Miért kék a tenger?

2022.06.07

Miért kék a tenger? Valószínűleg sokunk feltette már ezt a kérdést, amikor a szemkápráztató azúrkék tengerben gyönyörködött. Legtöbbször a tenger kék színét az égbolt tükröződésével magyarázzák. Azonban ez csak a kisebb része a megoldásnak. Lássuk a teljes képet!

miért kék a tenger

A változatosság gyönyörködtet

Kézenfekvő lenne a válasz a kérdésre, miszerint az égbolt határozza meg a tenger színét. Szikrázó napsütésben a tenger ragyogó kék színben tündököl, egy-egy viharos napon pedig szinte már szürke színű a víz a partról nézve. Napfelkeltekor és naplementekor pedig gyönyörű narancssárga vagy rózsaszín színbe pompázik az előttünk elterülő hatalmas víztömeg. Ez viszont csak a felszín. Például az atmoszférán túlról készült műholdas felvételeken is az óceánok kék színe dominál.

Miért kék a tenger valójában?

A válasz a kérdésre a fizikában keresendő. A tárgyaknak – köztük a tengernek – valójában nincs színe. Amit mi színként azonosítunk, az nem más, mint a tárgyakról visszaverődő fehér fény. A különböző felületek és anyagok különböző módon nyelik el ezt a fehér fényt, illetve verik vissza. Ezért látunk mindent különböző színben.

Na de vissza a tengerhez

Viszont azt még mindig ne tudjuk, mitől kék a tenger. A vízmolekulák a fény színspektrumából legnagyobb mértékben a kék színt veri vissza. Ahogy haladunk egyre mélyebbre a tengerben, úgy lesz az egyre „kékebb” a víz. A H2O molekulák először a vörös, és narancssárga spektrumokat – már 20 méter mélységben -, majd a sárga hullámhosszokat nyelik el teljesen. Ennek eredményeképpen a mélyebb vizeket élénkebb kéknek látjuk.

A zöld színtartomány pedig körülbelül 200 méter mélyen tűnik el teljesen. A kék és ibolyaszínű hullámhosszokat a víz csak alig nyeli el, így azok akár 1500 méter mélyre is elérhetnek. Ennél mélyebben a tengerek és óceánok teljes sötétségbe borulnak.

mitől kék a tenger

Sok kicsi, sokra megy

A tenger tele van szerves és szervetlen anyagokkal. A planktonoknak jelentős szerepe van abban, hogy milyen színű a tenger. Ezek az apró élőlények elképesztő mennyiségben élnek a tenger legfelső rétegeiben. A különböző planktonokról eltérő fényspektrumok verődnek vissza, amik megváltoztatják a tenger színét, legtöbbször a zöld irányába.

A hőmérséklet sem elhanyagolható

Az azúrkék tenger hallatán legtöbben egy csodálatos, fehér homokos, pálmafás trópusi sziget tengerpartját képzelik el maguk előtt. Ami nem véletlen. Az előbb említett planktonok a hidegebb vizekben érzik jól magukat. Ezért a meleg vizű trópusi tengerekben mélyebbre merülnek, míg a hidegebb északi vizeken a felszín közelében élnek nagy számban. Ennek eredménye, hogy a mediterrán és trópusi tengerek azúrkékek és sokszor teljesen áttetszőek.

azúrkék tenger

Nem a legszebb a legjobb

Számunkra szemkápráztatónak tűnik a kristálytiszta azúrkék tenger, azonban biológiai szempontból már nem biztos, hogy ez az ideális. A filoplantktonok adják a tengeri tápláléklánc legalját. Ha sok van belőlük a vízbe, - aminek következtében a tenger színe zöldes tónust vesz fel – az arra utal, hogy a tenger gazdag élővilággal rendelkezik. Emellett ezek a planktonok állítják elő Földünk oxigénjének több, mint felét.

