Miért kék a tenger?

2022.06.07

Miért kék a tenger? Valószínűleg sokunk feltette már ezt a kérdést, amikor a szemkápráztató azúrkék tengerben gyönyörködött. Legtöbbször a tenger kék színét az égbolt tükröződésével magyarázzák. Azonban ez csak a kisebb része a megoldásnak. Lássuk a teljes képet!

miért kék a tenger

A változatosság gyönyörködtet

Kézenfekvő lenne a válasz a kérdésre, miszerint az égbolt határozza meg a tenger színét. Szikrázó napsütésben a tenger ragyogó kék színben tündököl, egy-egy viharos napon pedig szinte már szürke színű a víz a partról nézve. Napfelkeltekor és naplementekor pedig gyönyörű narancssárga vagy rózsaszín színbe pompázik az előttünk elterülő hatalmas víztömeg. Ez viszont csak a felszín. Például az atmoszférán túlról készült műholdas felvételeken is az óceánok kék színe dominál.

Miért kék a tenger valójában?

A válasz a kérdésre a fizikában keresendő. A tárgyaknak – köztük a tengernek – valójában nincs színe. Amit mi színként azonosítunk, az nem más, mint a tárgyakról visszaverődő fehér fény. A különböző felületek és anyagok különböző módon nyelik el ezt a fehér fényt, illetve verik vissza. Ezért látunk mindent különböző színben.

Na de vissza a tengerhez

Viszont azt még mindig ne tudjuk, mitől kék a tenger. A vízmolekulák a fény színspektrumából legnagyobb mértékben a kék színt veri vissza. Ahogy haladunk egyre mélyebbre a tengerben, úgy lesz az egyre „kékebb” a víz. A H2O molekulák először a vörös, és narancssárga spektrumokat – már 20 méter mélységben -, majd a sárga hullámhosszokat nyelik el teljesen. Ennek eredményeképpen a mélyebb vizeket élénkebb kéknek látjuk.

A zöld színtartomány pedig körülbelül 200 méter mélyen tűnik el teljesen. A kék és ibolyaszínű hullámhosszokat a víz csak alig nyeli el, így azok akár 1500 méter mélyre is elérhetnek. Ennél mélyebben a tengerek és óceánok teljes sötétségbe borulnak.

mitől kék a tenger

Sok kicsi, sokra megy

A tenger tele van szerves és szervetlen anyagokkal. A planktonoknak jelentős szerepe van abban, hogy milyen színű a tenger. Ezek az apró élőlények elképesztő mennyiségben élnek a tenger legfelső rétegeiben. A különböző planktonokról eltérő fényspektrumok verődnek vissza, amik megváltoztatják a tenger színét, legtöbbször a zöld irányába.

A hőmérséklet sem elhanyagolható

Az azúrkék tenger hallatán legtöbben egy csodálatos, fehér homokos, pálmafás trópusi sziget tengerpartját képzelik el maguk előtt. Ami nem véletlen. Az előbb említett planktonok a hidegebb vizekben érzik jól magukat. Ezért a meleg vizű trópusi tengerekben mélyebbre merülnek, míg a hidegebb északi vizeken a felszín közelében élnek nagy számban. Ennek eredménye, hogy a mediterrán és trópusi tengerek azúrkékek és sokszor teljesen áttetszőek.

azúrkék tenger

Nem a legszebb a legjobb

Számunkra szemkápráztatónak tűnik a kristálytiszta azúrkék tenger, azonban biológiai szempontból már nem biztos, hogy ez az ideális. A filoplantktonok adják a tengeri tápláléklánc legalját. Ha sok van belőlük a vízbe, - aminek következtében a tenger színe zöldes tónust vesz fel – az arra utal, hogy a tenger gazdag élővilággal rendelkezik. Emellett ezek a planktonok állítják elő Földünk oxigénjének több, mint felét.

A globális klímaváltozás miatt azonban tengereink, és óceánjaink átlaghőmérséklete vészesen emelkedik, aminek következtében a fitoplanktonok száma folyamatosan csökken. Ezeknek az apró élőlényeknek a fogyatkozása az egész táplálékláncra – köztük az emberre is – veszélyt jelent.

tengerkék

Óvjuk környezetünket

Azzal járulhatunk hozzá legjobban a fenntarthatósághoz, ha csökkentjük ökológiai lábnyomunkat. Ennek egyik legegyszerűbb és legkézenfekvőbb lépése, ha visszaszorítjuk műanyag fogyasztásunkat. Példának okáért egy fél literes üdítő italt 1-2 óra alatt biztosan elfogyasztunk, azonban a palack akár 450-500 évig is velünk marad, miközben súlyosan szennyezi környezetünket. Az előállítására fordított erőforrásokról meg még nem is beszéltünk.

