Mi az a hőguta és mi okozza pontosan?

2023.07.07

Az útobbi hetekben hatalmas lendülettel - talán nagyobbal is mint szeretnénk - berobbant a nyár - mégha nem is maradt velünk kitartóan -, és vele együtt a kánikula is megérkezett, ami nem kevés veszélyt rejt magában. Bár Magyarországra nem volt jellemző az olyan extrém hőmérséklet, ami hőgutát okozna, azonban az elmúlt évek tendenciái már mást mutatnak.

hőguta

A kánikula veszélyei

A nagy melegnek árnyoldalai is vannak, amikkel fontos, hogy tisztában legyünk.

Dehidratáció

Az első és leggyakoribb probléma, amit a magas hőmérséklet okozhat, az a dehidratáció. Testünk egyik legjelentősebb védekező mechanizmusa a hőség ellen a verejtékezés. Azonban fontos kitérni arra, hogy az izzadság cseppekkel nem csak víz távozik a szervezetünkből, hanem értékes ásványi anyagok is, mint magnézium, nátrium és a kálium

Ezért fontos, hogy ne csak a megfelelő folyadék utánpotlásra figyeljünk, hanem annak minőségére is. Ha túl sok folyadékot pótolunk nem megfelelő módon - például üdítő italokkal -, akkor szervezetünk ásványi anyag háztartása felborul, aminek számtalan kellemetlen tünete lehet az egyszerűbb izomrángásoktól kezdve az elviselhetetlen fejfájás. Ezért, ha tehetjük, ilyenkor magas ásványianyag-tartalmú ásványvizzel pótoljuk a folyadékot.

Napszúrás

A napszúrás tulajdonképpen egy steril agyhártyagyulladás, viszont szerencsére legtöbbször enyhe kimenetelű, de ez nem azt jelenti, hogy félvállról vehetjük. Időnként súlyos következményei is lehetnek. A napszúrás tüneteiről, következményeiről és megelőzéséről részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

Hőguta

A hőguta egyike a gyakoribb egészségügyi problémának, amit a túlzott hőség okozhat. Magyarországon szerencsére kevésbé gyakori, viszont a globális felmelegedés hatására az időjárás hazánkban is egyre extrémebb értékek között ingadozik. Így valószínúleg a közeljövőben egyre nagyobb figyelmet kell fordítani a hőgutára.

Hőguta okai

Szervezetünk feladatai közé tartozik testhőmérsékletünk egyensúlyba tartása. Azonban előfordulhat, hogy az olyan extrém tényezőket, mint a tartós, rendkívül magas külső hőmérséklet nem képes kezelni. Ha szervezetünk nem tud kellő mennyiségű hőt leadni - vagyis hőgutát kap -, akkor testhőmérsékletünk olyan veszélyes szintet - körülbelül 40°C - is elérhet, ami károsítja sejtjeinket.

hőguta okai

A hőguta tünetei

A hőguta első jelei lehet a koncentrációzavar, a bódult vagy zavart állapot, a fejfájás és a hányinger. Ha egy forró nyári napon ezeket a jeleket érzékeljük, akkor valószínűleg hőgutával állunk szemben.

A hőguta egyik legegyértelműbb jele, ha a meleg ellenére is megáll az izzadás. Ez azt jelenti, hogy szervezetünk elérte teljesítőképességének határát, vagyis tehetetlen a hő ellen. Ilyenkor testhőmérsékletünk a 39-40°C-os tartományba kerül. Majd jellemzően rövid időn belül a hőgutát kapott személy elveszti az eszméletét.

Ha a túlmelegedés tartósan fennáll, az maradandó károkat okozhat sejtjeinknek, illetve keringési rendszerünk leállásához vezethet, ami végzetes kimenetelű. Ezért nem szabad félvállról venni.

A hőguta kezelése

A hőguta sokkal veszélyesebb, mint azt sokan gondolnák, ezért a gyors cselekvés életet menthet. Mielőbb szüntessük meg a kiváltó okot, azaz vigyük a beteget hüvös, naptól védett helyre és minden esetben hívjunk mentőt. 

A mentő kiérkezéséig álljunk készenlétbe elsősegélynyújtásra, mivel magas a kockázata a hirtelen szívleállásnak. Alkalmazzunk célzott hideg vizes borogatást a betegen, illetve amennyiben még eszméleténél van a személy, itassuk folyamatosan hideg vízzel.

hőguta kezelése

Előzzük meg a bajt

A hőguta gyakorta okoz maradandó károsodást szervezetünkben, ezért a legfontosabb, hogy elejét vegyük a bajnak. Ha néhány szabályt betartunk, akkor minimalizálhatjuk a betegség kockázatát:

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.