Mik azok az ásványi anyagok egész pontosan?

2023.01.27

Oly sokszor halljuk, hogy az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. Legtöbbünk fel is tudunk sorolni jó párat belőle, de azt tudjuk, hogy mik az ásványi anyagok egész pontosan? Ismerjük meg testünk egyik legfontosabb alkotóelemét részletesen!

ásványi anyagok

Mi az ásványi anyag?

Az ásványi anyagok olyan szervetlen kémiai vegyületek, amelyeket nem élő szervezet állít elő (szintetizál), hanem a talajból és a vízből származik. Ez a tulajdonsága különbözteti meg a vitaminoktól. Míg a vitaminokat a növények és az állatok szervezete állítja elő, addig az ásványi anyagokat a növények szívják fel a talajból vagy a vízből, és a táplálékláncon keresztül jut el a mi szervezetünk be túlnyomó része.

Ásványi anyagok csoportosítása

Az emberi szervezet jelentős részét, körülbelül 5 százalékát alkotják az ásványi anyagok, amit két csoportra osztunk aszerint, hogy mekkora mennyiségben van szüksége rá szervezetünknek.

Makroelemek

Makroelemeknek nevezzük azokat az ásványi anyagokat, amelyből naponta legalább 100 milligrammot kell fogyasztani.

Klór

Szervezetünknek klórra is szüksége van, ugyanis testünk 0,15 százalékát alkotja az elem és nélkülözhetetlen szerepe van szervezetünk sav-bázis egyensúlyának fenntartásában. A klór hiány kis eséllyel fordul elő, sokkal inkább a túlzott bevitellel lehet gond. 

A sóval (nátrium-kloriddal) már bőven elegendő mennyiséget juttatunk be szervezetünkben. Ehhez jön hozzá a klóros csapvíz. Hogy veszélyes-e a klóros víz? Olvasd el korábbi cikkünket a klóros vízzel kapcsolatban.

Foszfor

Foszforból szervezetünkben 600-700 mg található. Elsősorban az anyagcserében játszik nélkülözhetetlen szerepet, illetve a csontok és fogak szilárdsághoz járul hozzá. Emellett a fehérjeszintézisben és az idegrendszer megfelelő működésében veszi ki a részét. Foszfor a legtöbb élelmiszerben található, ezért nem kell tartani a foszforhiánytól.

Kálium

Az ásványi anyag számtalan nélkülözhetetlen élettani folyamat kulcsszereplője. A sejtek közötti tápanyag-, és információáramlásban, illetve a vérnyomás és a vízháztartás szabályozásában van a legnagyobb szerepe. A kálium fontosságáról a linkre kattintva olvashatsz részletesebben.

ásványi anyagok és makroelemek

Kalcium

Az ásványi anyagok közül kalcium van a legnagyobb mennyiségben jelen szervezetünkben. Testtömegünk 1,5 százalékát teszi ki, aminek a döntő többsége - 2 százalék híján - a csontokban van. A csontszilárdság mellett az izmok összehúzódásáért, és az idegrendszer egészséges működéséhez járul hozzá.

Magnézium

A magnézium szerepe nélkülözhetetlen ideg- és izom rendszerünk müködéséhez. Az ásványi anyagok közül leggyakrabban a megfelelő mennyiségű - körülbelül 400 mg - magnézium bevitele okoz gondot. Különösen akkor, ha stresszes időszakot élünk meg.

Nátrium

A nátriumnak van a legnagyobb szerepe szervezetünk vízháztartásának fenntartásában. Azonban a klórhoz hasonlóan legtöbbször nem a hiánya okoz problémát, hanem a túlzott bevitele. Magyarországon a férfiak ötször, a nők pedig háromszor több nátriumot juttatnak a szervezetükbe az ajánlottnál. A túlzott nátrium bevitel vérnyomás problémákhoz és ödémához vezethet.

mi az ásványi anyag

Makroelemek pótlása

A nátrium és a klór esetén ahogy korábban is írtuk, nem a pótlása jelent problémát, hanem a túlzott bevitele. Foszfor szinte minden élelmiszerben található, ebből kifolyólag ritkán fordul elő hiány belőle szervezetünkben. Káliumhiány ritkán fordul elő, azonban a legnagyobb veszélye az, hogy konkrét és észrevehető tünettel nem jár, hanem hosszú távon hat ki egészségünkre. A legjobb kálium forrásokról a linkre kattintva olvashatsz.

A kalcium már azon ásványi anyagok közé tartozik, aminek a napi bevitele gyakorta elmarad. Ha kalcium, akkor legtöbben a tejre gondolnak, viszont a legtöbb gomba, az olajos magvak és a hüvelyesek többet, a leveles zöldek pedig legalább ugyanannyi kalciumot tartalmaznak. Továbbá jelentős mennyiségben található az ásványi anyagból a halakban és a gyümölcsökben.

A magnéziumhiány napjainkban már-már mindennaposnak számít. Ennek több oka is van. Magnéziumból jelentős nagy mennyiségre van szüksége szervezetünknek, miközben többnyire olyan élelmiszerek tartalmaznak nagyobb mennyiségben magnéziumot, amely legtöbbünk mindennapi étrendjébe nem szerepel. 

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a stressz - ami tovább növeli magnézium szükségletünket - a modern társadalom népbetegségévé lépett elő. A magnézium hiányról, és a legjobb magnézium forrásokról részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

Mikroelemek

Bár a mikroelemekből jóval kisebb mennyiségre van szüksége szervezetünknek, azonban legalább ugyanolyan fontos ásványi anyagok, mint a makroelemek. Következő cikkünkben az ásványi anyagok közül a mikroelemek következnek.

 

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.