Hogyan készülj fel testileg és lelkileg az őszre?

2023.10.06

Idén sokunk örömére kicsit késik az ősz. Bár a nappalok még most is kellemesek, a nyár már érezhetően tovaszállt, ami szervezetünkre és közérzetünkre is hatással van. Vegyük elejét az hüvös időjárással járó kellemetlenségeknek és vértezzük fel testünket és lelkünket a közelgő, hosszúra nyúló éjszakákra!

Miért viseli meg szervezetünket az ősz beköszönte?

Míg a természet a nyár végével érezhetően elcsendesedik, addig legtöbbünk számára az ősz egyet jelent a pörgéssel és a megváltozott bioritmussal. A nyaralásoknak, szabadságolásoknak vége, a gyerekek visszatérnek az iskolába, azaz jóval nagyobb a pörgés a hétköznapokban. Emellett hűvösebb idő és a több kontakt próbára teszi a szervezetünk védekező rendszerét. 

Az emberre, akárcsak minden élőlényre a Földön, hatással van a napszakok és az évszakok változása. Viszont míg az állatvilág ehhez mérten viselkedik, addig mi megpróbáljuk hozzá alkalmazkodó mesterséges fénnyel ellensúlyozni ezt, mintha mi sem változna. Ez viszont sokszor ugyan észrevétlenül, de nyomot hagy mentális egészségünkön. Ennek a hatásáról korábbi cikkünkben olvashatsz részletesen.

Mit tehetünk ellene?

Egy kis odafigyeléssel és tudatossággal a nyár elmúltával járó gondok helyett az ősz szépségére koncentrálhatunk.

Erősítsük meg immunrendszerünket!

Kellemetlen érzés, hogy amint vége a jó időnek, egyből ágynak is esünk. Ráadásul az egész évszak hangulatára ráteheti a bélyegét. Miután újra jobban érezzük magunkat, folyamatosan azon fogunk aggódni, hogy nehogy ismét kidőljünk. Sajnos a hüvös idő kedvez a virusok és baktérium szaporodásának és szervezetünk védekező képeségét is próbára teszi. Emiatt a hüvös hónapok beköszöntével javasolt egy kis extra védelem.

Ez persze nem azt jelenti, hogy meg kell rohamozni a patikát, hogy több tucat táplálékkiegészítőt felhalmozzunk, és naponta egy marék tablettát fogyasszunk el. Válasszuk inkább a természet patikáját, hiszen egy ízletes forró tea nem csak a testnek, hanem a léleknek is orvosság. A linkre kattintva megismerheted a legjobb immunerősítő teákat.

Ne adjunk esélyt a nyár végi depressziónak!

A nyár élménnyel teli volt, tudtunk időt fordítani a kikapcsolódásra, vagyis azt várnánk hogy tettre készen fogunk nekiveselkedni a dolgos hétköznapoknak. Ezzel szemben a meleg évszak végével sokunkat egy megfoghatatlan melankolikus érzés kerít hatalmába, aminek az okára egyszerűen nem tudunk rájönni. Ez a mélabús érzés nem más, mint az úgynevezett “end of summer blues”, azaz a nyár végi depresszió. Erről részletesen korábbi cikkünkben olvashatsz.

Tegyük rendbe az alvási rutint!

Azzal valószínűleg mindenki tisztában van, hogy mennyire fontos a megfelelő mennyiségű alvás. Azonban azt már sokan nem veszik figyelembe, hogy a minősége legalább annyira fontos, mint a mennyisége. A minőségi alvás alapja pedig a megfelelően kialakított bioritmus, azaz ugyanakkor - egy, másfél óra ingadozással - feküdjük le és keljünk fel mindennap. Ez különösen fontos az őszi és téli hónapokban, ugyanis a nappalok rövidülése hatással van szervezetünk természetes cirkadián ritmusára.

Irány a természet!

Minél hűvösebb az idő, annál nehezebben vesszük rá magunkat - ha nem muszáj - arra, hogy kitegyük a lábunkat otthonunkból. Azonban kár lenne kihagyni emiatt azt a gyönyörű látványt, amit az őszi táj tartogat számunkra. A fák lombjai ezernyi színben tündökölnek, az avar ropog a lábunk alatt és a termoszban lévő forró ital csak a következő pihenőre vár. Ennél több nem is kell. Ha nem tudod merre indulj el, akkor kattints a linkre és ismerd meg hazánk legszebb őszi kirándulóhelyeit!

Iktassunk be rendszeres testmozgást napjainkba!

A rendszeres testmozgás hozzájárul testünk és lelkünk egészségéhez. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mindennap órákig tartó izzasztó edzéseken kell részt venni. Sőt, szakértők azt javasolják, hogy ősszel és télen az alacsonyabb intenzitású sportolási formákat - kirándulás, kocogás, jóga vagy úszás - részesítsük előnyben.

Folyadék utánpótlásról se feledkezzünk meg

Nyáron gyakran téma a megfelelő folyadék utánpótlás és szervezetünk is érezhetően jobban jelzi szükségét. Tény, hogy a meleg időben jóval több vizet kell fogyasztanunk, vagyis fontosabb, hogy felhívjuk a emberek figyelmét a hidratációra. Azonban ez nem azt jelenti, hogy a hűvösebb hónapokban ne lenne rá szükség, ugyanis szervezetünk egészséges működéséhez legalább két liter vízre szüksége van ilyenkor is. Ha szeretnéd pontosan tudni, hogy mennyi vizet kell egy nap fogyasztanod, kattints a linkre és számold ki útmutatónk segítségével!

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.