10 érdekes tény a vízről

2020.09.10

10 érdekesség a vízről

A víz nélkülözhetetlen, éltető elemünk, mégis legtöbbünk keveset tud róla. Hoztunk 10 érdekes tényt, ami kevésbé közismert erről a színtelen, szagtalan folyadékról, ami életünk szerves részét képezi.

Érdekességek a vízről 10 pontban

  1. A Földön található édesvíz készlet 68.7%-a gleccserekbe zárva található meg. Ezt a vizet nem tudjuk hasznosítani, 30 % viszont a “talpunk alatt” rendelkezésre áll világszerte. 2022-ben a Víz világnapjának a főszereplője ez a rejtett kincs, olvasd el a Víz világnapjáról szoló cikkünket

  2. Az édesvíz készlet 1.7%-a jég formájában van jelen, amit szintén nem tudunk hasznosítani.

  3. Egy négy tagú család éves élelmiszerének előállításához évente körülbelül 25000 liter vizet kell felhasználni.

  4. A légkörben több víz található, mint a Föld folyóiban együttvéve.

  5. A víz szabályozza a Föld hőmérsékletét.

  6. Az emberi agy 70%-a víz, nem is kérdés tehát, hogy miért lételemünk a vízfogyasztás és miért elengedhetetlen a megfelelő hidratáltság mentális egészségünk megőrzéséhez

  7. Egyes országokban a népesség fele nem jut tiszta ivóvízhez, és betegszik meg a szennyezett víz fogyasztása miatt.

  8. A csecsemők születésüktől 6 hónapos korukig 7-szer több vizet igényelnek testtömeg kilogrammonként, mint a felnőttek. Mennyi vizet kell pontosan innunk naponta? Kattints a linkre és számold ki egyszerűen!

  9. A világ népességének 85%-a a bolygó szárazabb felén él és sajnos a jelenlegi tendenciák mellett ez az arány évről évre rosszabb lesz az elsivatagosodás miatt.

  10. 1 tonna acél megmunkálásához 300 tonna víz szükséges.

Nencsak érdekességek keringenek a vízről

Az internet világában lépten, nyomon belefuthatunk egy-egy nagyon érdekesnek tűnő állításba a vízzel kapcsolatban. Azonban sokszor ezek mögött nincs semmi valós tartalom. Mi utánajártunk a legnépszerűbb vízivással kapcsolatos állításnak, hogy valóban igaz vagy csak hangzatos tévhit. Olvasd el következő cikkünket, amiben a vízivással kapcsolatos tényeket és tévhiteket tisztázzuk. Kattints a linkre vagy a képre!

érdekességek a vízről

Óvd a Föld vízkészletét!

Egyre szembe tünöbb a tény, hogy ívóvíz készleünk véges. Nagyon fontos tehát, hogy óvjuk környezetünket, hogy ivóvízkészleteink biztonságosak maradjanak, és unokáink számára is rendelkezésre álljanak. 

Tedd Te is környezettudatossá munkahelyedet, fogyasszatok Monti természetes ásványvizet. A Monostorapátiban feltörő karsztvíz selymes ízének és egészséges ásványianyag-összetételének köszönhetően egész nap friss és aktív maradhatsz.

Hogyan járul hozzá a Montivíz a fenntartható jövőhöz? A kiürült 19 literes ásványvizes ballonokat összegyűjtjük és újratöltjük, így óvja a Montivíz a Földet a műanyag hulladéktól. Miért jó választás a ballonos ásványvíz?

Kérd ajánlatunkat ballonos és hálózati automatákhoz, töltsd ki ajánlatkérő űrlapunkat vagy látogass el webshopunkba!

10 érdekes tény a vízről

TOVÁBBI HÍREK
Mik azok az ásványi anyagok egész pontosan?
Mik azok az ásványi anyagok egész pontosan?
2023.01.27

Oly sokszor halljuk, hogy az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. Legtöbbünk fel is tudunk sorolni jó párat belőle, de azt tudjuk, hogy mik az ásványi anyagok egész pontosan? Ismerjük meg testünk egyik legfontosabb alkotóelemét részletesen!

Amikor a dehidratáció nem baj - A szaunázás előnyei
Amikor a dehidratáció nem baj - A szaunázás előnyei
2023.01.20

Dehidratáció és a láz kombinációja nem hangzik túl egészségesen, azonban mégis az egyik legnépszerűbb - különösen a hűvösebb hónapokban - wellness tevékenység lényegét írjuk le vele. A szaunázás évről évre egyre népszerűbb rekreációs tevékenység, ami nem véletlen.

Hogyan kezeld a téli depressziót?
Hogyan kezeld a téli depressziót?
2023.01.06

A téli depresszió az egyik leggyakoribb szezonális betegség hazánkban. A napfény hiánya felborítja szervezetünk bioritmusát, aminek következtében erőtlennek, motiválatlannak érezzük magunkat és hangulatunk is ingadozik. Ha nem teszünk a téli depresszió ellen, akkor akár az első melengető tavaszi napsugarakig is velünk maradhat.

Mikulásgyár - 17 éve a gyerekekért
Mikulásgyár - 17 éve a gyerekekért
2022.12.21

A Mikulásgyár országos kezdeményezés immáron 17. alkalommal nyitja meg kapuit az adakozni vágyok számára. A szervezet évről évre egyre több rászoruló számára nyújt felbecsülhetetlen segítséget. Ismerd meg hazánk egyik legnagyobb adománygyűjtő akcióját!

Mi az a téli depresszió, és mik a jelei?
Mi az a téli depresszió, és mik a jelei?
2022.12.09

A hűvös, borongós napok, a fényhiány, és a korai sötétedés óhatatlanul nyomot hagy közérzetünkön és hangulatunkon, hajlamosabbak vagyunk melankóliára. A napfény a kulcsa mindennek, télen a napsütés hiányára érzékeny emberek folyton levertnek, fáradtnak és erőtlennek érezzük magukat. Ez bizony nem más, mint a téli depresszió.

Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
2022.12.01

Ha a munkahelyi szünetre gondolunk, akkor legtöbbünk egy 10-15 perces kávészünetre, vagy az ebédidőre asszociálunk, amiből - sajnos - kevés van. Azonban van egy jó hírünk! Már egy-egy rövidebb - mikro-szünet - is jelentős hatással van fizikai és mentális egészségünkre. Lássuk, miért érdemes akárcsak 1-2 percre elszakadni a munkától!