Miért válaszd a magas magnézium tartalmú ásványvizet?

2022.01.20

A magnézium nélkülözhetetlen ásványi anyag szervezetünk számára. Elengedhetetlen az izomzat, az idegrendszer és a szív működéséhez, valamint a fehérje szintézisben is létfontosságú a szerepe. Testünk egyik leggyakoribb eleme, szervezetünk viszont nem képes magától előállítani. Ezért rendkívül fontos, hogy külső forrásból tudjuk fedezni a napi magnézium szükségletünket. Például magas magnézium tartalmú ásványvízzel!

magas magnézium tartalmú ásványvíz

Mennyi a napi magnézium szükségletünk?

A magnézium az emberi test számára létfontosságú ásványi anyag. A magnézium minden sejtünkben megtalálható. Részt vesz az anyagcsere folyamatokban, az idegrendszer működésében és hozzájárul a csontok fejlődéséhez. Emellett elengedhetetlen szerepe van az izmok, csontok és a fogak egészségének megőrzésében. Testünk nem képes önállóan előállítani, ezért rendkívül fontos, hogy odafigyeljünk a magnézium bevitelre.

A napi magnézium szükséglet személyenként jelentősen eltérhet egymástól. A napi bevitel optimális mennyisége egy átlagos felnőtt számára 300-400 mg körül mozog. Várandósság, szoptatás, nagyobb fizikai terhelés és jelentős stressz mellett a napi magnézium szükséglet kicsit magasabb, körülbelül 450-500 mg.

A stressz tüneteiről, szervezetünkre gyakorolt hatásairól és kezeléséről bővebben olvashatsz korábbi bejegyzéseinkben, kattints a szövegre!

honnan tudom hogy magnézium hiányom van

Nap 500-550 mg-nál több magnéziumot orvosi utasításra, kúraszerűen javasolt csak bevinni szervezetünkbe. Ugyanis a túl sok magnézium is okozhat kellemetlenségeket. A túlzott magnézium bevitel tünetei a következők lehetnek: homályos vagy kettős látás, szédülés, nehezített légzés gyengeség és hányinger. Extrém esetben a túlzott magnézium bevitel légzésbénulást és szívmegállást is okozhat.

Honnan tudom, hogy magnézium hiányom van?

Ahogy korábban írtuk, nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a napi magnéziumszükségletünkre. Ugyanis a magnéziumhiány jelei már rövidtávon jelentkeznek, amit sokszor észre se veszünk vagy nem a magnéziumhiány tüneteként azonosítjuk. Honnan tudom, hogy magnéziumhiányom van? Figyeljünk a magnéziumhiány jeleire, amik leggyakrabban az alábbiak:

  • Alvászavar, álmatlanság

  • Idegrendszeri panaszok, koncentrációs nehézségek, fáradékonyság

  • Gyakori fejfájás, szédülés vagy izomgörcs

  • „nyugtalan láb” szindróma

  • alacsony vércukorszint vagy vérnyomás

  • koffein addíció

A magnéziumhiány jeleire sokszor csak legyintünk, vagy teljesen másnak tulajdonítjuk, miközben hosszú távon károsítja a mentális egészségünket, illetve több súlyos betegség, mint például a szív és érrendszeri betegségek, valamint a demencia kockázatát is növeli.

Mentális egészségünkre jellemzően kevesebb figyelmet fordítunk, miközben legalább olyan fontos, mint fizikai jóllétünk. Ha szeretnél többet megtudni arról, hogy örizheted meg mentális egészségedet, akkor kattints a linkre vagy a képre és olvasd el cikkünket!

Miben van magnézium?

Szerencsére számtalan forrásból pótolhatjuk szervezetünk magnéziumszükségletét. Kiváló magnéziumforrásként szolgálnak a különböző zöldségek – különösen a leveles zöldek -, az olajos magvak, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a banán és a legtöbb hüvelyes, mint például a csicseriborsó. Ha a magnéziumhiány jeleit észleljük érdemes az utóbbi élelmiszerekből többet beépíteni étrendünkbe.

A szakértők szerint a legegyszerűbben folyadék formájában tudjuk a napi magnéziumszükségletet fedezni, amihez nem kell a különböző drága magnézium porhoz vagy tablettához nyúlni. Ha a napi folyadékbevitelt – ami egy felnőtt ember esetén 2,5-3 liter vizet jelent -, magas magnézium tartalmú ásványvízzel fedezzük, azzal a napi magnézium szükségletünk közel felét fedezzük is.

miben van magnézium

Mi számít magas magnézium tartalmú ásványvíznek?

