Hogyan készülj fel testileg és lelkileg az őszre?

2023.10.06

Idén sokunk örömére kicsit késik az ősz. Bár a nappalok még most is kellemesek, a nyár már érezhetően tovaszállt, ami szervezetünkre és közérzetünkre is hatással van. Vegyük elejét az hüvös időjárással járó kellemetlenségeknek és vértezzük fel testünket és lelkünket a közelgő, hosszúra nyúló éjszakákra!

Miért viseli meg szervezetünket az ősz beköszönte?

Míg a természet a nyár végével érezhetően elcsendesedik, addig legtöbbünk számára az ősz egyet jelent a pörgéssel és a megváltozott bioritmussal. A nyaralásoknak, szabadságolásoknak vége, a gyerekek visszatérnek az iskolába, azaz jóval nagyobb a pörgés a hétköznapokban. Emellett hűvösebb idő és a több kontakt próbára teszi a szervezetünk védekező rendszerét. 

Az emberre, akárcsak minden élőlényre a Földön, hatással van a napszakok és az évszakok változása. Viszont míg az állatvilág ehhez mérten viselkedik, addig mi megpróbáljuk hozzá alkalmazkodó mesterséges fénnyel ellensúlyozni ezt, mintha mi sem változna. Ez viszont sokszor ugyan észrevétlenül, de nyomot hagy mentális egészségünkön. Ennek a hatásáról korábbi cikkünkben olvashatsz részletesen.

Mit tehetünk ellene?

Egy kis odafigyeléssel és tudatossággal a nyár elmúltával járó gondok helyett az ősz szépségére koncentrálhatunk.

Erősítsük meg immunrendszerünket!

Kellemetlen érzés, hogy amint vége a jó időnek, egyből ágynak is esünk. Ráadásul az egész évszak hangulatára ráteheti a bélyegét. Miután újra jobban érezzük magunkat, folyamatosan azon fogunk aggódni, hogy nehogy ismét kidőljünk. Sajnos a hüvös idő kedvez a virusok és baktérium szaporodásának és szervezetünk védekező képeségét is próbára teszi. Emiatt a hüvös hónapok beköszöntével javasolt egy kis extra védelem.

Ez persze nem azt jelenti, hogy meg kell rohamozni a patikát, hogy több tucat táplálékkiegészítőt felhalmozzunk, és naponta egy marék tablettát fogyasszunk el. Válasszuk inkább a természet patikáját, hiszen egy ízletes forró tea nem csak a testnek, hanem a léleknek is orvosság. A linkre kattintva megismerheted a legjobb immunerősítő teákat.

Ne adjunk esélyt a nyár végi depressziónak!

A nyár élménnyel teli volt, tudtunk időt fordítani a kikapcsolódásra, vagyis azt várnánk hogy tettre készen fogunk nekiveselkedni a dolgos hétköznapoknak. Ezzel szemben a meleg évszak végével sokunkat egy megfoghatatlan melankolikus érzés kerít hatalmába, aminek az okára egyszerűen nem tudunk rájönni. Ez a mélabús érzés nem más, mint az úgynevezett “end of summer blues”, azaz a nyár végi depresszió. Erről részletesen korábbi cikkünkben olvashatsz.

Tegyük rendbe az alvási rutint!

Azzal valószínűleg mindenki tisztában van, hogy mennyire fontos a megfelelő mennyiségű alvás. Azonban azt már sokan nem veszik figyelembe, hogy a minősége legalább annyira fontos, mint a mennyisége. A minőségi alvás alapja pedig a megfelelően kialakított bioritmus, azaz ugyanakkor - egy, másfél óra ingadozással - feküdjük le és keljünk fel mindennap. Ez különösen fontos az őszi és téli hónapokban, ugyanis a nappalok rövidülése hatással van szervezetünk természetes cirkadián ritmusára.

Irány a természet!

Minél hűvösebb az idő, annál nehezebben vesszük rá magunkat - ha nem muszáj - arra, hogy kitegyük a lábunkat otthonunkból. Azonban kár lenne kihagyni emiatt azt a gyönyörű látványt, amit az őszi táj tartogat számunkra. A fák lombjai ezernyi színben tündökölnek, az avar ropog a lábunk alatt és a termoszban lévő forró ital csak a következő pihenőre vár. Ennél több nem is kell. Ha nem tudod merre indulj el, akkor kattints a linkre és ismerd meg hazánk legszebb őszi kirándulóhelyeit!

Iktassunk be rendszeres testmozgást napjainkba!

A rendszeres testmozgás hozzájárul testünk és lelkünk egészségéhez. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mindennap órákig tartó izzasztó edzéseken kell részt venni. Sőt, szakértők azt javasolják, hogy ősszel és télen az alacsonyabb intenzitású sportolási formákat - kirándulás, kocogás, jóga vagy úszás - részesítsük előnyben.

Folyadék utánpótlásról se feledkezzünk meg

Nyáron gyakran téma a megfelelő folyadék utánpótlás és szervezetünk is érezhetően jobban jelzi szükségét. Tény, hogy a meleg időben jóval több vizet kell fogyasztanunk, vagyis fontosabb, hogy felhívjuk a emberek figyelmét a hidratációra. Azonban ez nem azt jelenti, hogy a hűvösebb hónapokban ne lenne rá szükség, ugyanis szervezetünk egészséges működéséhez legalább két liter vízre szüksége van ilyenkor is. Ha szeretnéd pontosan tudni, hogy mennyi vizet kell egy nap fogyasztanod, kattints a linkre és számold ki útmutatónk segítségével!

TOVÁBBI HÍREK
Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
2024.05.03

Az alkalmazotti visszajelzések létfontosságúak a sikeres szervezetek számára, hiszen segítik a folyamatos fejlődést és a kölcsönös növekedést. Ebben a telje körű útmutatóban megvizsgáljuk az alkalmazotti visszajelzések jelentőségét, felfedezve annak sokoldalú előnyeit és az hatékony bevezetés legjobb gyakorlatait.

Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban, Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díj várományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.