Miért kék a tenger?

2022.06.07

Miért kék a tenger? Valószínűleg sokunk feltette már ezt a kérdést, amikor a szemkápráztató azúrkék tengerben gyönyörködött. Legtöbbször a tenger kék színét az égbolt tükröződésével magyarázzák. Azonban ez csak a kisebb része a megoldásnak. Lássuk a teljes képet!

miért kék a tenger

A változatosság gyönyörködtet

Kézenfekvő lenne a válasz a kérdésre, miszerint az égbolt határozza meg a tenger színét. Szikrázó napsütésben a tenger ragyogó kék színben tündököl, egy-egy viharos napon pedig szinte már szürke színű a víz a partról nézve. Napfelkeltekor és naplementekor pedig gyönyörű narancssárga vagy rózsaszín színbe pompázik az előttünk elterülő hatalmas víztömeg. Ez viszont csak a felszín. Például az atmoszférán túlról készült műholdas felvételeken is az óceánok kék színe dominál.

Miért kék a tenger valójában?

A válasz a kérdésre a fizikában keresendő. A tárgyaknak – köztük a tengernek – valójában nincs színe. Amit mi színként azonosítunk, az nem más, mint a tárgyakról visszaverődő fehér fény. A különböző felületek és anyagok különböző módon nyelik el ezt a fehér fényt, illetve verik vissza. Ezért látunk mindent különböző színben.

Na de vissza a tengerhez

Viszont azt még mindig ne tudjuk, mitől kék a tenger. A vízmolekulák a fény színspektrumából legnagyobb mértékben a kék színt veri vissza. Ahogy haladunk egyre mélyebbre a tengerben, úgy lesz az egyre „kékebb” a víz. A H2O molekulák először a vörös, és narancssárga spektrumokat – már 20 méter mélységben -, majd a sárga hullámhosszokat nyelik el teljesen. Ennek eredményeképpen a mélyebb vizeket élénkebb kéknek látjuk.

A zöld színtartomány pedig körülbelül 200 méter mélyen tűnik el teljesen. A kék és ibolyaszínű hullámhosszokat a víz csak alig nyeli el, így azok akár 1500 méter mélyre is elérhetnek. Ennél mélyebben a tengerek és óceánok teljes sötétségbe borulnak.

mitől kék a tenger

Sok kicsi, sokra megy

A tenger tele van szerves és szervetlen anyagokkal. A planktonoknak jelentős szerepe van abban, hogy milyen színű a tenger. Ezek az apró élőlények elképesztő mennyiségben élnek a tenger legfelső rétegeiben. A különböző planktonokról eltérő fényspektrumok verődnek vissza, amik megváltoztatják a tenger színét, legtöbbször a zöld irányába.

A hőmérséklet sem elhanyagolható

Az azúrkék tenger hallatán legtöbben egy csodálatos, fehér homokos, pálmafás trópusi sziget tengerpartját képzelik el maguk előtt. Ami nem véletlen. Az előbb említett planktonok a hidegebb vizekben érzik jól magukat. Ezért a meleg vizű trópusi tengerekben mélyebbre merülnek, míg a hidegebb északi vizeken a felszín közelében élnek nagy számban. Ennek eredménye, hogy a mediterrán és trópusi tengerek azúrkékek és sokszor teljesen áttetszőek.

azúrkék tenger

Nem a legszebb a legjobb

Számunkra szemkápráztatónak tűnik a kristálytiszta azúrkék tenger, azonban biológiai szempontból már nem biztos, hogy ez az ideális. A filoplantktonok adják a tengeri tápláléklánc legalját. Ha sok van belőlük a vízbe, - aminek következtében a tenger színe zöldes tónust vesz fel – az arra utal, hogy a tenger gazdag élővilággal rendelkezik. Emellett ezek a planktonok állítják elő Földünk oxigénjének több, mint felét.

A globális klímaváltozás miatt azonban tengereink, és óceánjaink átlaghőmérséklete vészesen emelkedik, aminek következtében a fitoplanktonok száma folyamatosan csökken. Ezeknek az apró élőlényeknek a fogyatkozása az egész táplálékláncra – köztük az emberre is – veszélyt jelent.

tengerkék

Óvjuk környezetünket

Azzal járulhatunk hozzá legjobban a fenntarthatósághoz, ha csökkentjük ökológiai lábnyomunkat. Ennek egyik legegyszerűbb és legkézenfekvőbb lépése, ha visszaszorítjuk műanyag fogyasztásunkat. Példának okáért egy fél literes üdítő italt 1-2 óra alatt biztosan elfogyasztunk, azonban a palack akár 450-500 évig is velünk marad, miközben súlyosan szennyezi környezetünket. Az előállítására fordított erőforrásokról meg még nem is beszéltünk.

Viszont, ez még nem azt jelenti, hogy le kell mondanunk olyan dolgokról, mint az ásványvíz. Van környezetbarát megoldás az egészséges és selymes ízű ásványvízre. Egyik ilyen alternatíva a ballonos ásványvíz. Egy ballon víz 12 db másfél literes palackot vált ki, és átlagos élettartalmuk 80 újratöltés

Már ezzel elképesztő mennyiségű műanyagtól szabadítjuk meg Földünket. Emellett a PET palackoknak az a másik nagy problémája, hogy csak töredéke kerül újrahasznosításra. Ezzel szemben mi gondoskodunk a hibás ballonok utóéletéről.

Ismerd meg a Káli-medence kincsét, és rendeld házhoz díjmentes a természetes ásványi anyagokban gazdag Montivizet!

 

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.