Humanitárius Világnap - 2022

2021.08.19

Az ENSZ kezdeményezésére augusztus 19. a Humanitárius Világnap. Napjainkban becslések szerint 35 országban, összesen 235 millió ember szorul segítségre. Mai napon azok előtt tisztelgünk, akik aktivistaként dolgoznak vagy dolgoztak a humanitárius ügyek szolgálatában.

Nemzetközi humanitárius világnap 2021

Humanitárius világnap előzménye

Az ENSZ 2009-ban nyilvánította augusztus 19-ét a Humanitárius világnapnak. 2003-ban ezen a napon bombatámadás érte az ENSZ bagdadi főhadiszállását. Az iraki Canal hotelt ért merényletben 22-en vesztették életüket. Az áldozatok között volt Sergio de Mello ENSZ főtitkár. 

A brazíliai származású Sergio éjjel-nappal azon dolgozott, hogy segítséget nyújtson a fegyveres konfliktusok áldozatainak. A főtitkár vetette fel először a Humanitárius Világnap ötletét, hogy felhívja a figyelmet a humanitárius segítségnyújtás fontosságára és szükségességére. 

A kezdeményezés célja

Az ENSZ közgyűlése által Sergio De Mello emlékére létrehozott Humanitárius Világnapja célja, hogy felhívja a figyelmet az aktuális témát érintő problémákra. Ezen a napon azok előtt tisztelgünk, akik sokszor életüket kockáztatva nyújtanak segítséget másoknak és megemlékezünk azokról a humanitárius aktivistákról, akik életüket adták a jó ügyért.

Tisztelgés a humanitárius dolgozók előtt

A humanitárius segélyszervezetek alkalmazottjai az emberekért dolgoznak, miközben óriási kockázatot vállalnak. A munkájuk során állandó veszélynek vannak kitéve, csak a tavalyi évben 475 munkás vesztette életét, sérült meg vagy került fogságba. 

Ennek ellenére az ENSZ munkatársai továbbra is életük kockáztatásával segítenek a bajba jutottaknak. A Világszervezet azonnali segítséget nyújt a természeti katasztrófa és háború sújtotta területeken.

Humanitárius Világnap 2021-ben

Az ENSZ minden évben egy témára összpontosít. A problémamegoldás érdekében összehozza a különböző segélyszervezetet, hogy együttes erővel segítsék a válság sújtotta területeket.  

Idén napjaink egyik legsürgetőbb problémájára, a klímaválságra hívja fel a világ figyelmét az ENSZ. A klímaváltozás következményeit az emberek többsége legfeljebb közvetetten tapasztalja. Viszont egyre többen a saját bőrükön tapasztalják közvetlen következményeit is.

A klímaválság egyre nagyobb problémát jelent az emberiség számára. A klímaváltozáshoz köthető pusztítás túlmutat a humanitárius segélyszervezetek kapacitásán. Gondoljunk csak az egyre gyakoribb fékezhetetlen erdőtüzekre vagy a hatalmas területeket sújtó aszályokra.

Nemzetközi humanitárius világnap - 2021

Hogyan segíthetünk mi?

Nem csak a nagyvállalatok és az országok kormányai tehetnek a klímaváltozás ellen. Ökológiai lábnyomunk csökkentésével mi is hozzájárulhatunk a fenntartható jövőhöz. Mit is jelent a fenntarthatóság? Kattints a linkre és tudj meg többet!

  • Tegyünk a vízpazarlás ellen. Nap, mint nap rengeteg vizet spórolhatunk meg kis odafigyeléssel. Olvasd el korábbi cikkeinket a témában tippekért!

  • Mondjuk nemet a felesleges műanyaghulladékra. Egy fél literes ásványvizes palack tartalmát fél perc alatt megisszuk, miközben 500 évre van szükséges arra, hogy teljesen lebomoljon.

  • Gyűjtsük szelektíven a hulladékot. Sajnos napjainkban megkerülhetetlenné vált a műanyag. Viszont jelentősen csökkenthetjük a környezeti terhelésünket azzal, hogy gondoskodunk a műanyag újrahasznosításáról.

A Montivíz számára is kiemelkedő fontosságú a környezetvédelem. Ballonjaink akár 60 alkalommal is újratölthetők. A sérült és hibás ballonokat pedig teljes mértékben újrahasznosítjuk. Válaszd a Montivíz környezetbarát megoldását és rendeld házhoz a kristálytiszta természetes Monti ásványvizet!

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.