Humanitárius Világnap - 2022

2021.08.19

Az ENSZ kezdeményezésére augusztus 19. a Humanitárius Világnap. Napjainkban becslések szerint 35 országban, összesen 235 millió ember szorul segítségre. Mai napon azok előtt tisztelgünk, akik aktivistaként dolgoznak vagy dolgoztak a humanitárius ügyek szolgálatában.

Nemzetközi humanitárius világnap 2021

Humanitárius világnap előzménye

Az ENSZ 2009-ban nyilvánította augusztus 19-ét a Humanitárius világnapnak. 2003-ban ezen a napon bombatámadás érte az ENSZ bagdadi főhadiszállását. Az iraki Canal hotelt ért merényletben 22-en vesztették életüket. Az áldozatok között volt Sergio de Mello ENSZ főtitkár. 

A brazíliai származású Sergio éjjel-nappal azon dolgozott, hogy segítséget nyújtson a fegyveres konfliktusok áldozatainak. A főtitkár vetette fel először a Humanitárius Világnap ötletét, hogy felhívja a figyelmet a humanitárius segítségnyújtás fontosságára és szükségességére. 

A kezdeményezés célja

Az ENSZ közgyűlése által Sergio De Mello emlékére létrehozott Humanitárius Világnapja célja, hogy felhívja a figyelmet az aktuális témát érintő problémákra. Ezen a napon azok előtt tisztelgünk, akik sokszor életüket kockáztatva nyújtanak segítséget másoknak és megemlékezünk azokról a humanitárius aktivistákról, akik életüket adták a jó ügyért.

Tisztelgés a humanitárius dolgozók előtt

A humanitárius segélyszervezetek alkalmazottjai az emberekért dolgoznak, miközben óriási kockázatot vállalnak. A munkájuk során állandó veszélynek vannak kitéve, csak a tavalyi évben 475 munkás vesztette életét, sérült meg vagy került fogságba. 

Ennek ellenére az ENSZ munkatársai továbbra is életük kockáztatásával segítenek a bajba jutottaknak. A Világszervezet azonnali segítséget nyújt a természeti katasztrófa és háború sújtotta területeken.

Humanitárius Világnap 2021-ben

Az ENSZ minden évben egy témára összpontosít. A problémamegoldás érdekében összehozza a különböző segélyszervezetet, hogy együttes erővel segítsék a válság sújtotta területeket.  

Idén napjaink egyik legsürgetőbb problémájára, a klímaválságra hívja fel a világ figyelmét az ENSZ. A klímaváltozás következményeit az emberek többsége legfeljebb közvetetten tapasztalja. Viszont egyre többen a saját bőrükön tapasztalják közvetlen következményeit is.

A klímaválság egyre nagyobb problémát jelent az emberiség számára. A klímaváltozáshoz köthető pusztítás túlmutat a humanitárius segélyszervezetek kapacitásán. Gondoljunk csak az egyre gyakoribb fékezhetetlen erdőtüzekre vagy a hatalmas területeket sújtó aszályokra.

Nemzetközi humanitárius világnap - 2021

Hogyan segíthetünk mi?

Nem csak a nagyvállalatok és az országok kormányai tehetnek a klímaváltozás ellen. Ökológiai lábnyomunk csökkentésével mi is hozzájárulhatunk a fenntartható jövőhöz. Mit is jelent a fenntarthatóság? Kattints a linkre és tudj meg többet!

  • Tegyünk a vízpazarlás ellen. Nap, mint nap rengeteg vizet spórolhatunk meg kis odafigyeléssel. Olvasd el korábbi cikkeinket a témában tippekért!

  • Mondjuk nemet a felesleges műanyaghulladékra. Egy fél literes ásványvizes palack tartalmát fél perc alatt megisszuk, miközben 500 évre van szükséges arra, hogy teljesen lebomoljon.

  • Gyűjtsük szelektíven a hulladékot. Sajnos napjainkban megkerülhetetlenné vált a műanyag. Viszont jelentősen csökkenthetjük a környezeti terhelésünket azzal, hogy gondoskodunk a műanyag újrahasznosításáról.

A Montivíz számára is kiemelkedő fontosságú a környezetvédelem. Ballonjaink akár 60 alkalommal is újratölthetők. A sérült és hibás ballonokat pedig teljes mértékben újrahasznosítjuk. Válaszd a Montivíz környezetbarát megoldását és rendeld házhoz a kristálytiszta természetes Monti ásványvizet!

TOVÁBBI HÍREK
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
2022.12.01

Ha a munkahelyi szünetre gondolunk, akkor legtöbbünk egy 10-15 perces kávészünetre, vagy az ebédidőre asszociálunk, amiből - sajnos - kevés van. Azonban van egy jó hírünk! Már egy-egy rövidebb - mikro-szünet - is jelentős hatással van fizikai és mentális egészségünkre. Lássuk, miért érdemes akárcsak 1-2 percre elszakadni a munkától!

Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
2022.11.18

Sokunkkal megesik, hogy csak nap végén eszmélünk rá arra, hogy egyáltalán nem voltunk olyan produktivak a munkaidőben, mint ahogy azt előző munkanap végén, vagy reggel terveztük. Még, ha végig futjuk az aznapi történéseket, akkor se nagyon értjük, hogy hol sikkadt el a munkánk, hiszen egész nap csináltunk valamit. Nos, van egy-két olyan cselekvés, ami nem olyan egyértelmű időnyelő, mint például a közösségi média pörgetése.

Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
2022.11.11

Az egészséges életmód azzal kezdődik, hogy gondoskodunk szervezetünk megfelelő folyadék utánpótlásáról. Ezt az alapigazságot felhasználva egyre többen próbálják a saját malmukra hajtani a vizet. Ennek eredményeképpen egyre több fajta “extra egészséges”, hangzatos “turbózott” víz kerül a látóterünkbe. Ennek egyike az oxigénnel dúsított víz. Valóban csodaszer lenne az oxigénes víz, vagy csak egy újabb hangzatos piaci szereplővel van dolgunk?

Home office negatívumai a vállalati oldalról
Home office negatívumai a vállalati oldalról
2022.11.03

A home office-t legtöbbször dolgozói oldalról közelítik meg. Azonban, nem csak a munkavállalónak jelent kihívást a távmunka, hanem a munkáltatónak is, főleg akkor, ha alapjaiban nem a távmunka, és az irodai munka integrálására rendezkedtek be.

Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
2022.10.26

Néhány éve még nem voltak felkészülve sem vállalkozások sem a dolgozók arra, hogy home office-ból dolgozzon az iroda nagy része. Számtalan probléma akadt, ami kihatott a dolgozó életére, teljesítményére és azáltal a vállalat eredményességére. Az elmúlt évek tapasztalatainak köszönhetően mára kezd kiforrni a home office gyakorlata. Lássuk, milyen problémák jelentkezhetnek, és hogyan lehet orvosolni őket!

Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
2022.10.13

Az ivóvíz fontos. Számos tanulmány, cikk, esemény vette górcső alá, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak a megfelelő mennyiségű, és (hasonlóan fontos) minőségű ivóvíznek. Ehhez a legáltalánosabb forrás a csapvíz, amelyről elterjedt egyetemes megállapítás, hogy jó állapotban van, és Európában az egyik, ha nem a legjobb vezetékes vízhez juthatunk hozzá Magyarországon.