Miért kék a tenger?

2022.06.07

Miért kék a tenger? Valószínűleg sokunk feltette már ezt a kérdést, amikor a szemkápráztató azúrkék tengerben gyönyörködött. Legtöbbször a tenger kék színét az égbolt tükröződésével magyarázzák. Azonban ez csak a kisebb része a megoldásnak. Lássuk a teljes képet!

miért kék a tenger

A változatosság gyönyörködtet

Kézenfekvő lenne a válasz a kérdésre, miszerint az égbolt határozza meg a tenger színét. Szikrázó napsütésben a tenger ragyogó kék színben tündököl, egy-egy viharos napon pedig szinte már szürke színű a víz a partról nézve. Napfelkeltekor és naplementekor pedig gyönyörű narancssárga vagy rózsaszín színbe pompázik az előttünk elterülő hatalmas víztömeg. Ez viszont csak a felszín. Például az atmoszférán túlról készült műholdas felvételeken is az óceánok kék színe dominál.

Miért kék a tenger valójában?

A válasz a kérdésre a fizikában keresendő. A tárgyaknak – köztük a tengernek – valójában nincs színe. Amit mi színként azonosítunk, az nem más, mint a tárgyakról visszaverődő fehér fény. A különböző felületek és anyagok különböző módon nyelik el ezt a fehér fényt, illetve verik vissza. Ezért látunk mindent különböző színben.

Na de vissza a tengerhez

Viszont azt még mindig ne tudjuk, mitől kék a tenger. A vízmolekulák a fény színspektrumából legnagyobb mértékben a kék színt veri vissza. Ahogy haladunk egyre mélyebbre a tengerben, úgy lesz az egyre „kékebb” a víz. A H2O molekulák először a vörös, és narancssárga spektrumokat – már 20 méter mélységben -, majd a sárga hullámhosszokat nyelik el teljesen. Ennek eredményeképpen a mélyebb vizeket élénkebb kéknek látjuk.

A zöld színtartomány pedig körülbelül 200 méter mélyen tűnik el teljesen. A kék és ibolyaszínű hullámhosszokat a víz csak alig nyeli el, így azok akár 1500 méter mélyre is elérhetnek. Ennél mélyebben a tengerek és óceánok teljes sötétségbe borulnak.

mitől kék a tenger

Sok kicsi, sokra megy

A tenger tele van szerves és szervetlen anyagokkal. A planktonoknak jelentős szerepe van abban, hogy milyen színű a tenger. Ezek az apró élőlények elképesztő mennyiségben élnek a tenger legfelső rétegeiben. A különböző planktonokról eltérő fényspektrumok verődnek vissza, amik megváltoztatják a tenger színét, legtöbbször a zöld irányába.

A hőmérséklet sem elhanyagolható

Az azúrkék tenger hallatán legtöbben egy csodálatos, fehér homokos, pálmafás trópusi sziget tengerpartját képzelik el maguk előtt. Ami nem véletlen. Az előbb említett planktonok a hidegebb vizekben érzik jól magukat. Ezért a meleg vizű trópusi tengerekben mélyebbre merülnek, míg a hidegebb északi vizeken a felszín közelében élnek nagy számban. Ennek eredménye, hogy a mediterrán és trópusi tengerek azúrkékek és sokszor teljesen áttetszőek.

azúrkék tenger

Nem a legszebb a legjobb

Számunkra szemkápráztatónak tűnik a kristálytiszta azúrkék tenger, azonban biológiai szempontból már nem biztos, hogy ez az ideális. A filoplantktonok adják a tengeri tápláléklánc legalját. Ha sok van belőlük a vízbe, - aminek következtében a tenger színe zöldes tónust vesz fel – az arra utal, hogy a tenger gazdag élővilággal rendelkezik. Emellett ezek a planktonok állítják elő Földünk oxigénjének több, mint felét.