Hazánkban a forgalomban lévő ásványvizek magnéziumtartalma 13-62 mg/l között mozog. Azokat a vizeket szokták magas magnézium tartalmú ásványvíznek hívni, amelyek oldott magnézium tartalma literenként meghaladja a 40 mg-ot. A Balaton-felvidéken felszínre törő Montivíz is ebbe a kategóriába tartozik. 

A Monti természetes ásványvízben literenként 46,7 mg magnéziumot tartalmaz, aminek segítségével a napi magnézium szükséglet közel felét fedezni tudod. A kiegyensúlyozott ásványi-anyag összetételének köszönhetően nemcsak egészséges, hanem az íze is páratlanul selymes és lágy.

A Monti magas magnézium tartalmú ásványvíz gazdag kalciumban és káliumban is, miközben a nátriumtartalma rendkívül alacsony, valamint nem tartalmaz nehézfémet. A nátriumszegény ásványvíz előnyeiről korábbi cikkünkben olvashatsz, kattints a linkre!

napi magnézium szükséglet

Rendeld házhoz az egészséget!

A Monti természetes ásványvíz teljeskörű támogatást nyújt szervezeted számára. Selymes, lágy íze vízivásra serkent, így észrevétlenül tudod fedezni a napi folyadékbevitelt, miközben a hasznos oldott ásványi anyagok hozzájárulnak szervezetünk egészséges működéséhez. 

Kerüld el a magnéziumhiány tüneteit a Monti magas magnézium tartalmú ásványvízzel, kattints a linkre és ismerd meg a Káli-medence 

Látogass el webshopunkba vagy kérj egyedi árajánlatot űrlapunk kitöltésével és rendeld házhoz a ballonokba zárt egészséget vízadagolóval!

TOVÁBBI HÍREK
A világ legkülönösebb vízképződményei
A világ legkülönösebb vízképződményei
2023.06.08

Földünk legnagyobb csodája a víz, ugyanis egyet jelent az élettel. Ha nem lenne víz bolygónkon, akkor élet sem. Élettani fontosságát a végtelenségig lehetne taglalni, de most nem erre helyezzük a hangsúlyt, hanem szépségére vagy éppen különlegességére. Öt különlegességet hoztunk a nagyvilágból, ahol a víz az attrakció.

Hogyan vedd észre a stresszt a munkahelyen
Hogyan vedd észre a stresszt a munkahelyen
2023.06.02

A magánélet és a munka közötti határ elmosódása, és az állandó rendelkezésre állás kényszerre jócskán hozzájárult ehhez lesújtó statisztikákhoz. Ugyanis ezek a tényezők jelentős stressz faktorként vannak jelen az egyén életében, ami a kiégés egyik leggyakoribb oka, amit számos felmérés alátámaszt.

A tea Világnapja
A tea Világnapja
2023.05.19

A víz után a tea a világon második legnagyobb mennyiségben fogyasztott itala. Azonban legtöbbünk nem gondol bele, hogy mi van a gözölgő csésze mögött. A teaültetvények dolgozóinak jelentős részét kizsákmányolják, akárcsak a termőföldet, ahol a növényt termesztik. Erre szeretné felhívni a világ figyelmét az ENSZ a tea világnapjával.

Hogyan vegyük elejét a fluktuációnak?
Hogyan vegyük elejét a fluktuációnak?
2023.05.12

A felmondások jelentős része megelőzhető. Minden apró változtatás döntő súllyal bír, ami javítja karrierfejlesztési lehetőségeket, a munka és a magánélet egyensúlyát, a vezetői kapcsolatokat, a javadalmazásokat és az általános jólétet a munkahelyen.

A felmondás leggyakoribb okai a munkahelyen
A felmondás leggyakoribb okai a munkahelyen
2023.05.05

A magas fluktuációs arány több okból is káros a szervezet számára. Röviden költséges, időigényes, és teljesen romba döntheti a morált. Sokszor a vezetőség csak azt látja, hogy az alkalmazott ilyen, vagy olyan indokkal benyújtja felmondását. Azonban legtöbb esetben tehet róla, hogy erre a döntésre jutott a dolgozó. Mi áll leggyakrabban a háttérben?

Munkavállalói elégedettség alapkővei
Munkavállalói elégedettség alapkővei
2023.04.28

A dolgozó, munkával kapcsolatos attitűdjét nagyban befolyásolja elégedettsége. Azok a munkavállalók, akik jól érzik magukat a munkahelyükön jóval nagyobb hatékonysággal dolgoznak, elkötelezettek a vállalat irányába és sokszor túlteljesítik az elvárásokat. A munkavállaló elégedettségét nagyrészt a munkáltató hozzáállása határozza meg.