A globális klímaváltozás miatt azonban tengereink, és óceánjaink átlaghőmérséklete vészesen emelkedik, aminek következtében a fitoplanktonok száma folyamatosan csökken. Ezeknek az apró élőlényeknek a fogyatkozása az egész táplálékláncra – köztük az emberre is – veszélyt jelent.

tengerkék

Óvjuk környezetünket

Azzal járulhatunk hozzá legjobban a fenntarthatósághoz, ha csökkentjük ökológiai lábnyomunkat. Ennek egyik legegyszerűbb és legkézenfekvőbb lépése, ha visszaszorítjuk műanyag fogyasztásunkat. Példának okáért egy fél literes üdítő italt 1-2 óra alatt biztosan elfogyasztunk, azonban a palack akár 450-500 évig is velünk marad, miközben súlyosan szennyezi környezetünket. Az előállítására fordított erőforrásokról meg még nem is beszéltünk.

Viszont, ez még nem azt jelenti, hogy le kell mondanunk olyan dolgokról, mint az ásványvíz. Van környezetbarát megoldás az egészséges és selymes ízű ásványvízre. Egyik ilyen alternatíva a ballonos ásványvíz. Egy ballon víz 12 db másfél literes palackot vált ki, és átlagos élettartalmuk 80 újratöltés

Már ezzel elképesztő mennyiségű műanyagtól szabadítjuk meg Földünket. Emellett a PET palackoknak az a másik nagy problémája, hogy csak töredéke kerül újrahasznosításra. Ezzel szemben mi gondoskodunk a hibás ballonok utóéletéről.

Ismerd meg a Káli-medence kincsét, és rendeld házhoz díjmentes a természetes ásványi anyagokban gazdag Montivizet!

 

TOVÁBBI HÍREK
Mik azok az ásványi anyagok egész pontosan?
Mik azok az ásványi anyagok egész pontosan?
2023.01.27

Oly sokszor halljuk, hogy az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. Legtöbbünk fel is tudunk sorolni jó párat belőle, de azt tudjuk, hogy mik az ásványi anyagok egész pontosan? Ismerjük meg testünk egyik legfontosabb alkotóelemét részletesen!

Amikor a dehidratáció nem baj - A szaunázás előnyei
Amikor a dehidratáció nem baj - A szaunázás előnyei
2023.01.20

Dehidratáció és a láz kombinációja nem hangzik túl egészségesen, azonban mégis az egyik legnépszerűbb - különösen a hűvösebb hónapokban - wellness tevékenység lényegét írjuk le vele. A szaunázás évről évre egyre népszerűbb rekreációs tevékenység, ami nem véletlen.

Hogyan kezeld a téli depressziót?
Hogyan kezeld a téli depressziót?
2023.01.06

A téli depresszió az egyik leggyakoribb szezonális betegség hazánkban. A napfény hiánya felborítja szervezetünk bioritmusát, aminek következtében erőtlennek, motiválatlannak érezzük magunkat és hangulatunk is ingadozik. Ha nem teszünk a téli depresszió ellen, akkor akár az első melengető tavaszi napsugarakig is velünk maradhat.

Mikulásgyár - 17 éve a gyerekekért
Mikulásgyár - 17 éve a gyerekekért
2022.12.21

A Mikulásgyár országos kezdeményezés immáron 17. alkalommal nyitja meg kapuit az adakozni vágyok számára. A szervezet évről évre egyre több rászoruló számára nyújt felbecsülhetetlen segítséget. Ismerd meg hazánk egyik legnagyobb adománygyűjtő akcióját!

Mi az a téli depresszió, és mik a jelei?
Mi az a téli depresszió, és mik a jelei?
2022.12.09

A hűvös, borongós napok, a fényhiány, és a korai sötétedés óhatatlanul nyomot hagy közérzetünkön és hangulatunkon, hajlamosabbak vagyunk melankóliára. A napfény a kulcsa mindennek, télen a napsütés hiányára érzékeny emberek folyton levertnek, fáradtnak és erőtlennek érezzük magukat. Ez bizony nem más, mint a téli depresszió.

Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
2022.12.01

Ha a munkahelyi szünetre gondolunk, akkor legtöbbünk egy 10-15 perces kávészünetre, vagy az ebédidőre asszociálunk, amiből - sajnos - kevés van. Azonban van egy jó hírünk! Már egy-egy rövidebb - mikro-szünet - is jelentős hatással van fizikai és mentális egészségünkre. Lássuk, miért érdemes akárcsak 1-2 percre elszakadni a munkától!