A globális klímaváltozás miatt azonban tengereink, és óceánjaink átlaghőmérséklete vészesen emelkedik, aminek következtében a fitoplanktonok száma folyamatosan csökken. Ezeknek az apró élőlényeknek a fogyatkozása az egész táplálékláncra – köztük az emberre is – veszélyt jelent.

tengerkék

Óvjuk környezetünket

Azzal járulhatunk hozzá legjobban a fenntarthatósághoz, ha csökkentjük ökológiai lábnyomunkat. Ennek egyik legegyszerűbb és legkézenfekvőbb lépése, ha visszaszorítjuk műanyag fogyasztásunkat. Példának okáért egy fél literes üdítő italt 1-2 óra alatt biztosan elfogyasztunk, azonban a palack akár 450-500 évig is velünk marad, miközben súlyosan szennyezi környezetünket. Az előállítására fordított erőforrásokról meg még nem is beszéltünk.

Viszont, ez még nem azt jelenti, hogy le kell mondanunk olyan dolgokról, mint az ásványvíz. Van környezetbarát megoldás az egészséges és selymes ízű ásványvízre. Egyik ilyen alternatíva a ballonos ásványvíz. Egy ballon víz 12 db másfél literes palackot vált ki, és átlagos élettartalmuk 80 újratöltés

Már ezzel elképesztő mennyiségű műanyagtól szabadítjuk meg Földünket. Emellett a PET palackoknak az a másik nagy problémája, hogy csak töredéke kerül újrahasznosításra. Ezzel szemben mi gondoskodunk a hibás ballonok utóéletéről.

Ismerd meg a Káli-medence kincsét, és rendeld házhoz díjmentes a természetes ásványi anyagokban gazdag Montivizet!

 

TOVÁBBI HÍREK
5 szemkápráztató őszi kirándulóhely Magyarországon
5 szemkápráztató őszi kirándulóhely Magyarországon
2022.09.15

Minden évszaknak megvan a maga szépsége. Ősszel a fák színes levelei nyújtanak elképesztően gyönyörű látványt a természetjáróknak. Utazni se kell sokat, hogy részesei lehessünk az élménynek, hiszen hazánk bővelkedik szemkápráztató őszi kirándulóhelyekben.

Biztos, hogy jót tesz a reggeli kávé?
Biztos, hogy jót tesz a reggeli kávé?
2022.08.26

Sokan el se tudják képzelni a reggeli rutint kávé nélkül. Sőt, akadnak olyanok is, akik erre büszkék is. Azonban - ahogy valószínűleg sokan sejtik - nem biztos, hogy ez a legjobb reggeli rituálé. Lássuk a tényeket, az ellenjavallatokat, és az alternatívákat!

Kihagyhatatlan élményt tartogatnak a Káli-medence látnivalói
Kihagyhatatlan élményt tartogatnak a Káli-medence látnivalói
2022.08.19

Hazánk egyik legszebb, és legnyugodtabb tájegysége - a Káli-medence - a Balaton-felvidéki nemzeti park részét képezi. A mesebeli tájon számtalan látnivaló akad, így biztosan mindenki talál tökéletes célpontot egy hosszabb-rövidebb kiránduláshoz. Lássuk a felfedezni valókat!

A Föld vízkészlete
A Föld vízkészlete
2022.08.12

Valószínűleg senkinek nem mondunk azzal újat, hogy bolygónk 71 százalékát víz borítja, mégis az elkövetkező évtizedek legnagyobb problémája az ivóvízhiány lesz. Hogyan lehetséges ez? A válasz egyszerű: a Föld édesvíz készlete véges, mi pedig pazarlóan bánunk vele. Lássuk mit takar a “kék bolygó” kifejezés!

Nemzetközi sörnap 2022
Nemzetközi sörnap 2022
2022.08.05

Egy aprócska amerikai sörfőző kezdeményezésével indult útnak a Nemzetközi Sörnap közel másfél évtizede. Napjainkra több, mint 200 országban ünneplik a jeles nap alkalmából a pultosokat és a sörfőzőket. Hazánkban is számos vendéglátóhely csatlakozott az eseményhez.

A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe
A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe
2022.07.29

Sajnos fel kell készülnünk arra, hogy a nyarak egyre forróbbak és szárazabbak lesznek. Ezzel együtt kertünk gondozása is egyre több fejtörést fog okozni. A megszokott virágaink, és zöldjeink csak halovány emlékeit idézik a korábbi évek tündöklésének a tikkasztó kánikulában. Érdemes fontolóra vennünk, hogy néhány mediterrán jellegű, szárazságtűrő növénnyel színesítsük kertünket, vagy balkonunkat.