Hogyan találd meg a tökéletes vízadagolót a KKV szektorban?

2023.06.16

A vízadagoló kiválasztása elsőre nagyon egyszerűnek tűnhet, hiszen egy szükségletet akarunk kielégiteni vele, azaz vizet biztosítani a kollégák számára. Azonban óva intünk minden menedzsert és irodavezetőt attól, hogy a cél a minél gyorsabb feladat teljesítés legyen. Az elhamarkodott döntésért előbb, vagy utóbb fizetni fogunk, és nem csak pénzzel, hanem idővel, de akár idegszállakkal is.

 

A vízadagoló szerepe

A munkavédelmi törvények - 3 2002. II. 8. SzCsM-EüM együttes rendelet - alapján a munkavállaló részére biztosítani kell a szükséges mennyiségű és minőségű védőitalt, ami egy 14-16°C-os, maximum 4 %-os cukortartalmú ivóvizet takar. A védőitalról bővebben a linkre kattintva olvashatsz.

Egy vízadagolóval egyszerűen le tudhatod a törvényi minimumot télen-nyáron. Azonban hiba lenne azt gondolni, hogy az már mindegy, hogy milyen a vízadagolóval tesszük meg. Egyrészről, manapság számtalan különböző vízautomata van forgalomban, és mindegyik más és más tulajdonsággal rendelkezik. Másrészről pedig, ami talán a gépnél is fontosabb, hogy milyen szolgáltatás van mögötte.

Milyen automatára van szükség?

Az első legnagyobb vízválasztó, a gép típusa. A vízadagolókat két nagy kategóriába sorolhatjuk: hálózati és ballonos vízadagolók. Mi a különbség? A ballonos vízadagoló a palackozott ivóvizet, vagy ásványvizet hüti és/vagy melegíti az elektromos hálózatra kötve. A hálózati automata egy speciális filterrel rendelkezik, ami az ivóvíz hálózatra kötve tiszta, szűrt vizet biztosít.

Kinek jobb a ballonos megoldás? A minőség tekintetében első sorban a ballonos megoldást ajánljuk mindenkinek, hiszen a kristálytiszta ásványvíznél nincs egészségesebb és finomabb szomjoltó. Továbbá bárhol üzembe helyezhető, mivel nem kell rákötni az ivóvíz hálózatra. Az egyetlen hátránya, hogy egyszerre nagyobb mennyiségű víz nem vételezhető belőle.

Kinek jobb a hálózati megoldás? A hálózati automata ott remekel, ahol a ballonos gyengébb, azaz olyan helyre érdemes elsősorban telepíteni, ahol egyszerre nagy forgalmat kell bonyolítani. Például üzemi területen, ahol sokszor egyszerre több embernek van szünete és egyszerre rohamozzák meg a víz gépet.

Hogyan találjuk meg a megfelelő szolgáltatást?

Egy rövid útmutatóval készültünk, ami segít abban, hogy megtaláld a legjobb vízszolgáltatás vállalkozásod számára, legyen az egy éppen induló vállalkozás, vagy egy nagy múltra visszatekintő közepes méretű cég.

Előszóban: Ne az ár lebegjen a szemünk előtt

Útmutatónk legfontosabb tanácsa, hogy ne csak az árat nézzük. Bár vállalati döntésekben a legtöbb esetben az árnak van a legnagyobb súlya. Főleg olyankor, amikor a cél egy szükséglet kielégítése. Azonban sok esetben nagy hibát követünk el azzal, ha csak a végösszeget nézzük. Hosszútávon rengeteg időt, energiát és pénzt takaríthatunk meg azzal, ha nem az elsőre legolcsóbbnak tünő ajánlatra, hanem a legjobbra csapunk le.

Egy közhellyel élve,olcsó vízszolgáltatásnak híg a leve. Azaz, nem járunk jól azzal, ha egy kicsit kedvezőbb áron egy minőségben sokkal rosszabb szolgáltatást választunk. A jó minőségű ízletes ásványvíz, a kiszámítható szállítás, a gyakori és alapos karbantartás, valamint a megbízható szerviz többszörösen megtérül.

Lássuk a részleteket!

