Miért válaszd a magas magnézium tartalmú ásványvizet?

2022.01.20

A magnézium nélkülözhetetlen ásványi anyag szervezetünk számára. Elengedhetetlen az izomzat, az idegrendszer és a szív működéséhez, valamint a fehérje szintézisben is létfontosságú a szerepe. Testünk egyik leggyakoribb eleme, szervezetünk viszont nem képes magától előállítani. Ezért rendkívül fontos, hogy külső forrásból tudjuk fedezni a napi magnézium szükségletünket. Például magas magnézium tartalmú ásványvízzel!

magas magnézium tartalmú ásványvíz

Mennyi a napi magnézium szükségletünk?

A magnézium az emberi test számára létfontosságú ásványi anyag. A magnézium minden sejtünkben megtalálható. Részt vesz az anyagcsere folyamatokban, az idegrendszer működésében és hozzájárul a csontok fejlődéséhez. Emellett elengedhetetlen szerepe van az izmok, csontok és a fogak egészségének megőrzésében. Testünk nem képes önállóan előállítani, ezért rendkívül fontos, hogy odafigyeljünk a magnézium bevitelre.

A napi magnézium szükséglet személyenként jelentősen eltérhet egymástól. A napi bevitel optimális mennyisége egy átlagos felnőtt számára 300-400 mg körül mozog. Várandósság, szoptatás, nagyobb fizikai terhelés és jelentős stressz mellett a napi magnézium szükséglet kicsit magasabb, körülbelül 450-500 mg.

A stressz tüneteiről, szervezetünkre gyakorolt hatásairól és kezeléséről bővebben olvashatsz korábbi bejegyzéseinkben, kattints a szövegre!

honnan tudom hogy magnézium hiányom van

Nap 500-550 mg-nál több magnéziumot orvosi utasításra, kúraszerűen javasolt csak bevinni szervezetünkbe. Ugyanis a túl sok magnézium is okozhat kellemetlenségeket. A túlzott magnézium bevitel tünetei a következők lehetnek: homályos vagy kettős látás, szédülés, nehezített légzés gyengeség és hányinger. Extrém esetben a túlzott magnézium bevitel légzésbénulást és szívmegállást is okozhat.

Honnan tudom, hogy magnézium hiányom van?

Ahogy korábban írtuk, nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a napi magnéziumszükségletünkre. Ugyanis a magnéziumhiány jelei már rövidtávon jelentkeznek, amit sokszor észre se veszünk vagy nem a magnéziumhiány tüneteként azonosítjuk. Honnan tudom, hogy magnéziumhiányom van? Figyeljünk a magnéziumhiány jeleire, amik leggyakrabban az alábbiak:

  • Alvászavar, álmatlanság

  • Idegrendszeri panaszok, koncentrációs nehézségek, fáradékonyság

  • Gyakori fejfájás, szédülés vagy izomgörcs

  • „nyugtalan láb” szindróma

  • alacsony vércukorszint vagy vérnyomás

  • koffein addíció

A magnéziumhiány jeleire sokszor csak legyintünk, vagy teljesen másnak tulajdonítjuk, miközben hosszú távon károsítja a mentális egészségünket, illetve több súlyos betegség, mint például a szív és érrendszeri betegségek, valamint a demencia kockázatát is növeli.

Mentális egészségünkre jellemzően kevesebb figyelmet fordítunk, miközben legalább olyan fontos, mint fizikai jóllétünk. Ha szeretnél többet megtudni arról, hogy örizheted meg mentális egészségedet, akkor kattints a linkre vagy a képre és olvasd el cikkünket!

Miben van magnézium?

Szerencsére számtalan forrásból pótolhatjuk szervezetünk magnéziumszükségletét. Kiváló magnéziumforrásként szolgálnak a különböző zöldségek – különösen a leveles zöldek -, az olajos magvak, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a banán és a legtöbb hüvelyes, mint például a csicseriborsó. Ha a magnéziumhiány jeleit észleljük érdemes az utóbbi élelmiszerekből többet beépíteni étrendünkbe.

A szakértők szerint a legegyszerűbben folyadék formájában tudjuk a napi magnéziumszükségletet fedezni, amihez nem kell a különböző drága magnézium porhoz vagy tablettához nyúlni. Ha a napi folyadékbevitelt – ami egy felnőtt ember esetén 2,5-3 liter vizet jelent -, magas magnézium tartalmú ásványvízzel fedezzük, azzal a napi magnézium szükségletünk közel felét fedezzük is.

miben van magnézium

Mi számít magas magnézium tartalmú ásványvíznek?

Hazánkban a forgalomban lévő ásványvizek magnéziumtartalma 13-62 mg/l között mozog. Azokat a vizeket szokták magas magnézium tartalmú ásványvíznek hívni, amelyek oldott magnézium tartalma literenként meghaladja a 40 mg-ot. A Balaton-felvidéken felszínre törő Montivíz is ebbe a kategóriába tartozik. 

A Monti természetes ásványvízben literenként 46,7 mg magnéziumot tartalmaz, aminek segítségével a napi magnézium szükséglet közel felét fedezni tudod. A kiegyensúlyozott ásványi-anyag összetételének köszönhetően nemcsak egészséges, hanem az íze is páratlanul selymes és lágy.

A Monti magas magnézium tartalmú ásványvíz gazdag kalciumban és káliumban is, miközben a nátriumtartalma rendkívül alacsony, valamint nem tartalmaz nehézfémet. A nátriumszegény ásványvíz előnyeiről korábbi cikkünkben olvashatsz, kattints a linkre!

napi magnézium szükséglet

Rendeld házhoz az egészséget!

A Monti természetes ásványvíz teljeskörű támogatást nyújt szervezeted számára. Selymes, lágy íze vízivásra serkent, így észrevétlenül tudod fedezni a napi folyadékbevitelt, miközben a hasznos oldott ásványi anyagok hozzájárulnak szervezetünk egészséges működéséhez. 

Kerüld el a magnéziumhiány tüneteit a Monti magas magnézium tartalmú ásványvízzel, kattints a linkre és ismerd meg a Káli-medence 

Látogass el webshopunkba vagy kérj egyedi árajánlatot űrlapunk kitöltésével és rendeld házhoz a ballonokba zárt egészséget vízadagolóval!

TOVÁBBI HÍREK
Mi az agyi köd, és mit tehetünk ellene?
Mi az agyi köd, és mit tehetünk ellene?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.

Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
2024.01.23

Bár mindenki saját és egyedi személyiséggel rendelkezik, az introvertált munkavállalók számos azonos személyiség jeggyel és tulajdonsággal bírnak. A köztudat legtöbbször a negatív aspektusait emeli ki, ami alapján az introváltakat visszahúzódó, csendes, félénk és szorongó emberekkel azonosítják. Azonban ez távol áll a valóságtól. Az introvertált munkavállalók rengeteg potenciállal rendelkeznek.

Milyen veszélyeket rejtenek magukba a munkahelyi barátságok és hogyan veheted elejét?
Milyen veszélyeket rejtenek magukba a munkahelyi barátságok és hogyan veheted elejét?
2023.12.15

Munkahelyi barátságok egyaránt hozhatnak örömöt és támogatást a munkahelyi életünkbe. Fokozhatják a munkahelyi elégedettséget, elősegíthetik a csapatszellemet és az együttműködést, valamint nyújthatnak érzelmi támaszt a nehéz időszakokban. Azonban a pozitívumok mögött rejlenek olyan buktatók is, amelyekkel érdemes tisztában lennünk, hogy el tudjuk kerülni.

Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.