Vízszűrő kancsó veszélyei

2022.02.17

Magyarországon az ivóvíz tisztasága hatóságilag ellenőrzött, viszont ez nem azt jelenti, hogy kifogástalan minőségű lenne. Nem véletlen, hogy hazánk ásványvíz fogyasztásban az élvonalban szerepel a világon. Ellenben környezettudatosság jegyében évről-évre egyre többen keresnek más alternatívát a tiszta ivóvízre, ami legtöbbször valamilyen vízszűrő kancsót jelent az egyszerűség miatt. Azonban a praktikusság mellett fontos felhívni a figyelmet a vízszűrő kancsók veszélyeire is.

vízszűrő kancsó veszélyei

Ha iható a csapvíz, miért kellene vízszűrőt használnom? 

Hazánkban az ivóvíznek szigorú minőségi követelménynek kell megfelelnie, amit hatóságilag ellenőriznek rendszeres időközönként. Ez viszont csak az ivóvíz fogyaszthatóságát garantálja és azt is csak az épület vízórájáig. Mit is jelent ez?

Az előbbi elsősorban a fővárosban és a nagyobb városokban okoz gondot. A tisztának és ihatónak minősített ivóvízbe az épületek elöregedett vízhálózatában rengeteg különböző káros anyag – például ólom – kerülhet. Az ivóvíz ólom szennyezésének veszélyeiről korábbi cikkünkben olvashatsz részletesebben, kattints a linkre!

Továbbá, a Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése szerint számos nem kívánatos káros anyag – például arzén vagy nitrit – több helyütt a határérték körül mozog vagy esetenként akár meg is meghaladja. Emellett adódhatnak súlyosabb szennyeződések is a csapvízben, ha a vízvezetékeket sérülés éri. A klór mellett se mehetünk el szótlanul, mivel nemcsak kellemetlen ízt tud kölcsönözni az ivóvíznek, hanem hosszútávon egészségünkre is kihathat. A klóros víz veszélyeiről korábbi cikkünkben olvashatsz részletesebben, kattints a linkre!

Miért ilyen népszerűek a vízszűrő kancsók?

A vízszűrő kancsók rendkívüli népszerűségre tettek szert az elmúlt években, ez nagyrészt egyszerűségének és árának köszönhető elsősorban. Csak le kell emelni a bolt polcairól a vízszűrő kancsót és néhány mozdulattal bárki üzembe tudja helyezni pillanatok alatt. Nehéz versenyezni vele igaz? Pedig lehet. Például, ha ki se kell mozdulni érte, hanem egyenesen házhoz szállítják a vízszűrő berendezést és a vízszűrőt is, amit elég félévente cserélni.

Az ára is elsősorban azért vonzó sokak számára, mivel nem jár jelentős beruházással. Viszont hosszú távon már nem biztos, hogy olyan gazdaságos. A vízszűrő kancsó betétjét egy 4 fős családnak 2-3 hetente kell cserélnie, ami nemcsak kényelmetlen, hanem költséges is.

A vízszűrő kancsó veszélyei

A nem megfelelő vízszűrő kancsó többet árt az egészségünknek, mint amennyit használ. A Nemzeti Népegészségügyi Központ több tucat vízszűrő kancsó és vízszűrő berendezés forgalmazását tiltotta be. A részletes listát az NNK honlapján tekintheted meg.

Emellett mielőtt vízszűrő berendezést vásárolunk, érdemes tájékozódni a csapvíz összetételéről is, ugyanis a vízszűrő kancsók csak bizonyos anyagokat szűrnek ki a vízből, korlátozott mennyiségben. A legtöbb vízszűrő kancsó a klórt eredményesen szűri ki, amitől az ivóvíz íze lágyabb és selymesebb lesz, viszont számos káros anyagot – mint például az ólmot – korlátozottan vagy egyáltalán nem szűri ki vagy semlegesíti.

Továbbá a vízszűrő kancsó veszélyei közé tartozik az is, hogy a kancsóban vagy a szűrőbetétben pangó vízben a baktériumok elszaporodnak, ami komoly egészségügyi kockázatot rejt magában. Fontos megemlíteni, hogy a mikrobiológiai védelmet a szénszűrő ezüstözése adja, ezáltal ezüst oldódhat a vízbe. Ez különösen a csecsemők számára veszélyes, ezért a vízszűrő kancsók használatát 3 év alatt egyáltalán nem javasolják.

A legtöbb vízszűrő kancsó aktívszenes szűrőjének hatékonyságát ioncserélő gyantával egészítik ki. Az utóbbinak köszönhetően több nehézfémet és káros vegyületet képes kiszűrni a kancsó, azonban a szervezetünk számára létfontosságú magnézium és kalcium egy részét is eltávolítja a vízből.

