Vízszűrő kancsó veszélyei

2022.02.17

Magyarországon az ivóvíz tisztasága hatóságilag ellenőrzött, viszont ez nem azt jelenti, hogy kifogástalan minőségű lenne. Nem véletlen, hogy hazánk ásványvíz fogyasztásban az élvonalban szerepel a világon. Ellenben környezettudatosság jegyében évről-évre egyre többen keresnek más alternatívát a tiszta ivóvízre, ami legtöbbször valamilyen vízszűrő kancsót jelent az egyszerűség miatt. Azonban a praktikusság mellett fontos felhívni a figyelmet a vízszűrő kancsók veszélyeire is.

vízszűrő kancsó veszélyei

Ha iható a csapvíz, miért kellene vízszűrőt használnom? 

Hazánkban az ivóvíznek szigorú minőségi követelménynek kell megfelelnie, amit hatóságilag ellenőriznek rendszeres időközönként. Ez viszont csak az ivóvíz fogyaszthatóságát garantálja és azt is csak az épület vízórájáig. Mit is jelent ez?

Az előbbi elsősorban a fővárosban és a nagyobb városokban okoz gondot. A tisztának és ihatónak minősített ivóvízbe az épületek elöregedett vízhálózatában rengeteg különböző káros anyag – például ólom – kerülhet. Az ivóvíz ólom szennyezésének veszélyeiről korábbi cikkünkben olvashatsz részletesebben, kattints a linkre!

Továbbá, a Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése szerint számos nem kívánatos káros anyag – például arzén vagy nitrit – több helyütt a határérték körül mozog vagy esetenként akár meg is meghaladja. Emellett adódhatnak súlyosabb szennyeződések is a csapvízben, ha a vízvezetékeket sérülés éri. A klór mellett se mehetünk el szótlanul, mivel nemcsak kellemetlen ízt tud kölcsönözni az ivóvíznek, hanem hosszútávon egészségünkre is kihathat. A klóros víz veszélyeiről korábbi cikkünkben olvashatsz részletesebben, kattints a linkre!

Miért ilyen népszerűek a vízszűrő kancsók?

A vízszűrő kancsók rendkívüli népszerűségre tettek szert az elmúlt években, ez nagyrészt egyszerűségének és árának köszönhető elsősorban. Csak le kell emelni a bolt polcairól a vízszűrő kancsót és néhány mozdulattal bárki üzembe tudja helyezni pillanatok alatt. Nehéz versenyezni vele igaz? Pedig lehet. Például, ha ki se kell mozdulni érte, hanem egyenesen házhoz szállítják a vízszűrő berendezést és a vízszűrőt is, amit elég félévente cserélni.

Az ára is elsősorban azért vonzó sokak számára, mivel nem jár jelentős beruházással. Viszont hosszú távon már nem biztos, hogy olyan gazdaságos. A vízszűrő kancsó betétjét egy 4 fős családnak 2-3 hetente kell cserélnie, ami nemcsak kényelmetlen, hanem költséges is.

A vízszűrő kancsó veszélyei

A nem megfelelő vízszűrő kancsó többet árt az egészségünknek, mint amennyit használ. A Nemzeti Népegészségügyi Központ több tucat vízszűrő kancsó és vízszűrő berendezés forgalmazását tiltotta be. A részletes listát az NNK honlapján tekintheted meg.

Emellett mielőtt vízszűrő berendezést vásárolunk, érdemes tájékozódni a csapvíz összetételéről is, ugyanis a vízszűrő kancsók csak bizonyos anyagokat szűrnek ki a vízből, korlátozott mennyiségben. A legtöbb vízszűrő kancsó a klórt eredményesen szűri ki, amitől az ivóvíz íze lágyabb és selymesebb lesz, viszont számos káros anyagot – mint például az ólmot – korlátozottan vagy egyáltalán nem szűri ki vagy semlegesíti.

Továbbá a vízszűrő kancsó veszélyei közé tartozik az is, hogy a kancsóban vagy a szűrőbetétben pangó vízben a baktériumok elszaporodnak, ami komoly egészségügyi kockázatot rejt magában. Fontos megemlíteni, hogy a mikrobiológiai védelmet a szénszűrő ezüstözése adja, ezáltal ezüst oldódhat a vízbe. Ez különösen a csecsemők számára veszélyes, ezért a vízszűrő kancsók használatát 3 év alatt egyáltalán nem javasolják.

A legtöbb vízszűrő kancsó aktívszenes szűrőjének hatékonyságát ioncserélő gyantával egészítik ki. Az utóbbinak köszönhetően több nehézfémet és káros vegyületet képes kiszűrni a kancsó, azonban a szervezetünk számára létfontosságú magnézium és kalcium egy részét is eltávolítja a vízből.

Tökéletes alternatívák csapvízre

A Doulton vízszűrő berendezés tökéletes alternatívát kínál a víztisztító kancsó helyett. Elsőre ugyan nagyobb beruházás egy komplett vízszűrő berendezés, viszont hosszútávon megtérül pénzügyileg és egészségünk tekintetében egyaránt. A vízszűrő kancsó veszélyeivel nem kell számolnunk, ha az NNK tanúsítványnál rendelkező Doulton vízszűrőt használjuk.

A központi víztisztító teljes mértékben kiszűri a káros anyagokat – többek között az ólmot – a vízből, miközben a hasznos ásványi anyagok maradéktalanul megmaradnak. A szűrőberendezés beszerelése nem igényel szakértelmet és a szűrőbetétet – amit szintén díjmentesen házhoz szállítunk csere esetén - 6 hónapig garantáltan megőrzi minőségét.

Rendeld házhoz minőségi angol gyártmányú Doulton vízszűrő berendezésünket egyszerűen és kényelmesen webshopunkon keresztül, kattints a linkre!

vízszűrő kancsó

Minőségi ásványvíz, PET palack nélkül

Ha nem szeretnél lemondani az ásványvíz nyújtotta előnyökről, akkor válaszd a Monti ásványvizet! A selymes ízű Montivízzel könnyedén gondoskodhatsz szervezeted ásványi anyag utánpótlásáról. Mi pedig gondoskodunk arról, hogy ne keletkezzen műanyag hulladék.

Ismerd meg a Káli-medence kincsét és rendeld házhoz díjmentesen, kattints a linkre!

 

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.