Humanitárius Világnap - 2022

2021.08.19

Az ENSZ kezdeményezésére augusztus 19. a Humanitárius Világnap. Napjainkban becslések szerint 35 országban, összesen 235 millió ember szorul segítségre. Mai napon azok előtt tisztelgünk, akik aktivistaként dolgoznak vagy dolgoztak a humanitárius ügyek szolgálatában.

Nemzetközi humanitárius világnap 2021

Humanitárius világnap előzménye

Az ENSZ 2009-ban nyilvánította augusztus 19-ét a Humanitárius világnapnak. 2003-ban ezen a napon bombatámadás érte az ENSZ bagdadi főhadiszállását. Az iraki Canal hotelt ért merényletben 22-en vesztették életüket. Az áldozatok között volt Sergio de Mello ENSZ főtitkár. 

A brazíliai származású Sergio éjjel-nappal azon dolgozott, hogy segítséget nyújtson a fegyveres konfliktusok áldozatainak. A főtitkár vetette fel először a Humanitárius Világnap ötletét, hogy felhívja a figyelmet a humanitárius segítségnyújtás fontosságára és szükségességére. 

A kezdeményezés célja

Az ENSZ közgyűlése által Sergio De Mello emlékére létrehozott Humanitárius Világnapja célja, hogy felhívja a figyelmet az aktuális témát érintő problémákra. Ezen a napon azok előtt tisztelgünk, akik sokszor életüket kockáztatva nyújtanak segítséget másoknak és megemlékezünk azokról a humanitárius aktivistákról, akik életüket adták a jó ügyért.

Tisztelgés a humanitárius dolgozók előtt

A humanitárius segélyszervezetek alkalmazottjai az emberekért dolgoznak, miközben óriási kockázatot vállalnak. A munkájuk során állandó veszélynek vannak kitéve, csak a tavalyi évben 475 munkás vesztette életét, sérült meg vagy került fogságba. 

Ennek ellenére az ENSZ munkatársai továbbra is életük kockáztatásával segítenek a bajba jutottaknak. A Világszervezet azonnali segítséget nyújt a természeti katasztrófa és háború sújtotta területeken.

Humanitárius Világnap 2021-ben

Az ENSZ minden évben egy témára összpontosít. A problémamegoldás érdekében összehozza a különböző segélyszervezetet, hogy együttes erővel segítsék a válság sújtotta területeket.  

Idén napjaink egyik legsürgetőbb problémájára, a klímaválságra hívja fel a világ figyelmét az ENSZ. A klímaváltozás következményeit az emberek többsége legfeljebb közvetetten tapasztalja. Viszont egyre többen a saját bőrükön tapasztalják közvetlen következményeit is.

A klímaválság egyre nagyobb problémát jelent az emberiség számára. A klímaváltozáshoz köthető pusztítás túlmutat a humanitárius segélyszervezetek kapacitásán. Gondoljunk csak az egyre gyakoribb fékezhetetlen erdőtüzekre vagy a hatalmas területeket sújtó aszályokra.

Nemzetközi humanitárius világnap - 2021

Hogyan segíthetünk mi?

Nem csak a nagyvállalatok és az országok kormányai tehetnek a klímaváltozás ellen. Ökológiai lábnyomunk csökkentésével mi is hozzájárulhatunk a fenntartható jövőhöz. Mit is jelent a fenntarthatóság? Kattints a linkre és tudj meg többet!

  • Tegyünk a vízpazarlás ellen. Nap, mint nap rengeteg vizet spórolhatunk meg kis odafigyeléssel. Olvasd el korábbi cikkeinket a témában tippekért!

  • Mondjuk nemet a felesleges műanyaghulladékra. Egy fél literes ásványvizes palack tartalmát fél perc alatt megisszuk, miközben 500 évre van szükséges arra, hogy teljesen lebomoljon.

  • Gyűjtsük szelektíven a hulladékot. Sajnos napjainkban megkerülhetetlenné vált a műanyag. Viszont jelentősen csökkenthetjük a környezeti terhelésünket azzal, hogy gondoskodunk a műanyag újrahasznosításáról.

A Montivíz számára is kiemelkedő fontosságú a környezetvédelem. Ballonjaink akár 60 alkalommal is újratölthetők. A sérült és hibás ballonokat pedig teljes mértékben újrahasznosítjuk. Válaszd a Montivíz környezetbarát megoldását és rendeld házhoz a kristálytiszta természetes Monti ásványvizet!

TOVÁBBI HÍREK
A Föld vízkészlete
A Föld vízkészlete
2022.08.12

Valószínűleg senkinek nem mondunk azzal újat, hogy bolygónk 71 százalékát víz borítja, mégis az elkövetkező évtizedek legnagyobb problémája az ivóvízhiány lesz. Hogyan lehetséges ez? A válasz egyszerű: a Föld édesvíz készlete véges, mi pedig pazarlóan bánunk vele. Lássuk mit takar a “kék bolygó” kifejezés!

Nemzetközi sörnap 2022
Nemzetközi sörnap 2022
2022.08.05

Egy aprócska amerikai sörfőző kezdeményezésével indult útnak a Nemzetközi Sörnap közel másfél évtizede. Napjainkra több, mint 200 országban ünneplik a jeles nap alkalmából a pultosokat és a sörfőzőket. Hazánkban is számos vendéglátóhely csatlakozott az eseményhez.

A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe
A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe
2022.07.29

Sajnos fel kell készülnünk arra, hogy a nyarak egyre forróbbak és szárazabbak lesznek. Ezzel együtt kertünk gondozása is egyre több fejtörést fog okozni. A megszokott virágaink, és zöldjeink csak halovány emlékeit idézik a korábbi évek tündöklésének a tikkasztó kánikulában. Érdemes fontolóra vennünk, hogy néhány mediterrán jellegű, szárazságtűrő növénnyel színesítsük kertünket, vagy balkonunkat.

Napszúrás tünetei és kezelése
Napszúrás tünetei és kezelése
2022.07.22

A szikrázó napsütésre egy csodálatos dologként gondolunk, amit a felhőtlen kikapcsolódással és a gondtalan nyaralással társítunk. Azonban a tűző napnak van egy árnyoldala is, ugyanis a napszúrás - mondhatni alattomosan - képes lecsapni, és igen komoly következményei is lehetnek. Szerencsére lehet a napszúrás ellen védekezni, csak egy kis odafigyelésre van szükség.

A gyümölcsök víztartalma - Hazai toplista
A gyümölcsök víztartalma - Hazai toplista
2022.07.14

Nyakunkon a nyár, és vele együtt a kánikula. Ilyenkor még fontosabb, hogy odafigyeljünk a megfelelő hidratációra. Szerencsére nem csak folyadék formájában gondoskodhatunk erről, hanem segítségül hívhatjuk a finom és lédús gyümölcsök erejét is!

Miben van kálium? Az 5+1 legjobb természetes forrás
Miben van kálium? Az 5+1 legjobb természetes forrás
2022.07.06

Ha szervezetünk ásványi anyag beviteléről van szó, akkor szinte mindig a kalcium, a magnézium és hébe-hóba a vas kerül elő. Miközben a káliumra legalább akkora szüksége van szervezetünknek, mint az előzőekre. Szerencsére számtalan káliumban gazdag élelmiszer áll rendelkezésünkre, ha egyet-egyet beépítünk étrendünkbe, akkor biztos nem fogunk hiányt szenvedni az ásványi anyagból.