Mik azok az ásványi anyagok egész pontosan?

2023.01.27

Oly sokszor halljuk, hogy az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. Legtöbbünk fel is tudunk sorolni jó párat belőle, de azt tudjuk, hogy mik az ásványi anyagok egész pontosan? Ismerjük meg testünk egyik legfontosabb alkotóelemét részletesen!

ásványi anyagok

Mi az ásványi anyag?

Az ásványi anyagok olyan szervetlen kémiai vegyületek, amelyeket nem élő szervezet állít elő (szintetizál), hanem a talajból és a vízből származik. Ez a tulajdonsága különbözteti meg a vitaminoktól. Míg a vitaminokat a növények és az állatok szervezete állítja elő, addig az ásványi anyagokat a növények szívják fel a talajból vagy a vízből, és a táplálékláncon keresztül jut el a mi szervezetünk be túlnyomó része.

Ásványi anyagok csoportosítása

Az emberi szervezet jelentős részét, körülbelül 5 százalékát alkotják az ásványi anyagok, amit két csoportra osztunk aszerint, hogy mekkora mennyiségben van szüksége rá szervezetünknek.

Makroelemek

Makroelemeknek nevezzük azokat az ásványi anyagokat, amelyből naponta legalább 100 milligrammot kell fogyasztani.

Klór

Szervezetünknek klórra is szüksége van, ugyanis testünk 0,15 százalékát alkotja az elem és nélkülözhetetlen szerepe van szervezetünk sav-bázis egyensúlyának fenntartásában. A klór hiány kis eséllyel fordul elő, sokkal inkább a túlzott bevitellel lehet gond. 

A sóval (nátrium-kloriddal) már bőven elegendő mennyiséget juttatunk be szervezetünkben. Ehhez jön hozzá a klóros csapvíz. Hogy veszélyes-e a klóros víz? Olvasd el korábbi cikkünket a klóros vízzel kapcsolatban.

Foszfor

Foszforból szervezetünkben 600-700 mg található. Elsősorban az anyagcserében játszik nélkülözhetetlen szerepet, illetve a csontok és fogak szilárdsághoz járul hozzá. Emellett a fehérjeszintézisben és az idegrendszer megfelelő működésében veszi ki a részét. Foszfor a legtöbb élelmiszerben található, ezért nem kell tartani a foszforhiánytól.

Kálium

Az ásványi anyag számtalan nélkülözhetetlen élettani folyamat kulcsszereplője. A sejtek közötti tápanyag-, és információáramlásban, illetve a vérnyomás és a vízháztartás szabályozásában van a legnagyobb szerepe. A kálium fontosságáról a linkre kattintva olvashatsz részletesebben.

ásványi anyagok és makroelemek

Kalcium

Az ásványi anyagok közül kalcium van a legnagyobb mennyiségben jelen szervezetünkben. Testtömegünk 1,5 százalékát teszi ki, aminek a döntő többsége - 2 százalék híján - a csontokban van. A csontszilárdság mellett az izmok összehúzódásáért, és az idegrendszer egészséges működéséhez járul hozzá.

Magnézium

A magnézium szerepe nélkülözhetetlen ideg- és izom rendszerünk müködéséhez. Az ásványi anyagok közül leggyakrabban a megfelelő mennyiségű - körülbelül 400 mg - magnézium bevitele okoz gondot. Különösen akkor, ha stresszes időszakot élünk meg.

Nátrium

A nátriumnak van a legnagyobb szerepe szervezetünk vízháztartásának fenntartásában. Azonban a klórhoz hasonlóan legtöbbször nem a hiánya okoz problémát, hanem a túlzott bevitele. Magyarországon a férfiak ötször, a nők pedig háromszor több nátriumot juttatnak a szervezetükbe az ajánlottnál. A túlzott nátrium bevitel vérnyomás problémákhoz és ödémához vezethet.

mi az ásványi anyag

Makroelemek pótlása

A nátrium és a klór esetén ahogy korábban is írtuk, nem a pótlása jelent problémát, hanem a túlzott bevitele. Foszfor szinte minden élelmiszerben található, ebből kifolyólag ritkán fordul elő hiány belőle szervezetünkben. Káliumhiány ritkán fordul elő, azonban a legnagyobb veszélye az, hogy konkrét és észrevehető tünettel nem jár, hanem hosszú távon hat ki egészségünkre. A legjobb kálium forrásokról a linkre kattintva olvashatsz.

