Humanitárius Világnap - 2022

2021.08.19

Az ENSZ kezdeményezésére augusztus 19. a Humanitárius Világnap. Napjainkban becslések szerint 35 országban, összesen 235 millió ember szorul segítségre. Mai napon azok előtt tisztelgünk, akik aktivistaként dolgoznak vagy dolgoztak a humanitárius ügyek szolgálatában.

Nemzetközi humanitárius világnap 2021

Humanitárius világnap előzménye

Az ENSZ 2009-ban nyilvánította augusztus 19-ét a Humanitárius világnapnak. 2003-ban ezen a napon bombatámadás érte az ENSZ bagdadi főhadiszállását. Az iraki Canal hotelt ért merényletben 22-en vesztették életüket. Az áldozatok között volt Sergio de Mello ENSZ főtitkár. 

A brazíliai származású Sergio éjjel-nappal azon dolgozott, hogy segítséget nyújtson a fegyveres konfliktusok áldozatainak. A főtitkár vetette fel először a Humanitárius Világnap ötletét, hogy felhívja a figyelmet a humanitárius segítségnyújtás fontosságára és szükségességére. 

A kezdeményezés célja

Az ENSZ közgyűlése által Sergio De Mello emlékére létrehozott Humanitárius Világnapja célja, hogy felhívja a figyelmet az aktuális témát érintő problémákra. Ezen a napon azok előtt tisztelgünk, akik sokszor életüket kockáztatva nyújtanak segítséget másoknak és megemlékezünk azokról a humanitárius aktivistákról, akik életüket adták a jó ügyért.

Tisztelgés a humanitárius dolgozók előtt

A humanitárius segélyszervezetek alkalmazottjai az emberekért dolgoznak, miközben óriási kockázatot vállalnak. A munkájuk során állandó veszélynek vannak kitéve, csak a tavalyi évben 475 munkás vesztette életét, sérült meg vagy került fogságba. 

Ennek ellenére az ENSZ munkatársai továbbra is életük kockáztatásával segítenek a bajba jutottaknak. A Világszervezet azonnali segítséget nyújt a természeti katasztrófa és háború sújtotta területeken.

Humanitárius Világnap 2021-ben

Az ENSZ minden évben egy témára összpontosít. A problémamegoldás érdekében összehozza a különböző segélyszervezetet, hogy együttes erővel segítsék a válság sújtotta területeket.  

Idén napjaink egyik legsürgetőbb problémájára, a klímaválságra hívja fel a világ figyelmét az ENSZ. A klímaváltozás következményeit az emberek többsége legfeljebb közvetetten tapasztalja. Viszont egyre többen a saját bőrükön tapasztalják közvetlen következményeit is.

A klímaválság egyre nagyobb problémát jelent az emberiség számára. A klímaváltozáshoz köthető pusztítás túlmutat a humanitárius segélyszervezetek kapacitásán. Gondoljunk csak az egyre gyakoribb fékezhetetlen erdőtüzekre vagy a hatalmas területeket sújtó aszályokra.

Nemzetközi humanitárius világnap - 2021

Hogyan segíthetünk mi?

Nem csak a nagyvállalatok és az országok kormányai tehetnek a klímaváltozás ellen. Ökológiai lábnyomunk csökkentésével mi is hozzájárulhatunk a fenntartható jövőhöz. Mit is jelent a fenntarthatóság? Kattints a linkre és tudj meg többet!

  • Tegyünk a vízpazarlás ellen. Nap, mint nap rengeteg vizet spórolhatunk meg kis odafigyeléssel. Olvasd el korábbi cikkeinket a témában tippekért!

  • Mondjuk nemet a felesleges műanyaghulladékra. Egy fél literes ásványvizes palack tartalmát fél perc alatt megisszuk, miközben 500 évre van szükséges arra, hogy teljesen lebomoljon.

  • Gyűjtsük szelektíven a hulladékot. Sajnos napjainkban megkerülhetetlenné vált a műanyag. Viszont jelentősen csökkenthetjük a környezeti terhelésünket azzal, hogy gondoskodunk a műanyag újrahasznosításáról.

A Montivíz számára is kiemelkedő fontosságú a környezetvédelem. Ballonjaink akár 60 alkalommal is újratölthetők. A sérült és hibás ballonokat pedig teljes mértékben újrahasznosítjuk. Válaszd a Montivíz környezetbarát megoldását és rendeld házhoz a kristálytiszta természetes Monti ásványvizet!

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.