Mik azok az ásványi anyagok egész pontosan?

2023.01.27

Oly sokszor halljuk, hogy az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. Legtöbbünk fel is tudunk sorolni jó párat belőle, de azt tudjuk, hogy mik az ásványi anyagok egész pontosan? Ismerjük meg testünk egyik legfontosabb alkotóelemét részletesen!

ásványi anyagok

Mi az ásványi anyag?

Az ásványi anyagok olyan szervetlen kémiai vegyületek, amelyeket nem élő szervezet állít elő (szintetizál), hanem a talajból és a vízből származik. Ez a tulajdonsága különbözteti meg a vitaminoktól. Míg a vitaminokat a növények és az állatok szervezete állítja elő, addig az ásványi anyagokat a növények szívják fel a talajból vagy a vízből, és a táplálékláncon keresztül jut el a mi szervezetünk be túlnyomó része.

Ásványi anyagok csoportosítása

Az emberi szervezet jelentős részét, körülbelül 5 százalékát alkotják az ásványi anyagok, amit két csoportra osztunk aszerint, hogy mekkora mennyiségben van szüksége rá szervezetünknek.

Makroelemek

Makroelemeknek nevezzük azokat az ásványi anyagokat, amelyből naponta legalább 100 milligrammot kell fogyasztani.

Klór

Szervezetünknek klórra is szüksége van, ugyanis testünk 0,15 százalékát alkotja az elem és nélkülözhetetlen szerepe van szervezetünk sav-bázis egyensúlyának fenntartásában. A klór hiány kis eséllyel fordul elő, sokkal inkább a túlzott bevitellel lehet gond. 

A sóval (nátrium-kloriddal) már bőven elegendő mennyiséget juttatunk be szervezetünkben. Ehhez jön hozzá a klóros csapvíz. Hogy veszélyes-e a klóros víz? Olvasd el korábbi cikkünket a klóros vízzel kapcsolatban.

Foszfor

Foszforból szervezetünkben 600-700 mg található. Elsősorban az anyagcserében játszik nélkülözhetetlen szerepet, illetve a csontok és fogak szilárdsághoz járul hozzá. Emellett a fehérjeszintézisben és az idegrendszer megfelelő működésében veszi ki a részét. Foszfor a legtöbb élelmiszerben található, ezért nem kell tartani a foszforhiánytól.

Kálium

Az ásványi anyag számtalan nélkülözhetetlen élettani folyamat kulcsszereplője. A sejtek közötti tápanyag-, és információáramlásban, illetve a vérnyomás és a vízháztartás szabályozásában van a legnagyobb szerepe. A kálium fontosságáról a linkre kattintva olvashatsz részletesebben.

ásványi anyagok és makroelemek

Kalcium

Az ásványi anyagok közül kalcium van a legnagyobb mennyiségben jelen szervezetünkben. Testtömegünk 1,5 százalékát teszi ki, aminek a döntő többsége - 2 százalék híján - a csontokban van. A csontszilárdság mellett az izmok összehúzódásáért, és az idegrendszer egészséges működéséhez járul hozzá.

Magnézium

A magnézium szerepe nélkülözhetetlen ideg- és izom rendszerünk müködéséhez. Az ásványi anyagok közül leggyakrabban a megfelelő mennyiségű - körülbelül 400 mg - magnézium bevitele okoz gondot. Különösen akkor, ha stresszes időszakot élünk meg.

Nátrium

A nátriumnak van a legnagyobb szerepe szervezetünk vízháztartásának fenntartásában. Azonban a klórhoz hasonlóan legtöbbször nem a hiánya okoz problémát, hanem a túlzott bevitele. Magyarországon a férfiak ötször, a nők pedig háromszor több nátriumot juttatnak a szervezetükbe az ajánlottnál. A túlzott nátrium bevitel vérnyomás problémákhoz és ödémához vezethet.

mi az ásványi anyag

Makroelemek pótlása

A nátrium és a klór esetén ahogy korábban is írtuk, nem a pótlása jelent problémát, hanem a túlzott bevitele. Foszfor szinte minden élelmiszerben található, ebből kifolyólag ritkán fordul elő hiány belőle szervezetünkben. Káliumhiány ritkán fordul elő, azonban a legnagyobb veszélye az, hogy konkrét és észrevehető tünettel nem jár, hanem hosszú távon hat ki egészségünkre. A legjobb kálium forrásokról a linkre kattintva olvashatsz.

A kalcium már azon ásványi anyagok közé tartozik, aminek a napi bevitele gyakorta elmarad. Ha kalcium, akkor legtöbben a tejre gondolnak, viszont a legtöbb gomba, az olajos magvak és a hüvelyesek többet, a leveles zöldek pedig legalább ugyanannyi kalciumot tartalmaznak. Továbbá jelentős mennyiségben található az ásványi anyagból a halakban és a gyümölcsökben.

A magnéziumhiány napjainkban már-már mindennaposnak számít. Ennek több oka is van. Magnéziumból jelentős nagy mennyiségre van szüksége szervezetünknek, miközben többnyire olyan élelmiszerek tartalmaznak nagyobb mennyiségben magnéziumot, amely legtöbbünk mindennapi étrendjébe nem szerepel. 

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a stressz - ami tovább növeli magnézium szükségletünket - a modern társadalom népbetegségévé lépett elő. A magnézium hiányról, és a legjobb magnézium forrásokról részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

Mikroelemek

Bár a mikroelemekből jóval kisebb mennyiségre van szüksége szervezetünknek, azonban legalább ugyanolyan fontos ásványi anyagok, mint a makroelemek. Következő cikkünkben az ásványi anyagok közül a mikroelemek következnek.

 

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.