Tökéletes alternatívák csapvízre

A Doulton vízszűrő berendezés tökéletes alternatívát kínál a víztisztító kancsó helyett. Elsőre ugyan nagyobb beruházás egy komplett vízszűrő berendezés, viszont hosszútávon megtérül pénzügyileg és egészségünk tekintetében egyaránt. A vízszűrő kancsó veszélyeivel nem kell számolnunk, ha az NNK tanúsítványnál rendelkező Doulton vízszűrőt használjuk.

A központi víztisztító teljes mértékben kiszűri a káros anyagokat – többek között az ólmot – a vízből, miközben a hasznos ásványi anyagok maradéktalanul megmaradnak. A szűrőberendezés beszerelése nem igényel szakértelmet és a szűrőbetétet – amit szintén díjmentesen házhoz szállítunk csere esetén - 6 hónapig garantáltan megőrzi minőségét.

Rendeld házhoz minőségi angol gyártmányú Doulton vízszűrő berendezésünket egyszerűen és kényelmesen webshopunkon keresztül, kattints a linkre!

vízszűrő kancsó

Minőségi ásványvíz, PET palack nélkül

Ha nem szeretnél lemondani az ásványvíz nyújtotta előnyökről, akkor válaszd a Monti ásványvizet! A selymes ízű Montivízzel könnyedén gondoskodhatsz szervezeted ásványi anyag utánpótlásáról. Mi pedig gondoskodunk arról, hogy ne keletkezzen műanyag hulladék.

Ismerd meg a Káli-medence kincsét és rendeld házhoz díjmentesen, kattints a linkre!

 

TOVÁBBI HÍREK
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
2022.12.01

Ha a munkahelyi szünetre gondolunk, akkor legtöbbünk egy 10-15 perces kávészünetre, vagy az ebédidőre asszociálunk, amiből - sajnos - kevés van. Azonban van egy jó hírünk! Már egy-egy rövidebb - mikro-szünet - is jelentős hatással van fizikai és mentális egészségünkre. Lássuk, miért érdemes akárcsak 1-2 percre elszakadni a munkától!

Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
2022.11.18

Sokunkkal megesik, hogy csak nap végén eszmélünk rá arra, hogy egyáltalán nem voltunk olyan produktivak a munkaidőben, mint ahogy azt előző munkanap végén, vagy reggel terveztük. Még, ha végig futjuk az aznapi történéseket, akkor se nagyon értjük, hogy hol sikkadt el a munkánk, hiszen egész nap csináltunk valamit. Nos, van egy-két olyan cselekvés, ami nem olyan egyértelmű időnyelő, mint például a közösségi média pörgetése.

Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
2022.11.11

Az egészséges életmód azzal kezdődik, hogy gondoskodunk szervezetünk megfelelő folyadék utánpótlásáról. Ezt az alapigazságot felhasználva egyre többen próbálják a saját malmukra hajtani a vizet. Ennek eredményeképpen egyre több fajta “extra egészséges”, hangzatos “turbózott” víz kerül a látóterünkbe. Ennek egyike az oxigénnel dúsított víz. Valóban csodaszer lenne az oxigénes víz, vagy csak egy újabb hangzatos piaci szereplővel van dolgunk?

Home office negatívumai a vállalati oldalról
Home office negatívumai a vállalati oldalról
2022.11.03

A home office-t legtöbbször dolgozói oldalról közelítik meg. Azonban, nem csak a munkavállalónak jelent kihívást a távmunka, hanem a munkáltatónak is, főleg akkor, ha alapjaiban nem a távmunka, és az irodai munka integrálására rendezkedtek be.

Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
2022.10.26

Néhány éve még nem voltak felkészülve sem vállalkozások sem a dolgozók arra, hogy home office-ból dolgozzon az iroda nagy része. Számtalan probléma akadt, ami kihatott a dolgozó életére, teljesítményére és azáltal a vállalat eredményességére. Az elmúlt évek tapasztalatainak köszönhetően mára kezd kiforrni a home office gyakorlata. Lássuk, milyen problémák jelentkezhetnek, és hogyan lehet orvosolni őket!

Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
2022.10.13

Az ivóvíz fontos. Számos tanulmány, cikk, esemény vette górcső alá, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak a megfelelő mennyiségű, és (hasonlóan fontos) minőségű ivóvíznek. Ehhez a legáltalánosabb forrás a csapvíz, amelyről elterjedt egyetemes megállapítás, hogy jó állapotban van, és Európában az egyik, ha nem a legjobb vezetékes vízhez juthatunk hozzá Magyarországon.