Környezetvédelmi világnap - Június 5.

2022.05.24

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége hívta életre több évtizede a Környezetvédelmi Világnapot. Gondolhatnánk, hogy egy a sok hangzatos világnap közül, azonban üzenete és fontossága évről évre egyre növekszik. Környezetünk, valamint az emberiség egészsége kéz a kézben jár, és sajnos az előbbi évről-évre egyre jobban megsinyli a civilizáció tevékenységeit.

mikor van a környezetvédelmi világnap

Mikor van a környezetvédelmi világnap?

1972-ben, június 5-én vette kezdetét a több, mint 10 napig tartó “Ember és bioszféra” címet viselő ENSZ konferencia Stockholmban. A tanácskozás egyik eredménye, hogy határozatában Környezetvédelmi világnapnak nyilvánították június 5-t, amit 1973-tól minden évben világszerte ünneplünk. 

Mi a célja?

A jeles nap célja, hogy felhívja az emberiség figyelmét a környezetszennyezés következményeire, és a fenntartható fejlődés eszméjét hirdesse.

Környezetszennyezés

Az intenzív mezőgazdasági, és ipari tevékenységek által Földünket több fronton ostromoljuk.

Világtengerek

Évente több, mint 13 millió tonna műanyag kerül a világtengerekbe. Ennek eredményeképpen a legoptimistább becslések szerint is 2050-re több műanyag lesz óceánjainkban, mint hal. Ez nemcsak a vízi élővilágot veszélyezteti, hanem a táplálékláncon keresztül, a mikroműanyagok révén minden élőlényt érint bolygónkon.

Ivóvízhiány

Hiába borítja Földünk több, mint kétharmadát víz, mégis az ivóvizünk és a mezőgazdaság számára hasznosítható vízkészletünk véges. Ugyanis bolygónkon található víz alig 2 százaléka édesvíz, aminek körülbelül 10 százaléka az, ami el is érhető számunkra.

Elsivatagosodás

Az elmúlt 100 évben számos sivatag területe növekedett jelentősen, valamint több új is kialakult. A Szahara mérete több, mint 10 százalékkal növekedett körülbelül egy évszázad alatt. Az Aral-tó kiszáradt medrében pedig már a Aralkum-sivatag fekszik, miközben a Kaszpi-tengertől keletre fekvő tavat néhány évtizede még a világ negyedik legnagyobb tavaként tartották számon.

környezetvédelem világnapja

Fenntartható fejlődés

Az ENSZ közgyűlése 1987-ben hívta életre a fenntarthatóság fogalmát:

„A fenntarthatóság az emberiség jelen szükségleteinek kielégítése, a környezet és a természeti erőforrások jövő generációk számára történő megőrzésével együtt.”

A fenntarthatóságot három alappillér tartja: a társadalom, a gazdaság és a környezet. Földünk csak akkor tud egyensúlyban lenni - és valósul meg a fenntartható fejlődés -, ha mind a három ág azonos mértékben fejlődik.  Ez a mi felelősségünk. Részletesebben a fenntarthatóságról korábbi cikkünkben olvashatsz, kattints a linkre!

Környezetvédelmi világnap 2022

Az esemény minden évben egy téma köré épül fel. Idei év jelmondatát a következőképpen lehet lefordítani:

“A világegyetemben milliárdnyi galaxis van, és galaxisunkban milliárdnyi bolygó található, viszont Föld csak egy van.”

Az üzenet lényege, hogy hiába végtelen nagy univerzumunk, Földünk készletei végesek. Az emberiség jólétének kulcsa az, hogy bolygónk erőforrásaival fenntartható módon bánunk, és harmóniában élünk környezetünkkel.

Mit tehetünk?

A legalapvetőbb dolgokat, amiket mindenki megtehet - vagy meg kell tennie - legegyszerűbben egy angol mozaikszóval lehetne leírni, a 3R-rel:

Reuse - Használd újra

Napjaink felgyorsult világában, és a fogyasztói társadalom nyomása miatt legtöbbször a kényelmet választjuk környezetünk megóvása helyett. Legtöbben a meghibásodott eszközöket inkább újra cserélik, mintsem a javításra törekednének. 

Hódítanak az eldobható eszközök, miközben már rengeteg különböző alternatíva között válogathatunk, ami újrahasználható. Csak éppen mindig magunknál kell hordani, és használat után nem elég kidobni az első szemetesbe, hanem el kell mosogatni.

A Montivíz nemet mond az egyszerhasználatos dolgoknak. Ballonjait átlagosan 80-szor töltjük újra többfázisú tisztítási folyamatot követően.

Recycle - Hasznosítsd újra

Ez az, aminek manapság már alapnak kellene lennie, mégis a szelektív hulladék - például a PET palackok - döntő többsége nem a megfelelő helyen landol. Ha újrahasznosított műanyagból állítjuk elő termékeinket, azzal óriási mennyiségű energiát, és erőforrást takaríthatunk meg. A Montivíz teljes mértékben újrahasznosítja sérült ásványvizes ballonjait.

Reduce - Csökkentsd

Szintén a fogyasztói társadalom negatív következménye a túlfogyasztás. Mindig az újat hajszoljuk, felülünk divat hullámokra és sokszor engedünk az impulzus vásárlásnak. A tartósság, mint termék előny pedig a háttérbe szorult.

Néhány egyszerű kérdést kell feltenned magadnak egy-egy termék megvásárlása előtt:

“Valóban szükségem van rá?” vagy “Milyen gyakran fogom használni?”

Talán ez a legnehezebb feladat, ugyanis ez sokszor nagy váltást jelent a korábban megszokott vásárlási magatartáshoz képest.

Emellett törekedjünk arra, hogy a terméket nagyobb kiszerelésbe vásároljuk meg, mivel ezek esetén a csomagolóanyag - ami legtöbb esetben műanyag - és ténylegesen vásárolt termék aránya jelentősebb jobb. Például egy 19 literes ballon használatával több, mint 12 másfél literes PET palackot váltunk ki, és itt még nem is számoltunk a ballonok szigorú tisztítási folyamatok után történt újrafelhasználásáról.

 

TOVÁBBI HÍREK
A legszárazabb helyek Földünkön
A legszárazabb helyek Földünkön
2024.06.03

Földünk méltán kiérdemli a kék bolygó kifejezését, mivel felszínének több, mint 70%-át víz borítja. Azonban vannak olyan területek Földünkön, ahol olyan körülmények uralkodnak, ami szinte elképzelhetetlen. Hihetetlen, de bolygónk legszárazabb területein, ahol sokszor hosszú évtizedekig egy csepp csapadék sem esik, mégis van élet. A zord körülmények között virágzó élet segít, hogy nagyobb becsben tartsuk Földünk legértékesebb kincsét, a vizet.

Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
2024.05.03

Az alkalmazotti visszajelzések létfontosságúak a sikeres szervezetek számára, hiszen segítik a folyamatos fejlődést és a kölcsönös növekedést. Ebben a teljes körű útmutatóban megvizsgáljuk az alkalmazotti visszajelzések jelentőségét, felfedezve annak sokoldalú előnyeit és az hatékony bevezetés legjobb gyakorlatait.

Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban, Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díj várományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.