Figyeljünk a víz minőségére

A vízadagolóvall túlnyomórészt az a cél, hogy biztosítsunk vizet a dolgozók számára. Emiatt nem sokan fordítanak figyelmet arra, hogy az a bizonyos ivóvíz milyen is valójában. Azonban víz és víz között óriási különbségek lehetnek. 

Bár azt gondolnánk, hogy a ballonba csak ásványvizet palackoznak, valójában azonban sokszor tisztított víz kerül a hatalmas flakonokba. Ezért mindig tájékozódjunk arról, hogy vizet is biztosítanak számunkra. 

Milyen a jó ásványvíz ismérve? Magas az oldott ásványi-anyag tartalma (legalább 500 és legfeljebb 1500 mg), magas a magnézium és kalcium mennyisége, míg a nátrium alacsony. Részletesebben a linkre kattintva olvashatsz az ásványvizek minőségét meghatározó tényezőkről.

Hálózati automata esetén kevésbé szembetűnő a különbség, azonban fontos, hogy tájékozódjunk arról, hogy milyen vízszűrővel rendelkezik a vízgép. Az egyszerűbb vízszűrők ugyan eltávolítják a kellemetlen ízért felelős anyagokat, mint például a klór, azonban a nehézfémekkel szemben már kevésbé hatékonyak.

A szerviz fontossága

A legjobb vízadagolók is csak annyira megbízhatóak, mint a szolgáltatójuk. Ezért fontos, hogy olyan partnerrel szerződjünk, akinek megbízható és professzionális szerviz csapata van. A vízadagoló állandó használatnak van kitéve és legtöbbször a legforgalmasabb helyen van üzembehelyezve, ezért óhatatlanul is fennáll a meghibásodás esélye. Ezért szükségszerű, hogy a szerviz gyorsan és eredményesen tudjon intézkedni.

Sok esetben egy harmadik fél hatáskörébe tartozik a szerviz, ami rengeteg kellemetlenséget és persze plusz időt jelent. A kisebb vállalkozások általában néhány vízadagoló elég, viszont emiatt jobban fáj, ha az egyik - vagy az egyetlen - kiesik a szolgálatból.

Célszerű olyan szolgáltató mellett le tennünk a voksunkat, akinek saját szerviz szolgálata van, és a szerződésben konkrét határidőket szab a hiba elhárításának.

A vízadagolókon jó esetben magas ásványi-anyag tartalmú ásványvíz folyik át, ami szervezetünk számára nagyon jó, a gép számára már kevésbé, ugyanis emiatt a vízkövesedés elkerülhetetlen lesz. A vízkövesedés és a higiénés szempontok miatt legalább félévente teljes szervizre kell vinni a gépet. Ha erre a szolgáltató nem tér ki, akkor valószínűleg a többi szolgáltatási területen is felületes.

Szállítás

A szállítási feltételek, és annak kiszámíthatósága is meghatározó tényező. Hiszen mit ér a vízadagoló teli ballonok nélkül? Ügyeljünk arra, hogy olyan szolgáltató válasszunk, akinek fix vállalásai vannak a szállítással kapcsolatban. Azaz, meg van adva, hogy mely napokon hova szállít, és az is tisztázva van, hogy meddig lehet másnapra leadni a rendelést. Igencsak frusztráló tud lenni, ha a nyári kánikulában ott áll a hideg frissítő vizet adó gép, csaképpen víz nincs hozzá. A szolgáltató pedig csak igérgeti, hogy majd a következő napokban biztos oda fog érni a rendelés.

Röviden

A kis- és középvállalkozások számára legtöbbször a ballonos vízadagoló a legjobb megoldás elsősorban a kisebb létszám miatt. Ha pedig ballonos megoldást választjuk, akkor figyeljünk a palackba töltött víz minőségére is, ugyanis nem mindegy, hogy természetes ásványvizet vagy tisztított ivóvizet iszunk a nap legnagyobb részében.

Azonban hiba lenne csak a vízadagoló és a víz minőségére figyelni. A háttérszolgáltatás minősége legalább olyan fontos. Hiába kínál valaki egy kedvezőbb árú ajánlatot, vagy csúcsmodern gépeket, ha az ellátás akadozik, a gépek folyamatosan meghibásodnak, a szerviz pedig nem tud ígéretet tenni arra, hogy mikor érkezik.

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.