A kalcium már azon ásványi anyagok közé tartozik, aminek a napi bevitele gyakorta elmarad. Ha kalcium, akkor legtöbben a tejre gondolnak, viszont a legtöbb gomba, az olajos magvak és a hüvelyesek többet, a leveles zöldek pedig legalább ugyanannyi kalciumot tartalmaznak. Továbbá jelentős mennyiségben található az ásványi anyagból a halakban és a gyümölcsökben.

A magnéziumhiány napjainkban már-már mindennaposnak számít. Ennek több oka is van. Magnéziumból jelentős nagy mennyiségre van szüksége szervezetünknek, miközben többnyire olyan élelmiszerek tartalmaznak nagyobb mennyiségben magnéziumot, amely legtöbbünk mindennapi étrendjébe nem szerepel. 

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a stressz - ami tovább növeli magnézium szükségletünket - a modern társadalom népbetegségévé lépett elő. A magnézium hiányról, és a legjobb magnézium forrásokról részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

Mikroelemek

Bár a mikroelemekből jóval kisebb mennyiségre van szüksége szervezetünknek, azonban legalább ugyanolyan fontos ásványi anyagok, mint a makroelemek. Következő cikkünkben az ásványi anyagok közül a mikroelemek következnek.

 

TOVÁBBI HÍREK
Mennyibe kerül valójában a fluktuáció vállalatod számára?
Mennyibe kerül valójában a fluktuáció vállalatod számára?
2023.03.24

Magyarországon 2022-ben a fluktuációs arány 32% volt, ami 6 %-kal meghaladja az előző évit. Ez azt jelenti, hogy 12 hónap leforgása alatt 100 alkalmazottból 32 cserélődik ki. Sok vállalkozás nincs tisztában azzal, hogy mekkora költséggel és teherrel jár a megfelelő alkalmazott megtalálása, betanítása és beillesztése a vállalati kultúrába. Ehhez hoztunk segítségét.

Vízlábnyomunk a hétköznapokban
Vízlábnyomunk a hétköznapokban
2023.03.17

Valószínűleg sokan nem gondolnak bele abba, hogy nemcsak akkor használunk vizet, amikor valamelyik csapot megengedjük. Ezért a víz világnapjának alkalmából összegyűjtöttük néhány hétköznapi dolog vízlábnyomát, azaz az előállításához szükséges vízmennyiséget. Ennek segítségével tisztább képet kapunk arról, hogy mennyire értékes is az éltető elem.

A produktív munkakörnyezet ismérvei
A produktív munkakörnyezet ismérvei
2023.03.10

A vállalkozás legértékesebb erőforrása a munkavállaló. Ezért elengedhetetlen, hogy olyan munkakörnyezetet biztosítson számukra, ami hozzájárul elégedettségéhez, kreatívitáshoz és produktivitáshoz. Nézzük meg, hogyan is néz ki egy ilyen munkahely!

Kutya az irodában? 4 érv a kutyabarát munkahely mellett
Kutya az irodában? 4 érv a kutyabarát munkahely mellett
2023.03.03

Sokan nem tudják elképzelni, hogy hogyan lehet hatékonyabb egy munkahely egy kutyával, aki nem dolgozik és közben még az emberek figyelmét is el-el vonja. Viszont, ha jól átgondoljuk, akkor igenis lehetséges, hogy négylábú barátunk hozzájáruljon a vállalat sikeréhez. A kutatások pedig ráfácolnak azokra, akik továbbra is kételkednek benne.

5 érv amellett, hogy kerékpárral indulj munkába
5 érv amellett, hogy kerékpárral indulj munkába
2023.02.24

A tavasz beköszöntével egyre több helyen kerül elő a bicikli. Hazánkban a kerékpározásra leginkább csak szabadidős tevékenységként tekintenek, miközben az egyik legjobb közlekedési eszköz a mindennapos munkába járásra.

Hogyan válhat elkötelezettél az új alkalmazott az első naptól fogva?
Hogyan válhat elkötelezettél az új alkalmazott az első naptól fogva?
2023.02.17

Egy vállalkozás számára megtérül, ha aktívan foglalkozik az alkalmazottaival, mivel növeli az elkötelezettséget, ami többek között a fluktuáció látványos csökkenését eredményezi. Ezt pedig az első napok tapasztalatai alapozzák meg. Érdemes felkészülni rá!