Humanitárius Világnap - 2021

2021.08.19

Az ENSZ kezdeményezésére augusztus 19. a Humanitárius Világnap. Napjainkban becslések szerint 35 országban, összesen 235 millió ember szorul segítségre. Mai napon azok előtt tisztelgünk, akik aktivistaként dolgoznak vagy dolgoztak a humanitárius ügyek szolgálatában.

Nemzetközi humanitárius világnap 2021

Humanitárius világnap előzménye

Az ENSZ 2009-ban nyilvánította augusztus 19-ét a Humanitárius világnapnak. 2003-ban ezen a napon bombatámadás érte az ENSZ bagdadi főhadiszállását. Az iraki Canal hotelt ért merényletben 22-en vesztették életüket. Az áldozatok között volt Sergio de Mello ENSZ főtitkár. 

A brazíliai származású Sergio éjjel-nappal azon dolgozott, hogy segítséget nyújtson a fegyveres konfliktusok áldozatainak. A főtitkár vetette fel először a Humanitárius Világnap ötletét, hogy felhívja a figyelmet a humanitárius segítségnyújtás fontosságára és szükségességére. 

A kezdeményezés célja

Az ENSZ közgyűlése által Sergio De Mello emlékére létrehozott Humanitárius Világnapja célja, hogy felhívja a figyelmet az aktuális témát érintő problémákra. Ezen a napon azok előtt tisztelgünk, akik sokszor életüket kockáztatva nyújtanak segítséget másoknak és megemlékezünk azokról a humanitárius aktivistákról, akik életüket adták a jó ügyért.

Tisztelgés a humanitárius dolgozók előtt

A humanitárius segélyszervezetek alkalmazottjai az emberekért dolgoznak, miközben óriási kockázatot vállalnak. A munkájuk során állandó veszélynek vannak kitéve, csak a tavalyi évben 475 munkás vesztette életét, sérült meg vagy került fogságba. 

Ennek ellenére az ENSZ munkatársai továbbra is életük kockáztatásával segítenek a bajba jutottaknak. A Világszervezet azonnali segítséget nyújt a természeti katasztrófa és háború sújtotta területeken.

Humanitárius Világnap 2021-ben

Az ENSZ minden évben egy témára összpontosít. A problémamegoldás érdekében összehozza a különböző segélyszervezetet, hogy együttes erővel segítsék a válság sújtotta területeket.  

Idén napjaink egyik legsürgetőbb problémájára, a klímaválságra hívja fel a világ figyelmét az ENSZ. A klímaváltozás következményeit az emberek többsége legfeljebb közvetetten tapasztalja. Viszont egyre többen a saját bőrükön tapasztalják közvetlen következményeit is.

A klímaválság egyre nagyobb problémát jelent az emberiség számára. A klímaváltozáshoz köthető pusztítás túlmutat a humanitárius segélyszervezetek kapacitásán. Gondoljunk csak az egyre gyakoribb fékezhetetlen erdőtüzekre vagy a hatalmas területeket sújtó aszályokra.

Nemzetközi humanitárius világnap - 2021

Hogyan segíthetünk mi?

Nem csak a nagyvállalatok és az országok kormányai tehetnek a klímaváltozás ellen. Ökológiai lábnyomunk csökkentésével mi is hozzájárulhatunk a fenntartható jövőhöz. Mit tehetünk?

  • Tegyünk a vízpazarlás ellen. Nap, mint nap rengeteg vizet spórolhatunk meg kis odafigyeléssel. Olvasd el korábbi cikkeinket a témában tippekért!

  • Mondjuk nemet a felesleges műanyaghulladékra. Egy fél literes ásványvizes palack tartalmát fél perc alatt megisszuk, miközben 500 évre van szükséges arra, hogy teljesen lebomoljon.

  • Gyűjtsük szelektíven a hulladékot. Sajnos napjainkban megkerülhetetlenné vált a műanyag. Viszont jelentősen csökkenthetjük a környezeti terhelésünket azzal, hogy gondoskodunk a műanyag újrahasznosításáról.

A Montivíz számára is kiemelkedő fontosságú a környezetvédelem. Ballonjaink akár 60 alkalommal is újratölthetők. A sérült és hibás ballonokat pedig teljes mértékben újrahasznosítjuk. Válaszd a Montivíz környezetbarát megoldását és rendeld házhoz a kristálytiszta természetes Monti ásványvizet!

TOVÁBBI HÍREK
5 kérdés, amit fel kell tenned víztisztító berendezés vásárlása előtt
5 kérdés, amit fel kell tenned víztisztító berendezés vásárlása előtt
2021.10.22

Egyre több ember gondolkodik el azon, hogy víztisztító berendezéssel szerelje fel otthonát. Mindennapjaink részévé fog válni, ezért érdemes alaposan tájékozódni, mielőtt beruháznánk egyre. Viszont napjainkban nehéz kiigazodni a rengeteg különböző házi víztisztító berendezés között és könnyű elveszni az információk tengerében. Mielőtt központi víztisztító berendezést vásárolnánk, fel kell tennünk néhány alapvető kérdést:

A munkahelyi stressz kezelése
A munkahelyi stressz kezelése
2021.10.08

A munkahelyi stresszt nem lehet félvállról venni. Rövid és hosszú távon egyaránt komoly következményei lehetnek. Többek között olyan súlyos betegségek kockázatát növeli, mint a stroke vagy a szívroham, miközben a munkahelyi stressz kezelésére számos egyszerű megoldás létezik. Hogyan kezeljük?

A kávé világnapja 2021 – Érdekességek a kávéról
A kávé világnapja 2021 – Érdekességek a kávéról
2021.09.23

A kávé mindennapjaink részévé vált, sok ember számára pedig már szinte szertartás egy-egy kávézás. A fekete kincs méltán megérdemel egy külön napot a naptárban. Mikor van a kávé világnapja és honnan származik a kávé? A válaszok mellett további 10 érdekességgel készültünk a kávéról, a világnap alkalmából.

A munkahelyi stressz okai és tünetei
A munkahelyi stressz okai és tünetei
2021.09.16

Sokakkal megesik, hogy munka után hazaérve úgy érzi, egyszerűen se kedve, se ereje bármit is csinálni. Ilyenkor az ember a legegyszerűbb kérdésre is ingerülten válaszol, és minden apróság idegesíti. A dolog hátterében leggyakrabban a munkahelyi stressz áll, ami egész életünkre hatással van és előbb vagy utóbb egészségünkre is rányomja a bélyegét. Ezért fontos, hogy felismerjük a munkahelyi stressz tüneteit és megtaláljuk a kiváltó okait.

Kávébab fajták – arabica vs robusta
Kávébab fajták – arabica vs robusta
2021.09.09

Az üzletek polcain kávé után kutatva leggyakrabban az arabica és a robusta felirattal találkozhatunk. Ez a két kávébab fajta adja a világ kávé fogyasztásának döntő többségét. Mi a különbség az arabica és a robusta kávéfajta között?

Mi az a nyár végi depresszió és hogyan győzheted le?
Mi az a nyár végi depresszió és hogyan győzheted le?
2021.09.03

Minden évszaknak megvan a maga varázsa. Nyáron szabadabbnak és energikusabbnak érezzük magunkat. Az elmúlt hónapokban megannyi izgalmas élménnyel és kalanddal gazdagodtunk. Mégis, ahelyett, hogy feltöltődve óriási lendülettel vágnánk bele az őszbe, valami furcsa, melankolikus érzés kerít hatalmába. Ez az érzés nem más, mint a nyár végi depresszió.