Hogyan kezeld a téli depressziót?

2023.01.06

A téli depresszió az egyik leggyakoribb szezonális betegség hazánkban. A napfény hiánya felborítja szervezetünk bioritmusát, aminek következtében erőtlennek, motiválatlannak érezzük magunkat és hangulatunk is ingadozik. Ha nem teszünk a téli depresszió ellen, akkor akár az első melengető tavaszi napsugarakig is velünk maradhat.

téli depresszió kezelése

Téli depresszió kezelése

A téli depresszió ősz végén, tél elején üti fel a fejét. A napos órák száma folyamatosan csökken, ami nyomot hagy hangulatunkon, és szervezetünk is hajlamos téli tartalék módra kapcsolni. Ennek eredményeképen pedig sokszor erőtlennek, levertnek és motiválatlannak érezzük magunkat. Részletesebben előző cikkünkben olvashatsz a téli depresszióról, okairól és tüneteiről.

Bár szezonális betegségről van szó, azaz a jó idő beköszöntével búcsút inthetünk neki, azonban fontos foglalkoznunk vele, ha nem szeretnénk, hogy az egész évszakra rányomja a bélyegét. Szerencsére nem kell rögtön orvoshoz rohanni, ha a téli depresszió tüneteit tapasztaljuk. Egy kis odafigyeléssel könnyedén túl lendülhetünk rajta.

Fényterápia

Az év utolsó évszakában legtöbbünk a hideg miatt panaszkodik, azonban a téli depressziót nem a didergés, hanem a napfény hiánya okozza. Ha kisüt a nap, akkor ha tehetjük, egy 15-20 percre menjünk ki a szabadba. Különösen figyeljünk erre, ha irodai munkát végzünk. A munka előtt még nem, utána pedig már nem süt a nap. Iktassunk be mikro-szüneteket a munkaidőbe, amikor egy pár percre kimegyünk napozni.

Figyeljünk étrendünkre

A két ünnep között nehéz nemet mondani a számtalan finomságra és ínyencségre, ami legtöbbször szinte végeláthatatlan mennyiségben kerül szemünk elé. Azonban ha ez nem sikerül, akkor gyorsan azon kapjuk magunkat, hogy nem egy kiló szaladt fel ránk. Ez pedig legtöbbünk hangulatán nyomot hagy. 

Tartsuk mértéket - bármennyire is nehéz a nagyszülöknek és szülőknek nemet mondani -, és ne feledkezzünk meg a gyümölcsökről és zöldségekről sem a sok édesség mellett!

Aktív kikapcsolódással a téli depresszió ellen

A legtöbben ilyenkor a legkevésbé sem kívánkoznak ki a hidegbe. Azonban jókat túrázni nemcsak a melegebb szezonban lehet. A dolog titka, hogy megfelelően felkészülünk. A természet minden évszakban más és más arcát mutatja. Ősszel a gyönyörű színek, tavasszal és nyáron a nyüzsgő természet vár ránk. Télen pedig egy megmagyarázhatatlan nyugodtság jár át minket kirándulás közben, amihez még hó sem kell. Persze tagadhatatlan, hogy azzal az igazi.

Abban is segítünk, hogy merre indulj el! Kattints a linkre, és válogass hazánk legszebb téli kirándulóhelyei közül!

téli depresszió ellen

Szakadjunk ki a szürkeségből

Nem csak nyáron lehet vakációzni, és nem csak valami meleg helyen. Nem kell rögtön heteket kivenni szabadságként, és messzire se kell utazni ahhoz, hogy feltöltödjünk. Pár nap gondtalan pihenés egy wellness hotelben, egy hangulatos apartmanban, vagy egy vidéki vendégházban csodákra képes.

Figyeljünk a hidratációra

A hűvösebb hónapokban hajlamosak vagyunk megfeledkezni a folyadék utánpótlás, pedig szervezetünknek legalább ugyanakkora szüksége van rá. Ha tehetjük, igyunk természetes ásványvizet, vagy immunerősítő gyógyteát, amikkel megerősítjük szervezetünk védelmi vonalát.

szezonális depresszió kezelése

Menjünk társaságba

Igen, a téli depresszió tünetei között szerepel, hogy kevésbé vágyunk ilyenkor a társaságra. Azonban lehet pont az segít a melankólia leküzdésében, ha másokkal találkozunk, elengedjük magunkat és jól szórakozunk.

Vigyél színt a napodba

Télen hajlamosak vagyunk ruházatunkkal beleolvadni a szürkehétköznapokban. Hangulatunknak azonban jót tesz, ha viszünk egy kis színt is a ruhatárunkba. Persze ez nem azt jelenti, hogy a legélénkebb és kirívó kabátot kell magunkra aggatni, hiszen azzal csak kényelmetlenül fogjuk érezni magunkat. Egy két színesebb kiegészítő is már érezhetően javít közérzetünkön.

A reggeleknek se kell mélabúsan kezdődnie. A reggeli készülődés közbe tegyük be 

kedvenc zenénket, vagy kalandozunk új vizekre, ami zenei repertoárunkat illeti. Könnyen lehet, hogy kincsre lelünk közben.

Ne félj segítséget kérni!

Ha úgy érzed, hogy a letargikus érzés nem akar szűnni, ne félj szakember segítségét kérni. Lehet, hogy valami súlyosabb probléma van a háttérben. A mentális betegségek nem különböznek a többitől. Ugyanúgy diagnosztizálhatóak, és szakember segítségével orvosolhatóak.

TOVÁBBI HÍREK
Mi az agyi köd, és mit tehetünk ellene?
Mi az agyi köd, és mit tehetünk ellene?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.

Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
2024.01.23

Bár mindenki saját és egyedi személyiséggel rendelkezik, az introvertált munkavállalók számos azonos személyiség jeggyel és tulajdonsággal bírnak. A köztudat legtöbbször a negatív aspektusait emeli ki, ami alapján az introváltakat visszahúzódó, csendes, félénk és szorongó emberekkel azonosítják. Azonban ez távol áll a valóságtól. Az introvertált munkavállalók rengeteg potenciállal rendelkeznek.

Milyen veszélyeket rejtenek magukba a munkahelyi barátságok és hogyan veheted elejét?
Milyen veszélyeket rejtenek magukba a munkahelyi barátságok és hogyan veheted elejét?
2023.12.15

Munkahelyi barátságok egyaránt hozhatnak örömöt és támogatást a munkahelyi életünkbe. Fokozhatják a munkahelyi elégedettséget, elősegíthetik a csapatszellemet és az együttműködést, valamint nyújthatnak érzelmi támaszt a nehéz időszakokban. Azonban a pozitívumok mögött rejlenek olyan buktatók is, amelyekkel érdemes tisztában lennünk, hogy el tudjuk kerülni.

Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.