Környezetvédelmi világnap - Június 5.

2022.05.24

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége hívta életre több évtizede a Környezetvédelmi Világnapot. Gondolhatnánk, hogy egy a sok hangzatos világnap közül, azonban üzenete és fontossága évről évre egyre növekszik. Környezetünk, valamint az emberiség egészsége kéz a kézben jár, és sajnos az előbbi évről-évre egyre jobban megsinyli a civilizáció tevékenységeit.

mikor van a környezetvédelmi világnap

Mikor van a környezetvédelmi világnap?

1972-ben, június 5-én vette kezdetét a több, mint 10 napig tartó “Ember és bioszféra” címet viselő ENSZ konferencia Stockholmban. A tanácskozás egyik eredménye, hogy határozatában Környezetvédelmi világnapnak nyilvánították június 5-t, amit 1973-tól minden évben világszerte ünneplünk. 

Mi a célja?

A jeles nap célja, hogy felhívja az emberiség figyelmét a környezetszennyezés következményeire, és a fenntartható fejlődés eszméjét hirdesse.

Környezetszennyezés

Az intenzív mezőgazdasági, és ipari tevékenységek által Földünket több fronton ostromoljuk.

Világtengerek

Évente több, mint 13 millió tonna műanyag kerül a világtengerekbe. Ennek eredményeképpen a legoptimistább becslések szerint is 2050-re több műanyag lesz óceánjainkban, mint hal. Ez nemcsak a vízi élővilágot veszélyezteti, hanem a táplálékláncon keresztül, a mikroműanyagok révén minden élőlényt érint bolygónkon.

Ivóvízhiány

Hiába borítja Földünk több, mint kétharmadát víz, mégis az ivóvizünk és a mezőgazdaság számára hasznosítható vízkészletünk véges. Ugyanis bolygónkon található víz alig 2 százaléka édesvíz, aminek körülbelül 10 százaléka az, ami el is érhető számunkra.

Elsivatagosodás

Az elmúlt 100 évben számos sivatag területe növekedett jelentősen, valamint több új is kialakult. A Szahara mérete több, mint 10 százalékkal növekedett körülbelül egy évszázad alatt. Az Aral-tó kiszáradt medrében pedig már a Aralkum-sivatag fekszik, miközben a Kaszpi-tengertől keletre fekvő tavat néhány évtizede még a világ negyedik legnagyobb tavaként tartották számon.

környezetvédelem világnapja

Fenntartható fejlődés

Az ENSZ közgyűlése 1987-ben hívta életre a fenntarthatóság fogalmát:

„A fenntarthatóság az emberiség jelen szükségleteinek kielégítése, a környezet és a természeti erőforrások jövő generációk számára történő megőrzésével együtt.”

A fenntarthatóságot három alappillér tartja: a társadalom, a gazdaság és a környezet. Földünk csak akkor tud egyensúlyban lenni - és valósul meg a fenntartható fejlődés -, ha mind a három ág azonos mértékben fejlődik.  Ez a mi felelősségünk. Részletesebben a fenntarthatóságról korábbi cikkünkben olvashatsz, kattints a linkre!

Környezetvédelmi világnap 2022

Az esemény minden évben egy téma köré épül fel. Idei év jelmondatát a következőképpen lehet lefordítani:

“A világegyetemben milliárdnyi galaxis van, és galaxisunkban milliárdnyi bolygó található, viszont Föld csak egy van.”

Az üzenet lényege, hogy hiába végtelen nagy univerzumunk, Földünk készletei végesek. Az emberiség jólétének kulcsa az, hogy bolygónk erőforrásaival fenntartható módon bánunk, és harmóniában élünk környezetünkkel.

Mit tehetünk?

A legalapvetőbb dolgokat, amiket mindenki megtehet - vagy meg kell tennie - legegyszerűbben egy angol mozaikszóval lehetne leírni, a 3R-rel:

Reuse - Használd újra

Napjaink felgyorsult világában, és a fogyasztói társadalom nyomása miatt legtöbbször a kényelmet választjuk környezetünk megóvása helyett. Legtöbben a meghibásodott eszközöket inkább újra cserélik, mintsem a javításra törekednének. 

Hódítanak az eldobható eszközök, miközben már rengeteg különböző alternatíva között válogathatunk, ami újrahasználható. Csak éppen mindig magunknál kell hordani, és használat után nem elég kidobni az első szemetesbe, hanem el kell mosogatni.

A Montivíz nemet mond az egyszerhasználatos dolgoknak. Ballonjait átlagosan 80-szor töltjük újra többfázisú tisztítási folyamatot követően.

