Mi az a hőguta és mi okozza pontosan?

2023.07.07

Az útobbi hetekben hatalmas lendülettel - talán nagyobbal is mint szeretnénk - berobbant a nyár - mégha nem is maradt velünk kitartóan -, és vele együtt a kánikula is megérkezett, ami nem kevés veszélyt rejt magában. Bár Magyarországra nem volt jellemző az olyan extrém hőmérséklet, ami hőgutát okozna, azonban az elmúlt évek tendenciái már mást mutatnak.

hőguta

A kánikula veszélyei

A nagy melegnek árnyoldalai is vannak, amikkel fontos, hogy tisztában legyünk.

Dehidratáció

Az első és leggyakoribb probléma, amit a magas hőmérséklet okozhat, az a dehidratáció. Testünk egyik legjelentősebb védekező mechanizmusa a hőség ellen a verejtékezés. Azonban fontos kitérni arra, hogy az izzadság cseppekkel nem csak víz távozik a szervezetünkből, hanem értékes ásványi anyagok is, mint magnézium, nátrium és a kálium

Ezért fontos, hogy ne csak a megfelelő folyadék utánpotlásra figyeljünk, hanem annak minőségére is. Ha túl sok folyadékot pótolunk nem megfelelő módon - például üdítő italokkal -, akkor szervezetünk ásványi anyag háztartása felborul, aminek számtalan kellemetlen tünete lehet az egyszerűbb izomrángásoktól kezdve az elviselhetetlen fejfájás. Ezért, ha tehetjük, ilyenkor magas ásványianyag-tartalmú ásványvizzel pótoljuk a folyadékot.

Napszúrás

A napszúrás tulajdonképpen egy steril agyhártyagyulladás, viszont szerencsére legtöbbször enyhe kimenetelű, de ez nem azt jelenti, hogy félvállról vehetjük. Időnként súlyos következményei is lehetnek. A napszúrás tüneteiről, következményeiről és megelőzéséről részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

Hőguta

A hőguta egyike a gyakoribb egészségügyi problémának, amit a túlzott hőség okozhat. Magyarországon szerencsére kevésbé gyakori, viszont a globális felmelegedés hatására az időjárás hazánkban is egyre extrémebb értékek között ingadozik. Így valószínúleg a közeljövőben egyre nagyobb figyelmet kell fordítani a hőgutára.

Hőguta okai

Szervezetünk feladatai közé tartozik testhőmérsékletünk egyensúlyba tartása. Azonban előfordulhat, hogy az olyan extrém tényezőket, mint a tartós, rendkívül magas külső hőmérséklet nem képes kezelni. Ha szervezetünk nem tud kellő mennyiségű hőt leadni - vagyis hőgutát kap -, akkor testhőmérsékletünk olyan veszélyes szintet - körülbelül 40°C - is elérhet, ami károsítja sejtjeinket.

hőguta okai

A hőguta tünetei

A hőguta első jelei lehet a koncentrációzavar, a bódult vagy zavart állapot, a fejfájás és a hányinger. Ha egy forró nyári napon ezeket a jeleket érzékeljük, akkor valószínűleg hőgutával állunk szemben.

A hőguta egyik legegyértelműbb jele, ha a meleg ellenére is megáll az izzadás. Ez azt jelenti, hogy szervezetünk elérte teljesítőképességének határát, vagyis tehetetlen a hő ellen. Ilyenkor testhőmérsékletünk a 39-40°C-os tartományba kerül. Majd jellemzően rövid időn belül a hőgutát kapott személy elveszti az eszméletét.

Ha a túlmelegedés tartósan fennáll, az maradandó károkat okozhat sejtjeinknek, illetve keringési rendszerünk leállásához vezethet, ami végzetes kimenetelű. Ezért nem szabad félvállról venni.

A hőguta kezelése

A hőguta sokkal veszélyesebb, mint azt sokan gondolnák, ezért a gyors cselekvés életet menthet. Mielőbb szüntessük meg a kiváltó okot, azaz vigyük a beteget hüvös, naptól védett helyre és minden esetben hívjunk mentőt. 

A mentő kiérkezéséig álljunk készenlétbe elsősegélynyújtásra, mivel magas a kockázata a hirtelen szívleállásnak. Alkalmazzunk célzott hideg vizes borogatást a betegen, illetve amennyiben még eszméleténél van a személy, itassuk folyamatosan hideg vízzel.

hőguta kezelése

Előzzük meg a bajt

A hőguta gyakorta okoz maradandó károsodást szervezetünkben, ezért a legfontosabb, hogy elejét vegyük a bajnak. Ha néhány szabályt betartunk, akkor minimalizálhatjuk a betegség kockázatát:

TOVÁBBI HÍREK
Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
2024.05.03

Az alkalmazotti visszajelzések létfontosságúak a sikeres szervezetek számára, hiszen segítik a folyamatos fejlődést és a kölcsönös növekedést. Ebben a teljes körű útmutatóban megvizsgáljuk az alkalmazotti visszajelzések jelentőségét, felfedezve annak sokoldalú előnyeit és az hatékony bevezetés legjobb gyakorlatait.

Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban, Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díj várományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.