Miért kék a tenger?

2022.06.07

Miért kék a tenger? Valószínűleg sokunk feltette már ezt a kérdést, amikor a szemkápráztató azúrkék tengerben gyönyörködött. Legtöbbször a tenger kék színét az égbolt tükröződésével magyarázzák. Azonban ez csak a kisebb része a megoldásnak. Lássuk a teljes képet!

miért kék a tenger

A változatosság gyönyörködtet

Kézenfekvő lenne a válasz a kérdésre, miszerint az égbolt határozza meg a tenger színét. Szikrázó napsütésben a tenger ragyogó kék színben tündököl, egy-egy viharos napon pedig szinte már szürke színű a víz a partról nézve. Napfelkeltekor és naplementekor pedig gyönyörű narancssárga vagy rózsaszín színbe pompázik az előttünk elterülő hatalmas víztömeg. Ez viszont csak a felszín. Például az atmoszférán túlról készült műholdas felvételeken is az óceánok kék színe dominál.

Miért kék a tenger valójában?

A válasz a kérdésre a fizikában keresendő. A tárgyaknak – köztük a tengernek – valójában nincs színe. Amit mi színként azonosítunk, az nem más, mint a tárgyakról visszaverődő fehér fény. A különböző felületek és anyagok különböző módon nyelik el ezt a fehér fényt, illetve verik vissza. Ezért látunk mindent különböző színben.

Na de vissza a tengerhez

Viszont azt még mindig ne tudjuk, mitől kék a tenger. A vízmolekulák a fény színspektrumából legnagyobb mértékben a kék színt veri vissza. Ahogy haladunk egyre mélyebbre a tengerben, úgy lesz az egyre „kékebb” a víz. A H2O molekulák először a vörös, és narancssárga spektrumokat – már 20 méter mélységben -, majd a sárga hullámhosszokat nyelik el teljesen. Ennek eredményeképpen a mélyebb vizeket élénkebb kéknek látjuk.

A zöld színtartomány pedig körülbelül 200 méter mélyen tűnik el teljesen. A kék és ibolyaszínű hullámhosszokat a víz csak alig nyeli el, így azok akár 1500 méter mélyre is elérhetnek. Ennél mélyebben a tengerek és óceánok teljes sötétségbe borulnak.

mitől kék a tenger

Sok kicsi, sokra megy

A tenger tele van szerves és szervetlen anyagokkal. A planktonoknak jelentős szerepe van abban, hogy milyen színű a tenger. Ezek az apró élőlények elképesztő mennyiségben élnek a tenger legfelső rétegeiben. A különböző planktonokról eltérő fényspektrumok verődnek vissza, amik megváltoztatják a tenger színét, legtöbbször a zöld irányába.

A hőmérséklet sem elhanyagolható

Az azúrkék tenger hallatán legtöbben egy csodálatos, fehér homokos, pálmafás trópusi sziget tengerpartját képzelik el maguk előtt. Ami nem véletlen. Az előbb említett planktonok a hidegebb vizekben érzik jól magukat. Ezért a meleg vizű trópusi tengerekben mélyebbre merülnek, míg a hidegebb északi vizeken a felszín közelében élnek nagy számban. Ennek eredménye, hogy a mediterrán és trópusi tengerek azúrkékek és sokszor teljesen áttetszőek.

azúrkék tenger

Nem a legszebb a legjobb

Számunkra szemkápráztatónak tűnik a kristálytiszta azúrkék tenger, azonban biológiai szempontból már nem biztos, hogy ez az ideális. A filoplantktonok adják a tengeri tápláléklánc legalját. Ha sok van belőlük a vízbe, - aminek következtében a tenger színe zöldes tónust vesz fel – az arra utal, hogy a tenger gazdag élővilággal rendelkezik. Emellett ezek a planktonok állítják elő Földünk oxigénjének több, mint felét.

A globális klímaváltozás miatt azonban tengereink, és óceánjaink átlaghőmérséklete vészesen emelkedik, aminek következtében a fitoplanktonok száma folyamatosan csökken. Ezeknek az apró élőlényeknek a fogyatkozása az egész táplálékláncra – köztük az emberre is – veszélyt jelent.

tengerkék

Óvjuk környezetünket

Azzal járulhatunk hozzá legjobban a fenntarthatósághoz, ha csökkentjük ökológiai lábnyomunkat. Ennek egyik legegyszerűbb és legkézenfekvőbb lépése, ha visszaszorítjuk műanyag fogyasztásunkat. Példának okáért egy fél literes üdítő italt 1-2 óra alatt biztosan elfogyasztunk, azonban a palack akár 450-500 évig is velünk marad, miközben súlyosan szennyezi környezetünket. Az előállítására fordított erőforrásokról meg még nem is beszéltünk.

Viszont, ez még nem azt jelenti, hogy le kell mondanunk olyan dolgokról, mint az ásványvíz. Van környezetbarát megoldás az egészséges és selymes ízű ásványvízre. Egyik ilyen alternatíva a ballonos ásványvíz. Egy ballon víz 12 db másfél literes palackot vált ki, és átlagos élettartalmuk 80 újratöltés

Már ezzel elképesztő mennyiségű műanyagtól szabadítjuk meg Földünket. Emellett a PET palackoknak az a másik nagy problémája, hogy csak töredéke kerül újrahasznosításra. Ezzel szemben mi gondoskodunk a hibás ballonok utóéletéről.

Ismerd meg a Káli-medence kincsét, és rendeld házhoz díjmentes a természetes ásványi anyagokban gazdag Montivizet!

 

TOVÁBBI HÍREK
Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
2024.05.03

Az alkalmazotti visszajelzések létfontosságúak a sikeres szervezetek számára, hiszen segítik a folyamatos fejlődést és a kölcsönös növekedést. Ebben a teljes körű útmutatóban megvizsgáljuk az alkalmazotti visszajelzések jelentőségét, felfedezve annak sokoldalú előnyeit és az hatékony bevezetés legjobb gyakorlatait.

Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban, Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díj várományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.