Recycle - Hasznosítsd újra

Ez az, aminek manapság már alapnak kellene lennie, mégis a szelektív hulladék - például a PET palackok - döntő többsége nem a megfelelő helyen landol. Ha újrahasznosított műanyagból állítjuk elő termékeinket, azzal óriási mennyiségű energiát, és erőforrást takaríthatunk meg. A Montivíz teljes mértékben újrahasznosítja sérült ásványvizes ballonjait.

Reduce - Csökkentsd

Szintén a fogyasztói társadalom negatív következménye a túlfogyasztás. Mindig az újat hajszoljuk, felülünk divat hullámokra és sokszor engedünk az impulzus vásárlásnak. A tartósság, mint termék előny pedig a háttérbe szorult.

Néhány egyszerű kérdést kell feltenned magadnak egy-egy termék megvásárlása előtt:

“Valóban szükségem van rá?” vagy “Milyen gyakran fogom használni?”

Talán ez a legnehezebb feladat, ugyanis ez sokszor nagy váltást jelent a korábban megszokott vásárlási magatartáshoz képest.

Emellett törekedjünk arra, hogy a terméket nagyobb kiszerelésbe vásároljuk meg, mivel ezek esetén a csomagolóanyag - ami legtöbb esetben műanyag - és ténylegesen vásárolt termék aránya jelentősebb jobb. Például egy 19 literes ballon használatával több, mint 12 másfél literes PET palackot váltunk ki, és itt még nem is számoltunk a ballonok szigorú tisztítási folyamatok után történt újrafelhasználásáról.

 

TOVÁBBI HÍREK
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
2022.12.01

Ha a munkahelyi szünetre gondolunk, akkor legtöbbünk egy 10-15 perces kávészünetre, vagy az ebédidőre asszociálunk, amiből - sajnos - kevés van. Azonban van egy jó hírünk! Már egy-egy rövidebb - mikro-szünet - is jelentős hatással van fizikai és mentális egészségünkre. Lássuk, miért érdemes akárcsak 1-2 percre elszakadni a munkától!

Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
2022.11.18

Sokunkkal megesik, hogy csak nap végén eszmélünk rá arra, hogy egyáltalán nem voltunk olyan produktivak a munkaidőben, mint ahogy azt előző munkanap végén, vagy reggel terveztük. Még, ha végig futjuk az aznapi történéseket, akkor se nagyon értjük, hogy hol sikkadt el a munkánk, hiszen egész nap csináltunk valamit. Nos, van egy-két olyan cselekvés, ami nem olyan egyértelmű időnyelő, mint például a közösségi média pörgetése.

Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
2022.11.11

Az egészséges életmód azzal kezdődik, hogy gondoskodunk szervezetünk megfelelő folyadék utánpótlásáról. Ezt az alapigazságot felhasználva egyre többen próbálják a saját malmukra hajtani a vizet. Ennek eredményeképpen egyre több fajta “extra egészséges”, hangzatos “turbózott” víz kerül a látóterünkbe. Ennek egyike az oxigénnel dúsított víz. Valóban csodaszer lenne az oxigénes víz, vagy csak egy újabb hangzatos piaci szereplővel van dolgunk?

Home office negatívumai a vállalati oldalról
Home office negatívumai a vállalati oldalról
2022.11.03

A home office-t legtöbbször dolgozói oldalról közelítik meg. Azonban, nem csak a munkavállalónak jelent kihívást a távmunka, hanem a munkáltatónak is, főleg akkor, ha alapjaiban nem a távmunka, és az irodai munka integrálására rendezkedtek be.

Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
2022.10.26

Néhány éve még nem voltak felkészülve sem vállalkozások sem a dolgozók arra, hogy home office-ból dolgozzon az iroda nagy része. Számtalan probléma akadt, ami kihatott a dolgozó életére, teljesítményére és azáltal a vállalat eredményességére. Az elmúlt évek tapasztalatainak köszönhetően mára kezd kiforrni a home office gyakorlata. Lássuk, milyen problémák jelentkezhetnek, és hogyan lehet orvosolni őket!

Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
2022.10.13

Az ivóvíz fontos. Számos tanulmány, cikk, esemény vette górcső alá, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak a megfelelő mennyiségű, és (hasonlóan fontos) minőségű ivóvíznek. Ehhez a legáltalánosabb forrás a csapvíz, amelyről elterjedt egyetemes megállapítás, hogy jó állapotban van, és Európában az egyik, ha nem a legjobb vezetékes vízhez juthatunk hozzá Magyarországon.