Viszont, ez még nem azt jelenti, hogy le kell mondanunk olyan dolgokról, mint az ásványvíz. Van környezetbarát megoldás az egészséges és selymes ízű ásványvízre. Egyik ilyen alternatíva a ballonos ásványvíz. Egy ballon víz 12 db másfél literes palackot vált ki, és átlagos élettartalmuk 80 újratöltés

Már ezzel elképesztő mennyiségű műanyagtól szabadítjuk meg Földünket. Emellett a PET palackoknak az a másik nagy problémája, hogy csak töredéke kerül újrahasznosításra. Ezzel szemben mi gondoskodunk a hibás ballonok utóéletéről.

Ismerd meg a Káli-medence kincsét, és rendeld házhoz díjmentes a természetes ásványi anyagokban gazdag Montivizet!

 

TOVÁBBI HÍREK
Kálium hatása az emberi szervezetre
Kálium hatása az emberi szervezetre
2022.06.21

Szervezetünknek számtalan vitaminra és ásványi anyagra van szüksége. A különböző reklámokban, valamint cikkekben legtöbbször csak a magnéziumot, a kalciumot, a cinket emelik ki, illetve időnként a vas szokott kiemelt figyelmet élvezni. A káliumról viszont kevés szó esik, miközben szervezetünk számára az egyik legfontosabb.

Ki volt valójában a szódavíz feltalálója?
Ki volt valójában a szódavíz feltalálója?
2022.06.15

Még napjainkban is egyetérthetünk abban, hogy hazánkban nincs nyár szódavíz nélkül. Napközben magában frissít a hűsítő pezsgő nedű, és a nap leszálltával pedig egy-egy kiváló magyar bornak adhat új karaktert. Viszont az sokak számára újdonság lehet, hogy a szódavíz feltalálója - vagy legalábbis a legelső felfedező - valójában nem is magyar. Hogyan lett mégis a szikvíz hungarikum 2013-ban? Ismerd meg a szóda több, mint 250 éves történetét!

Jóból is megárt a sok - Túlzott vízfogyasztás
Jóból is megárt a sok - Túlzott vízfogyasztás
2022.05.31

A megfelelő hidratáltság fontosságára lépten-nyomon felhívják figyelmünket. Komoly következményei lehetnek annak, ha testünk szomjazik. Azonban arról kevés szó esik, hogy a ló túloldalára is át lehet esni. Ugyanis a túlzott vízfogyasztás is lehet annyira veszélyes, mint a túl kevés. A vízmérgezés persze nem olyan gyakori, mint a dehidratáció, azonban nem árt tisztában lenni a kockázatával.

Környezetvédelmi világnap - Június 5.
Környezetvédelmi világnap - Június 5.
2022.05.24

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége hívta életre több évtizede a Környezetvédelmi Világnapot. Gondolhatnánk, hogy egy a sok hangzatos világnap közül, azonban üzenete és fontossága évről évre egyre növekszik. Környezetünk, valamint az emberiség egészsége kéz a kézben jár, és sajnos az előbbi évről-évre egyre jobban megsinyli a civilizáció tevékenységeit.

Ballonos vízadagoló tisztítása házilag
Ballonos vízadagoló tisztítása házilag
2022.05.19

A vízadagoló manapság már nemcsak egy-egy iroda fontos tartozéka, hanem a háztartásokba is beszivárogtak köszönhetően megannyi előnyének. Azonban ahhoz, hogy biztonságosan és hosszútávon élvezhessük ezeket a pozitívumokat, szükség van a gép rendszeres karbantartására. Szerencsére Te is megoldhatod a ballonos vízadagoló tisztítását házilag, néhány egyszerű eszköz segítségével, pillanatok alatt!

Citromos víz hatása testünkre - valóban csodaszer lenne?
Citromos víz hatása testünkre - valóban csodaszer lenne?
2022.05.17

Az elmúlt években lépten-nyomon találkozhatunk a fantasztikus csodaszerként kikiáltott citromos vízzel. Számos egészséggel kapcsolatos cikkben taglalják hosszasan, hogy milyen jótékony hatással van szervezetünkre, ha minden nap legalább egy pohárral iszunk a citrusos nedűből. Valóban csodaszer lenne, ami többek között segít a fogyásban? Olvasd el cikkünket, és megtudhatod mire jó a citromos víz valójában!