre!

 

TOVÁBBI HÍREK
A Föld vízkészlete
A Föld vízkészlete
2022.08.12

Valószínűleg senkinek nem mondunk azzal újat, hogy bolygónk 71 százalékát víz borítja, mégis az elkövetkező évtizedek legnagyobb problémája az ivóvízhiány lesz. Hogyan lehetséges ez? A válasz egyszerű: a Föld édesvíz készlete véges, mi pedig pazarlóan bánunk vele. Lássuk mit takar a “kék bolygó” kifejezés!

Nemzetközi sörnap 2022
Nemzetközi sörnap 2022
2022.08.05

Egy aprócska amerikai sörfőző kezdeményezésével indult útnak a Nemzetközi Sörnap közel másfél évtizede. Napjainkra több, mint 200 országban ünneplik a jeles nap alkalmából a pultosokat és a sörfőzőket. Hazánkban is számos vendéglátóhely csatlakozott az eseményhez.

A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe
A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe
2022.07.29

Sajnos fel kell készülnünk arra, hogy a nyarak egyre forróbbak és szárazabbak lesznek. Ezzel együtt kertünk gondozása is egyre több fejtörést fog okozni. A megszokott virágaink, és zöldjeink csak halovány emlékeit idézik a korábbi évek tündöklésének a tikkasztó kánikulában. Érdemes fontolóra vennünk, hogy néhány mediterrán jellegű, szárazságtűrő növénnyel színesítsük kertünket, vagy balkonunkat.

Napszúrás tünetei és kezelése
Napszúrás tünetei és kezelése
2022.07.22

A szikrázó napsütésre egy csodálatos dologként gondolunk, amit a felhőtlen kikapcsolódással és a gondtalan nyaralással társítunk. Azonban a tűző napnak van egy árnyoldala is, ugyanis a napszúrás - mondhatni alattomosan - képes lecsapni, és igen komoly következményei is lehetnek. Szerencsére lehet a napszúrás ellen védekezni, csak egy kis odafigyelésre van szükség.

A gyümölcsök víztartalma - Hazai toplista
A gyümölcsök víztartalma - Hazai toplista
2022.07.14

Nyakunkon a nyár, és vele együtt a kánikula. Ilyenkor még fontosabb, hogy odafigyeljünk a megfelelő hidratációra. Szerencsére nem csak folyadék formájában gondoskodhatunk erről, hanem segítségül hívhatjuk a finom és lédús gyümölcsök erejét is!

Miben van kálium? Az 5+1 legjobb természetes forrás
Miben van kálium? Az 5+1 legjobb természetes forrás
2022.07.06

Ha szervezetünk ásványi anyag beviteléről van szó, akkor szinte mindig a kalcium, a magnézium és hébe-hóba a vas kerül elő. Miközben a káliumra legalább akkora szüksége van szervezetünknek, mint az előzőekre. Szerencsére számtalan káliumban gazdag élelmiszer áll rendelkezésünkre, ha egyet-egyet beépítünk étrendünkbe, akkor biztos nem fogunk hiányt szenvedni az ásványi anyagból.