Környezetvédelmi világnap - Június 5.

2022.05.24

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége hívta életre több évtizede a Környezetvédelmi Világnapot. Gondolhatnánk, hogy egy a sok hangzatos világnap közül, azonban üzenete és fontossága évről évre egyre növekszik. Környezetünk, valamint az emberiség egészsége kéz a kézben jár, és sajnos az előbbi évről-évre egyre jobban megsinyli a civilizáció tevékenységeit.

mikor van a környezetvédelmi világnap

Mikor van a környezetvédelmi világnap?

1972-ben, június 5-én vette kezdetét a több, mint 10 napig tartó “Ember és bioszféra” címet viselő ENSZ konferencia Stockholmban. A tanácskozás egyik eredménye, hogy határozatában Környezetvédelmi világnapnak nyilvánították június 5-t, amit 1973-tól minden évben világszerte ünneplünk. 

Mi a célja?

A jeles nap célja, hogy felhívja az emberiség figyelmét a környezetszennyezés következményeire, és a fenntartható fejlődés eszméjét hirdesse.

Környezetszennyezés

Az intenzív mezőgazdasági, és ipari tevékenységek által Földünket több fronton ostromoljuk.

Világtengerek

Évente több, mint 13 millió tonna műanyag kerül a világtengerekbe. Ennek eredményeképpen a legoptimistább becslések szerint is 2050-re több műanyag lesz óceánjainkban, mint hal. Ez nemcsak a vízi élővilágot veszélyezteti, hanem a táplálékláncon keresztül, a mikroműanyagok révén minden élőlényt érint bolygónkon.

Ivóvízhiány

Hiába borítja Földünk több, mint kétharmadát víz, mégis az ivóvizünk és a mezőgazdaság számára hasznosítható vízkészletünk véges. Ugyanis bolygónkon található víz alig 2 százaléka édesvíz, aminek körülbelül 10 százaléka az, ami el is érhető számunkra.

Elsivatagosodás

Az elmúlt 100 évben számos sivatag területe növekedett jelentősen, valamint több új is kialakult. A Szahara mérete több, mint 10 százalékkal növekedett körülbelül egy évszázad alatt. Az Aral-tó kiszáradt medrében pedig már a Aralkum-sivatag fekszik, miközben a Kaszpi-tengertől keletre fekvő tavat néhány évtizede még a világ negyedik legnagyobb tavaként tartották számon.

környezetvédelem világnapja

Fenntartható fejlődés

Az ENSZ közgyűlése 1987-ben hívta életre a fenntarthatóság fogalmát:

„A fenntarthatóság az emberiség jelen szükségleteinek kielégítése, a környezet és a természeti erőforrások jövő generációk számára történő megőrzésével együtt.”

A fenntarthatóságot három alappillér tartja: a társadalom, a gazdaság és a környezet. Földünk csak akkor tud egyensúlyban lenni - és valósul meg a fenntartható fejlődés -, ha mind a három ág azonos mértékben fejlődik.  Ez a mi felelősségünk. Részletesebben a fenntarthatóságról korábbi cikkünkben olvashatsz, kattints a linkre!

Környezetvédelmi világnap 2022

Az esemény minden évben egy téma köré épül fel. Idei év jelmondatát a következőképpen lehet lefordítani:

“A világegyetemben milliárdnyi galaxis van, és galaxisunkban milliárdnyi bolygó található, viszont Föld csak egy van.”

Az üzenet lényege, hogy hiába végtelen nagy univerzumunk, Földünk készletei végesek. Az emberiség jólétének kulcsa az, hogy bolygónk erőforrásaival fenntartható módon bánunk, és harmóniában élünk környezetünkkel.

Mit tehetünk?

A legalapvetőbb dolgokat, amiket mindenki megtehet - vagy meg kell tennie - legegyszerűbben egy angol mozaikszóval lehetne leírni, a 3R-rel:

Reuse - Használd újra

Napjaink felgyorsult világában, és a fogyasztói társadalom nyomása miatt legtöbbször a kényelmet választjuk környezetünk megóvása helyett. Legtöbben a meghibásodott eszközöket inkább újra cserélik, mintsem a javításra törekednének. 

Hódítanak az eldobható eszközök, miközben már rengeteg különböző alternatíva között válogathatunk, ami újrahasználható. Csak éppen mindig magunknál kell hordani, és használat után nem elég kidobni az első szemetesbe, hanem el kell mosogatni.

A Montivíz nemet mond az egyszerhasználatos dolgoknak. Ballonjait átlagosan 80-szor töltjük újra többfázisú tisztítási folyamatot követően.

Recycle - Hasznosítsd újra

Ez az, aminek manapság már alapnak kellene lennie, mégis a szelektív hulladék - például a PET palackok - döntő többsége nem a megfelelő helyen landol. Ha újrahasznosított műanyagból állítjuk elő termékeinket, azzal óriási mennyiségű energiát, és erőforrást takaríthatunk meg. A Montivíz teljes mértékben újrahasznosítja sérült ásványvizes ballonjait.

Reduce - Csökkentsd

Szintén a fogyasztói társadalom negatív következménye a túlfogyasztás. Mindig az újat hajszoljuk, felülünk divat hullámokra és sokszor engedünk az impulzus vásárlásnak. A tartósság, mint termék előny pedig a háttérbe szorult.

Néhány egyszerű kérdést kell feltenned magadnak egy-egy termék megvásárlása előtt:

“Valóban szükségem van rá?” vagy “Milyen gyakran fogom használni?”

Talán ez a legnehezebb feladat, ugyanis ez sokszor nagy váltást jelent a korábban megszokott vásárlási magatartáshoz képest.

Emellett törekedjünk arra, hogy a terméket nagyobb kiszerelésbe vásároljuk meg, mivel ezek esetén a csomagolóanyag - ami legtöbb esetben műanyag - és ténylegesen vásárolt termék aránya jelentősebb jobb. Például egy 19 literes ballon használatával több, mint 12 másfél literes PET palackot váltunk ki, és itt még nem is számoltunk a ballonok szigorú tisztítási folyamatok után történt újrafelhasználásáról.

 

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.